Synology DiskStation Manager

Der DiskStation Manager ist das Betriebssystem und Benutzeroberläche der NAS-Systeme von Synology und bietet eine Vielzahl von Funktionen und Möglichkeiten, welche wir in diesem Artikel ausführlich vorstellen.

Synology DiskStation Manager

DiskStation Manager
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Synology DiskStation Manager

De DiskStation Manager (DSM) is het besturingssysteem voor de Network Attached Storage-systemen (NAS) van de fabrikant Synology, verantwoordelijk voor de werking en het beheer van de opslagdiensten. DSM kan worden uitgebreid met veel meer taken en functies zoals mediaserver, cloudback-up, eigen cloudserver, mailserver, webserver en meer. In het volgende artikel worden het bedieningsconcept, de kerntaken en de verdere mogelijkheden van DSM nader toegelicht.

 • DiskStation Manager (DSM) is het browsergebaseerde besturingssysteem van Synology NAS-systemen.
 • Zelfs in het browservenster kan het systeem worden bediend zoals een desktopsysteem met verschillende vensters en het ondersteunt zelfs slepen en neerzetten van bestanden en mappen.
 • Het DSM biedt talrijke uitbreidingen om de functionaliteit van de NAS aan te passen aan de verschillende wensen en behoeften in bedrijven of voor particuliere gebruikers, bijvoorbeeld cloudopslag, mediaserver, mediabeheer, webserver en nog veel meer.
 • Met behulp van QuickConnect is de NAS zelfs toegankelijk via het internet en kan functioneren als een cloudserver analoog aan Dropbox en Co.

Voordelen van Network Attached Storage voor thuisgebruikers

Wat is een NAS?

De term NAS staat voor network attached storage. Dit is een speciaal opslagapparaat dat harde schijfopslag via shares in het netwerk beschikbaar stelt. Deze NAS biedt vaak verdere functionaliteit zoals gebruikersbeheer, media delen via DLNA of UPnP, verdere serverdiensten zoals DHCP, FTP of zelfs webservers en ook diverse back-up mogelijkheden, sommige met cloud verbinding.

NAS-systemen zijn tegenwoordig ook te vinden in veel particuliere huishoudens en bieden gebruikers ook hier veel voordelen:

 • Gegevens worden centraal opgeslagen in het eigen netwerk van de gebruiker en daardoor heeft iedere gebruiker in het netwerk er toegang toe, bijvoorbeeld tot een gedeelde muziek- of fotocollectie.
 • Back-ups van deze gegevens kunnen veel gemakkelijker worden gemaakt omdat de gegevens centraal worden opgeslagen. De back-up kan worden gemaakt op de NAS naar een tweede schijf, externe schijven of zelfs van de NAS naar de cloud.
 • Veel fabrikanten bieden NAS-systemen niet alleen als opslagdienst aan, maar bieden ook andere diensten zoals webservers, cloudfunctionaliteit, mediaspelers en nog veel meer.
 • Vergeleken met volwaardige pc’s, die in het thuisnetwerk als server fungeren, bespaart een NAS ook aanzienlijk op de elektriciteitskosten, omdat de apparaten meestal maar een paar watt aan werkvermogen nodig hebben.

Router of eigen NAS?

Veel routers, bijvoorbeeld de FRITZ!Box van AVM, die in de populaire FRITZ!Box 7390 of 7490-modellen al een intern geheugen bieden dat als NAS kan worden gebruikt, bieden al een ingang tot netwerkopslag. Gedetailleerde instructies hierover vindt u in ons aparte artikel “De FRITZ!Box als NAS of mediaserver gebruiken”.

Zoals in het vorige artikel beschreven, is de functionaliteit van de FRITZ!Box echter alleen voldoende voor eenvoudige gegevensuitwisseling of gegevensback-ups. Veel meer flexibiliteit, mogelijkheden en ook prestaties bij het lezen en schrijven bieden stand-alone NAS’en, die met 2 racks (in vakjargon bays genoemd) al vanaf 160 euro verkrijgbaar zijn.

Typisches Einsteiger-NAS mit 2 Bays
Typische instap-NAS met 2 bays, beeldbron: Synology

DiskStation Manager DSM – één besturingssysteem voor verschillende apparaten

Bijna alle fabrikanten van NAS-systemen, zoals Qnap, rusten hun apparaten meestal uit met een eigen besturingssysteem op basis van Linux (met enkele uitzonderingen ook serversystemen van Microsoft), dat via een webinterface als een desktopbesturingssysteem kan worden gebruikt door middel van drag and drop en multi-window technologie in de browser.

