Stroomverbruik in het thuiskantoor: Hoe bespaar je elektriciteit als je thuis werkt?

Thuiswerken wordt steeds populairder en slaat in veel bedrijven aan. Het is bijzonder aangenaam om direct na het opstaan slechts een paar meter naar het “kantoor” te hoeven lopen en direct klaar te zijn voor …

Stroomverbruik in het thuiskantoor: Hoe bespaar je elektriciteit als je thuis werkt?

Im Homeoffice verbraucht die Hardware viel Strom
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Stroomverbruik in het thuiskantoor: Hoe bespaar je elektriciteit als je thuis werkt?

Thuiswerken wordt steeds populairder en slaat in veel bedrijven aan. Het is bijzonder aangenaam om direct na het opstaan slechts een paar meter naar het “kantoor” te hoeven lopen en direct klaar te zijn voor het werk. Een kantoor aan huis heeft veel voordelen: Geen lange reistijden naar het werk, maar flexibel tijdbeheer en thuis beginnen met werken. Maar werken in een thuiskantoor heeft een doorslaggevend nadeel.

Nadeel: het elektriciteitsverbruik neemt aanzienlijk toe. Slimme bespaartips helpen de elektriciteitskosten te drukken.

Tip 1: apparaten optimaal op elkaar afstemmen

Bij het werken in een thuiskantoor is veel nodig: Beeldschermen, laptops, pc’s, telefoons, tablets, smartphones, printers, scanners – de lijst van nuttige technische hulpmiddelen om werk gedaan te krijgen is lang en kan worden uitgebreid, afhankelijk van de werkvereisten. Elk afzonderlijk apparaat heeft speciale functies en ondersteunt het werkproces, maar vereist ook ruimte en vooral elektriciteit. Een optimale organisatie van de apparaten helpt om elektriciteitskosten te besparen. Als u in uw thuiskantoor bijvoorbeeld een printer gebruikt, kunt u het beste kiezen voor een multifunctioneel apparaat. Hiermee kunt u niet alleen afdrukken, maar ook scannen of kopiëren. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook elektriciteitskosten.

2e tip: verlicht het thuiskantoor goed

Ook bij thuiswerken is licht essentieel. Langdurig staren naar schermen bij te weinig licht kan de ogen beschadigen en leiden tot spanning in de nek of hoofdpijn. Om elektriciteitskosten te besparen is het niet alleen nuttig om tarieven te vergelijken (bijv. op Stromvergleich.de), maar ook om de juiste lichtbronnen te kiezen en de verlichting zelf te regelen.

Tip: Daglichtlampen verhogen de stemming en geven meer natuurlijk licht dan koude kunstlichtlampen. Wie ze echter wil gebruiken om de lichaamseigen vitamine D-productie te stimuleren, zal bij de meeste modellen helaas falen. Een UV-B lamp is nodig om vitamine D, de zonnevitamine, aan te maken.

Thuiswerken betekent niet dat alle kamers tegelijk verlicht moeten zijn. Wie zich op de verlichting op de werkplek concentreert, heeft veel besparingsmogelijkheden. De integratie van een dimfunctie verhoogt het besparingspotentieel nog verder. Overigens kan de juiste verlichting ook helpen om energie te besparen op mobiele apparaten en gemakkelijk voor de ogen zijn. Hiervoor kan de zogenaamde “donkere modus” worden ingesteld voor de apparaten zelf of sommige apps (bijvoorbeeld Instagram) op iOS of Android.

Tip 3: Drink koffie, maar op een energiebesparende manier

Wie in een thuiskantoor werkt, wil niet zonder zijn verplichte ochtendkoffie. Ook de koffiepauze tussen afzonderlijke werkeenheden om even diep adem te halen is razend populair. Natuurlijk zijn ook hier besparingsmogelijkheden, want ook het steeds weer inschakelen van het koffiezetapparaat verbruikt veel stroom(afhankelijk van het model).

Tip voor drukke dagen: het is efficiënter om grotere hoeveelheden koffie te zetten en deze te bewaren in een thermoskan. Dit heeft verschillende voordelen: De koffie is zelfs na enkele uren nog vers en lekker, de koffiepauze is flexibel en men hoeft niet naar het apparaat (meer efficiëntie in het thuiskantoor).

Thee is ook zeer populair als dorstlesser bij thuiswerk en biedt ook besparingsmogelijkheden. Als u aan het begin van de werkdag een pot thee zet en deze op de werkplek neerzet, bespaart u ook energie, omdat de waterkoker of theeketel niet steeds opnieuw hoeft te worden verwarmd.

