Een bedrijf starten: Uw software checklist voor de digitale start

U staat op het punt een eigen bedrijf te beginnen en wilt structuur aanbrengen in de verschillende onderdelen van uw bedrijf? Speciale software kan orde scheppen in de chaos. Met vele praktische functies vergemakkelijken ze …

Een bedrijf starten: Uw software checklist voor de digitale start

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Een bedrijf starten: Uw software checklist voor de digitale start

U staat op het punt een eigen bedrijf te beginnen en wilt structuur aanbrengen in de verschillende onderdelen van uw bedrijf? Speciale software kan orde scheppen in de chaos. Met vele praktische functies vergemakkelijken ze het overzicht over medewerkers, klanten, projecten, financiën en nog veel meer.

In dit artikel leest u meer over de software voor verschillende bedrijfsonderdelen, welke kosten u kunt verwachten en welke tips uw bedrijf volledig uitrusten voor de digitale start.

Voor welke gebieden is software nuttig?

Op veel bedrijfsgebieden kan goed gestructureerde software u helpen om optimaal overzicht te houden. Denk aan boekhouding, klanten- en projectbeheer, HR en communicatie.

Hoeveel kost het gebruik van individuele software?

De prijs van het gebruik van bedrijfssoftware kan sterk variëren. Sommige tools zijn gratis beschikbaar, terwijl andere enkele euro’s tot 2.000 euro kunnen kosten. In de vorm van een abonnementsmodel kan het gebruik van software maandelijks voor een klein bedrag in rekening worden gebracht.

Zijn cloud- of servergebaseerde toepassingen beter?

Beide soorten software hebben voor- en nadelen. Cloud-gebaseerde software is meestal goedkoper en vergt minder inspanning om te bedienen. Als er echter bijzonder gevoelige gegevens worden opgeslagen, kan het veiliger zijn om software op locatie te gebruiken.

1. 5 Softwares voor een beter overzicht

De eerste vraag is welke software überhaupt nodig is. Voor een beter overzicht presenteren wij in de volgende tabel enkele softwarecategorieën en hun functies die u kunnen helpen bij de organisatie en nuttig kunnen zijn voor vlotte bedrijfsprocessen.

Toepassingsgebied Functie en voordelen van de software
Boekhouding/Boekhouding
 • registreert alle transacties met betrekking tot de activa van de onderneming
 • vergemakkelijkt de opstelling van de loonlijsten en de berekening van de sociale bijdragen
 • biedt een beter overzicht op het gebied van boekhouding zodat openstaande facturen en uitstaande betalingen niet worden vergeten
Contactbeheer/Klantenrelatiebeheer
 • verzamelt contactgegevens en andere relevante gegevens van klanten, dienstverleners en andere bedrijven die met u in contact staan
 • alle gegevens worden centraal opgeslagen, waardoor een compleet beeld van de klant ontstaat
 • maakt optimalisatie van de relatie met klanten en bedrijven mogelijk
Projectbeheer
 • ondersteunt het beheer van langetermijnprojecten en teamdoelen
 • maakt coördinatie van individuele taken en meting van de voortgang mogelijk
 • Middelen kunnen zinvol worden gepland en gebruikt
Personeelsbeheer/Human Resources
 • bundelt personeelsinformatie op één plaats
 • voor het beheer van werving, prestatiemeting en evaluatie, en opleiding van personeel
 • kan worden aangepast aan de behoeften van de organisatie
Communicatie
 • optimaliseert met name de interne personeelscommunicatie
 • Maakt real-time communicatie en directe interactie mogelijk
 • Naast e-maildiensten worden ook chatdiensten en programma’s voor videotelefonie gebruikt.

Al deze programma’s hebben gemeen dat zij helpen om het overzicht op het betreffende gebied te bewaren en bedrijfsprocessen kunnen versnellen en vereenvoudigen. Niettemin is meer diepgaande kennis in de afzonderlijke categorieën nodig, vooral op ingewikkelde gebieden zoals financiën en boekhouding, om uw bedrijf succesvol te maken. Veel tools combineren ook verschillende gebieden met elkaar of bieden interfaces tussen die gebieden, bijvoorbeeld sommige HR-software integreert functies op het gebied van werving, tijdregistratie, salarisadministratie en nog veel meer, naast het verzamelen van gegevens van werknemers.