Synology gebruikt voor zijn NAS de DiskStation Manager, kortweg DSM. De DSM is toegankelijk via de webbrowser door het IP van de NAS in te voeren. Voor het inloggen kunt u het admin-account gebruiken of een van de aangemaakte gebruikersaccounts, die, afhankelijk van de configuratie, niet alle rechten en opties hebben.

Oberfläche des DSM mit verschiedenen Fenstern und einem virtuellen Desktop
Interface van de DSM met verschillende vensters en een virtueel bureaublad

Synology Assistant voor het instellen en configureren van de NAS

Voordat de NAS voor het eerst wordt gebruikt, moet deze worden ingesteld met de Synology Assistant, die Synology als gratis download aanbiedt. De kleine tool biedt verschillende functies:

 • zoeken naar de NAS in het lokale netwerk
 • de eerste installatie van de NAS uitvoeren of een defecte NAS weer gebruiksklaar maken
 • schijven instellen
 • WOL instellen (Wake up on lan)
 • netwerkprinters aansluiten en beheren
Synlogoy Assistant
Synology Assistant

NAS wakker maken via WOL

Zodat de NAS niet altijd in bedrijf is, zijn er schema’s die in het Configuratiescherm onder Stroom kunnen worden ingesteld en die de bedrijfstijden bepalen. U kunt de NAS echter ook wakker maken via WakeOnLAN (WOL). Hiervoor moet u eerst WOL instellen voor de NAS met de Synology Assistant en kunt u vervolgens het apparaat wekken terwijl het “slaapt” met hulpmiddelen zoals AquilaWOL of het hulpmiddel WakeOnLan. Nog eleganter is een batchbestand met het gereedschap WakeUp! in Windows Autostart, waarmee de NAS automatisch wordt gewekt wanneer een gebruiker zich aanmeldt bij Windows. De syntaxis zou zijn

wake.exe 00-11-32-33-04-43 192.168.1.255

Groen is hier het MAC adres van de NAS en blauw het nummer van de broadcast IP.

Mogelijkheden van de DSM

Naast de pure serverdiensten voor het verstrekken van gegevens in het netwerk, biedt de DSM een groot aantal andere gebruiksmogelijkheden, bijvoorbeeld

 • Back-up en herstel vangegevens
 • Cloud back-up en synchronisatiediensten voor vele platforms, waaronder Android en iOS
 • Multimediamogelijkheden voor het afspelen van foto’s, muziek of video’s, inclusief serverdiensten zoals DLNA om mediabestanden te streamen naar geschikte afspeelapparatuur zoals spelconsoles of smart TV’s.
 • Serverdiensten zoals DHCP, proxy, DNS, RADUS, webserver, mail- of printserver
 • VPN-toegang via het internet
 • Uitbreidingsinterface voor verdere softwareoplossingen zoals CMS-systemen(WordPress, Drupal, Joomla,), antivirus, kalender, databases, PHP, Wiki, RADIUS en nog veel meer.

De extensies worden als een winkel ter download aangeboden en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en ingesteld.

DSM Paket-Zentrum
DSM Package Centre

Disk Station Manager online demo

Synology biedt een proeftoegang tot de interface voor DSM. Deze demowebsite biedt de tester de mogelijkheid om in te loggen op een virtuele NAS en een indruk te krijgen van de functionaliteit van het besturingssysteem. Cloud sync, back-up naar cloud en een verbinding op afstand vanuit File Station zijn in de demo echter niet mogelijk.

DSM online Demo

DSM voor data back-up en beheer

De belangrijkste taak van een NAS zijn waarschijnlijk de serverdiensten voor het beschikbaar maken van bestanden en mappen op het netwerk. De NAS-systemen van Synology blinken uit met een brede ondersteuning voor netwerkprotocollen voor Windows, Linux en Mac (zoals FTP, TFTP, SMB 1 tot 3, AFP, NFS, rsync en WebDAV) en kunnen ook worden geïntegreerd in een Active Directory of een LDAP-directory.

Systemsteuerung Dateidienst
Control Panel File Service

De gegevens worden via de opslagmanager georganiseerd in opslagpools, die kunnen bestaan uit een of meer harde schijven.

