De kleine 1×1 van de programmeertaal Java

Sommigen horen voor het eerst over Java tijdens informaticalessen op school. Anderen zijn verrast wanneer kennis van Java een vereiste is voor een nieuwe baan. De meeste mensen kennen de term Java, maar weten niet …

De kleine 1×1 van de programmeertaal Java

Java Programmiersprache
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Nieuws
 4. »
 5. De kleine 1×1 van de programmeertaal Java

Sommigen horen voor het eerst over Java tijdens informaticalessen op school. Anderen zijn verrast wanneer kennis van Java een vereiste is voor een nieuwe baan. De meeste mensen kennen de term Java, maar weten niet wat er eigenlijk achter zit – en dat terwijl zowat iedereen dagelijks met Java te maken heeft.

Dit artikel gaat over wat Java eigenlijk is en wie het beter zou moeten leren kennen. Want programmeertalen zijn overal en de omgang ermee is voor sommige banen verplicht en voor andere een goede extra kwalificatie.

1. wat is Java?

java-codes
Java is een beginnersvriendelijk programma.

Java is een runtime-omgeving en programmeertaal die als handelsmerk is geregistreerd door het bedrijf Sun Microsystems. Java is gratis beschikbaar en staat op bijna alle computers. Zowel particulieren als commerciële gebruikers zijn afhankelijk van Java – en profiteren ervan.

Enkele toepassingen die doorgaans niet bruikbaar zijn zonder installatie van Java:

 • Online bankieren
 • fotoprogramma’s
 • interactieve kaarten
 • spelletjes op spelconsoles

Java is dus nodig om bepaalde diensten te gebruiken. Java is echter ook een optie om zelf toepassingen te ontwikkelen. Bij objectgebaseerd programmeren maakt Java het mogelijk om verschillende objecten uit te wisselen zonder de hele code te moeten herschrijven. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van versies wanneer deze zijn bewerkt en bijgewerkt.

Java: hobby of investering voor de toekomst?

Programmeertalen worden op een zeer elementaire manier onderwezen in informaticalessen. Studenten met affiniteit voor technologie hebben er meestal veel plezier in en krijgen de smaak te pakken van het ontwikkelen en begrijpen van toepassingen. Maar er zijn ook veel studenten die bijna alles vergeten wat ze hebben geleerd. Soms wordt Java helemaal niet behandeld in de les.

Deenige vereisten die je nodig hebt om Java te leren zijn:

 • een basiskennis van wiskunde
 • het vermogen om abstract te denken

De tutoring industrie is booming. Online Java leren met een professional is nu niets bijzonders meer – en supermakkelijk. Dit geldt niet alleen voor studenten die misschien een goed cijfer willen halen. Studenten en professionals nemen nu ook graag leeraanbiedingen aan. Daar zijn meestal drie verschillende motivaties voor:

 • verbeteren van cijfers
 • professionele ontwikkeling
 • particulier belang
java-logo
Java-vaardigheden zijn belangrijk voor veel beroepen.

Hetverbeteren van cijfers spreekt praktisch voor zich: Als je op school of in je studie met Java moet werken, kun je door bijles topprestaties leveren en een goed cijfer halen.

Professionele bijscholing heeft altijd zin als het omgaan met programmeertalen een basisvereiste is voor het vervullen van een functie. Vooral als je van plan bent van beroep of branche te veranderen, kan het daarom zinvol zijn om tijdig op zoek te gaan naar particuliere bijlessen of cursussen.

Java-kennis geeft je ook grote voordelen op de arbeidsmarkt, want Java wordt wereldwijd gebruikt. De afgelopen jaren zijn er miljoenen applicaties op basis van Java uitgebracht, waardoor kennis op het juiste vakgebied je kansen op de arbeidsmarkt alleen maar kan vergroten.

Last but not least willen veel mensen Java leren, gewoon uit interesse. Liefhebbers van technologie begrijpen graag waar ze mee werken. En Java is een relatief eenvoudige programmeertaal met een enorme impact op het dagelijks leven. Velen leren Java daarom op eigen houtje en proberen het uit.

Hieronder hebben we de voordelen van Java op een rijtje gezet:

 • Beginner-vriendelijk en universeel toepasbaar
 • Platformonafhankelijk
 • Reeds bestaande frameworks, wat de toepassing vergemakkelijkt
 • Uitgebreide klassenbibliotheek waaruit je vrij kunt kiezen
 • Java-codes staan in een bytecode, wat ze veiliger en robuuster maakt

3. hoe Java te leren

Om een echte Java-expert te worden, kan het echter jaren duren. Daarom nemen veel mensen privé-lesgevers of volgen cursussen – zonder professionele hulp is de status van expert nog ver weg.

