Foodsharing-apps: de strijd tegen voedselverspilling

Statistisch gezien belandt meer dan een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel bij het vuilnis. Het initiatief Foodsharing zet zich in voor de strijd tegen voedselverspilling en wil voedsel dat niet meer verkoopbaar maar …

Foodsharing-apps: de strijd tegen voedselverspilling

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Foodsharing-apps: de strijd tegen voedselverspilling

Statistisch gezien belandt meer dan een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel bij het vuilnis. Het initiatief Foodsharing zet zich in voor de strijd tegen voedselverspilling en wil voedsel dat niet meer verkoopbaar maar nog wel eetbaar is redden van de weggooi. Met behulp van een foodsharing app kun je het aanbod van de community ook op je smartphone of tablet gebruiken en restjes direct delen met andere leden. In dit artikel lees je hoe foodsharing werkt en waar je rekening mee moet houden. Daarnaast presenteren we de populairste apps voor het delen van voedsel voor iPhone en Android in detail.

Wie kan deelnemen aan foodsharing?

Foodsharing is voor iedereen die een vuist wil maken tegen voedselverspilling en overproductie.

Welk voedsel kan gedeeld worden via de foodsharing app?

Over het algemeen kun je al het voedsel dat je zelf nog zou eten doorgeven via een foodsharing platform. Hieronder vallen ook producten met een verlopen houdbaarheidsdatum. Problematisch zijn echter levensmiddelen na de houdbaarheidsdatum (gevaarlijk voor de gezondheid!) of goederen waarvan de binnenverpakking beschadigd is. Dealen met zelf verzamelde paddenstoelen, energiedrankjes en alcohol (ook in de vorm van snoep) zijn niet toegestaan.

Hoeveel kost Foodsharing?

Foodsharing is een niet-commercieel, reclamevrij initiatief dat leeft van zijn vrijwilligers en dus volledig gratis is. De financiering van de gemeenschappen zonder winstoogmerk gebeurt grotendeels via donaties.

1. wat is foodsharing en hoe werkt het?

Menschen beim Foodsharing
Foodsharing is een niet-commercieel, reclamevrij initiatief dat tot doel heeft voedsel dat niet meer verkoopbaar maar nog wel eetbaar is te redden van het afval.

Foodsharing (afgeleid van “food” en “to share”) is een initiatief dat momenteel samenwerkt met ongeveer 8.700 bedrijven in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) en dat onverkoopbaar maar nog wel eetbaar voedsel van het vuilnis wil redden . Zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken of de verpakking beschadigd is, hoeft het voedsel in kwestie niet per se oneetbaar te zijn.

Daarnaast moet voedsel van overproductie ook terug in de kringloop worden gebracht door het gratis en zonder vergoeding weg te geven via Foodsharing. Het werk van Foodsharing is geheel vrijwillig. Er zijn geen kosten verbonden aan het lidmaatschap of aan het ontvangen van voedsel. Inmiddels zijn meer dan 200.000 mensen geregistreerd op de verschillende platforms voor Foodsharing.

Goed om te weten: Een van de medeoprichters van Foodsharing is de activist en milieuactivist Raphael Fellmer, die in 2010 landelijke bekendheid verwierf met zijn “geldstaking” die in totaal vijf jaar duurde. Met Foodsharing wil Raphael Fellmer het overschot van de consumptiemaatschappij gebruiken en mensen bewust maken van een zuiniger gebruik van voedsel.

2 De populairste apps voor het delen van voedsel in één oogopslag

foodsharing-App
Sinds dit jaar is er bij foodsharing ook een gratis app voor Android te downloaden, die gelukkig zelfs helemaal reclamevrij is.

2.1. foodsharing

foodsharing is de officiële app van de gelijknamige Duitse vereniging, via welke voedsel van particuliere verkopers of winkels kan worden aangeboden om weg te geven. Daarvoor neem je per bericht contact op met de geïnteresseerde en spreek je een ontmoetingspunt af. Als alternatief kun je het voedsel ook in een zogenaamde “Fairteiler” deponeren om op te halen. Dit zijn openbaar toegankelijke koelkasten die al in veel grote Duitse steden staan.

