Gebruik PowerPoint gratis

Wer eine kostenlose Alternative zu Microsoft PowerPoint sucht, wird sogar direkt bei Microsoft fündig. Wir stellen in diesem Artikel verschiedene Lösungen vor, mit denen Sie Präsentationen im PowerPoint-Format öffnen und auch speichern können.

Gebruik PowerPoint gratis

Mann bei Powerpoint Präsentation
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Kantoor
 6. »
 7. Gebruik PowerPoint gratis

Naast Word en Excel is Microsoft PowerPoint een van de meest gebruikte kantoorprogramma’s – het maakt deel uit van het Microsoft Office-pakket. Als u echter een PowerPoint-bestand wilt openen, maken of bewerken, hebt u niet per se een volwaardig Office-pakket met PowerPoint nodig. Er zijn talloze alternatieven en zelfs gratis PowerPoint, zoals onze volgende gids laat zien.

1. PowerPoint als quasi-standaard voor presentaties

Met het PPT-formaat van PowerPoint of PPTX vanaf PowerPoint 2010 heeft Microsoft naast Word (doc, docx) en Excel (xls, xlsx) nog een quasi-standaard gecreëerd. Microsoft PowerPoint, als onderdeel van Microsoft Office, wordt zowel in de commerciële omgeving als op scholen zeer vaak gebruikt, maar de formaten ervan worden ook door veel alternatieve presentatieprogramma’s ondersteund.

PowerPoint 2010
PowerPoint 2010

Als je al een Office-licentie hebt, is het openen, bewerken en maken van PowerPoint-presentaties geen probleem. Microsoft biedt ook een gratis proefversie van het Microsoft Office-pakket om te downloaden, die gedurende 30 dagen gratis en onbeperkt kan worden gebruikt.

2 PowerPoint gratis rechtstreeks van Microsoft

Wat veel gebruikers niet weten: Microsoft stelt Microsoft Office gratis ter beschikking in een online versie, die naast Word, OneNote en Excel ook PowerPoint bevat. U kunt gewoon inloggen met een Microsoft-account op https://office.live.com/ of direct PowerPoint Online oproepen.

Na het inloggen staat PowerPoint voor u klaar met een vertrouwd werkoppervlak. Wel is de online versie qua functies afgeslankt ten opzichte van het desktopprogramma.

PowerPoint Online
PowerPoint Online als vervanger van de desktopversie

Tip: Met de gratis Office App van Microsoft heb je zelfs direct toegang tot de webapps van Office Online zonder een extra login.

Je kunt in PowerPoint Online nieuwe bestanden maken, die vervolgens worden opgeslagen in Microsoft OneDrive, de gratis cloudopslag van Microsoft. In het menu “Downloaden als” biedt de gratis PowerPoint ook de mogelijkheid om het bestand als kopie lokaal op de computer op te slaan, te downloaden als PDF, in ODP-formaat (OpenOffice of LibreOffice) of elke dia afzonderlijk op te slaan als JPG-bestand.

Herunterladen als PDF-Datei
Download als PDF-bestand

Als u in PowerPoint Online een bestaande presentatie wilt openen die u bijvoorbeeld per e-mail hebt ontvangen, moet u deze eerst opslaan in OneDrive of u kunt het bestand rechtstreeks via de website uploaden en vervolgens bekijken of bewerken.

 • Klassieke werking van PowerPoint
 • Openen en opslaan in het oorspronkelijke formaat PPTX
 • Exporteren naar vele formaten
 • Omvang van de functies aanzienlijk verminderd online

3. PowerPoint Mobile als gratis PowerPoint-viewer

De Microsoft Store biedt PowerPoint Mobile, een speciaal voor tablets en andere mobiele apparaten geoptimaliseerde versie van PowerPoint, die gratis kan worden gedownload en ook werkt op normale desktopsystemen of laptops.

PowerPoint kostenlos mit der Mobile-Edition
PowerPoint gratis met de mobiele editie

Zonder een geldig Office 365 abonnement kan PowerPoint Mobile alleen PowerPoint bestanden in alleen-lezen modus openen, wat het bijzonder geschikt maakt als gratis PowerPoint viewer.

 • Toont PowerPoint-bestanden zonder problemen en trouw aan de lay-out
 • Kan alleen worden gebruikt als een pure PowerPoint-viewer zonder een Office-abonnement

4. gratis alternatieven voor PowerPoint

Naast Microsoft PowerPoint zijn er vele andere presentatieprogramma’s die bestanden in PowerPoint-formaat kunnen lezen en opslaan.

4.1 OpenOffice en LibreOffice, FreeOffice en WPS Office bieden hun eigen presentatieprogramma’s aan.

De gratis kantoorsuites OpenOffice en LibreOffice, die zonder installatie direct in de draagbare versie kunnen worden gestart, bevatten onder meer Impress, een volwaardige presentatiesoftware voor het maken van eigen presentaties.

Impress als kostenloses PowerPoint
Impress als gratis PowerPoint

De werking is gericht op PowerPoint, misschien niet zo elegant en overladen met functies, maar eenvoudig in gebruik en prima geschikt voor normale presentaties. Met Impress kunt u bestaande PowerPoint-bestanden openen of nieuw gemaakte presentaties in PowerPoint-formaat opslaan.

 • Geavanceerde kantooroplossingen
 • PowerPoint-bestanden openen en opslaan
 • Lay-out van PowerPoint-bestanden komt niet altijd overeen met het origineel
 • Niet alle PowerPoint-functies

In de volgende tutorial leert u alles over het maken van uw eigen presentaties met Impress.

Andere alternatieven voor PowerPoint zijn FreeOffice Presentations van het gratis FreeOffice of Presentations Free van het eveneens gratis WPS Office Free.

