DVB-T2: HDTV-ontvangst via stick ook mogelijk op notebook en desktop PC

Op 29 maart 2017 werd het digitale antennesignaal DVB-T in veel Duitse agglomeraties uitgeschakeld en vervangen door DVB-T2 HD. Wie voorheen met een DVB-T stick zijn televisiesignaal op de computer ontving, moest of moet een …

DVB-T2: HDTV-ontvangst via stick ook mogelijk op notebook en desktop PC

DVBT-2
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. DVB-T2: HDTV-ontvangst via stick ook mogelijk op notebook en desktop PC

Op 29 maart 2017 werd het digitale antennesignaal DVB-T in veel Duitse agglomeraties uitgeschakeld en vervangen door DVB-T2 HD. Wie voorheen met een DVB-T stick zijn televisiesignaal op de computer ontving, moest of moet een nieuwe DVB-T2 stick aanschaffen.

De omschakeling van DVB-T naar DVB-T2 HD moet medio 2019 in heel Duitsland plaatsvinden en is in de nacht van 28 op 29 maart 2017 in de agglomeraties begonnen. Met de officiële DVB-T2-ontvangstcheck kunt u door het invoeren van uw postcode te weten komen wanneer de omschakeling plaatsvindt. In geselecteerde grootstedelijke gebieden loopt sinds het voorjaar van 2016 al een DVB-T2-pilot.

Daarom vindt de omschakeling naar DVB-T2 HD plaats

Er zijn verschillende redenen voor de omschakeling. Ten eerste vereist DVB-T een relatief groot frequentiespectrum. De Bundesnetzagentur heeft een deel van die frequenties geveild ten gunste van de uitbreiding van het mobiele netwerk, waardoor er een kleiner frequentiespectrum beschikbaar is voor digitale terrestrische televisie. Samen met het nieuwe transmissiesignaal wordt de nieuwe compressieprocedure HEVC (High Efficiency Video Coding) ingevoerd, waarmee tot 40 in plaats van de vroegere 25 kanalen via het digitale antennesignaal kunnen worden ontvangen – en dit met een kleiner frequentiespectrum. Anderzijds is DVB-T2 een reactie op de toegenomen vraag naar HD-inhoud met hoge resolutie, die nu standaard is voor bijna alle transmissiepaden. De streamingaanbieder Zattoo heeft op een informatiepagina meer informatie over de omschakeling naar DVB-T2 HD verzameld.

DVB-T2 stick: voorlopig alleen publieke omroepen mobiel te ontvangen

Om het nieuwe antennesignaal met hoge resolutie op het televisietoestel te ontvangen, moeten klanten een nieuwe ontvanger aanschaffen. Om DVB-T2 HD te ontvangen op een notebook of desktop PC is een bijbehorende stick nodig, net als bij het vorige DVB-T signaal, dat in standaard kwaliteit werd uitgezonden. Momenteel zijn er niet al te veel apparaten op de markt die het nieuwe signaal kunnen doorgeven. In ieder geval kunnen voorlopig alleen de publieke kanalen met de DVB-T2-stick worden ontvangen, aangezien de signalen van de private kanalen gecodeerd worden verzonden. Voor het decoderen zou een CI+ interface nodig zijn. Bovendien ondersteunen sommige sticks de nieuwe compressienorm HEVC niet. Dit probleem kan echter met een software-update worden opgelost, waarna DVB-T2-televisie te ontvangen zou moeten zijn. Freenet TV is verantwoordelijk voor de distributie van de gecodeerde privéprogramma’s. In haar FAQ’s kondigt de aanbieder voor 2017 nog een draagbare USB-stick aan, waarmee ook de privéprogramma’s beschikbaar komen. Deze zullen dan echter, in tegenstelling tot de publieke programma’s, tegen betaling zijn. Na de introductiefase zal Freenet TV een jaarlijks bedrag van 69 euro in rekening brengen voor de ontvangst van de privékanalen.

Tv-alternatief voor de pc: tv-streaming

Wie zonder stick op de computer of mobiel apparaat tv wil kijken, kan gebruik maken van tv-streamingaanbieders als Zattoo, Waipu, TV Spielfilm of Magine. Het enige wat nodig is, is een stabiele internetverbinding (minimaal 16.000 kbit/s). Dit betekent dat het tv-aanbod ook via smartphone, tablet, notebook of desktop-pc kan worden gebruikt. Sommige streamingdiensten bieden gratis toegang tot veel zenders, voornamelijk publieke zenders, en daarnaast een premiumversie met meer HD-zenders en private zenders zoals RTL en Pro7.

Beeldrechten: Flickr IMG_4730 Tobias Wutzow CC BY 2.0 Voorbehouden rechten.

Gerelateerde berichten