Leren schrijven met 10 vingers: hoe kinderen en volwassenen snel het tienvingersysteem leren

Schrijven met tien vingers bespaart tijd en vermindert het foutenpercentage, omdat je in de flow van het schrijven blijft en niet voortdurend de toetsen hoeft te controleren. De eerste stappen op weg naar het schrijven …

Leren schrijven met 10 vingers: hoe kinderen en volwassenen snel het tienvingersysteem leren

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Leren schrijven met 10 vingers: hoe kinderen en volwassenen snel het tienvingersysteem leren

Schrijven met tien vingers bespaart tijd en vermindert het foutenpercentage, omdat je in de flow van het schrijven blijft en niet voortdurend de toetsen hoeft te controleren. De eerste stappen op weg naar het schrijven met tien vingers zijn echter vaak erg vervelend. Met behulp van een schrijftrainer kun je het tienvingersysteem in een mum van tijd aanleren. In dit artikel vertellen we je welke vinger op welke toets gaat in het tienvingersysteem en welke gratis hulpmiddelen er zijn voor kinderen en volwassenen om 10-vingerig schrijven te leren.

Wat is het tienvingersysteem?

Het tienvingersysteem is een veelgebruikte techniek voor een efficiënt gebruik van een schrijfmachine of computertoetsenbord. Na een bepaalde trainingsperiode maakt een slimme verdeling van de vingers “blind typen” mogelijk, waardoor de typesnelheid toeneemt en het foutenpercentage afneemt. De oorsprong van het tienvingersysteem gaat terug tot de 19e eeuw. De Amerikaanse stenograaf Frank Edward McGurrin wordt beschouwd als de uitvinder.

Hoe lang duurt het om het tienvinger schrift te leren?

Het aanleren van het tienvingersysteem duurt gemiddeld een week met één uur oefenen per dag. De precieze leertijd verschilt echter per persoon en per gekozen cursus.

Is het leren van het tienvingersysteem tegenwoordig nog wel de moeite waard?

Het tienvingersysteem is nog steeds het beste (maar ook het enige) systeem om blind te leren typen. Aangezien de meeste moderne beroepen gebaseerd zijn op het werken met computers, moet je om redenen van efficiëntie het toetsenbord kunnen gebruiken zonder er voortdurend naar te kijken. Studies hebben echter aangetoond dat daarvoor niet noodzakelijk alle tien vingers nodig zijn. Vaak zijn zes vingers voldoende voor het toetsenbord.

1. de basispositie in het tienvingersysteem: welke vinger gaat op welke toets?

In het tienvingersysteem nemen uw vingers een basispositie in van waaruit u de andere toetsen of letters bedient. Dit ziet er als volgt uit:

Die Grundstellung beim 10-Finger-System

1.1 Linkerhand

pink

Q A Y < 1 2 ^

Ringvinger

W S X 3

Middelvinger

E D C 4

Wijsvinger

R F V T G B 5 6

Duim

Spatiebalk

1.2 Rechterhand

pink

P Ö – Ü Ä ß ‘ + #

Ringvinger

O L . 0

Middelvinger

I K , 9

Wijsvinger

Z H N U J M 7 8

Duim

Spatiebalk

Hoe leer je schrijven met 10 vingers?

Tippen mit zehn Fingern auf PC und Mac
Om in de toekomst snel en “blind” je teksten te kunnen schrijven, is het belangrijk dat je in de eerste stap de positie van de toetsen precies onthoudt.

Overschakelen op het tienvingersysteem kost enige tijd. Om in de toekomst snel en “blind” je teksten te kunnen schrijven, is het belangrijk dat je in de eerste stap de positie van de toetsen precies onthoudt. Het is zinvol om met een kleine selectie letters te beginnen en er dan geleidelijk meer toe te voegen.

Probeer niet naar uw vingers te kijken terwijl u de oefeningen typt, want dat helpt u de bewegingen te onthouden. Leg uw handen niet neer tijdens het typen, maar “zweef” boven het toetsenbord. Dus als u op een toets drukt, beweegt u niet uw hele hand, maar alleen uw vingers.

Typefouten corrigeren met de backspace-toets tijdens het leerproces is niet direct verboden, maar mag alleen in uiterste nood worden gebruikt. Als u een fout maakt, gaat u onmiddellijk terug en corrigeert u deze – maar zonder naar het toetsenbord te kijken.

Tip: Door tijdens het typen de naam van de letter hardop te zeggen, associëren uw hersenen deze met de bijbehorende vingerbeweging.

3. de beste hulpmiddelen om te leren schrijven met 10 vingers voor kinderen en volwassenen

De gemakkelijkste manier om het tienvingersysteem te leren is met een geschikt leerprogramma. Er zijn talloze typetrainers op internet te vinden (voor sommige moet je betalen, maar er zijn ook veel gratis aanbiedingen) die gebruik maken van levelsystemen en speelse elementen om de motivatie te verhogen en zo te zorgen voor een beter leerresultaat. Houd er echter rekening mee dat zelfs bij de gratis hulpmiddelen meestal registratie vereist is voor gebruik.

3.1 Tip10

Een van deze vrije schrijftrainers voor het leren schrijven met 10 vingers is bijvoorbeeld Tipp10, waarin de teksten van de oefenlessen individueel reageren op typefouten. Vooral fout getypte letters worden vaker en intensiever herhaald dan de correct getypte letters. De te typen tekst wordt in een scrollende lijn aangereikt.

Na elke oefening ontvangt u een gedetailleerd prestatierapport dat u informatie geeft over uw leervorderingen. De statistieken omvatten de duur van de oefening, het aantal fouten en de slagen per minuut.

3.2 TypingClub

Voor de online schrijftrainer TypingClub heb je niet eens een installatie nodig, want alle lessen zijn direct in de browser te vinden. Je hoeft je ook niet te registreren om het te gebruiken; je kunt meteen beginnen met het oefenen van de eerste les. De gratis software biedt in totaal 35 lessen met oplopende moeilijkheidsgraad.

Deze worden losgemaakt door leuke minigames waarin je bijvoorbeeld door snel te typen moet voorkomen dat een ninja tegen een ballon botst. Dit maakt TypingClub niet alleen geschikt voor volwassenen, maar leert ook kinderen spelenderwijs het tienvingersysteem.

De evaluatie is gebaseerd op een sterrensysteem, waarmee je verbeteringen kunt aanwijzen en toekomstige doelen kunt stellen. Daarnaast biedt de app ook een schoolspecifieke portal voor het onderwijs, waarmee een groter aantal leerlingen kan worden aangestuurd.

3.3 Schrijfcoach Online

Wie het bijzonder eenvoudig en gemakkelijk vindt, moet eens kijken op de site van Schreibtrainer-Online. Ook hier is geen registratie nodig om 10-vingerig typen op het toetsenbord te leren. De training begint met de basisrij op het toetsenbord, van waaruit je stap voor stap naar beneden werkt. Aan het eind worden alle rijen nog eens in hun geheel geoefend.

Naast diverse oefeningen vindt u op Schreibtrainer-Online ook een aantal tips en aanwijzingen om uw schrijfvaardigheid te verbeteren. De tool is geschikt voor kinderen en volwassenen.

3.4 Andere hulpmiddelen om te leren schrijven met 10 vingers

  • Sense-Lang.org
  • Academie voor typen
  • tenfinger.com

Gerelateerde berichten