Speichermanager
Storage Manager

Natuurlijk biedt de DSM verschillende RAID-types RAID 0, RAID 1, RAOD 5, RAID 6, RAID 10 of Synology Hybrid RAID, een speciaal RAID-systeem van Synology, dat in vergelijking met klassieke RAID de harde schijven in kleinere volumes opsplitst en dus minder opslagruimte verspilt.

Synology Hybrid RAID
Synology Hybrid RAID

Natuurlijk kunt u harde schijven ook in standaardmodus gebruiken als individuele schijven of alle schijven als één grote gegevensopslag (JBOD).

Zakelijke klanten zijn wellicht geïnteresseerd in de mogelijkheid om de datastore als iSCSI LUN in te richten. DSM biedt hiervoor een eigen iSCSI manager.

iSCSI Manager
iSCSI Manager

Voor gericht bestandsherstel is er de File Version Browser, waarmee bij meerdere versies gericht het juiste bestand kan worden geselecteerd. Dit is ook ideaal voor documentbeheer om een vorige versie van een document te herstellen.

File Version Browser
File Version Browser

In het NAS-bedieningspaneel maakt u gedeelde mappen, bijvoorbeeld voor media-inhoud of documenten, en stelt u gebruikers en gebruikersgroepen in. Voor elke gebruiker kunt u definiëren welke rechten zij hebben op en naar de NAS, u kunt de machtigingen voor de gedeelde mappen aanpassen en het quotum voor uw eigen thuismap beperken.

Benutzerverwaltung DSM
Gebruikersbeheer DSM

De eigen thuismap kan globaal worden geactiveerd voor alle gebruikers onder Gebruiker -> Geavanceerd -> Gebruikersbasis.

Home-Dienst aktivieren
Activeer home service

Thuismap in Windows opnemen: U kunt de thuismap van de betreffende gebruiker ook als station onder Windows mounten. Het pad hiervoor zou dan zijn: \diskstationhome.

Home-Verzeichnis
Home directory

Voor bestandsbewerkingen op de NAS wordt File Station gebruikt, een soort verkenner op de NAS. File Station ondersteunt slepen en neerzetten, zelfs van het Windows-systeem naar de NAS, en biedt tal van functies in het contextmenu.

File Station
File Station

Het File Station is ook beschikbaar als app DS File voor mobiele platforms zoals iOS of Android en biedt zo toegang tot de NAS-inhoud vanaf bijvoorbeeld de iPad.

DS File
DS File

DSM als multimediacentrum

Als andere essentiële uitbreiding kan op de DSM ook de DLNA-gecertificeerdeUPnP-mediaserver worden geïnstalleerd. Deze maakt gedeelde media-inhoud zoals video’s, foto’s en muziek beschikbaar in het netwerk, die direct kan worden afgespeeld in door de gebruiker gedefinieerde bibliotheken of als bestandsmappen op verschillende eindapparaten, waaronder bijvoorbeeld spelconsoles zoals de Playstation 4 of XboxOne, maar ook veel Smart TV-apparaten of zelfs Chromecast en Apple TV. Voor veel apparaten biedt de mediaserver ook eigen profielen om de media passend aan te bieden.

Geräteliste
Apparatenlijst

Sommige Synology NAS-apparaten zijn zelfs in staat om inhoud zoals video’s in realtime te transcoderen naar een ander formaat voor specifieke uitvoerapparaten.

Medienserver
Media servers

Multimedia rechtstreeks van de NAS

De mediaserver kan niet alleen media-inhoud streamen naar externe spelers, maar deze ook afspelen op de NAS met de pakketten Video Station, Audio Station en Photo Station.

Elk van deze toepassingen biedt beheermogelijkheden en het aanmaken en indexeren van eigen mediabibliotheken, die dan weer beschikbaar zijn voor de mediaspeler en de apps. De inhoud kan rechtstreeks worden afgespeeld via de webapplicatie in de browser of op erkende Digital Media Adapters (DMA) zoals een Smart TV, Apple TV of andere apparaten. De derde manier is natuurlijk via de eerder genoemde apps rechtstreeks op het eindapparaat, bijvoorbeeld een tablet of smart TV.

Video Station organiseert de film- en seriecollecties en verwerkt ze zelfstandig met covers en informatie van het internet. Hiervoor kan de gebruiker zijn eigen collecties aanmaken, bijv. films, series, privé-video’s, en aangeven waar op het NAS de inhoud zich bevindt.

