SAP leren: hoe expertise opdoen in het werken met SAP

Steeds meer CV’s moeten de kwalificatie SAP-toepassing bevatten om carrière te maken. De strategieën van het softwarebedrijf SAP zijn erop gericht de verschillende takken van de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wij van de wintotal.de redactie hebben …

SAP leren: hoe expertise opdoen in het werken met SAP

haende am laptop
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. SAP leren: hoe expertise opdoen in het werken met SAP

Steeds meer CV’s moeten de kwalificatie SAP-toepassing bevatten om carrière te maken. De strategieën van het softwarebedrijf SAP zijn erop gericht de verschillende takken van de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wij van de wintotal.de redactie hebben voor u onderzocht hoe u SAP kunt leren en welke toepassingsgebieden u met opleiding en bijscholing kunt bedienen.

1. wat is SAP?

SAP is een softwarebedrijf dat in 1972 werd opgericht, aanvankelijk onder de langere titel “System Analysis Program Development”. Tot op heden is het een van ’s werelds meest succesvolle aanbieders van software voor bedrijfsprocessen en efficiënte gegevensverwerking. Het bedrijf ondersteunt kleine, middelgrote en grote ondernemingen.

Het bedrijf introduceerde verschillende oplossingen op het gebied van ERP-software voor bedrijven, waaronder SAP S/4HANA, een intelligente suite. Alle bedrijfsonderdelen van een bedrijf zijn digitaal met elkaar verbonden op één platform. Dit maakt het mogelijk om vanuit verschillende afdelingen binnen een bedrijf een database te benaderen en zo bedrijfsprocessen sneller af te handelen. SAP maakt real-time verwerking van grote hoeveelheden data bruikbaar en ondersteunt bedrijven op het gebied van analytics en beheer van verschillende industriesectoren.

Hoe kan ik SAP software leren gebruiken?

sap software erlernen
Het bedrijf biedt speciale trainingen aan voor bedrijven en particulieren.

Omgaan met een breed scala aan softwareoplossingen is tegenwoordig voor veel werkgevers een vereiste, in vacatures wordt steeds vaker expliciet gevraagd om kennis in het gebruik van SAP-software – maar waar kun je dat leren?

Verschillende bedrijven bieden SAP training en bijscholing aan, die je de basis leert van het werken met softwareoplossingen .

2.1 Kan ik dit ook vanuit huis doen?

Mits bepaalde goedkeuringen kunt u bijscholing of omscholing in SAP ook vanuit huis doen. In het geval van bijscholing is de goedkeuring van de financierende instantie vereist; in het geval van omscholing is de goedkeuring van de kamer vereist, zodat u aan de SAP-training kunt deelnemen.

Voor de basiskennis heeft u technische apparatuur nodig, die u direct thuisgestuurd krijgt als u de cursus met succes afrondt. Naast een pc ontvangt u ook een headset en twee extra monitoren. Om ervoor te zorgen dat u uw werkstation probleemloos kunt instellen, ontvangt u instructies voor de installatie en wordt u gecontacteerd door een SAP-trainingsspecialist die controleert of het werkstation correct werkt en u uitlegt hoe u het leerplatform moet gebruiken .

In welke sectoren kan SAP worden gebruikt?

In de trainingen om SAP te leren kunt u twee verschillende richtingen uitgaan in de manier waarop u de kennis van SAP software wilt gebruiken. Ofwel besluit u een training te volgen over

 • SAP gebruiker* of
 • SAP consultant

Als u de SAP trainingen volgt, kunt u na succesvolle afronding een SAP certificaat ontvangen.

3.1 SAP gebruiker

sap teamfuehrung
Geavanceerde SAP-vaardigheden kunnen nieuwe carrièremogelijkheden voor u openen.

Met de kwalificatie als getrainde SAP-gebruiker wordt u gevraagd als specialist op verschillende gebieden van bedrijfsprocessen. Afhankelijk van uw verdere kwalificaties kunt u functies bekleden variërend van administratief tot divisie- of afdelingsmanagement .

De SAP-opleidingen bieden verschillende modules waaruit u kunt kiezen en waarmee u uw interesses en aandachtspunten in uw werk kunt optimaliseren en verder ontwikkelen .

Modules voor gebruikers van SAP software in bedrijfsprocessen zijn onder andere:

 • Controlling
 • Financiële boekhouding
 • Personeelszaken
 • Verkoop enz.

Opmerking: Wat betreft de financiering en de kosten van de opleiding kunt u zich wenden tot verschillende aanbieders die u ondersteuning zullen bieden. Neem contact op met het arbeidsbureau, de Duitse pensioenverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers, evenals met het beroepsondersteuningsprogramma van het Duitse leger of het migratiebureau. Al deze financieringsinstanties staan tot uw beschikking voor advies.

3.2 SAP-adviseur

Naast opgeleide specialisten binnen het bedrijf die vertrouwd zijn met de SAP-workflow, kunt u ook carrière maken als consultant die ofwel rechtstreeks in dienst is van het bedrijf of van IT-diensten. De taak is hier de software in het bedrijf aan te passen aan de behoeften en vereiste gebieden en, indien nodig, de werknemers ter plaatse op te leiden in het gebruik ervan. Als SAP-consultant beschikt u over de kwalificaties om op veel plaatsen een goede baan te vinden; de vraag naar specialisten in SAP-software is groot.

Gerelateerde berichten