Bespaar geld op afdrukken – zo houdt u de vervolgkosten in de hand

Het kost maar één klik en de printerlade produceert in enkele seconden een groot aantal netjes afgedrukte documenten. Elke afdruk brengt echter ook kosten met zich mee – vooral inkjetprinters blijken niet altijd goedkoop in …

Bespaar geld op afdrukken – zo houdt u de vervolgkosten in de hand

Mit diesen Tipps sparen Sie Geld beim Drucken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Bespaar geld op afdrukken – zo houdt u de vervolgkosten in de hand

Het kost maar één klik en de printerlade produceert in enkele seconden een groot aantal netjes afgedrukte documenten. Elke afdruk brengt echter ook kosten met zich mee – vooral inkjetprinters blijken niet altijd goedkoop in het gebruik. Hier vragen fabrikanten soms zeer hoge prijzen voor originele printercartridges. Maar zelfs originele toners voor laserprinters kunnen soms duurder uitvallen dan een nieuwe printer.

Met de volgende tips en trucs kunt u geld besparen, bijvoorbeeld door toner en printercartridges te kopen bij bijzonder goedkope leveranciers van alternatieve merken. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat u nog meer moet overwegen om goedkoop te kunnen printen.

1. bescherming tegen uitdroging

Inktpatronen hebben de neiging vrij snel uit te drogen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het apparaat goed wordt uitgeschakeld door op de aan/uit-knop te drukken. Sommige gebruikers schakelen de printer uit via een stekkerdoos, maar dit plotselinge verlies van stroom betekent dat de inktpatroon niet meer op zijn plaats komt en dus veel sneller uitdroogt.

Printers moeten ook regelmatig worden gebruikt. Als u hem een tijdje niet hebt gebruikt, moet u zowel in zwart-wit als in kleur 1-2 pagina’s afdrukken om verstopping van de spuitmonden te voorkomen. De meeste printers voeren op gezette tijden een automatische reiniging uit. De frequentie is echter vaak afhankelijk van de instellingen. In de hoge inktbesparingsstand vindt deze reiniging meestal minder vaak plaats.

Met sommige kits kunt u lege inktpatronen hervullen, zodat u geen nieuwe printerpatronen hoeft te kopen. Wij raden deze methode echter af. Het risico van verontreiniging van de printer is te groot. 2. Vervang de patronen niet onmiddellijk.

2. vervang de cartridges niet onmiddellijk

Als de printer u vertelt dat de toner of cartridge binnenkort helemaal op is, moet u een vervanging halen, maar het is niet nodig deze onmiddellijk te vervangen. Het is beter om door te gaan met afdrukken totdat de kwaliteit van de afdrukken merkbaar afneemt.

Tip: Niet elke vermindering van de printkwaliteit is te wijten aan lege cartridges. Als uw printer plotseling slechts slecht leesbare strepen afdrukt, kunnen er andere oorzaken zijn. In dat geval hebben we enkele tips voor het oplossen van het probleem op een rijtje gezet: Printer drukt strepen af, wat te doen?

Bij laserprinters kan de toner worden verwijderd en voorzichtig worden omgedraaid – in veel gevallen is de toner niet helemaal leeg, maar slechts ongelijk verdeeld. Bij inktpatronen loont het de moeite om ze met een vochtige doek af te vegen, want vaak zitten ze gewoon aan elkaar vast. Als de cartridges bijna leeg zijn, gebruik dan niet de reinigingsfunctie voor de spuitmonden: dit reinigingsprogramma gebruikt veel inkt, soms onnodig.

3. gebruik normaal papier voor tests

Speciaal papier wordt gebruikt voor het afdrukken van foto’s en is veel duurder dan normaal papier. Het speciale papier moet daarom spaarzaam worden gebruikt om kosten te besparen.

Het is de moeite waard om altijd eerst een testafdruk op normaal papier te maken om te controleren of alle instellingen, het formaat en de marges correct zijn gemaakt. Het afdrukken op het speciale papier moet pas daarna gebeuren. De kleurechtheid op normaal papier wordt echter bij foto’s helaas verstoord, zodat u in ieder geval het resultaat van de kleuren pas echt herkent bij het afdrukken op het fotopapier.

Belangrijk voor printers met foto’s: U moet de printer altijd vertellen welke papiersoort wordt gebruikt. Het apparaat zal dan de afgegeven hoeveelheid inkt aanpassen aan de aard en dikte van het printerpapier.

4. documentcontrole vóór het afdrukken

In bijna alle programma’s is het mogelijk het latere afdrukresultaat in een voorbeeld te beoordelen. De praktische voorbeeldfunctie mag niet achterwege blijven, omdat u zo vooraf kunt zien of er kleine correcties nodig zijn en of het document op één pagina past. Zo kan overbodig drukwerk consequent worden vermeden.

Niet al het drukwerk is echt nodig, zoals blijkt uit dit onderzoek naar drukkosten bij bestuursorganen. Volgens deze studie moeten sommige gemeenten en steden meerdere euro’s per inwoner uitgeven aan het afdrukken van documenten. Terwijl het gemiddelde ongeveer 68 cent per inwoner bedraagt, slagen sommige steden zoals Düsseldorf, Mönchengladbach en Kiel erin aanzienlijk meer dan 1 euro per inwoner uit te geven. Andere steden zoals Dortmund, Wuppertal en Dresden blijven ver onder het gemiddelde verbruik.

De resultaten van dit onderzoek tonen indrukwekkend aan: over het hele jaar kunnen enorme bedragen worden uitgegeven of bespaard. Ga dus altijd na of een brief echt nodig is. Een e-mail of telefoontje kan ook voldoende zijn om dezelfde boodschap over te brengen.

5 Permanente spaarstand instellen

Als het printerstuurprogramma wordt aangeroepen vanuit een programma als Excel of Word, is het mogelijk om verdergaande instellingen te doen. Deze instellingen worden echter niet permanent opgeslagen. Om de wijzigingen op lange termijn te behouden, moeten ze in de systeeminstellingen worden doorgevoerd en als standaardinstellingen worden ingesteld.

Als de kwaliteit van de afdrukken wordt ingesteld op “Economy” of “Draft”, kan op lange termijn op afdrukkosten worden bespaard. 5. Indien in uitzonderlijke gevallen een hogere kwaliteit gewenst is, kunnen de instellingen in het betreffende programma eenvoudig weer worden gewijzigd.

6 Schakel de printer niet in met een PC

De meeste inkjetprinters voeren een kleine spuitmondreiniging uit zodra de printer wordt gestart. Als de printer echter niet wordt gebruikt om te printen, maar alleen voor het printen via de PC, zal er onnodig inktverbruik optreden wanneer de printer automatisch wordt ingeschakeld. De printer moet daarom altijd alleen apart van de PC worden ingeschakeld als er daadwerkelijk geprint moet worden.

Gerelateerde berichten