Video Station
Video Station in de browser

Voor films geeft Video Station duidelijk veel details weer, zoals acteurs, genre, cover en zelfs de plot.

Video Station Filme
Details over films in Video Station

Als series correct zijn geïdentificeerd, krijgt Video Station een seizoensgids en worden de afzonderlijke afleveringen beschreven.

Video Station Serien
Video Station series

Audio Station biedt toegang tot uw eigen muziek op de NAS, gefilterd op uw eigen afspeellijsten, album, artiest, genre of map.

Audio Station
Audio Station

Naast lokale muziek kan Audio Station ook webradio afspelen. Audio Station gebruikt hiervoor de Shoutcast-map.

De muziekdirectory bevat echter geen Duitse regionale stations. Maar ook dat is geen probleem: maak gewoon een door de gebruiker gedefinieerd radiostation aan.

Audio Station Radiosender
Audio Station radiostation

Stream urls voor radiostations:De benodigde URL’s voor radiostreams worden geleverd door websites als Stream-URL.de.

Photo Station is verantwoordelijk voor foto’s en stelt u in staat uw eigen foto’s te beheren in virtuele albums en verschillende soorten presentaties.

Photo Station
Photo Station

Foto’s of hele albums kunnen ook worden gedeeld met andere gebruikers via Facebook, Google+, Twitter en Co. of worden geüpload naar Flickr en zelfs Google Photo.

Afspelen van media-inhoud via Chromecast of Apple TV

Helaas staat de Apple TVbijvoorbeeld geen directe integratie toe van directory shares van een NAS of toegang tot de shares van een DLNA-server.

Synology biedt echter zijn eigen Synology-apps op de Android- en iOS-platforms, die het afspelen van media-inhoud mogelijk maken en moeten worden geïnstalleerd op de mobiele apparaten met iOS of Android.

DS photo, DS video en DS audio zijn afgestemd op de speciale kenmerken van de respectieve platforms en bieden diverse sorteer-, zoek- en afspeelmogelijkheden. De inhoud kan dan bijvoorbeeld via Airplay van de iPad naar de Apple TV worden gestreamd. De mobiele apps kunnen de inhoud ook downloaden van de NAS en zo offline afspelen.

DS Video
DS Video Series
DS Video
DS Videofilms
DS Audio
DS Audio

Een andere manier om inhoud af te spelen op bijvoorbeeld de Apple TV is via toepassingen zoals Audio Station of Video Station rechtstreeks vanaf de NAS. Deze toepassingen “pushen” de inhoud naar de externe spelers zoals de Apple TV of Chromast. Selecteer hiervoor gewoon een ander uitvoerapparaat in de toepassingen op de NAS.

Apple TV Audio Station
Apple TV Audio Station
Apple TV Video Station
Apple TV Video Station

Op de Apple TV hoef je alleen maar “Computer” te selecteren, waarna je de inhoud direct kunt beluisteren of bekijken.

ITunes Server voor Apple gebruikers en andere servers

Voor Apple-gebruikers is een iTunes-server beschikbaar, die de media-inhoud in iTunes integreert in alle Apple-clients in het netwerk. De media kan ook worden gestreamd naar iTunes clients. Directe toegang tot de NAS-inhoud vanaf de Apple TV is echter niet mogelijk.

Daarnaast biedt Synology de populaire Plex Media Server, Logitech Media Server of bijvoorbeeld de DVBLink Server als verdere uitbreidingen.

Medienserver Pakete
Media Server-pakketten

De NAS als uw eigen cloud

Overal toegang hebben tot de eigen belangrijke gegevens – dit wordt werkelijkheid met cloud-oplossingen. Maar als u uw gegevens niet aan derden wilt toevertrouwen en u heeft thuis een NAS, dan kunt u het in principe zonder aanbieders van derden stellen en uw NAS veranderen in een cloud-opslagapparaat. De DiskStation Manager (DSM) biedt hiervoor de nodige functies.

Dynamische IP en routerhindernissen: QuickConnect

Om een NAS überhaupt van buitenaf toegankelijk te maken, moet de gebruiker het actueel toegewezen IP kennen, dat voor bijna alle residentiële klanten dynamisch wordt toegewezen en dus bij elke nieuwe verbinding verandert. Bovendien stuurt de thuisrouter meestal geen ongevraagde toegang van buitenaf door naar de clients in het lokale netwerk.

