E-commerce: Hoe vindt u het juiste winkelsysteem voor uw individuele behoeften?

Shopsystemen zijn de onmisbare basis voor het creëren, ontwerpen en exploiteren van een goed functionerende webwinkel. Alleen al in Duitsland zijn er ongeveer 200 verschillende gratis en betaalde shopsystemen beschikbaar. Deze verschillen niet alleen qua …

E-commerce: Hoe vindt u het juiste winkelsysteem voor uw individuele behoeften?

e-commerce
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. E-commerce: Hoe vindt u het juiste winkelsysteem voor uw individuele behoeften?

Shopsystemen zijn de onmisbare basis voor het creëren, ontwerpen en exploiteren van een goed functionerende webwinkel. Alleen al in Duitsland zijn er ongeveer 200 verschillende gratis en betaalde shopsystemen beschikbaar. Deze verschillen niet alleen qua prijs en kostenstructuur. Integendeel, de toepassingen verschillen soms sterk in het aantal functies, het aantal beschikbare uitbreidingen en de installatie, configuratie en hosting. Wij van wintotal.de bieden u hierbij een oriëntatie- en beslissingshulp.

1. aan welke eisen moet het shopsysteem voldoen?

Erledigte Aufgaben werden auf einer To-Do-Liste abgehakt
Stel uw specifieke eisen aan uw winkelsysteem vast.

Voordat u winkelsystemen kunt beoordelen op hun geschiktheid, moet u uw individuele eisencriteria definiëren. Een zelf samengestelde vragencatalogus helpt u daarbij, waarbij uw project zo thematisch mogelijk wordt behandeld en geschetst. In wezen gaat het om

 1. het aantal producten,
 2. het beschikbare budget,
 3. de kostenstructuur,
 4. eventuele programmeer vaardigheden,
 5. de vrijheid van ontwerp,
 6. hetverkoopgebied,
 7. de reeks functies,
 8. aansluitmogelijkheden
 9. en DSGVO-conformiteit.

Zodra u de eisen en wensen hebt geformuleerd, kunt u uw eigen selectiecriteria opstellen.

2 Verschillende gestructureerde oplossingen zijn beschikbaar

U moet onderscheid maken tussen eenvoudige winkelbouwpakketten en winkelsystemen met professionele standaarden. Voor winkels met een maximale maandomzet van 30.000 euro zijn voorgeïnstalleerde webshopbouwpakketten meestal voldoende. Deze varianten zijn zeer eenvoudig opgebouwd, ongecompliceerd te installeren en eenvoudig te gebruiken, maar bieden weinig meer dan standaardfuncties. Daardoor ontbreekt het aan aanpassingsmogelijkheden en flexibiliteit. Debekendste aanbieders van eenvoudige, voorgeconfigureerde en deels cloud-based shopbouwpakketten zijn Jimdo, 1&1 en STRATOS.

Professionele winkelsystemen voor ambitieuze winkelprojecten

Deze systemen bereiken echter al snel hun grenzen bij een hogere omzet. Voor ambitieuzere winkelprojecten heb je een professioneel shopsysteem nodig. Op dit gebied zijn er functioneel sterke modulaire systemen en zeer professionele on-premise oplossingen beschikbaar.

Aan veel shopsystemen zijn aanschafkosten of licentiekosten verbonden. De prijs is echter vooral de Costumer Service waard: Terwijl u bij de profieloplossingen tegen betaling hulp en ondersteuning krijgt van de provider of fabrikant, staat u er bij een open-sourcemodel voorlopig alleen voor.

Dit geldt ook voor de hosting. Winkelsystemen van dit type worden dooruzelf of door een hostingprovider gehost. Op het gebied van installatie, inrichting en vooral maatwerk hebben onervaren gebruikers meestal ondersteuning nodig van gespecialiseerde bureaus.

Dit zijn de meest gebruikte shopsystemen:

 • Magento
 • Shopware
 • WooCommerce
 • Xanario
 • Oxid eSales
 • xt: Handel

4. de belangrijkste criteria voor het kiezen van een winkelsysteem

De momenteel beschikbare winkelsystemen verschillen soms sterk wat betreft de geïntegreerde functies en de instel- en uitbreidingsmogelijkheden. Bij de keuze van een individueel geschikt shopsysteem moet u altijd rekening houden met de verscheidenheid aan functies en de daaruit voortvloeiende inrichtingsmogelijkheden. Hieronder vindt u tien essentiële selectiecriteria die als basis dienen voor een solide beslissing.

4.1 Bediening en navigatie door de shopklant

online shopping
Uw shop moet niet alleen voor u, maar ook voor uw klanten eenvoudig en intuïtief te bedienen zijn.

Een webwinkel kan nog zoveel mogelijkheden en functies hebben als je wilt – zonder eenvoudige bediening en comfortabele navigatie voor winkelbezoekers zal je winkel slechts matige verkopen behalen. Voor het succes van een e-commerce shop is het belangrijk dat de gebruiksvriendelijkheid eenvoudig is opgebouwd en afgestemd op de doelgroep. Een shopsysteem moet dus een goede bedienbaarheid of usability bieden om uw klanten geïnteresseerd te houden. Naast een duidelijke en begrijpelijke navigatie moet uw shopsysteem altijd veel instelmogelijkheden hebben voor een gerichte en gedetailleerde productpresentatie.

4.2 Zoekfuncties en filteropties

Hoe meer artikelen u in uw shop aanbiedt, hoe moeilijker het voor een potentiële klant is om in uw assortiment het gewenste product te vinden. Zorg ervoor dat uw shopsysteem over gedetailleerde zoek- en filteropties beschikt. Deze maken het voor uw winkelbezoekers gemakkelijker om producten te vinden. Hoewel dit een standaardfunctie is voor winkelsystemen, zijn er soms grote kwaliteitsverschillen bij de implementatie, waardoor uitgebreid testen onontbeerlijk is.