4.2 Keynote op de Mac is ook gratis.

Op de Mac van Apple is KeyNote erg populair en wordt daar vaak gebruikt als vervanger van PowerPoint. KeyNote is gratis beschikbaar voor MacOS en als app voor iOS en kan dus ook op de iPad en zelfs de iPhone worden gebruikt.

KeyNote biedt een enorm scala aan functies en de zeer eenvoudige bediening die typisch is voor Apple. Tot de sterke punten van de gratis presentatiesoftware behoren vooral geanimeerde beeld- en teksteffecten waarmee u uw presentatie een professioneel tintje kunt geven.

 • Zeer uitgebreid presentatieprogramma van hoge kwaliteit
 • Veel effecten en sjablonen
 • Alleen voor Mac- en iOS-apparaten
 • Lay-out van PowerPoint-bestanden komt niet altijd overeen met het origineel

De volgende tutorial “Presentaties maken met Keynote” geeft u een goed overzicht van hoe u met KeyNote kunt werken.

4.3 Google Slides als gratis PowerPoint-vervanger

Net als Microsoft met Office Online bieden ook andere fabrikanten kantooroplossingen aan die in de browser kunnen worden gebruikt.

Google Slides, in Duitsland bekend als Google Presentations, is de exacte tegenhanger van PowerPoint Online, kan net zo elegant worden gebruikt als PowerPoint en kan ook PowerPoint-bestanden importeren of in het formaat opslaan. Vergeleken met de afgeslankte online versie van Microsoft scoort Google Slides met een breder scala aan functies en is zelfs beschikbaar als app voor verschillende platforms zoals iOS of Android.

PowerPoint kostenlos mit Google Slides
Google Slides als vervanger van PowerPoint
 • Qua werking en uiterlijk zeer vergelijkbaar met PowerPoint.
 • Goed aanbod van functies
 • Goed importfilter voor PowerPoint-bestanden
 • Slechts een kleine selectie van sjablonen

De volgende video geeft een eerste overzicht van Google Slides.

4.4 Interactieve presentaties met Prezi

Prezi is een insider tip geworden als online dienst als het gaat om fancy presentaties. De mogelijkheden van het weergeven van presentaties met Prezi gaan veel verder dan wat gewoonlijk mogelijk is met PowerPoint – het resultaat is dus heel anders dan de veelvuldige diaterreur in vergaderingen. Presentaties in Prezi komen als een soort interactieve presentatie, waarbij de focus niet ligt op dia na dia, maar op een basislay-out en het inzoomen op secties met inhoud.

Prezi is gratis beschikbaar met een basisaccount en beperkte functies, ideaal om te testen. Alleen het standaardaccount voor 7 euro per maand biedt bijna alle functies en mogelijkheden, inclusief een importeur voor PowerPoint-presentaties, die de stapel dia’s omzet in een dynamische, bewegende presentatie.

 • Geweldige sjablonen en ontwerpen
 • Geavanceerde animaties en effecten
 • Importeur voor PowerPoint-bestanden
 • De manier van werken en vertellen verschilt aanzienlijk van klassieke PowerPoint-presentaties en vereist daarom een langere inwerkperiode
 • Geen PowerPoint importeur in de gratis basisversie

In de volgende video vindt u de basis van Prezi als Duitse tutorial.

4.5 Emaze: niet alleen een PowerPoint-alternatief

Emaze is ook een zeer populaire online dienst voor het maken van professionele presentaties, maar volgens ons niet zo duidelijk als Prezi. Emaze beperkt zich echter niet tot lezingen, maar biedt ook oplossingen voor websites, e-cards, blogs en fotoalbums, biedt talloze sjablonen en kan zelfs in het gratis plan PowerPoint-bestanden importeren. Bijzonder indrukwekkend bij Emaze zijn de 3D-sjablonen en het snel maken van presentaties.

 • Hoogwaardige sjablonen met 3D-effecten
 • Gebruiksvriendelijk en snelle resultaten
 • Ook geschikt voor websites of interactieve visitekaartjes
 • Niet zo duidelijk als Prezi
 • De manier van werken en vertellen verschilt aanzienlijk van klassieke PowerPoint-presentaties, daarom is in het begin een langere inwerkperiode nodig.

In de volgende instructievideo kunt u zich overtuigen van de mogelijkheden met Emaze.

https://www.youtube.com/watch?v=I-9nHq9ld6Q

Conclusie: PowerPoint gratis? Er zijn verschillende mogelijkheden

Als je niet alle functies van PowerPoint nodig hebt, is het gratis PowerPoint Online zeker een alternatief. PowerPoint Mobile volstaat ook als pure viewer voor afgewerkte PowerPoint-presentaties.

Er zijn veel alternatieven op de Windows desktop. Met het gratis Impress uit het pakket OpenOffice of LibreOffice kan het niet misgaan. De presentatiesoftware ziet er niet zo fancy uit als PowerPoint, maar is net zo gemakkelijk te gebruiken en biedt meer dan eenvoudige basisfuncties voor complexere presentaties.

Mac-gebruikers zullen KeyNote eerder gebruiken om PowerPoint-presentaties te openen of op te slaan. De reeks functies van KeyNote is enorm en, zoals kenmerkend voor Apple, zeer gebruiksvriendelijk.

Met uitzondering van Google Slides hanteren de webdiensten een heel andere aanpak en zijn daarom geen oplossing als u op zoek bent naar een volwaardige tegenhanger van PowerPoint, dat heel “dia-georiënteerd” werkt. Het is echter zeker de moeite waard om de presentatieprogramma’s op internet te testen met een proefaccount en u te laten verrassen door de hoogwaardige resultaten, die de presentatie op een heel andere manier veel leuker doen lijken.

Gerelateerde berichten