IT-opleidingen: deze opleidingen bieden goede vooruitzichten op een baan

In de loop van de digitalisering worden geschoolde werknemers in de IT-sector steeds belangrijker. Maar is de sector echt zo booming als we altijd horen? In onze gids kom je te weten welke vooruitzichten IT-opleidingen …

IT-opleidingen: deze opleidingen bieden goede vooruitzichten op een baan

IT Studiengänge
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. IT-opleidingen: deze opleidingen bieden goede vooruitzichten op een baan

In de loop van de digitalisering worden geschoolde werknemers in de IT-sector steeds belangrijker. Maar is de sector echt zo booming als we altijd horen? In onze gids kom je te weten welke vooruitzichten IT-opleidingen momenteel bieden en wat je moet meenemen om ze met succes af te ronden. We presenteren ook vier populaire IT-opleidingen in meer detail en geven je nuttige tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding en een universiteit.

 • De meeste IT-opleidingen bieden uitstekende vooruitzichten op een baan en een breed scala aan taken na het afstuderen.
 • Enig begrip van wiskunde en logica is een belangrijke kwaliteit voor studenten op dit gebied.
 • Er zijn stand-alone opleidingen die zich specialiseren in allerlei sectoren. Deze omvatten bijvoorbeeld bedrijfs- en media-informatica.

1. IT-opleidingen bieden zeer goede vooruitzichten op een baan.

drei Informatik Studenten feiern ihren Bachelor of Science
IT-studenten hebben over het algemeen uitstekende vooruitzichten na het afstuderen.

IT-studenten en aankomende studenten zullen blij zijn: ondanks de voortschrijdende digitalisering is er nog geen einde in zicht aan de stijgende vraag naar geschoolde werknemers op dit gebied. Volgens een studie van het Institut der Deutschen Wirtschaft zijn er in Duitsland momenteel ongeveer 40.000 banen meer dan er IT-specialisten zijn. Dit aantal is de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld, wat een duidelijk teken is dat de vraag naar geschoolde werknemers in IT-gerelateerde beroepen blijft stijgen.

Aangezien veel vacatures onvervuld blijven, kunnen gekwalificeerde professionals bovendien meestal kiezen uit een groot aantal mogelijke banen. Daarom biedt een IT-stage ook uitstekende vooruitzichten op een baan en wordt deze veel beter betaald dan veel andere stages.

Een ander voordeel is dat IT-opleidingen zeer interdisciplinair zijn. Veel cursussen overlappen bijvoorbeeld met aspecten van bedrijfskunde, grafisch ontwerp of natuurkunde. Bij meer algemene opleidingen, zoals informatica, worden doorgaans de basisbeginselen van alle onderdelen van de informatica onderwezen voordat de studenten zich specialiseren.

De meeste afgestudeerden van IT-opleidingen hebben dus een breed scala aan mogelijkheden om een carrière te kiezen. Dit geldt zowel voor de banen die ze doen als voor de industrieën waarin ze werken.

Tip: Als je je op één gebied hebt gespecialiseerd, maar na verloop van tijd beseft dat je liever in een heel ander IT-gebied zou willen werken, kun je een speciale postdoctorale cursus of een verdere IT-opleiding volgen. Voor elke situatie zijn er nu mogelijkheden om je te scholen of te heroriënteren.

2. overzicht van verschillende IT-opleidingen

Inhoudelijke overlappingen

Veel IT-opleidingen hebben verschillende inhoudelijke accenten, ondanks dat ze dezelfde naam hebben. Kijk daarom altijd naar het cursusaanbod en de beschrijving van de opleiding.

Hieronder geven we je een overzicht van verschillende populaire IT-opleidingen. We leggen uit welke sterke punten je moet meenemen voor de betreffende opleiding, welke inhoud de opleiding heeft en op welke gebieden je na je afstuderen zou kunnen werken.

Natuurlijk zijn er ook veel andere IT-opleidingen. Deze gaan vaak intensief in op specifieke taken, maar sommige geven gewoon onder een andere naam vergelijkbare studie-inhoud. De aanvangssalarissen variëren sterk, afhankelijk van de baan, de bedrijfstak en de regio. Gemiddeld bedraagt het eerste salaris in de IT-sector met een bachelordiploma 43.363 euro en met een masterdiploma 45.739 euro (bruto/jaar).

