Blikvangers in thumbnailformaat: thumbnails geven bezoekers van uw websites een voorproefje van de inhoud en verminderen tegelijkertijd de laadtijd. De thumbnail-afbeelding staat voor de eigenlijke afbeelding of video en leidt u ernaar toe (meestal via een muisklik). Hier vindt u precies waarvoor thumbnails worden gebruikt en waar ze overal op het internet te vinden zijn.
Inhoudsopgave
Definitie: Wat is een thumbnail?
Een thumbnail (vertaling: “miniatuur”) is een miniatuur die deel uitmaakt van de metadata van een video of afbeelding. Het is een soort grafische preview van de eigenlijke inhoud en wordt meestal gebruikt als plaatshouder.
Oorspronkelijk verwees de term “thumbnail” naar tekeningen en afbeeldingen met een zeer klein formaat, maar sinds de jaren tachtig wordt de term vooral gebruikt in verband met digitale voorvertoningen op het internet.
2. toepassingsgebieden en voordelen
In principe moet een thumbnail drie essentiële taken vervullen:
- Interesse wekken: De thumbnail moet zo worden ontworpen dat hij de aandacht van zoveel mogelijk gebruikers trekt. Daartoe wordt hij soms voorzien van extra tekst of ontwerpelementen.
- Nieuwsgierigheid opwekken: Hoewel de thumbnail interesse moet wekken, moet hij niet meteen te veel weggeven, maar gebruikers aanmoedigen om de eigenlijke inhoud te bekijken.
- Inhoud presenteren: Het onderwerp van de afbeelding of video moet zo worden weergegeven dat de kijker meteen weet waar het over gaat.
Hun grootste voordeel ligt in hun kleine bestandsgrootte: zo kan in één oogopslag veel inhoud worden weergegeven, zonder dat dit meteen een negatief effect heeft op de laadtijd van de pagina. Pas na het aanklikken van de afbeelding komen websitebezoekers bij de oorspronkelijke inhoud. Daarom hebben gebruikers van mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets, het meeste baat bij thumbnails.
Goed om te weten: Voor marketingdoeleinden nemen veel bedrijven hun logo op in bedrijfs- of productvideo’s. Zo associeert de kijker de inhoud niet alleen met het merk, maar ziet hij ook meteen dat de video niet het werk is van een particulier.
3. thumbnails zijn overal op het internet te vinden
Het web staat vol met thumbnails. De bekendste vertegenwoordigers zijn waarschijnlijk de startafbeeldingen van YouTube, die bezoekers moeten aanzetten om op de betreffende video te klikken. Maar ook online winkels zoals Amazon gebruiken de kleine thumbnails om zoveel mogelijk producten tegelijk op hun pagina’s te presenteren.
Google Image Search gebruikt ook thumbnails in plaats van de originele afbeeldingen en stuurt je indien nodig door naar de juiste bronpagina. Daarnaast zijn thumbnails ook te vinden bij aanbieders van geanimeerde GIF’s (bijv. Giphy). Hier zijn ze echter meestal veel eenvoudiger gehouden en worden helemaal geen tekst of andere ontwerpelementen gebruikt.
Info: De term “clickbait”wordt vaak gebruikt in verband met thumbnails. Hier worden emoties opgewekt door de overdreven presentatie van de inhoud (bijv.: “Man springt van brug – Nu is hij genezen!”), waarmee je geacht wordt te worden bewogen om te klikken en te delen. Het principe is dus vergelijkbaar met een cliffhanger in een film of een lugubere kop in de roddelpers. Clickbaiting leidt echter bijna altijd tot frustratie en negatieve beoordelingen, omdat gebruikers natuurlijk snel merken dat de inhoud en de thumbnail niet overeenkomen.
4 Er zijn verschillende manieren om zelf thumbnails te maken
Online winkel- en contentmanagementsystemen (bv. WordPress) maken automatisch thumbnails van de geüploade beeldbestanden. Ook YouTube geeft je de keuze uit drie vooraf gegenereerde opties na het uploaden van een video.
Je kunt ook zelf een thumbnail maken en die gebruiken voor je video. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met beeldbewerkingssoftware zoals Canva of Picmonkey. Instructies over hoe dit precies werkt met Canva vind je bijvoorbeeld hier.