Malware via e-sigaretten? Nogal!

Bye, bye ongestoorde sigarettenconsumptie. Inmiddels heeft de digitalisering ook rokers bereikt. Maar met het oog op software en apps voor e-sigaretten lijkt de e-sigaret zelf bijna een oude hoed. Deze gids bespreekt de voordelen van …

Malware via e-sigaretten? Nogal!

© Chany167 - Fotolia.com
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Malware via e-sigaretten? Nogal!

Bye, bye ongestoorde sigarettenconsumptie. Inmiddels heeft de digitalisering ook rokers bereikt. Maar met het oog op software en apps voor e-sigaretten lijkt de e-sigaret zelf bijna een oude hoed. Deze gids bespreekt de voordelen van e-sigaret software, de beschikbare opties en de zwakke punten die aanbieders nog moeten wegwerken.

Deze verschillende software varianten zijn beschikbaar

Met de klassieke steamer-software, die zich op de e-sigaret bevindt, kan de roker de sigaret in verschillende kleuren laten oplichten. Het regelen van de temperatuur is een andere functie die de software kan regelen. De geïntegreerde software van de e-sigaret kan ook zorgen voor een klok of zelfs een spelletje.

In principe is de software van de e-sigaret afhankelijk van het besturingssysteem dat op de computer is geïnstalleerd. Ergo: de stomer kiest voor een Windows-software of een Mac-software. De software kan meestal worden gedownload bij een speciaalzaak voor e-sigaretten, zoals Innocigs.

Bij het downloaden van software voor e-sigaretten is het belangrijk rekening te houden met de volgende factoren:

 • Rokers moeten zich bewust zijn van de risico’s van het downloaden van software. Daarom is het extra belangrijk om de downloadfunctie alleen te gebruiken bij een erkende dealer. Software van onbekende bronnen kan malware bevatten
 • De software moet worden geselecteerd op basis van de gewenste functie die de stomer van de software verwacht.
 • De ter download aangeboden software moet geschikt zijn voor het model e-sigaret. In principe is het ook mogelijk om de bestaande software gewoon te updaten.
 • Meer informatie vindt u ook op de blog van EcigaretteReviewed.
E-Zigarette , pixabay.com © lindsayfox (CC0 Public Domain
Om de software te laten werken, moet deze worden aangepast aan de e-sigaret en het rookgedrag. Beeldbron: pixabay.com © lindsayfox (CC0 Public Domain)

Trendreport: De eVic van Joyetech biedt analysemogelijkheden op de computer

Volt en watt behoren tot de klassieke waarden die door e-sigaret software kunnen worden uitgelezen. Maar met de eVic komt er een hele nieuwe dimensie bij die van het roken een echte wetenschap kan maken. Onder het item “Monitoring van dampgedrag” is het nu mogelijk om e-sigaret en computer te koppelen en vervolgens te evalueren hoe er gerookt wordt en welke batterij hoe lang gebruikt wordt of werd.

Software
Software, hier joyetech.com

Het laat ook precies zien hoeveel trekjes er al gemaakt zijn – en hoeveel er nog gemaakt kunnen worden. Wie het risico loopt onbeperkt te dampen, kan zichzelf hier een maximum aantal mogelijke trekjes opleggen. Zo brengt de software ook een effectieve vorm van controle met zich mee.

Een ander voordeel is dat instellingen relatief snel via de software kunnen worden geïnitieerd, zonder dat er met de vrij kleine e-sigaret moet worden gerommeld. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen, die vooral te vinden zijn in het mechanische gedeelte van de USB-hoes. Daarnaast is het technisch nog niet mogelijk om het wattage en het voltage automatisch aan te passen aan de gebruikte verdamper. Deze truc kan echter wel handmatig in het menu worden uitgevoerd.

Hier zijn e-sigaret apps voor

De software in de e-sigaret kan via verschillende apps worden aangestuurd of slechts worden aangevuld. De bijbehorende apps kunnen deze taken overnemen:

App joyetech.com
typische app, hier joyetech.com
 • Ze documenteren de individuele doelen van de stomer (potentieel besparen en rookvrij zijn).
 • Ze kunnen rokers ondersteunen bij het verkrijgen van de individueel meest populaire meng- en doseerverhouding van de vloeistof. Deze apps hebben ook een controlerend effect op de stomer. Onzorgvuldig mengen van vloeistoffen kan immers ook negatieve gevolgen hebben.
 • Ze kunnen helpen om zelf vloeistoffen te mengen. In dit verband bieden ze vaak zelfs de mogelijkheid om een soort “kookboek” te maken waarin het mengen van de vloeistoffen kan worden gedocumenteerd.
 • Zij kunnen de besparingen berekenen die zijn gerealiseerd sinds het stoppen met sigarettengebruik (inclusief de berekening van de uitgaven voor de e-sigaret en de vaping-accessoires).

De andere kant van de medaille: een waarschuwing die grote golven maakt

Het Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging, dat zich echt geen zorgen hoeft te maken over de gezondheid van rokers, heeft zijn zinnen gezet op hun computers. En juist die computer loopt gevaar, zo blijkt uit een recent rapport. De veiligheidssheriffs zien niet direct een software als gevaar, maar eerder het inpluggen van e-sigaretten op de computer.

E-Zigarette
Achter zo’n onopvallend kabeltje kan de verstuiver veel last hebben. Beeldbron: pixabay.com © denvit (CC0 Public Domain)

Op hun website leggen ze de gevaren als volgt uit:“Als nu een microchip met een kwaadaardige code verborgen zit in een apparaat met een USB-stekker, kan deze via de USB-poort rechtstreeks in de computer komen zonder tegengehouden te worden door een firewall. Dit lukt vooral als het USB-apparaat door de computer wordt herkend als een hoofdinvoerapparaat zoals het toetsenbord, omdat dit vaak uitgebreide toegangsrechten heeft.”

De computer kan via de USB-poort worden geïnfecteerd. Een externe USB-lader biedt hier een verstandig alternatief om de computer te beschermen tegen malware. Een andere mogelijkheid is een betrouwbare virusbescherming van de fabrikant om de steamer of de computer tegen de malware te beschermen. Een USB-datakabel die niet uitdrukkelijk bij de e-sigaret werd geleverd, zou ook een praktisch alternatief kunnen zijn voor de consument. De producten van ESET zouden in dit verband ook een goede optie kunnen zijn.

Gerelateerde berichten