2.1. informatica

Programmieren
Het kan even duren voordat je leert programmeren in een informaticaopleiding.

Bij een studie informatica worden de eerste 3 semesters besteed aan het leggen van belangrijke fundamenten met weinig tot geen nadruk op daadwerkelijk programmeren. Je leert dus eerst onder andere hoe computers en andere hardware, netwerken en databases in elkaar zitten.

Je kunt heel algemeen informatica studeren en inzicht krijgen in vele deelgebieden. In hogere semesters van de bachelor en/of bij speciale masteropleidingen kun je je dan steeds meer specialiseren.

Als je echter al weet op welk gebied je ooit wilt werken, kun je vanaf het begin een opleiding kiezen die je voorbereidt op een specifieke bedrijfstak (bijv. medische informatica, bio-informatica), een deelgebied van de informatica (bijv. toegepaste informatica en technische informatica) of een specifieke baan (bijv. software engineering).

Andere mogelijke specialisaties zijn:

 • Webontwikkeling
 • Systeembeheer
 • IT-beveiliging
 • Gegevensverwerking
 • Procesautomatisering
 • Netwerktechnologie
 • Kwaliteitsbeheer
 • Robotica (vooral in de masteropleiding)

Bovendien staan bijna alle bedrijfstakken voor u open na het voltooien van uw studie, en de vraag naar geschoolde werknemers blijft stijgen. Informatica is daarom een van de IT-opleidingen die de meest uiteenlopende carrièremogelijkheden bieden.

Let op: Veel eerstejaarsstudenten onderschatten het grote aandeel wiskunde in informatica studies en haken om die reden af.

2.2 Bedrijfsinformatica

Bedrijfsinformatica is momenteel waarschijnlijk de populairste speciale informaticaopleiding en wordt bijzonder veel gevraagd door bedrijven. De belangrijkste taak van specialisten op het gebied van bedrijfsinformatica is het gebruik van informatietechnologie om bedrijfsprocessen te optimaliseren. In het beste geval moet zowel een kwalitatieve verhoging als een betere economische efficiëntie worden bereikt.

Typische activiteiten voor bedrijfsinformatici zijn bijvoorbeeld:

 • Projectbeheer
 • Optimalisering en conceptie van e-commerce systemen
 • Invoering en verbetering van managementsoftware
 • Ontwikkeling van software
 • Beheer van netwerken
 • Management consultancy
 • IT-organisatie en -coördinatie
 • Kwaliteitszorg

Inprincipe zijn afgestudeerde bedrijfskundigen met een masterdiploma ook geschikt voor managementfuncties. Naast affiniteit met wiskunde moeten studenten bedrijfsinformatica ook belangstelling hebben voor economische processen.

Er zijnook een aantal meer specifieke opleidingen binnen de bedrijfsinformatica, bijvoorbeeld IT-management en e-commerce. IT-management is erop gericht de bijdrage van IT aan het succes van een bedrijf te vergroten en de financiële risico’s op dit gebied te minimaliseren.

Afgestudeerden in e-commerce plannen, programmeren, implementeren en onderhouden online winkels en bestelsystemen. Marketing speelt ook een grotere rol in deze opleiding.

Tip: Bedrijfsinformatica in het algemeen, maar het gebied van e-commerce in het bijzonder, biedt u enkele van de beste werkgelegenheids- en verdienmogelijkheden van alle IT-opleidingen.

2.3 Media Informatica/Digitale Media

Frau brennt für Social Media
Als je een passie hebt voor sociale media, is media-informatica misschien wel iets voor jou.

IT-opleidingen die in de richting van media-informatica of digitale media gaan, combineren aspecten van mediastudies, bedrijfsstudies en computerwetenschappen. In principe is de taak van media-informatici het plannen, ontwikkelen, ontwerpen en implementeren van media-inhoud. Dit maakt media informatica tot een ideaal vak voor creatieve geesten die ook enthousiast zijn over media, informatica en marketing.

Mogelijke banen voor media informatici zijn:

 • Management op het gebied van media
 • Marketing
 • Web- en spelontwikkeling
 • Mediaontwerp
 • Audio- en videoproductie en hun conceptie

Studenten media informatica moeten vertrouwd zijn met het internet en sociale media en, in het beste geval, er een passie voor hebben. Hoewel creativiteit belangrijker is dan in andere IT-opleidingen, mogen toekomstige studenten de wiskundige en technische aspecten van de opleiding niet verwaarlozen.