Synology QuickConnect in het DSM is hiervoor de juiste oplossing. De tool lost beide problemen op. Na het instellen van een Synology-account en het opgeven van het serienummer van de NAS, kan QuickConnect worden gebruikt om de NAS via een QuickConnect-ID permanent toegankelijk te maken van buitenaf.

QuickConnect

QuickConnect
QuickConnect

Zodra alles is ingesteld, kan de NAS rechtstreeks van buitenaf worden benaderd viahttp://quickconnect.to/ConnectID met elke webbrowser en kunnen er bestanden via worden gedownload. De in de NAS opgeslagen gebruikersdatabase wordt gebruikt voor het aanmelden.

Methttp://quickconnect.to/ConnectID/photo hebt u ook rechtstreeks toegang tot Photo Station. Afhankelijk van de gebruikersrechten kunnen familieleden gedeelde albums bekijken zonder deze elders te hoeven uploaden. Het geheel is handig beveiligd met een “bezoekersaccount” inclusief naam en wachtwoord.

Externer Zugriff auf Photo Station
Externe toegang tot Photo Station

Technische informatie over QuickConnect

Om van buitenaf toegang te krijgen tot de NAS, moet QuickConnect eerst een poort op de router naar buiten openen en deze poort communiceren met QuickConnect van Synology. Deze poort wordt vervolgens doorgegeven aan de client die van buitenaf toegang wil tot de NAS, zodat deze een gecodeerde verbinding tot stand brengt via het internet. De uitwisseling van gegevens vindt dan plaats in een gecodeerde tunnel rechtstreeks tussen de NAS en de client, zonder tussenkomst van derden zoals Synology.

Technik QuickConnect
Technik QuickConnect

De techniek is uiterst effectief en vereist meestal geen verdere tussenkomst van de gebruiker. Veel remote control clients, zoals het bekende Teamviewer, gebruiken vergelijkbare technieken voor de matching tussen client en host. Verdere details over de werking van QuickConnect zijn te vinden in de white paper van de fabrikant.

Wie het liever zelf doet, kan ook zelf port forwarding, DNS-naam en routerconfiguratie instellen. De benodigde instellingen zijn te vinden in het DSM-bedieningspaneel onder “Externe toegang”.

externer Zugriff
externe toegang

Zonder stroom gebeurt er niets

Waar je overigens ook rekening mee moet houden: De NAS moet natuurlijk aan staan. Als de harde schijven in slaapstand staan, verbruikt een kleine 4-bay NAS ongeveer 20 watt. Dat is veel minder dan een pc, maar moet wel in aanmerking worden genomen bij het overwegen van cloud-beschikbaarheid. In slaapstand zonder significant stroomverbruik kan de NAS gewekt worden met WOL, maar kan in deze modus niet dienen als cloudopslag, omdat WOL-pakketten van buitenaf niet door de router komen zonder veel handmatig werk en geklungel, en de clouddiensten op de NAS dit ook verhinderen. Als u de gegevens slechts zelden nodig hebt, bent u misschien beter af met een “oplossing van derden” zoals Dropbox of OneDrive.

App-ondersteuning voor cloud-toegang

Toegang tot de NAS-interface of Photo Station via de browser is leuk, maar soms niet erg handig. Daarom biedt Synology hier nog meer opties.

Met apps als DS file, DS cloud, DS audio, DS photo, DS video, DS cam, DS note, die beschikbaar zijn voor alle mobiele platforms, heeft de gebruiker ook rechtstreeks toegang tot de NAS-gegevens . Het maakt niet uit of hij zich momenteel op zijn eigen LAN bevindt of de NAS via het internet wil benaderen. QuickConnect controleert altijd eerst of het doel beschikbaar is in het lokale netwerk, anders schakelt het over op een internetverbinding. Dit is erg handig voor de gebruiker, omdat hij altijd via hetzelfde pad toegang krijgt en de inloggegevens niet hoeft te veranderen.

QuickConnect ID statt lokaler IP in DS file auf dem iPhone
QuickConnect ID in plaats van lokaal IP in DS-bestand op de iPhone
Zugriff auf Dateien auf dem NAS
Toegang tot bestanden op de NAS

Echte cloudfunctionaliteit: Cloud Station en DS cloud voor mobiele of desktop-toegang tot de NAS

Toegang tot de gegevens op de NAS is mogelijk met de QuickConnect ID via elke Synology-app. Zo kun je muziek van de NAS downloaden of streamen naar je mobiele telefoon of tablet, toegang krijgen tot je bestanden of bijvoorbeeld aangesloten camera’s in de gaten houden met DS cam. Dit werkt allemaal heel soepel. Toch zijn gebruikers met de integratiemogelijkheden van de andere cloudproviders zoals Dropbox of OneDrive gewend geraakt aan een andere manier van werken.

