Orbot in test: functies en configuratie van Tor voor Android

In tijden van klokkenluiders en toenemende cybercrime is het voor veel internetgebruikers extra belangrijk om zich anoniem door het net te kunnen bewegen. Met Orbot is dat nu ook mogelijk op smartphones, want de app …

Orbot in test: functies en configuratie van Tor voor Android

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Orbot in test: functies en configuratie van Tor voor Android

In tijden van klokkenluiders en toenemende cybercrime is het voor veel internetgebruikers extra belangrijk om zich anoniem door het net te kunnen bewegen. Met Orbot is dat nu ook mogelijk op smartphones, want de app biedt toegang tot het Tor-netwerk op Android-toestellen. Net als de Tor Browser is Orbot gebaseerd op het zogenaamde “Onion Routing”, waarmee internetverkeer versleuteld en dus niet meer traceerbaar is voor derden. In onze Orbot-test namen we de app onder de loep en laten we zien hoe je hem kunt gebruiken om je sporen uit te wissen.

Wat is het Tor-netwerk?

“The Onion Router Project” (kortweg Tor) is een wereldwijd servernetwerk waarmee gebruikers hun IP-gegevens op het internet kunnen verhullen en tracering van hun gegevens kunnen voorkomen. Met de juiste browsers is ook toegang tot het Darknet mogelijk.

Wat zijn de voordelen van Orbot ten opzichte van proxy en VPN verbinding?

Het dataverkeer met Orbot verloopt via verschillende computers over de hele wereld, in tegenstelling tot proxy of VPN. Dit geeft je meer privacy en vrijheid als je mobiel surft.

Zijn er nadelen aan surfen via Tor?

Door de vele tussenstations zijn er duidelijke nadelen qua prestaties. Daarom zijn het opzetten van de verbinding en de downloadsnelheid automatisch langzamer dan bij een conventionele browser.

1e Orbot-test: instelling en gebruiksgemak

Orbot für Android bei aufgebauter Verbindung
De groene knop geeft aan dat de verbinding met het Tor-netwerk met succes tot stand is gebracht.

Ook al ken je Tor misschien al van je Windows computer, je zult je moeten aanpassen, want toegang tot het netwerk werkt iets anders met Orbot. De app zelf kun je gratis downloaden in de Google Play Store. We gebruikten een Samsung Galaxy S9 met Android 9 voor onze Orbot-test. Het hele proces duurde minder dan drie minuten.

Na de download en installatie moet de app nog worden ingesteld op de smartphone. Dat is heel eenvoudig en een wizard helpt je met de belangrijkste instellingen (bijvoorbeeld de taal). Na het starten van de app hoef je alleen maar op het grote uiensymbool in het midden te tikken om verbinding te maken met het Tor-netwerk. Na een paar seconden licht de knop groen op, ten teken dat de verbinding met succes tot stand is gebracht.

Daarnaast biedt Orbot ook een VPN-modus waarmee de communicatie van alle apps door de beveiligde tunnel kan worden geleid. Als bepaalde diensten of websites toegang via VPN weigeren, kun je dit met behulp van een bridge omzeilen. Het enige wat je hoeft te doen is de schuifknop naar rechts bewegen voor de betreffende optie.

Brücke einrichten in Orbot
Als bepaalde diensten of websites toegang via VPN weigeren, kun je toch een bridge gebruiken om de gegevens naar de bestemming te leiden
.

