Een nieuwe computer instellen: Bespaartips voor software

Computers hebben vaak een schijnbaar eindeloze updatecyclus. Soms wordt de hardware hier geüpgraded, soms wordt er een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd. Maar soms sta je helemaal aan het begin van de cyclus en moet je een …

Een nieuwe computer instellen: Bespaartips voor software

software fuer neuen computer
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Een nieuwe computer instellen: Bespaartips voor software

Computers hebben vaak een schijnbaar eindeloze updatecyclus. Soms wordt de hardware hier geüpgraded, soms wordt er een nieuw besturingssysteem geïnstalleerd. Maar soms sta je helemaal aan het begin van de cyclus en moet je een nieuwe computer instellen, inclusief alle software.

Of de “nieuwe” computer nu echt nieuw is of dat een oude computer net opnieuw is ingesteld, de stappen zijn identiek: nadat het besturingssysteem, zoals Windows 10 of 11, is geïnstalleerd, moeten de nodige programma’s worden binnengehaald. Maar soms zijn de licenties niet meer beschikbaar, gebonden aan het vorige apparaat of verlopen. In deze gids vertellen we u hoe u voor een goede prijs aan uw software kunt komen.

Wat is de juridische situatie met betrekking tot gebruikte software?

In principe mag gebruikte software in veel gevallen worden doorverkocht – maar u moet er wel voor zorgen dat u met een gerenommeerde dealer te maken heeft.

Is gratis software een goed alternatief?

Niet over de hele linie. Maar er zijn veel gelijkwaardige gratis programma’s. Het is belangrijk om de software regelmatig bij te werken om veiligheidslekken te voorkomen.

Waar moet ik op letten als ik overstap op een gratis alternatief?

In het algemeen is het bij het veranderen van programma belangrijk om ervoor te zorgen dat de programma’s compatibel zijn en formaten kunnen afspelen en bewerken.

1. gebruikte software bespaart veel geld bij aankoop.

laptop updated programme
Gebruikte licenties komen net zo goed in aanmerking voor de nieuwste updates als nieuwe.

Zeker als je voor je werkprocessen veel softwarelicenties nodig hebt, lopen de uitgaven daarvoor snel op. Microsoft Office bijvoorbeeld is in veel bedrijven de standaard, maar moet telkens worden aangeschaft.

In een professionele omgeving is het nog belangrijker dat alle medewerkers dezelfde programma’s gebruiken, die regelmatig worden bijgewerkt. Dat kan ook als u de software als tweedehands software aanschaft.

Aangezien er soms misbruik wordt gemaakt van de wederverkoop van licenties, is het belangrijk om betrouwbare aanbieders te kiezen. Bij deze zijn er geen juridische bezwaren en de aangeboden programma’s kunnen meestal aanzienlijk onder de huidige marktprijs worden gekocht.

Vooral bij aankoop van meerdere licenties zijn de besparingen aanzienlijk. Dus als u niet alleen een nieuwe computer installeert, maar meerdere tegelijk, is tweedehands software een overweging waard.

2. Gratis alternatieven zijn niet altijd minderwaardig

Open Bron

Het is niet ongewoon dat vrije software een open source project is. Dit betekent dat de broncode van het programma openbaar bekeken en gebruikt kan worden. Dit zorgt voor onafhankelijkheid van de producent en transparantie voor gebruikers.

Veel gangbare programma’s hebben online gratis alternatieven die bijna hetzelfde bieden. LibreOffice is bijvoorbeeld een compleet kantoorpakket dat Microsoft Office prima kan vervangen. Het doet ook niet onder voor de marktleider in termen van actualiteit en wordt geleverd met regelmatige updates.

Voor particulier gebruik is het dus heel eenvoudig om over te stappen op gratis software alternatieven. Uiteraard moeten de ervaringen met de programma’s vooraf goed worden ingelezen. Want de alternatieven moeten niet alleen betrouwbaar zijn, ze moeten ook de standaardformaten van de marktleiders kunnen reproduceren.

Vooral voor bedrijven is dat onontbeerlijk. LibreOffice, bijvoorbeeld, is in staat om Word documenten van Microsoft Office te openen, te bewerken en op te slaan in het originele formaat. Als dit niet mogelijk is, leidt dit tot grote problemen met compatibiliteit tussen bedrijven – of zelfs binnen een bedrijf.

Tip: Zelfs als gratis programma’s niet helemaal overeenkomen met hun betaalde tegenhangers, zijn ze meestal te verkiezen boven verouderde software met een licentie. 3. Updates zijn essentieel voor de veiligheid van de PC.

Welke programma’s moeten als eerste op de pc worden geïnstalleerd?

laptop mit zahlreichen apps
Het is altijd handig om een checklist te maken van welke apps of programma’s je niet mag vergeten.

Altijd goed om te weten bij het instellen van een nieuwe computer is de prioriteit van programma’s. Wat moet zo snel mogelijk geïnstalleerd worden, waar heb je tijd om te zoeken?

 1. Beveiliging: Het eerste waar je voor moet zorgen is dat de pc beschermd is tegen virussen en aanvallen. Vooraf geïnstalleerde antivirusprogramma’s, zoals Microsoft Defender voor Windows 10 en 11, doen vaak niet onder voor aanvullende software. Als er echter geen antivirusprogramma beschikbaar is, moet u er onmiddellijk een installeren.
 2. Browser: Als u een computer helemaal vanaf nul instelt, is er meestal een suboptimale browser voorgeïnstalleerd. Deze zou plaats moeten maken voor Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera of een andere browser van uw keuze.
 3. Messaging: Of het nu gaat om contact met vrienden of uitwisselingen op het werk, messagingprogramma’s zijn onmisbaar. Skype, Zoom, Telegram, Slack en andere programma’s verbinden u snel met andere mensen.
 4. ZIP-programma’s: Je moet altijd bestanden uitpakken, ook bij het downloaden en installeren van software. Daarom is het beter om een unpacker zoals 7-ZIP of WinRAR eerder vroeger dan later te installeren.
 5. Videoprogramma: Met sommige gratis mediaspelers, zoals de VLC Media Player, kunt u talloze videoformaten afspelen.
 6. Afbeeldingsprogramma: Beeldbestanden met ongebruikelijke formaten worden vaak niet geopend door de voorgeïnstalleerde viewer. IrfanView en alternatieve programma’s hebben meestal geen problemen met zeldzamere formaten.
 7. Online databanken: Opslagfaciliteiten zoals Dropbox zijn nuttig, vooral als u een nieuwe computer installeert. De belangrijkste gegevens kunnen zonder problemen en zonder externe harde schijven worden overgezet. In welke vorm dan ook, het is nooit verkeerd om een back-up van gegevens te maken.

Overigens gaat het instellen bijzonder snel met Ninite, waarmee je heel overzichtelijk en eenvoudig meerdere programma’s tegelijk kunt installeren.

Gerelateerde berichten