In de regel is er bijvoorbeeld een programma op de desktop-pc dat de cloudopslag maskeert als een virtuele schijf of map in de bestandsstructuur van de pc en waarbij de cloudaanbieder de inhoud van deze opslagruimte gesynchroniseerd houdt tussen apparaten.

Synology biedt ook zo’n oplossing, die Cloud Station heet en eerst via het pakketcentrum op de NAS moet worden geïnstalleerd.

Cloud Station
Cloud Station

Na de installatie neemt Cloud Station automatisch de QuickConnect ID over en biedt instelmogelijkheden voor machtigingen, gekoppelde clients, logs van activiteiten, versiegeschiedenis en nog veel meer via de DSM-interface. Cloud Station hoeft zich dus niet te verschuilen achter de aanbieders van andere diensten zoals Dropbox en Co.

Cloud Station Berechtigungen
Cloud Station permissies

Om Cloud Station op een zinvolle manier te gebruiken, zijn nu alleen de clients nodig. Direct vanuit de DSM-interface biedt Cloud Station een client voor Windows, links naar de mobiele client ds cloud voor iOS of Android, of zelfs een Cloud Station client waarmee je meerdere Schijfstations via Cloud Station synchroon kunt houden.

CloudStation Einbindung in Windows
CloudStation integratie in Windows

Voor elke gebruiker die in het gebruikersbeheer op de NAS is aangemaakt, biedt Cloud Station een aparte cloudmap analoog aan de klassieke cloudaanbieders. Bestanden die de gebruiker daar heeft opgeslagen, worden opgeslagen in een CloudStation-map in de thuismap van de gebruiker. De gegevens die zich daar bevinden worden in sync gehouden tussen de NAS en de clients en worden SSL-gecodeerd verzonden.

Bestanden kunnen naar de CloudStation-map worden gekopieerd via drag and drop of via het contextmenu.

Kopieren nach CloudStation
Kopiëren naar CloudStation

Het bladpictogram geeft op elk moment informatie over de status van de Cloud en ook de mogelijkheid om een share link voor bestanden te maken, wat ook direct via het contextmenu van de bestanden mogelijk is. Hier is echter alleen een share in het lokale netwerk mogelijk, omdat het door de NAS gebruikte IP altijd wordt opgeslagen in het share-pad. Waarom Synology hier niet de QuickConnect ID gebruikt blijft onduidelijk.

Cloud Station Traysymbol
Cloud Station tray icon

Selectieve mapsynchronisatie of bestandsfilters zijn ook mogelijk via de Windows-applicatie. Dit betekent dat niet alle bestanden in de cloudmap vooraf op de client moeten worden gedownload.

Cloud Station selektive Synchronisierung
Cloud Station selectieve synchronisatie

Mobiel gebruik van DS Cloud met de smartphone

Net als de desktopclient biedt ook de mobiele client DS cloud de mogelijkheid om aan te geven tot welke bestandsgrootte synchronisatie moet plaatsvinden, of submappen moeten worden opgenomen en welke bestandstypen moeten worden opgenomen.

ds cloud
DS Cloud

De optie om de synchronisatie te beperken tot WLAN-verbindingen is ook zeer nuttig om geen kostbaar en duur datavolume te verbruiken.

DS Cloud Einstellungen
DS Cloud instellingen

Cloud Sync gebruiken om gegevens van andere cloudopslagapparaten zoals Dropbox te synchroniseren met de NAS

Synology biedt nog een spannende functie met Cloud Sync, waarmee inhoud van andere cloudaanbieders met de NAS kan worden gesynchroniseerd. Cloud Sync ondersteunt Google Drive, Dropbox, OneDrive, Amazon Cloud Drive, Box, Baidu Cloud, S3 Storage, Google Cloud Storage, OpenStack Swift, Hubic, Yandex Disk, MegaDisk en, vrij universeel, WebDAV.

Anbieter in Cloud Sync
Providers in Cloud Sync

Eerst voer je de toegangsgegevens van de cloudprovider in en moet je de API-toegang nog goedkeuren, bijvoorbeeld voor Dropbox.