4.3 Koppeling met externe programma’s

Of het nu gaat om een goederenbeheersysteem of bijvoorbeeld ERP-toepassingen – goede winkelsystemen bieden u tal van interfaces voor externe programma’s. Enerzijds vergemakkelijkt dit uw werk als winkelier. Anderzijds geven ze klanten in real time belangrijke informatie over wanneer een product beschikbaar is en of het op dat moment in voorraad is.

4.4 Koppeling met betaalsystemen

Paypal, payoneer, visa, discover, mastercard, skrill, apple pay, google pay, american express - most popular realistic payment logotype. Payment icon set

Even belangrijk zijn zoveel mogelijk interfaces met betalingssystemen. De ervaring leert dat klanten afzien van een aankoop of bestelling als zij in uw winkel niet de door hen gewenste betaalmethode kunnen vinden. Veel shopsystemen bieden in dit verband interfaces naar betaaldienstverleners. Deze bundelen verschillende online betaalsystemen. Daarnaast moet het systeem u in staat stellen uw eigen interfaces naar betalingssystemen op te zetten.

4.5 Functies voor multikanaalbediening

Een belangrijk criterium is de koppeling van uw shopsysteem met social media en andere kanalen en eventueel met uw fysieke winkel. Dit biedt u niet alleen voordelen op het gebied van online marketing, maar ook verkoopvoordelen. U kunt bijvoorbeeld het ophalen van op internet bestelde goederen direct in uw lokale winkel mogelijk maken. Zorg ervoor dat het winkelsysteem dat u kiest dergelijke multichannel functies ondersteunt.

Dit zijn echter geen standaardfuncties. Het systeem moet daarom plug-ins bieden voor store picking of soortgelijke koppelingen.

4.6 Geïntegreerde functies voor marketingactiviteiten

Goede winkelsystemen bevatten ook marketingfuncties. Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld instelmogelijkheden voor

 • kortingsacties,
 • kortingscodes,
 • interfaces naar product- en prijszoekmachines
 • en een geautomatiseerde verbinding met diverse verkoopkanalen.

Als een winkelsysteem u deze mogelijkheden niet biedt, is het meestal een functioneel inferieur systeem.

4.7 Optimalisatie voor mobiele apparaten

Statistieken tonen aan dat veel klanten online winkelen met mobiele apparaten; deze trend neemt voortdurend toe. Een shopsysteem moet daarom altijd alle voorwaarden bieden voor optimalisatie voor mobiel gebruik. Vooral voor een succesvolle multichannelverkoop is dit een doorslaggevend aspect.

4.8 SEO moet consequent worden ondersteund

Effectieve zoekmachineoptimalisatie is nog steeds een van de succesfactoren voor goed verkeer en meer omzet. Professioneel ontworpen winkelsystemen ondersteunen zoekmachineoptimalisatie automatisch door middel van verschillende voorinstellingen. Extra functies die individuele instellingen mogelijk maken zijn hierbij belangrijk. Hoe hoger de kwaliteit van een systeem, hoe meer gedetailleerde specificaties en instellingen mogelijk zijn.

4.9 Rechtszekerheid voor de Duitse markt

DSGVO konform

De meeste winkelsystemen zijn afkomstig uit de VS. Deze systemen zijn daarom niet consequent afgestemd op de Duitse markt en de plaatselijke wettelijke voorschriften. Dit kan snel leiden tot concurrentieovertredingen en daaruit voortvloeiende waarschuwingen. Een typisch voorbeeld hiervan is de WooCommerce e-commerce plugin van WordPress. Om het systeem juridisch in overeenstemming te brengen met de online handel in Duitsland, heeft u extra plugins nodig (gegermaniseerd, Duitse markt).

Als een systeem dit soort uitbreidingen niet aanbiedt, moet u deze wettelijke beveiliging zelf creëren. Het volgende is bijvoorbeeld nodig

 • Herroepingsrecht,
 • ALGEMENE VOORWAARDEN,
 • een volledig impressum
 • en een privacybeleid overeenkomstig de eisen van de DSGVO.

Dit is niet alleen tijdrovend en vervelend, maar werkt niet zonder de ondersteuning van een in online recht gespecialiseerde advocaat.

4.10. De kosten- en prijsstructuur

kostenplanung e commerce shop
Laat u zo nodig vooraf adviseren over hoe u de kosten voor uw webwinkel kunt plannen.

Naast betaalde systemen zijn er ook tal van open source oplossingen waarvoor je geen aanschafkosten of licentiekosten hoeft te betalen. Maar ook bij deze varianten moet je rekening houden met extra kosten. U hebt bijvoorbeeld betaalde plug-ins of speciale beveiligingsfuncties nodig. Toonaangevende winkelsysteemoplossingen, zoals Magento 2, Shopware of WooCommerce, bieden enkele duizenden extensies.

Daarnaast zijn er kosten voor het opzetten en onderhouden van het shopsysteem als u hiervoor een bureau inhuurt. Dit is echter ook aan te raden als u zich wilt concentreren op uw kerncompetenties, namelijk het online verkopen van producten en diensten.

5 Conclusie: Kies een shopsysteem op basis van uw behoeften

Welk shopsysteem ideaal is voor uw project hangt af van vele factoren. Idealiter dekt het aanbod van functies uw eisen. Daarnaast zijn het aantal uitbreidingen en de schaalbaarheid belangrijk als de winkel en de omzet continu moeten groeien. Open source-oplossingen zijn bijzonder kosteneffectief, maar hebben niettemin vaak een zeer groot en veelzijdig aanbod van functies en uitbreidingen.

Gerelateerde berichten