WLAN-N: Dit is wat de standaard betekent voor uw router

WLAN-N of IEEE 802.11n is momenteel de meest verspreide standaard voor WLAN-netwerken. Vergeleken met zijn voorgangers biedt hij een groter bereik en hogere datasnelheden, alsmede ondersteuning voor meerdere antennes. Dit maakt het mogelijk om gegevens …

WLAN-N: Dit is wat de standaard betekent voor uw router

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. WLAN-N: Dit is wat de standaard betekent voor uw router

WLAN-N of IEEE 802.11n is momenteel de meest verspreide standaard voor WLAN-netwerken. Vergeleken met zijn voorgangers biedt hij een groter bereik en hogere datasnelheden, alsmede ondersteuning voor meerdere antennes. Dit maakt het mogelijk om gegevens over langere afstanden over te dragen zonder dat dit ten koste gaat van de transmissiesnelheid. In dit artikel leest u welke andere voordelen WLAN-N heeft ten opzichte van andere standaarden, welke apparaten het gebruiken en hoe actueel het eigenlijk nog is.

Hoe weet ik of mijn apparaat kan zenden met WLAN-N?

802.11n werd al in oktober 2009 geïntroduceerd en wordt dus door bijna alle huidige WLAN-apparaten ondersteund.

Welke snelheden kan ik bereiken met WLAN-N?

Dat hangt vooral af van de gebruikte kanaalbreedte en het aantal antennes. Theoretisch zijn bruto datasnelheden van 150, 300, 450 en 600 Mbit/s mogelijk.

Is WLAN-N nog wel actueel?

Met 802.11ac is al een nieuwe (snellere) transmissiestandaard geïntroduceerd. Maar dat betekent niet dat WLAN-N absoluut achterhaald is. Voor zeer hoge overdrachtssnelheden of slim multitasken is een overstap echter zeker de moeite waard.

1. WLAN-N en verschillen met andere normen

WLAN-N (ook n-WLAN of Draft-N voor de voorlopige versie) is de spreekwoordelijke term voor de draadloze transmissienorm IEEE 802.11n. Deze is gebaseerd op de Multiple Input Multiple Output (kortweg MIMO) technologie, waarmee u verbindingen op uw apparaten parallel kunt gebruiken via meerdere antennes. Vergeleken met oudere WLAN-normen bereikt WLAN-N hogere datasnelheden over dezelfde of grotere afstanden.

1.1 Meer vermogen door kanaalbundeling

Door de verbreding van de transmissiekanalen van 20 naar 40 MHz maakt WLAN-N een snelheid mogelijk tot 150 Mbit/s per stream. Als de verbindingen bovendien door MIMO worden gebundeld, zijn er zelfs tot vier streams mogelijk, dus in totaal 600 Mbps.

In werkelijkheid wordt echter slechts ongeveer 300 Mbit/s gehaald. Het bereik binnen een huis is ongeveer 70 meter, maar buiten kan het oplopen tot 250 meter.

Voor elke stream heb je een zender en een ontvangstantenne nodig op je router en op je eindapparaat. Om een betere dekking te krijgen worden echter meestal meer antennes gebruikt dan streams. Een vaak voorkomende constellatie is bijvoorbeeld drie antennes voor twee streams (bij een transmissiesnelheid tot 300 Mbit/s).

In de officiële verkorte vorm worden de in een apparaat aanwezige zender- en ontvangststromen aangeduid met de letters T (“zender”) en R ( “ontvanger”), bijvoorbeeld “3T3R” voor drie zenders en ontvangers elk. In de praktijk worden de twee antennenummers echter meestal slechts gescheiden door een eenvoudige “x” (bijvoorbeeld “3×3”).

Goed om te weten: De WLAN-normen N, B en G zenden allemaal uit in het 2,4 GHz-frequentiebereik. WLAN-N is echter de eerste standaard uit de 802.11-familie die zowel de 2,4- als de 5 GHz-band ondersteunt. Daarmee is het een technisch minder beperkte opvolger van WLAN-A, dat in Europa nauwelijks wordt gebruikt.

2 De voor- en nadelen van WLAN-N

Tacho-Meter Performance
Als het op snelheid aankomt, verslaat WLAN-N zijn voorgangers met glans.

Het grootste voordeel van WLAN-N is natuurlijk de hogere snelheid. Ter vergelijking: WLAN G haalde eigenlijk ongeveer 15 Mbit/s met een bruto transmissiesnelheid van 54 Mbit/s; onder goede omstandigheden was tot 19 Mbit/s mogelijk.

Dat is natuurlijk veel te weinig voor het VDSL2-netwerk, dat sinds 2006 voortdurend wordt uitgebreid. Hier komt WLAN-N met zijn bijna 300 Mbit/s om de hoek kijken.

