Mobiele telefoon als afstandsbediening: hoe je je smartphone gebruikt voor tv, pc en ontvanger

Smartphones zijn ware multitalenten, waardoor zelfs zoekgeraakte of verloren afstandsbedieningen tot het verleden behoren. Met een remote app maak je van je mobiele telefoon in een handomdraai een volledig functionele afstandsbediening voor alle gangbare merken. …

Mobiele telefoon als afstandsbediening: hoe je je smartphone gebruikt voor tv, pc en ontvanger

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Entertainment
  8. »
  9. Mobiele telefoon als afstandsbediening: hoe je je smartphone gebruikt voor tv, pc en ontvanger

Smartphones zijn ware multitalenten, waardoor zelfs zoekgeraakte of verloren afstandsbedieningen tot het verleden behoren. Met een remote app maak je van je mobiele telefoon in een handomdraai een volledig functionele afstandsbediening voor alle gangbare merken. Om dit te laten werken moeten de smartphone en de te bedienen apparaten wel aan bepaalde eisen voldoen. In dit artikel wordt uitgelegd welke dat zijn en hoe je je mobiele telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening voor tv, computer en ontvanger of als extra controller voor je spelcomputer.

Werkt smartphonebediening ook met oudere apparaten?

Ja, oudere tv’s of ontvangers zonder internet kunnen ook via infrarood worden bediend, mits de smartphone een overeenkomstige sensor heeft. Bediening via WLAN is in deze gevallen echter nog steeds de betere keuze, omdat bij infrarood vaak storingen en dergelijke kunnen optreden.

Kan ik mijn tv of ontvanger via infrarood bedienen met een iPhone?

iOS-apparaten hebben geen infrarood-interface en kunnen daarom niet als een normale afstandsbediening worden gebruikt. Met een geschikte afstandsbediening-app en netwerktoegang kunt u uw Smart TV, receiver of pc echter eenvoudig bedienen met een Apple-apparaat.

Kan een smartphone ook worden gebruikt als controller voor een gameconsole?

Smartphones kunnen eigenlijk heel goed als controller worden gebruikt vanwege de vele sensoren en invoermogelijkheden. Het spel wordt gespeeld zoals gebruikelijk op de console, maar in plaats van een extra controller te gebruiken, bedien je het spel uitsluitend via je smartphone.

1. mobiele telefoon als afstandsbediening voor TV

Handy als Fernbedienung für TV
Om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, heb je een zogenaamde remote app nodig. De verbinding met de tv komt tot stand via het netwerk of, zonder WLAN, via een infrarood-interface.

Om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, heb je een zogenaamde remote app nodig, die je meestal in de Google Play Store of de Apple Store kunt verkrijgen. Voor tv’s van het merk Samsung is er bijvoorbeeld de gratis tool TV (Samsung) Remote Control. Hiermee maak je van je mobiele telefoon een volwaardige vervanger van de eigenlijke afstandsbediening . De verbinding tussen de smartphone en de tv verloopt via ethernet of WLAN.

Met Remote For LG webOS Smart TV is er ook een bijbehorende app voor LG-televisies. Bezitters van een Sony-toestel moeten daarentegen eens kijken naar de app TV Remote for Sony TV. Naast WiFi of kabel kan met beide programma’s ook een verbinding via infrarood tot stand worden gebracht. Dit vereist echter dat de smartphone over een infraroodsensor beschikt.

Goed om te weten: Terwijl een infraroodsensor op de meeste Android-vlaggenschepen, zoals de Samsung Galaxy S-serie, tot de standaarduitrusting behoort, heeft Apple er helemaal geen op zijn iOS-apparaten. Als uw tv geen netwerkaansluiting heeft en uw mobiele telefoon niet is uitgerust met een IR-sensor, is het mogelijk deze achteraf aan te brengen met behulp van een IR-adapter.

Als u niet gebonden wilt zijn aan een bepaalde fabrikant als het gaat om apps, moet u eens kijken naar de Smart TV Remote-app. Het kan worden gebruikt ongeacht de fabrikant en is compatibel met bijna elke huidige televisie. Voordat u uw oude afstandsbediening weggooit, moet u de tool echter eerst uitgebreid testen met uw apparaat, omdat universele apps vaak niet alle functies ondersteunen.

2. mobiele telefoon als afstandsbediening voor de ontvanger

Naast tv-toestellen kunnen moderne ontvangers ook met een smartphone worden bediend, al heb je daar wel een bijbehorende app voor nodig. Net als bij de Smart TV kan de ontvanger via WLAN of infrarood worden bediend. In tegenstelling tot infrarood heeft een verbinding via WLAN het voordeel dat je niet per se visueel contact hoeft te hebben met de ontvanger om deze te bedienen. Dit betekent dat u ook instellingen kunt uitvoeren als u zich in een andere ruimte bevindt. Voor bediening via WLAN moeten de ontvanger en de smartphone verbonden zijn met het thuisnetwerk en vooraf gekoppeld zijn.

Afstandsbediening van hifi-apparatuur via de mobiele telefoon heeft echter meestal het nadeel dat je de smartphone telkens uit stand-by moet “ontwaken” en de app moet starten als je een handeling wilt verrichten. Bovendien moet je vooral bij oudere ontvangers vooraf uitzoeken of ze überhaupt infraroodbediening via de smartphone ondersteunen.

3. mobiele telefoon als afstandsbediening voor laptop/PC

Handy als Fernbedienung für PC und Laptop
Mobiele telefoon als afstandsbediening voor pc: Met de in Windows 10 geïntegreerde Remote Desktop App kun je je computer op afstand bedienen vanaf een mobiele telefoon of tablet, maar deze variant is niet geschikt als afstandsbediening
.

Er zijn ook een groot aantal verschillende apps om je pc of laptop via de smartphone op afstand te bedienen, al verschillen ze sterk in gebruiksgemak. Met de in Windows 10 geïntegreerde Remote Desktop-app, die ook beschikbaar is voor iOS en Android, kunt u uw computer op afstand bedienen vanaf een mobiele telefoon of tablet, maar deze variant is niet geschikt als afstandsbediening, omdat alleen de inhoud van het pc-scherm (bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie) op het scherm van het mobiele apparaat verschijnt.

Om uw Smart TV of een groot scherm comfortabel vanaf de bank te bedienen, adviseren wij in plaats daarvan de Unified Remote tool, waarmee u onder andere ook de Raspberry Pi en de Arduino Yún op afstand kunt bedienen. Daarnaast kunnen ook de muis (single en multi-touch) en het toetsenbord via de app worden gebruikt. Momenteel is Unified Remote echter alleen beschikbaar in het Engels.

4 Een gameconsole besturen via de smartphone

Aangezien niet alleen de schermen van smartphones steeds groter worden, maar ook hun rekenkracht, is het niet verwonderlijk dat de apparaten een echt spelconsole-alternatief zijn geworden. Anderzijds kunnen smartphones dankzij hun vele sensoren en invoermogelijkheden ook als controller worden gebruikt. Het spel wordt gespeeld zoals gebruikelijk op de console, maar in plaats van een extra controller te gebruiken, bestuur je het spel via je smartphone. Dit bespaart je de aanschaf van dure extra gamepads, en het spel blijft leuk.

Goed om te weten: De app SingStar ™ Mic van Sony verandert je smartphone in een draadloze microfoon en een playlist-editor voor het populaire karaokegame Singstar. Er zijn ook apps die van je smartphone een stuur maken, wat vooral interessant is voor racegames als Need for Speed of Formule 1.

Gerelateerde berichten