Bestandsserver: Definitie en grondbeginselen

File servers zijn centrale punten voor gegevens in bedrijven, omdat ze de gegevensuitwisseling beheren, de toegang tot inhoud en printers centraliseren en het back-upproces vereenvoudigen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste informatie over het …

Bestandsserver: Definitie en grondbeginselen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Bestandsserver: Definitie en grondbeginselen

File servers zijn centrale punten voor gegevens in bedrijven, omdat ze de gegevensuitwisseling beheren, de toegang tot inhoud en printers centraliseren en het back-upproces vereenvoudigen. In dit artikel hebben wij de belangrijkste informatie over het onderwerp “bestandsservers” voor u verzameld en laten wij zien waarom het gebruik ervan ook in de particuliere sector de moeite waard kan zijn.

Kan ik zelf een file server bouwen?

Ja, een file server is niets anders dan een computer die grote hoeveelheden gegevens kan opslaan en die in het netwerk wordt geïntegreerd zoals een “gewone” PC. Met de juiste kennis kunt u hem zelfs zelf in elkaar zetten van afgedankte hardware.

Zijn er alternatieven voor een eigen bestandsserver?

Er zijn talloze online diensten die managed en dedicated servers te koop of te huur aanbieden.

Waarin verschilt een bestandsserver van een NAS?

In tegenstelling tot een bestandsserver zijn de harde schijven van een NAS niet gebonden aan een computer, maar vormen ze samen een onafhankelijke eenheid.

Definitie: Wat is een bestandsserver en hoe werkt hij?

Een bestandsserver is een centrale computer die een bestandssysteem (of tenminste delen daarvan) beschikbaar stelt in een netwerk. De geautoriseerde clients hebben dan toegang tot de daar opgeslagen inhoud.

Afhankelijk van het soort gebruik dient hij dus bijvoorbeeld als centrale opslagplaats en voor het archiveren van documenten, foto’s of muziekbestanden. In principe kan elke computer als host en als bestandsserver worden geconfigureerd. In de eenvoudigste vorm is het een gewone PC die bestandsaanvragen verwerkt en over het netwerk verstuurt.

Alle huidige versies van Windows, Linux of MacOS zijn geschikte besturingssystemen. Als de bestandsserver ook via internet is verbonden, kan de toegang niet alleen via het lokale netwerk plaatsvinden, maar ook op afstand.

1.1 Belangrijke basis: geschikte hardware

Zoals bij de meeste bestandsbeheersystemen speelt de keuze van geschikte hardware een fundamentele rol voor de file server PC. De hoogste prioriteit moet natuurlijk worden gegeven aan de ruimte op de harde schijf. Deze moet voldoende ruimte bieden voor de gewenste bestanden, de toepassingen en het besturingssysteem en de besturingssoftware.

Hardware-RAID-Controller für Fileserver
Als er meerdere harde schijven in de server worden geïnstalleerd, kan het de moeite waard zijn een RAID-controller te gebruiken.

De latere plaats van gebruik en de verwachte gebruiksfrequentie (in de privésfeer of als productieve oplossing in een zakelijke omgeving) bepalen de processorprestaties en de grootte van het RAM-geheugen. Als de machine is uitgerust met meerdere harde schijven, is het ook de moeite waard een RAID-controller (“Redundant Array of Independent Disks”) te overwegen . Dit zorgt voor een foutloze verwerking, zelfs bij een hoog aantal toegangen.

Voor thuisgebruik is normaal gesproken echter geen speciale serveropstelling nodig. Een standaard PC is vaak voldoende voor de geplande vereisten.

1.2 Toegangscontrole op basis van protocollen

Om ervoor te zorgen dat de bestandsserver en de cliënten met elkaar kunnen communiceren, zijn speciale netwerkprotocollen nodig. In lokale Windows- en macOS-netwerken wordt meestal het door IBM ontwikkelde SMB-protocol (“Server Message Block”) gebruikt voor de overdracht. Dit wordt onder meer gebruikt voor het delen van bestanden en mappen en voor printdiensten. Unix-systemen, zoals Linux, gebruiken daarentegen meestal NFS (Network File System).

Goed om te weten: Om beide protocollen parallel te kunnen gebruiken in gemengde netwerken, moeten de Unix-gebaseerde servers achteraf worden uitgerust met passende software die het SMB-protocol erin implementeert. Een van de bekendste programma’s van dit type is bijvoorbeeld het (gratis) open-source pakket Samba.

