Plugin installeren: Functies van de software-extensie

Als u de software van een fabrikant installeert, bent u niet in alle gevallen gebonden aan de specificaties en beperkingen van het product. Bij veel softwareproducten kunt u een plug-in installeren die de functies van …

Plugin installeren: Functies van de software-extensie

plugin-installieren-erweiterungen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Plugin installeren: Functies van de software-extensie

Als u de software van een fabrikant installeert, bent u niet in alle gevallen gebonden aan de specificaties en beperkingen van het product. Bij veel softwareproducten kunt u een plug-in installeren die de functies van de betreffende software uitbreidt. In dit geval is de plug-in gebonden aan het hoofdprogramma en kan de functie ervan niet afzonderlijk worden uitgevoerd.

In deze gids geven wij u een overzicht van de soorten software die doorgaans van plug-ins kunnen worden voorzien. Ook leggen we uit wat het doel is van de installatie van een plug-in.

Wat is het doel van plug-ins?

Plug-ins kunnen worden gebruikt om programma’s aan te passen. Dit omvat ofwel volledig nieuwe functies of een breder scala aan bestaande functies. Sommige software, zoals WordPress, biedt ondersteuning voor deze uitbreidingen.

Wat kunnen plugins bijdragen?

Plugins kunnen zowel een grotere aanpassing van de software mogelijk maken als gerichte functies beschikbaar maken voor een groep mensen tegelijk.

Voor welke programma’s worden plugins aangeboden?

Aangezien plug-ins vaak door derden worden ontwikkeld, zijn er nauwelijks grenzen aan de mogelijkheden ervan. Bij zowel grafische als audiobewerking zijn plug-ins echter bijzonder vaak standaard.

1. een plug-in installeren heeft zin voor gespecialiseerde eisen

plugin-installieren-tools
Zowel op kantoor als in de entertainmentsector kunnen plug-ins werkstappen vergemakkelijken.

Idealiter zijn de programma’s die u installeert al afgestemd op uw eigen zakelijke of privébehoeften. Verschillende werkgebieden vereisen echter verschillende handelingen van de programma’s. Vaak veranderen de software-eisen naarmate een project vordert.

Omdat niet elke afwijkende aanpak door de bekende fabrikanten kan worden opgenomen, komen op dit punt vaak plug-ins om de hoek kijken. Zij maken het mogelijk om voor gespecialiseerde eisen terug te vallen op de bekende en vaak industriestandaardproducten, zodat er geen compatibiliteitsproblemen ontstaan.

Een plug-in voor e-mailhandtekeningen kan extra worden geïnstalleerd in software zoals Outlook om het programma aan te passen aan de vereiste praktijk. De plug-in, die gewoonlijk door een derde partij wordt geprogrammeerd, draait op de achtergrond van de hoofdsoftware en wijzigt en verbetert toepassingen.

De mate van interventie in het programma varieert afhankelijk van de plugin die u installeert. Voor Photoshop zijn er bijvoorbeeld plug-ins die alleen maar meer opties voor gegevensformaten bieden of plug-ins die nieuwe bewerkingsmogelijkheden bieden, soms tegen betaling.

Er zijn ook plug-ins die extra gericht zijn op meerdere gebruikers, zoals Saltychat voor TeamSpeak 3. Saltychat past de spreekafstand van verschillende sprekers ten opzichte van elkaar aan, met als doel de luisterervaring realistischer te maken.

2. plug-ins zijn vervangen door de meeste browsers.

plugin-installieren-browser
Beveiligingsconcepten zoals het CSP zijn bedoeld om infiltratie van gegevens, bijvoorbeeld via plug-ins, te voorkomen.

Het onderscheid tussen extensies of add-ons en plug-ins is vaak niet duidelijk. Vooral in browsers speelden plug-ins vroeger een grote rol, die nu wordt vervuld door add-ons. Beide worden gebruikt om functionaliteit toe te voegen.

Plug-ins hadden als belangrijkste functie om elementen die niet door de browser zelf konden worden weergegeven, wel zichtbaar te maken. In een browser als Firefox moest Java bijvoorbeeld door een plug-in worden geactiveerd, en ook de Flash-speler werd standaard niet ondersteund.

Maar omdat plug-ins de browser vaak aanzienlijk vertraagden en ook veiligheidslekken vertoonden, ondersteunen de meeste browsers geen plug-ins meer. In plaats daarvan hebben Google Chrome, Mozilla Firefox en andere browsers hun eigen standaard voor extensies vastgesteld, die de compatibiliteit tussen browsers moet verhogen en strengere beveiligingsconcepten volgt (Content Security Policy).

Let op: u moet plug-ins alleen installeren als de leverancier betrouwbaar is. Anders kan een plug-in een beveiligingslek creëren waar aanvallers misbruik van kunnen maken.

3 Audio plug-ins zorgen vooral voor meer compatibiliteit.

Uitbestede plug-ins

Niet alle plugins worden door derden geleverd. Softwarefabrikanten verwijderen soms ook functies die slechts door een fractie van de gebruikers worden gebruikt en stellen ze apart beschikbaar als plugins. Op die manier is de basisinstallatie kleiner en minder resource-intensief.

Bij audiocreatie en -bewerking heeft men te maken met een stortvloed aan mogelijke gegevens. Bovendien worden deze verwerkt op verschillende apparaten. Als men zich meer met audiobewerking bezighoudt, zijn plug-ins geen bonus, maar meestal onvermijdelijk.

Een digitaal audio werkstation, kortweg DAW, combineert bijvoorbeeld verschillende opname- en bewerkingsapparaten. Fabrikanten kunnen hier niet elke mogelijke combinatie inbouwen en daarom worden plug-ins zoiets als adapters. Ze fungeren ook als een uitbreidbare pool van digitale instrumenten.

Zelfs een editor als Audacity of een mediaspeler als VLC kan zo zijn afspeel- en bewerkingsmogelijkheden uitbreiden. Of je kunt het programma uitrusten met nieuwe functies, zoals het automatisch zoeken naar songteksten.

4. plug-ins in grafische bewerking zorgen voor nieuwe effecten

plugin-installieren-photoshop
Bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop of Gimp kunnen door middel van plugins van extra effecten worden voorzien.

Grafische programma’s als Photoshop of Gimp en ook animatiesoftware als After Effects bieden tal van mogelijkheden om gegevens te bewerken. Toch zijn de beschikbare tools niet voldoende voor alle eisen.

Door een plug-in te installeren kunnen extra grafische filters en andere effecten aan het bestaande palet worden toegevoegd. Met Saber for After Effects kunt u bijvoorbeeld licht- en energiestralen met een realistische gloed maken. Bovendien kunnen werkstappen worden vergemakkelijkt doordat u voor bepaalde functies de programma’s niet meer hoeft te verlaten.

In Photoshop kunt u gratis beeldbanken integreren en hoeft u niet meer apart op andere programma’s te klikken. En natuurlijk zijn er ook hier uitbreidingen van de compatibiliteit, waarbij niet alleen bewerkingsprogramma’s maar ook weergaveprogramma’s zoals Irfan View meer mogelijkheden krijgen.

Plug-ins blijven echter niet beperkt tot deze grote supergroepen. Ze spelen ook een grote rol in content systemen zoals WordPress of zijn te vinden in computerspelletjes of in programma’s buiten deze classificatie, voorbeelden zijn Keepass, Eclipse en OBS.

Gerelateerde berichten