Het vinden van een baan op het gebied van digitale media is geen probleem in het kielzog van de toenemende digitalisering. Er is een toenemende vraag naar geschoolde werknemers in alle relevante industrieën.

Tip: De focus op het gebied van media-informatica verschilt sterk per universiteit. Vergelijk daarom de exacte inhoud en beschrijvingen van verschillende opleidingen om erachter te komen wat het beste bij je past.

2.4 Informatietechnologie (IT)

Opleidingen op het gebied van informatietechnologie combineren de vakgebieden elektrotechniek en informatica. In principe kan dit ook gezegd worden van technische informatica. Deze zijn echter gericht op informatica, terwijl opleidingen op het gebied van informatietechnologie meer technische kennis verschaffen.

In de informatica worden nieuwe software- en hardwaresystemen ontwikkeld en processen in bedrijven in een netwerk ondergebracht. Meestal werken informatici op projectbasis: zij lossen gedurende kortere of langere tijd concrete problemen in het bedrijf op en buigen zich vervolgens over een nieuw probleem.

Produktionsprozesse vernetzen IT
Netwerk productieprocessen over de hele wereld.

Typische taken voor informatietechnici zijn:

 • Ontwikkeling, implementatie en optimalisatie van programma’s
 • Netwerken van machines en productieketens (supply chain)
 • Organiseren en beheren van databases en netwerken
 • IT-beveiliging
 • Bescherming van gegevens
 • Assemblage en installatie van elektrotechnische systemen

Naast sterke punten op het gebied van wiskunde en logica, moeten degenen die geïnteresseerd zijn in een studie IT belangstelling hebben voor technologie en goede cijfers hebben voor natuurkunde. Ook naar echte IT-specialisten is steeds meer vraag op de arbeidsmarkt.

3. tips voor het kiezen van de juiste IT-opleiding

Kortom, de keuze voor een van de vele IT-opleidingen biedt je uitstekende carrièrevooruitzichten. Je hebt ook de mogelijkheid om je te specialiseren in verschillende beroepen en bedrijfstakken.

Hieronder volgen enkele tips over twee belangrijke punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste opleiding.

3.1 Heb je wat nodig is om IT-professional te worden?

Geïnteresseerde studenten moeten het relatief hoge aandeel wiskunde en logica in alle IT-opleidingen niet onderschatten. Deze zijn vooral hoog in de techniek, en wat lager in de digitale media.

Mensen die moeite hebben met analytisch denken en wiskunde zijn meestal ongeschikt voor IT-opleidingen en haken vaak af.

De meeste universiteiten hebben inmiddels ingezien dat veel eerstejaars studenten een opfriscursus wiskunde nodig hebben om de uitdagingen van de opleiding onder de knie te krijgen. Daarom bieden bijna alle universiteiten vóór de eigenlijke start van de opleiding voorbereidende wiskundecursussen aan.

3.2 Praktische relevantie is ook een selectiecriterium

IT Fachkraft arbeitet Studenten ein
Een grotere praktijkrelevantie bij IT-studies biedt veel voordelen.

Afhankelijk van de opleiding kun je stage lopen, praktische projecten uitvoeren in groepsverband (soms in samenwerkende bedrijven of door hen gefinancierde projecten) of verplicht stage lopen. Masteropleidingen worden vaak in deeltijd aangeboden.

In principe zijn de opleidingen aan een universiteit meer onderzoeksgericht en aan een hogeschool meer toepassingsgericht. Vooral op het gebied van IT is dit echter afhankelijk van de betreffende instelling. Ga daarom vooraf na hoeveel praktische relevantie de opleiding kan hebben.

Tenzij je in het onderzoek wilt werken, is een hoge praktijkcomponent over het algemeen raadzamer, omdat je dan een veel sterkere band krijgt met je toekomstige beroep. Je kunt je praktijkervaringbijvoorbeeld gebruiken om te bepalen waar je je tijdensje studie op wilt richten.

Info: Een duale opleiding biedt je nog meer praktijkrelevantie, maar je moet er ook een groter deel van je vrije tijd voor opofferen. Omdat duaal afgestudeerden al tijdens hun studie relevante praktijkervaring hebben opgedaan, verdienen ze meestal iets meer.

Gerelateerde berichten