Sommige functies vereisen root-rechten: Om het volledige scala aan functies van Orbot te kunnen gebruiken, moet je idealiter root-rechten hebben op je smartphone. Daarmee kun je dan bijvoorbeeld ook bepalen of je al het dataverkeer of alleen bepaalde apps via het Tor-netwerk wilt routeren. Om rootrechten aan te vragen, klik je in de instellingen op “Transparant schakelen (vereist rootrechten)” en vink je het vakje “Roottoegang aanvragen” aan. Bevestig het daaropvolgende superuser verzoek met “Toestaan”.

https://www.youtube.com/watch?v=WmjW8iGanO0

2. anoniem surfen met Orbot: installeer webbrowser

Zonder de juiste webbrowser ben je echter nog lang niet anoniem aan het internetten. Een goede optie is Orfox, die je ook gratis uit de Play Store kunt halen. Deze werkt alleen in combinatie met Orbot. De verantwoordelijken hebben echter al aangekondigd dat met de definitieve versie van Tor voor Android (die nu is uitgebracht) de ontwikkeling voor Orfox op middellange termijn wordt stopgezet.

Op onze Samsung Galaxy S9 slaat het dynamische duo van Orbot en Orfox in ieder geval een goed figuur: de verbinding blijft stabiel, zowel over het mobiele netwerk als over een glasvezellijn . En ook de prestaties zijn volgens ons meer dan acceptabel.

Sinds september 2018 is de Tor-browser ook officieel beschikbaar als mobiele versie voor Android. Aanvankelijk werkte dit alleen als Orbot al actief was op het toestel, maar nu kan het zelfstandig verbinding maken met het Tor-netwerk.

De Tor-browser wordt in de Play Store echter veel lager gewaardeerd dan de alternatieven Orbot en Orfox en heeft naar onze mening een aanzienlijk verbeteringspotentieel qua bediening. Op de lange termijn zal er echter om veiligheidsredenen waarschijnlijk geen ontkomen aan het gebruik van de Tor-browser voor Android.

3 Orbot in de test: identiteiten veranderen voor maximale anonimiteit

Om je sporen op het net volledig uit te wissen, moet je je Tor-identiteit regelmatig veranderen. Tik daarvoor op het refresh symbool in de rechterbovenhoek. Nu zal de ui-knop in het midden beginnen te draaien. Tegelijkertijd wordt de ID die je is toegewezen toen je lid werd van het Tor-netwerk gewijzigd. Ook dit werkte zonder problemen in onze test.

Orbot konfigurieren: Identität in der deutschen Version von Tor für Android wechseln
Wanneer de ui begint te draaien, wordt op de achtergrond een nieuwe ID (dus een nieuwe identiteit) aan je toegewezen.

4. onion browser: Het Orbot-alternatief voor iOS

Orbot is momenteel alleen beschikbaar voor Android, maar dat betekent niet dat iPhone-gebruikers het daarom zonder anoniem surfen via Tor moeten stellen. Met de Onion browser is er ook een officiële browser voor iOS waarmee je je verbindingsgegevens via het Tor-netwerk kunt anonimiseren.

De app is gratis te verkrijgen in de App Store. Na installatie verbindt de Onion Browser je automatisch met het Tor-netwerk. Indien nodig kun je in enkele seconden je IP veranderen of je user agent verbergen. Ook geoblocking kan eenvoudig worden omzeild.

Der Onion Browser von Apple
Met Apple’s Onion Browser kunnen iOS-gebruikers ook verbinding maken met het Tor-netwerk.

5. conclusie van onze Orbot-test

Orbot is een goede manier om anoniem te internetten of om landspecifieke beperkingen te omzeilen. Dat laatste is natuurlijk vooral interessant voor het gebruik van streamingdiensten.

De app is zeer eenvoudig te installeren en maakt samen met de juiste browser snel en eenvoudig een versleutelde verbinding met het Tor-netwerk. Ook de VPN-modus, die het mogelijk maakt de verbindingen van andere apps te anonimiseren, beviel ons bijzonder goed. De bediening is zeer intuïtief, er is geen expertkennis nodig om de verbinding en het gebruik ervan te configureren.

De verbinding was gedurende onze hele test stabiel en vertoonde, zoals verwacht, slechts enkele tekortkomingen op het gebied van snelheid. Op zich is Orbot een echt aanbevelenswaardige app, die (als je de uitspraken van de ontwikkelaars mag geloven) zijn halfwaardetijd al lang voorbij is.

Gerelateerde berichten