2 Veel zakelijke softwaretools zijn gratis beschikbaar.

Een cloud-gebaseerde software in een abonnementsmodel is meestal gemakkelijker te financieren.

Als je nog helemaal aan het begin staat met je bedrijf, is het budget meestal nog redelijk beheersbaar en worden grotere uitgaven pas met veel nadenken gedaan. In je voordeel is dat veel populaire software voor bedrijven gratis of voor weinig geld beschikbaar is.

Voor individuele licenties schommelen de kosten in de lage enkele cijfers, maar professionele tools met een bijzonder breed scala aan functies kunnen tussen 1.000 en 2.000 euro kosten. Veel bedrijven bieden echter aan deze kosten voor hun software maandelijks te laten factureren en gebruiken ze dus in de vorm van een abonnementsmodel.

Tip: Naast computers en hardware behoort ook software tot de digitale activa die van de belasting kunnen worden afgetrokken, ongeacht het bedrag van de aanschafkosten.

3 Cloud-based vs. server-based software: wat zijn de voor- en nadelen?

Gegevensbescherming met cloud-oplossingen

Om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen, is het raadzaam om te kiezen voor cloud-based software van aanbieders in Duitsland. Zij moeten zich namelijk houden aan de Duitse gegevensbeschermingsverordening en de EU-DSGVO.

Servergebaseerde software, ook bekend als on-premise software, wordt gedownload en geïnstalleerd op uw eigen server, bijvoorbeeld uw pc. Hiervoor moet meestal een licentie worden aangeschaft. Het voordeel van een dergelijke oplossing is dat u deze grotendeels offline kunt gebruiken. De gegevens van u en uw klanten en partners moeten echter onder uw eigen verantwoordelijkheid worden opgeslagen en er kunnen extra kosten zijn voor updates en ondersteunende diensten.

Een cloud-based software is een programma dat via een browser toegankelijk is. Het werkt meestal volgens het SaaS-principe (“Software as a Service”) en biedt werknemers dus toegang tot de software, ongeacht hun locatie. Cloud-gebaseerde software wordt meestal “gehuurd”, vaak tegen een maandelijkse vergoeding. De voor- en nadelen van cloud-gebaseerde software blijken uit de volgende vergelijking:

 • Toegang is mogelijk vanaf elke locatie
 • gegevens worden opgeslagen in de cloud en gaan minder snel verloren
 • gespecialiseerde aanbieders nemen de exploitatie en het onderhoud van de software over
 • internetverbinding vereist
 • gebonden aan externe provider en zijn dienst
 • Gegevensbeveiliging kan beperkt zijn

4 Verdere tips en hulpmiddelen voor een succesvolle start

Hoewel we al veel belangrijke gebieden hebben behandeld waarvoor software bijzonder nuttig kan zijn, willen we u enkele meer praktische helpers en meer gespecialiseerde hulpmiddelen niet onthouden.

4.1 SEO-software en -tools gebruiken voor een betere zichtbaarheid

Gebruik tools om uw website voortdurend te optimaliseren
.

Software die gespecialiseerd is in zoekwoordoptimalisatie en belangrijke zoektermen en gegevens kan markeren, kan helpen de zichtbaarheid en het bereik van uw website te verbeteren. Tools voor zoekmachineoptimalisatie kunnen een van de volgende gebieden bestrijken of verschillende gebieden combineren.

 • Trefwoord onderzoek
 • SEO monitoring en tracking
 • Inhoud optimalisatie
 • Crawling en/of offpage SEO

4.2 Software gebruiken om marketing te stimuleren

Softwareoplossingen die in marketing worden gebruikt , vereenvoudigen de organisatie en creatie van content, alsmede de analyse, optimalisatie en distributie daarvan voor de eigen, maar ook voor externe platforms en kanalen. Ze maken bijvoorbeeld de verbetering van gebruikersgedrag of de zogenaamde user experience mogelijk en kunnen inzicht geven in gerelateerde gegevens.

4.3 Bijhouden van websitebezoekers

Zogenaamde webanalysetools kunnen bezoeken aan uw website documenteren, meestal gericht op het aantal bezoekers, de sessieduur van individuele gebruikers en het medium waarmee bezoekers op de website zijn gekomen. Met deze inzichten kunt u begrijpen welke inhoud goed werkt en uw site volledig analyseren en vervolgens optimaliseren .

Gerelateerde berichten