Tip 4: Stel de verwarming juist in

Zitten en gebrek aan beweging zorgen er vaak voor dat we de omgeving als kouder ervaren dan ze zou kunnen zijn. Dit leidt vaak tot het hoger zetten van de verwarming in het thuiskantoor, wat natuurlijk stijgende energiekosten met zich meebrengt. Om comfortabel te werken en energie te besparen, is een thermometer nuttig. Volgens informatie van het Umweltbundesamt is de optimale kamertemperatuur in huis 20 °C. Deze temperatuur maakt het gemakkelijker om in de eigen woning te vertoeven. Deze temperatuur maakt het aangenaam om binnen de eigen vier muren te verblijven en stimuleert de geest. De perceptie van de kamertemperatuur kan echter aanzienlijk koeler zijn door het gebrek aan beweging.

Lichaamswarmte omhoog, verwarming omlaag: Om de verwarming niet onnodig hoger te hoeven zetten, is het raadzaam de ledematen af en toe te bewegen, ook als u thuis werkt. Even opstaan en gaan zitten, uw voeten en tenen bewegen of vingeroefeningen doen helpen om de bloedsomloop en het bloed te laten stromen.

Moderne kachels hebben thermostaten die de temperatuur automatisch regelen. U kunt het beste direct de aanbevolen temperatuur voor de woonruimte instellen en de temperatuur automatisch laten regelen. Dit helpt handig om energie te besparen.

Tip 5: Laat apparaten niet op stand-by staan

Een eenvoudige maar efficiënte manier om energie te besparen: schakel apparaten uit als ze niet in gebruik zijn. Pc’s, beeldschermen en laptops hebben allemaal een stand-by stand. Die is ongetwijfeld bijzonder handig, want na een bepaalde periode van niet-gebruik schakelt het apparaat over op de slaapstand, maar blijft het wel draaien met een lager energieverbruik. Als u het apparaat na stand-by weer inschakelt, hoeft u niet lang te wachten tot het weer kan werken. Vanwege het gemak gebruiken velen de modus zonder te weten dat deze ongelooflijk veel energie vergt.

Om elektriciteitskosten te besparen en de levensduur van de apparaten te verlengen, moeten ze daarom na een werkdag volledig worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt. Dit is snel merkbaar op de elektriciteitsrekening.

Elektriciteitsbesparing begint bij de aanschaf van nieuwe hardware. Krachtige apparaten zoals gaming pc’s en dure grafische kaarten verbruiken veel elektriciteit. Gebruik daarom alleen hardware waarvan je de prestaties ook echt nodig hebt.

Tip 6: Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het stroomverbruik

Als u nieuwe technische apparatuur voor uw thuiskantoor koopt, kunt u al bij de aanschaf denken aan stroombesparing. Nieuwe apparatuur is vaak veel energiezuiniger dan een paar jaar geleden. Het goedkoopste apparaat is niet altijd het zuinigste, zodat een dure aanschafprijs kan worden afgeschreven door bespaarde elektriciteitskosten.

Voordat u een apparaat koopt, helpt het om de verbruikscijfers te vergelijken. Bijna alle fabrikanten hebben het stroomverbruik van de apparaten (soms meer, soms minder transparant) aangegeven in de productbeschrijvingen. De tijd nemen om het stroomverbruik en de prijzen van apparaten te vergelijken kan dus de moeite waard zijn.

Tip 7: Gebruik meerdere stopcontacten met aan/uit schakelaar

Voor iedereen die op een bijzonder handige manier elektriciteit wil besparen, is er een praktische tip: gebruik meerdere stopcontacten met een aan/uit-schakelaar. Zo’n wandcontactdoos biedt ruimte om meerdere apparaten op de stroomvoorziening aan te sluiten.

Het voordeel: niet alleen is alles netjes en opgeruimd in de werkkamer, maar de apparaten kunnen ook handig met één druk op de knop worden in- en uitgeschakeld. In plaats van een kostbare stand-by modus is er sprake van stroombesparing in enkele seconden.

De aanschaf van dergelijke stekkerdozen is helemaal niet duur. Er zijn echter aanzienlijke kwaliteitsverschillen. In principe moeten alleen stekkerdozen met geteste veiligheid worden aangeschaft. Deze zijn op de Duitse markt herkenbaar aan het GS- of VDE-keurmerk. Als u kleine kinderen in uw kantoor aan huis hebt, moet u er ook op letten dat de wandcontactdoos is uitgerust met een kinderbeveiliging om mogelijke verwondingen bij voorbaat te voorkomen.

Gerelateerde berichten