Een ander pluspunt is het bijna dubbel zo grote bereik in vergelijking met de voorgaande standaarden. Dit betekent dat meer fysieke obstakels, zoals muren of valse plafonds, kunnen worden overwonnen.

Door meerdere antennes tegelijk te gebruiken, profiteert u bovendien van een aanzienlijk betere dekking. Met 802.11n zijn de verbindingen in de randgebieden ook stabieler, waardoor uitval veel minder vaak voorkomt.

Zoals reeds vermeld, kan WLAN-N zowel op de 2,4 GHz-band als op de 5 GHz-band uitzenden. Deze laatste is niet alleen minder gevoelig voor storingen door andere zendapparatuur (bijvoorbeeld microgolven of draadloze telefoons), maar kan in tegenstelling tot de 2,4 GHz-band ook door water dringen.

Momenteel maken echter niet veel radionetwerken gebruik van 5 Ghz. Bovendien is het zendvermogen weliswaar hoog, maar het bereik relatief klein.

WLAN-netwerken volgens 802.11n zijn ook neerwaarts compatibel en kunnen ook worden gebruikt door apparaten die werken met WLAN B of G. Dit betekent dat u niet uw hele netwerk hoeft te veranderen wanneer u overstapt. Dit betekent dat je niet je hele hardware hoeft te vervangen als je overstapt, maar oudere apparaten kunt blijven gebruiken. WLAN-N maakt ook coëxistentiemet bestaande WLAN A-netwerken mogelijk.

2.1 De opvolger van de opvolger staat al in de startblokken

WLAN-N Nachfolger WiFi 6
Met WiFi 6 staat alweer een opvolger in de startblokken die nog hogere dataoverdrachtssnelheden belooft.

Eind 2013 werd WLAN-AC geïntroduceerd als de meest actuele WiFi-standaard, die in de nabije toekomst wordt vervangen door de zesde versie, genaamd 802.11ax (WiFi 6). Als een WLAN-AC-netwerk wordt geconfigureerd met 4 antennes, is theoretisch zelfs 1,733 Gbit/s mogelijk. Uiteraard kan WLAN-N dit niet meer bijbenen.

Bovendien is de latency van WLAN-AC aanzienlijk beter door de multi-user MIMO, omdat de parallelle streams tegelijkertijd door meerdere apparaten kunnen worden gebruikt. Ook de stabielere verbinding en de verbeterde dekking spreken hiervoor.

3. WLAN-N wordt door bijna alle huidige apparaten ondersteund.

Unterstützte Geräte für WLAN-N: Apple iPhone
Alle moderne smartphones, tablets of notebooks werken met de 802.11n standaard
.

WLAN-N werd in oktober 2009 uitgebracht en is dus al een tijdje op de markt. Daarom wordt het door vrijwel alle nieuwe apparaten ondersteund.

Daartoe behoren bijvoorbeeld alle huidige routers van AVM, D-Link, Netgear of Telekom. Deze zijn weliswaar al ontworpen voor het nieuwe WLAN-AC, maar zijn neerwaarts compatibel en kunnen dus ook 802.11n aan. Bovendien zijn bijna alle moderne routers geschikt voor dual-band. Dit betekent dat u de 2,4 en 5 GHz band tegelijkertijd kunt gebruiken.

Maar ook smartphones, tablets en laptops en alle gangbare WLAN-sticks maken gebruik van de standaard. Zelfs de goedkopere modellen kunnen nu op 5 Ghz uitzenden. Voor de hoogst mogelijke snelheid moet u er bij aankoop wel op letten dat het apparaat ten minste twee streams ondersteunt.

Goed om te weten: Door de verbeterde compatibiliteit tussen fabrikanten is het niet meer nodig om alle zend- en ontvangtoestellen van één fabrikant te kopen.

4 Conclusie: Is WLAN-N nog steeds actueel?

Emotionaler Gamer
PC- en consolegamers kunnen beter kiezen voor een AC-router vanwege de verbeterde reactiesnelheid.

WLAN-N is tegenwoordig de meest gebruikte standaard en is dienovereenkomstig wijdverspreid. Wil je echter veel data door het netwerk sturen of tegelijkertijd internetten, telefoneren en tv-programma’s streamen, dan is een moderne AC-router waarschijnlijk de betere keuze.

Hetzelfde geldt ook voor alle gepassioneerde gamers: de verminderde latentie en verbeterde reactiesnelheid van de nieuwe standaard hebben een positief effect op de game-ervaring, met name voor veeleisende VR-games.

Tip: Als je momenteel een 802.11n-netwerk in gebruik hebt, hoef je nu niet in paniek te raken. Zelfs als u niet tevreden bent over de prestaties, betekent dit niet dat u onmiddellijk moet upgraden naar de nieuwe standaard. In veel gevallen levert het gebruik van een repeater al een aanzienlijke verbetering op. Welke andere mogelijkheden er zijn, leest u in ons artikel over het versterken van het WLAN-signaal.

Gerelateerde berichten