Of u überhaupt expert wilt worden of alleen basiskennis nodig hebt, hangt natuurlijk af van de doelen die u nastreeft. Als je geïnteresseerd bent, kun je Java bijleren, maar als je programmeertalen nodig hebt voor je werk, heb je wat meer vastberadenheid nodig.

Bij het leren van Java zijn er drie elementen die het meest dominant zijn bij het programmeren:

 1. Programmeertaal van Java zelf. Die wordt gebruikt om codes te maken en begrijpelijk te maken.
 2. JDK – de Java Development Kit. Een tool met compiler om de programmacode om te zetten in een machine-compatibele code, de Java bytecode.
 3. De runtime-omgeving. Het uitvoeren van de geprogrammeerde programma’s via software.

We zullen een kort voorbeeld gebruiken om de eerste stappen met Java uit te leggen. Eerst moet u Java JDK installeren, d.w.z. de Development Kit, waarin u de geschreven codes op codepagina’s invoert. Volg hier de instructies op de officiële Java pagina over de juiste installatie.

Zorg ervoor dat u de laatste versie van Java gebruikt. Als je een oudere versie hebt geïnstalleerd, moet je die verwijderen en de nieuwste installeren.

Vervolgens hebt u een tekstverwerker nodig, maar hier ziet het er veel eenvoudiger uit, want zelfs de voorgeïnstalleerde editor van Windows volstaat hiervoor. Natuurlijk kunt u ook alternatieve teksteditors gebruiken.

java-auf-computer
De officiële Java-pagina legt de installatie stap voor stap uit.

Nu moet u uw Java-broncode opslaan, bij voorkeur in het bestand dat overeenkomt met de klassenaam. Zorg ervoor dat je de juiste bestandsextensie .java gebruikt (bijv. uwfilenaam.java). Vervolgens moet je de Java-broncode compileren.

Compileren betekent dat de Java Tool de programmeertaal vertaalt in een machinetaal die door je computer kan worden uitgevoerd.

Voor het coderen van een pagina maken we onderscheid tussen applicaties en applets. Applets zijn programma’s die ontworpen zijn voor gebruik in een webbrowser. Ze zorgen ervoor dat programma’s op websites kunnen draaien zonder eerst gegevens naar de server te moeten sturen.

Applets gedragen zich dus anders dan applicaties die geheel zonder webbrowser draaien. Applets hebben geen andere beperkingen.

We leggen het proces uit aan de hand van een klein voorbeeld:

Open uw tekstverwerker en kopieer de volgende tekst erin:

class FirstStep
{
 public static void main(String args[]) 
 {
  System.out.println("De eerste stap is gedaan!");
 }
}

Sla het vervolgens op als FirstStep.java. Onthoud het bestandspad of zet meteen een systeem op waarin je gemakkelijk je weg kunt vinden.

Om het bestand te compileren, gebruik je Javac van de reeds geïnstalleerde JDK. Het gecompileerde bestand wordt ErsterSchritt.class.

Open nu de Windows opdrachtprompt, of het equivalent op uw apparaat, en navigeer naar het pad van het bestand dat u hebt gemaakt. Selecteer nu met de opdrachtprompt uw Java-bestand. U zou de boodschap “De eerste stap is gezet!

4. Beroepen waarvoor Java-kennis belangrijk is

Er zijn drie belangrijke toepassingsgebieden waarvoor Java-kennis noodzakelijk is:

 • banen in de programmering
 • banen met nevenfuncties in de programmering
 • in de start-up business

Voor iedereen die later in de informatica of zelfs direct als programmeur aan de slag wil, is het natuurlijk duidelijk dat Java feilloos beheerst moet worden. Vooral voor studenten die een carrièrepad zoeken, kan het leren van de verschillende programmeertalen dus echt de moeite waard zijn.

mann-vor-computer-java
Veel beroepen vereisen kennis van Java.

Maar er zijn ook beroepen die slechts indirect met Java en Co te maken hebben. Als je te maken hebt met het beheer van databases, veel online diensten aanbiedt of in een hardwarewinkel werkt, dan moet je een basiskennis van programmeertalen hebben.

U hoeft zelf geen expert te zijn, maar zonder kennis kunnen sommige alledaagse taken onnodig ingewikkeld worden. Bovendien kan de extra kwalificatie promotiekansen met zich meebrengen.

De laatste grote groep beroepsvelden waarin Java nuttig tot noodzakelijk is: start-ups. Start-ups worden tegenwoordig vrijwel uitsluitend gelanceerd met een enorme IT-aansluiting. App-ontwikkeling, website-optimalisatie, winkelbeheer – dit alles en nog veel meer wordt gedreven door IT-kennis. De meeste oprichters hebben dan ook zelf expertise op deze gebieden of krijgen iemand in het team die dat wel heeft.

Gerelateerde berichten