VR in marketing: 6 tips voor verstandig gebruik

Met virtual reality (VR) springen marketingacties er bovenuit en worden ze onthouden. Net als in de evenementenbranche ligt de nadruk op de ervaring, die een blijvende indruk moet achterlaten. Het komt steeds vaker voor dat …

VR in marketing: 6 tips voor verstandig gebruik

vr brille
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Nieuws
 4. »
 5. VR in marketing: 6 tips voor verstandig gebruik

Met virtual reality (VR) springen marketingacties er bovenuit en worden ze onthouden. Net als in de evenementenbranche ligt de nadruk op de ervaring, die een blijvende indruk moet achterlaten. Het komt steeds vaker voor dat beide gebieden worden gecombineerd. Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) creëren kunstmatige werkelijkheden om de gewenste informatie over te brengen.

AR verbetert de perceptie van de werkelijkheid met behulp van computers. Gebruikers zien hun realiteit, hun werkelijke omgeving en echte omgeving. Ze zien echter ook aanvullende, diepgaande informatie op hetzelfde niveau. De werkelijkheid is de basis. In VR is de echte omgeving niet zichtbaar. Gebruikers worden ondergedompeld in een interactieve, virtuele wereld die door een computer wordt gegenereerd, in een “andere” multisensorische werkelijkheid.

1. wow-ervaringen laten een indruk achter

business-praesentation
VR kan een revolutie teweegbrengen in uw bedrijfspresentatie.

Met behulp van virtual reality kan kennis en informatie op een bijzonder indrukwekkende manier worden overgebracht. Mensen die het voor het eerst meemaken hebben regelmatig een “wow-ervaring”. Deze wow-ervaring in artificial reality draagt ertoe bij dat content op lange termijn wordt verankerd in het geheugen van de gebruiker. Dit geldt vooral voor ervaringen die mensen niet eens via traditionele media waarnemen. Deze buitengewone ervaringen sensibiliseren, verhogen de nieuwsgierigheid en daarmee ook de kennisopname.

Bovendien wisselen de gebruikers van VR-toepassingen regelmatig informatie uit over hun emotionele ervaringen. Dit activeert de gebruikers extra en verhoogt de kwaliteit van de informatie aanzienlijk. Bedrijven kunnen hier op vele manieren hun voordeel mee doen. Zij kunnen het gebruiken om zeer abstracte feiten of niet voor de hand liggende kenmerken van hun producten zichtbaar, begrijpelijk en tastbaar te maken, bijvoorbeeld de radarsensortechnologie in een voertuig. Zo kunnen bedrijven op een beurs apparatuur demonstreren die niet eens in de beurshal zou passen. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn,biedenkant-en-klare VR-oplossingen.

2 VR – de aanpasbare oplossing

Augmented en virtual reality maken het ook mogelijk om aan individuele behoeften te voldoen. Als er een internationaal georiënteerde training mee wordt georganiseerd, is het mogelijk deze in verschillende talen te laten plaatsvinden. Ook is het mogelijk om mensen individueel aan te spreken, zelfs in een grotere groep. Veel deelnemers kunnen bijvoorbeeld tegelijkertijd deelnemen aan dezelfde 360 graden live ervaring. Toch heeft iedereen zijn eigen individuele ervaring.

In 2017 konden bij een productlancering ongeveer 150 mensen tegelijkertijd deelnemen aan een virtuele autorit. Ze werden ondergedompeld in de door de computer gegenereerde wereld waarin de productboodschappen en argumenten over de voordelen van de voertuigen op een geheel nieuwe manier werden overgebracht. Geen enkele andere technologie kon iets soortgelijks doen.

3. AR en VR niet de enige succesfactoren

vr event planen
Een VR-evenement moet goed worden gepland zodat de technologie op een zinvolle manier wordt gebruikt.

Het is natuurlijk niet zo dat het succes van een evenement alleen voortkomt uit het gebruik van virtual en augmented reality. Vaak lijkt het op het eerste gezicht alsof de technologie centraal staat bij de organisatoren. De echte voordelen voor de bedrijven komen op de achtergrond te staan. Aangezien de creatie van een Virtual Reality zeer tijdrovend en kostenintensief is, is het belangrijk dat het gebruik van deze technologie gebeurt met een concept en doelgericht is. Wie VR succesvol wil inzetten, moet vooraf duidelijk zijn wat hij ermee wil bereiken, of en hoe het hem daadwerkelijk meerwaarde oplevert.

4 Een holistische benadering helpt

Het is van groot belang dat de organisatoren van VR experiences bij aanvang duidelijk zijn over welke inhoud beter kan worden overgebracht met behulp van virtual reality dan met een klassieke enscenering. Het helpt enorm om het geheel holistisch te bekijken. Het is belangrijk dat de technologie niet de hoofdrol speelt. Wow-ervaringen zijn niet meer zo wow als ze herhaald worden. Ze slijten en slaan niemand meer van zijn sokken. Daarom is het belangrijk dat de inhoud nog steeds overtuigend is en de deelnemers inspireert.

VR is heel boeiend, maar alleen als de inhoud ook goed doordacht en echt spannend is. De boeiende technologie is slechts een aanvulling op je eigen hoogwaardige informatie. De echte toegevoegde waarde zit in de informatie. Zij raken mensen, VR is slechts een middel.

5 Het juiste gebruik is cruciaal

vr branding marketing
De belangrijkste vraag is of een VR-evenement past bij je merk, je product en natuurlijk je klanten.

Bedrijven die weten hoe ze augmented en virtual reality moeten inzetten, zullen op de lange termijn profiteren. Live experience events vervangen geen persoonlijke ontmoetingen. Het persoonlijke contact van

 • merk,
 • mensen
 • en product

is en blijft de essentiële pijler van live communicatie.

Uitgebreide evenementen met kunstmatige realiteiten zijn niettemin de moeite waard, ook al zijn de investeringen hoger dan bij conventionele marketingmaatregelen. De toekomstige bezoekers zijn namelijk digitaal gewend en komen uit de huidige generatie die zich bezighoudtmet videogames. De aandacht trekken is niet zo eenvoudig bij deze doelgroep. Wie dit wil bereiken, moet er veel meer moeite voor doen en echt met iets ongewoons komen.

6 Wanneer is VR bijzonder de moeite waard?

vr dinosaurier
Waarom begeleid je je klanten niet naar een prehistorische tijd met VR?

Virtual reality kent, net als de menselijke verbeelding, in theorie geen grenzen. Het gebruik ervan is vooral interessant voor nauwelijks betaalbare real-life ervaringen, maar ook voor onmogelijke, zeldzame of gevaarlijke ervaringen.

Virtual reality is vooral geschikt voor:

 • riskante en gevaarlijke ervaringen, zoals een zeer risicovolle klimtocht
 • zeer dure ervaringen die normaal slechts voor zeer weinig mensen toegankelijk zijn
 • buitengewone ervaringen die in de werkelijkheid helemaal niet bestaan, zoals een wandeling door de wereld van Alice in Wonderland, vliegen als een vogel, een wandeling op de maan of een vlucht met de originele Apollo 11-ruimtemissie.
 • zeer zeldzame ervaringendie in de werkelijkheid niet naar believen kunnen worden gereproduceerd, zoals het zien van een zeldzame bultrugwalvis.

Gerelateerde berichten