API Abfrage Dropbox
API query Dropbox

Nu kunt u een pad op de NAS opgeven dat moet worden verbonden met de cloudopslag. De synchronisatie is niet alleen bidirectioneel, maar ook mogelijk in de vorm dat alleen lokale wijzigingen worden geüpload of wijzigingen op afstand worden gedownload. Op deze manier kan de NAS of de cloudopslag dienen als een uitgebreide online back-up.

Cloud Sync Einrichtung
Cloud Sync setup

Als speciale functie biedt Cloud Sync zelfs bestandscodering op basis van een wachtwoord voor bestanden die worden geüpload naar de publieke cloud. Lokaal blijven de gegevens onversleuteld.

Verschlüsselung Cloud Sync
Encryptie Cloud Sync

Voor de synchronisatie is er de optie om in het algemeen bepaalde mappen uit te sluiten.

Ordnerauswahl Cloud Sync
Mapselectie Cloud Sync

De ingestelde taken worden duidelijk weergegeven in de Cloud Sync-interface en kunnen daar ook worden bewerkt.

Cloud Sync Verwaltung von Jobs
Cloud Sync Beheer van taken

Dictatuur van de mappenstructuur – back-up van elke map naar de cloud

Cloud Sync heeft ook het probleem van de mappenstructuur. Op het eerste gezicht is er geen manier om mappen buiten de mappenstructuur van de online cloudopslag en de lokale sync-map te doorbreken en eventuele mappen op verschillende punten in de lokale bestandsstructuur van de NAS te matchen met de publieke cloud.

Helaas heeft Synology hier ook geen directe oplossing voor. De gegevensback-upfunctie van de NAS biedt ook cloudopslag als bestemming, maar beperkt dit tot Amazon S3 of Microsoft Azure.

Met een trucje en compromissen werkt hetechter wel.

Maak eerst een gedeelde map aan, bijvoorbeeld Cloudsync, en geef de gebruikers die bij de map moeten/kunnen de juiste rechten.

CloudSync-Ordner anlegen
CloudSync-map aanmaken

Schakel vervolgens over naar Data Backup en maak daar een back-up taak aan met een lokale back-up bestemming.

Lokales Datensicherungsziel
Lokaal doel voor gegevensback-up
Sicherungsziel
Back-up bestemming

Selecteer de nieuwe map “Cloudsync” als lokale back-upbestemming.

Selecteer nu de mappen die ook naar demap “Cloudsync” moeten worden gekopieerd.

Selecteer vervolgensdeze Cloudsync-map met het programma Cloud Sync als het pad voor de synchronisatie met de publieke cloud.

Cloudsync

Als u nu instelt dat alleen de lokale wijzigingen moeten worden overgezet, worden de bestanden in Cloudsync overgezet naar de publieke cloud .

Deze methode is echter alleen geschikt als de mappen niet groot zijn, omdat de tussenstap via de back-up betekent dat de gegevens op de NAS worden gedupliceerd. Met een beetje “planning” is dit echter minder een probleem.

Wij gebruiken de NAS zonder RAID en maken dagelijks met de gegevensback-up een back-up van belangrijke mappen en bestanden naar een lokaal gegevensback-updoel, dat zich op een eigen harde schijf bevindt (hier LocalBackup).

Local Storage
Local target

We kunnendeze map eenvoudig opgeven als lokaal pad voor Cloud Sync.

Pfad für Cloudsync
Pad voor Cloud Sync

Ofwel nemen we alle sub-organen over ofwel beperken we ons tot enkele ervan. Als gevolg daarvan zou onze dagelijkse lokale back-up ook in de publieke cloud worden opgeslagen.

Ordner für Cloud Sync
Kiezen wat te kopiëren naar de publieke cloud

Let op: Om te voorkomen dat een lokale cloudclient, bijvoorbeeld Dropbox, de gegevens naar ons terug kopieert, moet deze in de lokale clients weer worden uitgesloten van de synchronisatie.

Selektive Synchronisierung
Uitzonderingen in Dropbox om te voorkomen dat de back-up opnieuw wordt gedownload

Verdere toepassingen van DSM

De mogelijkheid om extra pakketten op de NAS te installeren via een catalogus opent een veelheid aan andere mogelijke toepassingen voor de NAS, die we in fragmenten presenteren.

Een volledig overzicht van alle aanvullende pakketten vindt u direct bij Synology.

