Voor bedrijven en zelfstandigen, maar ook voor particuliere gebruikers, gezinnen, studenten en scholieren zijn software en clouddiensten niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En daarmee ook het beheer van licenties, updates en logins. Niet alleen besturingssystemen, maar ook diverse programma’s voor vrijetijdsbesteding, financiële en budgetplanning, organisatie en kantoor, VPN en beveiliging, grafische vormgeving en alles wat je nodig hebt voor school en studie zijn vaak tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar. Via portaalsites van derden en gespecialiseerde licentiewinkels kun je vaak bijzonder goede deals vinden. Maar waar moet je op letten als je digitale licenties koopt?
Wanneer u een softwarelicentie koopt, krijgt u toestemming van de softwarefabrikant om hun product gedurende een bepaalde periode volledig of met beperkingen te gebruiken.
Een probleem hierbij is dat het ontwikkelen van krachtige software erg duur is. Dit betekent dat de prijzen van licenties vaak ook erg duur zijn. Daarom zijn fabrikanten de laatste tijd steeds flexibeler geworden en bieden zij verschillende mogelijkheden om het gebruiksrecht te verwerven. Er zijn verschillende licentiemodellen, van abonnementsmodellen tot licentiehuur en huurkoop.
De meer ingewikkelde licentie-, update- en onderhoudsovereenkomsten bestaan op B2B-gebied, d.w.z. voor zakelijke gebruikers. Voor particuliere gebruikers, scholieren en studenten daarentegen zijn eenvoudige licentieaankopen de moeite waard. Deze zijn vaak zelfs beschikbaar via portalen van derden en licentieshops. Bij Lizenz-Guru kunt u bijvoorbeeld Office 2021 Home and Student tegen een lage prijs kopen en veel geld besparen in vergelijking met een rechtstreekse aankoop bij Microsoft.
Bij het vergelijken van prijzen is het belangrijk dat u erop let welke versie en met welke functies de softwarelicentie wordt aangeboden. U moet uzelf de volgende vragen stellen voordat u beslist welke licentie voor u geschikt is:
- Zijn er bepaalde beperkingen?
- Welke features en functies heeft u echt nodig?
- Hoe lang zijn updates gegarandeerd?
- Hoeveel gebruikers mogen de software gebruiken?
- Op welke en hoeveel apparaten mag de software geïnstalleerd worden?
- Zijn synchronisaties en cloudaanbiedingen inbegrepen?
Inhoudsopgave
Afkortingen en functionaliteiten begrijpen
Gezien de grote verscheidenheid aan softwarelicenties en cloud computing-aanbiedingen vinden gebruikers het vaak moeilijk om een overzicht te krijgen. Veel licenties hebben het achtervoegsel “aas”. De afkorting staat voor “as a service” en identificeert bepaalde IT-middelen die door de provider voor een bepaalde periode ter beschikking van de gebruikers worden gesteld.
Aangezien veel licenties nu ook clouddiensten omvatten, is het belangrijk te begrijpen wat er precies “als dienst” wordt aangeboden:
Infrastructuur als een dienst (IaaS)
IaaS-aanbiedingen omvatten, naar hun naam, serverinfrastructuurbronnen. Deze omvatten virtuele servers, netwerkverbindingen en webruimte of opslag. Het type en de omvang van het gebruik hangt af van de klant. De gebruiker zorgt voor het besturingssysteem, het beheersysteem en alle toepassingen. IaaS-aanbiedingen hebben de kleinste omvang van alle clouddiensten. Bekende aanbieders zijn Amazon AWS en Microsoft Azure.
Devoordelen van IaaS zijn de hoge flexibiliteit en de lagere prijs in vergelijking met andere diensten. De aangeboden infrastructuur kan naar eigen inzicht worden gebruikt en uitgebreid met zelfgekozen software.
Nadelen zijn het lagere comfort voor klanten. Configuratie van de software en updates moeten door de gebruikers zelf worden gedaan. De operationele inspanning is vergelijkbaar met de inspanning die een server in een eigen datacenter zou veroorzaken.
Platform als een dienst (PaaS)
PaaS biedt een serviceniveau boven IaaS. Deze bieden naast de pure serverinfrastructuur ook een besturingssysteem dat door de provider wordt geconfigureerd, beheerd en bijgewerkt.
Een voordeel voor gebruikers is dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het besturingssysteem door de provider wordt overgenomen. Voor de gebruikers neemt dit de zorg voor het systeem weg, zodat zij zich volledig op hun kerntaken kunnen concentreren. Dankzij hun knowhow kunnen providers bovendien optimale prestaties van het besturingssysteem leveren en de uitvaltijd tot een minimum beperken.
De nadelen van deze vorm van dienstverlening zijn de hogere basiskosten en het feit dat een groot deel van de controle wordt overgedragen aan de provider. Zo kan het besturingssysteem bij dergelijke aanbiedingen vaak niet door de gebruiker worden geoptimaliseerd, wat voor bepaalde toepassingen een belemmering kan vormen.
Van BPOS naar WaaS
Het aanbod van licentiegebaseerde toepassingen van Microsoft is de afgelopen jaren geëvolueerd van BPOS naar Office 365 tot de nieuwste generatie cloud computing-aanbiedingen in de vorm van WaaS (Windows as a Service). BPOS (Business Productivity Online Suite) was de eerste generatie cloud computing-diensten van Microsoft. Met WaaS stapt Microsoft over op een abonnementsdienst en verlaat het de traditionele softwarelicenties. WaaS is een vorm van SaaS (Software as a Service), die het hoogste niveau van dienstverlening biedt onder de cloud computing-aanbiedingen.
Software als een dienst (SaaS)
Volledige cloud computing-diensten die niet alleen de machines en het besturingssysteem omvatten, maar ook de software zelf, worden SaaS genoemd. Een groot aantal aanbieders biedt als onderdeel hiervan ook gebruiksvriendelijke interfaces voor de verwerking. SaaS-aanbiedingen worden afgenomen door gebruikers die op zoek zijn naar complete IT-oplossingen voor een specifiek probleem. Het gaat niet alleen om de pure infrastructurele middelen, zoals bij IaaS of PaaS.
Het grote voordeel van SaaS ligt in deze totaaloplossing. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een systeem met minimale vereisten, waarvan het onderhoud volledig door de provider wordt overgenomen, is SaaS aan te bevelen. Bedrijven profiteren van een personeelsreductie, omdat de behoefte aan IT-expertise binnen het bedrijf afneemt. Daardoor kunnen gebruikers zich volledig op hun kerntaken concentreren.
Een nadeel is de hoge kostenfactor. Een ander probleem is de vaak ondoorzichtige structuur van de IT-omgeving en de datacenters. Individuele klanten kunnen verwachten dat hun IT verdeeld is over verschillende datacenters. Dit gaat gepaard met het probleem dat niet altijd kan worden nagegaan of aan de bedrijfsrichtsnoeren en wettelijke vereisten wordt voldaan.
Voordeel: In geval van ontevredenheid is beëindiging en overgang naar een nieuwe provider snel en eenvoudig, omdat intern geen grote IT-infrastructuur hoeft te worden gewijzigd. Deze is al opgezet door de nieuwe provider, wiens licentie u dan verwerft. Na een korte installatie en activering van uw licentie kunt u de nieuwe IT-oplossing direct gebruiken. Dit is net zo handig voor bedrijven als voor studenten, docenten en freelancers.