Bestandsservers zijn echter, zoals gezegd, niet uitsluitend in lokale netwerken te vinden; ze zijn ook op het internet te vinden. In dat geval wordt voor de toegang het “File Transfer Protocol”, kortweg FTP, gebruikt.

Als de overdracht beveiligd moet worden, worden SCP (“Secure Copy Protocol”), SFTP (“Secure File Transfer Protocol”) of WebDAV (“Web-based Distributed Authoring and Versioning”) gebruikt. Zo gebruiken providers of spelletjesproducenten voornamelijk bestandsservers om hun inhoud voor download beschikbaar te stellen.

Opmerking: Online netwerken voor het delen van bestanden maken ook gebruik van bestandsservers om inhoud te verspreiden. Deze moeten echter met voorzichtigheid worden behandeld, omdat de aangeboden programma’s, video’s of muziekbestanden volgens het licentierecht bijna altijd niet voor dit doel bestemd zijn.

Naast bestandsservers op het internet spelen ook zogenaamde “intranetten” een niet onbelangrijke rol binnen bedrijven . Deze zijn uitsluitend voorbehouden aan werknemers of specifieke bevoegde externe partijen en gebruiken SMB/CIFS (“Server Message Block /Common Internet File System”) in Windows-omgevingen en NFS in Unix-omgevingen als protocol.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een bestandsserver?

Centraal bestandsbeheer via een bestandsserver brengt een hele reeks voordelen met zich mee. Eerst en vooral gaat het om een eenvoudigere en betere organisatie en een beter overzicht van de beschikbare inhoud.

Daarnaast zijn er praktisch geen versieconflicten, omdat alle gebruikers met dezelfde bestanden werken. Deze zijn altijd up-to-date en er zijn geen tijdelijk verspringende kopieën van. Indien nodig kunt u zelfs automatisch versiebeheer of revisie instellen.

Server Backup
Back-ups zijn ook gemakkelijker te realiseren met een bestandsserver en kunnen zelfs tijdens de lopende operatie worden uitgevoerd.

Acties zoals bewerken of verwijderen worden automatisch geblokkeerd voor andere gebruikers zodra je een bestand opent. Dit vergemakkelijkt ook het teamwerk , aangezien alle leden toegang hebben tot dezelfde bestanden zonder ze eerst moeizaam naar een USB-stick of externe harde schijf te hoeven kopiëren en door te geven. De benodigde rechten worden centraal toegewezen en gecontroleerd door een beheerder. Daarna zorgt de bestandsserver zelf voor het beheer ervan.

Back-ups zijn ook veel gemakkelijker te realiseren met een fileserver. De gegevens worden centraal geback-upt en zijn ook minder duur door de directe verbinding met een RAID-systeem. Bovendien is het zelfs mogelijk tijdens het bedrijf een back-up te maken zonder de huidige workflow te verstoren.

Als de bestandsserver ook is geconfigureerd voor toegang op afstand via het internet, kunt u overal toegang krijgen tot uw inhoud, vergelijkbaar met cloudopslag. In tegenstelling tot online oplossingen geniet u echter het voordeel dat de volledige controle over de inhoud en de beveiliging ervan in uw eigen handen ligt.

3 Voor wie is een bestandsserver de moeite waard?

Als u geen gebruiker bent die 24 uur per dag toegang nodig heeft tot massa’s video’s, zeer gevoelige documenten of dure speciale software, dan is de opslagcapaciteit van een eenvoudige pc of notebook meestal voldoende.

NAS-Server als Alternative für zu Hause
Afhankelijk van de hoeveelheid op te slaan gegevens en de diepgang van de vereiste toegangsautorisatie, kan aan de eisen thuis meestal worden voldaan met een NAS.

De situatie is anders als u bijvoorbeeld alle gezinsleden centrale toegang wilt geven tot randapparatuur (bijvoorbeeld printer, fax of multimedia). Afhankelijk van de hoeveelheid op te slaan gegevens en de diepgang van de vereiste toegangsautorisatie, kan aan de eisen mogelijk worden voldaan met behulp van een NAS-systeem. Deze vormen een goedkoop alternatief voor de eigenlijke bestandsserver en kunnen ook zonder gedetailleerde vakkennis in gebruik worden genomen.

Voor grote gebruikersgroepen of ingewikkelde map- en autorisatiestructuren is een bestandsserver echter duidelijk de juiste optie.

Overigens: Veel tips en trucs voor het verplaatsen en migreren van Windows fileservers vindt u onder meer hier.

Hoe je zelf een bestandsserver bouwt en configureert zie je in de volgende video:

Gerelateerde berichten