Terwijl toegang tot het platform in het verleden alleen mogelijk was via het web, is er sinds dit jaar ook een gratis Android-app beschikbaar. Deze bevindt zich nog in de testfase en is te downloaden in de Google Play Store. Gelukkig is de app ook geheel reclamevrij. Of en wanneer er een versie voor iOS komt, is nog niet bekend.

2.2 Olio

De food sharing app Olio draait in de eerste plaats om het verbinden van buren met elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de structuur van de app enigszins doet denken aan een klassiek verkoopplatform. Door de sterke focus op de buurt kunnen in Olio naast losse etenswaren ook complete gerechten worden gepost. Dit betekent dat je te gaar eten niet hoeft weg te gooien, maar er toch een hongerige buurman blij mee kunt maken. De afzonderlijke levensmiddelen zijn toegankelijk via kaarten of lijstweergaven.

https://www.youtube.com/watch?v=jRZADYnRFho

Net als foodsharing communiceert Olio ook via berichten. Dit maakt het gemakkelijk om een afspraak te maken voor de overdracht. Olio is momenteel beschikbaar in 49 landen en is dus ook een interessante optie voor vakanties. Bovendien kan de app niet alleen door particulieren, maar ook door kleine bedrijven worden gebruikt. Olio is gratis te downloaden via Google Play of de Apple Store, maar is momenteel alleen beschikbaar in het Engels en Spaans. Om de kaartweergave permanent te kunnen gebruiken, moet je ook een abonnement nemen (€2,49 per maand).

2.3 UXA

Uxa Foodsharing-App Als je op zoek bent naar een bepaald voedingsmiddel, kun je in de UXA food sharing app een zoekagent instellen. Deze informeert je zodra de bijbehorende aanbiedingen bij jou in de buurt beschikbaar zijn.

UXA is ontwikkeld door het eenvrouwsbedrijf UXA Foodsharing UG uit München en is ook bedoeld om voedselverspilling in de particuliere sector tegen te gaan. Hiervoor maak je gewoon een foto van het voedsel in kwestie en post je het, samen met de vervaldatum, als aanbieding in de Foodsharing-app. Via de geïntegreerde berichtenfunctie organiseert u vervolgens zoals gebruikelijk de overdracht aan de geïnteresseerde.

Als je op zoek bent naar een bepaald voedingsmiddel, kun je een zoekagent instellen die je informeert zodra er overeenkomstige aanbiedingen bij jou in de buurt beschikbaar zijn. UXA is momenteel nog niet wijdverbreid in Duitsland; de meeste aanbiedingen komen uit grote steden zoals Hamburg, Berlijn en München of agglomeraties zoals het Ruhrgebied. De UXA-app is gratis te downloaden voor iPhone en Android.

2.4 Too Good To Go

Too Good To Go richt zich vooral op bedrijven, supermarkten en horecagelegenheden waar het alleen al om hygiënische redenen vaak niet eenvoudig is om op te treden tegen voedselverspilling. De foodsharing app voor iOS en Android is bedoeld om eigenaren te helpen minder (nog goede) goederen weg te gooien en zo geld te besparen.

Goed om te weten: Vegetariërs en veganisten hebben de mogelijkheid om de selectie te beperken met behulp van filters. Momenteel doen echter relatief weinig restaurants, cafés en winkels mee aan het Too Good To Go-concept.

Als gebruiker selecteer je in Too Good To Go een winkel of restaurant in de buurt en kun je overtollige of niet verkochte goederen tegen een lage prijs kopen. Alle deelnemende bedrijven zijn te vinden op een overzichtelijke kaart. De app laat vervolgens zien wanneer je je bestelling kunt ophalen. Het tijdsvenster hiervoor is meestal na sluitingstijd.

Gerelateerde berichten