Kennisverzameling met Note Station

Het Note Station verandert de NAS in een kennis- en informatieopslagplaats, vergelijkbaar met Microsoft OneNote. U kunt alles wat u belangrijk vindt in Note Station opslaan: notities, reisplannen, kookrecepten, to-do lijsten met prioriteit en vervaldatum, en nog veel meer. De inhoud kan worden gegroepeerd en beter worden geïdentificeerd met tags om later te kunnen zoeken. In vergelijking met veel andere cloudoplossingen bewaart u hier de gegevens op uw systeem, maar – mits de NAS zo is ingesteld dat u er ook van buitenaf bij kunt – kunt u de informatie op elk gewenst moment raadplegen. Wie Evernote al gebruikt, kan de gegevens importeren in Note Station. Een importfilter voor OneNote is helaas niet beschikbaar.

Note Station
Note Station

Een rich text editor met preview maakt het gemakkelijk om informatie in te voeren. De notities kunnen worden gedeeld met andere DSM-gebruikers en er kan samen aan worden gewerkt, bijvoorbeeld voor familie- of professionele projecten, todo-lijstjes, enz.

Notities hoeven echter niet per se direct in het DSM te worden ingevoerd. Met behulp van de mobiele app DS note kan de informatie ook op een smartphone (met beeld- of spraaknotitie) of tablet worden ingevoerd en gesynchroniseerd met Note Station.

DS Note
DS Note

Eigen mailserver met Mail Station

Synology biedt verschillende pakketten voor mail, waaronder Mail Station, dat mails van andere mailservers kan ontvangen en zo overzichtelijk kan consolideren. Het wordt bediend via de browser en maakt gebruik van het gratis Roundcube.

Mail Station
Mail Station

Een alternatief is MailPlus, een andere webmaildienst met een andere manier van weergeven en organiseren van mail.

Mailplus
MailPlus

Met Mail Server daarentegen biedt Synology een complete mailserver waarmee de aangemaakte DSM-gebruikers mails kunnen versturen en ontvangen.

Mail Server
Mail Server

Bewaking met Surveillance Station

Het Surveillance Station, dat ook gratis beschikbaar is voor de NAS-systemen, bewaakt en beheert IP-camera’s. U kunt het gebruiken om video’s van de bewaakte gebieden op te nemen, ze live te bekijken, de opnames te programmeren en ze ook door te sturen naar mobiele apparaten.

Surveillance Station
Surveillance Station

Virtualisatie op de NAS

Synology biedt ook verschillende virtualisatiefuncties voor zijn NAS-systemen. U kunt de Virtual Machine Manager gebruiken om verschillende besturingssystemen rechtstreeks op de NAS te draaien in geïsoleerde omgevingen (afhankelijk van de prestaties van de NAS) of populaire Docker-containers gebruiken, waarvan er veel vrij beschikbaar zijn met verschillende taken.

Virtual Machine Manager
Virtual Machine Manager

Webservers, wiki’s en meer

Het assortiment aanvullende pakketten omvat Apache, een krachtige webserver, die kan worden uitgebreid tot een volwaardige website met CMS en wiki’s zoals DokuWiki, Drupal, Joomla, Magneto, MediaWiki, WordPress in combinatie met PHP, phpMyAdmin, Piwik en de bordsoftware phpBB.

VPN-server voor veilige toegang van buitenaf

Met de uitbreiding VPN Server biedt Synology ook een VPN-oplossing die PPTP, OpenVPN en L2TP-services ondersteunt, waardoor toegang tot de NAS vanaf andere netwerken via het internet mogelijk is.

VPN Server
VPN Server

Conclusie

 • Eenvoudige bediening van DSM in de browser
 • Veel functies en mogelijkheden via uitgebreide pakketselectie met verdere software
 • Zeer goede back-up- en multimediafuncties
 • Mobiele apps voor Android en iOS voor toegang tot NAS-content
 • Niet alle functies direct zichtbaar

Met DiskStation Manager heeft Synology een krachtig argument voor zijn eigen NAS-systemen. Bij het kiezen van een NAS moet je daarom niet alleen naar de pure hardwarefeiten kijken, maar ook naar het besturingssysteem van de NAS en de uitbreidbaarheid ervan. Hoewel ook andere fabrikanten modulaire systemen en mooie interfaces aanbieden, is Synology hier met zijn DSM al jaren koploper.

Gerelateerde berichten