Voor desktop-pc’s en notebooks kunt u kiezen tussen twee soorten grafische kaarten: Terwijl de geïntegreerde grafische kaart middelen leent van de rest van het systeem, gebruiken dedicated grafische kaarten alleen hun eigen hardware. Hoewel dit vooral de prestaties beïnvloedt, biedt een dedicated grafisch geheugen ook een hele reeks andere voordelen. In dit artikel lees je welke dat zijn en of een aankoop voor jou de moeite waard is.
- Dedicated grafische kaarten zijn vooral te vinden in gaming computers vanwege hun hogere prestaties.
- De term “dedicated” is afgeleid van het Engelse woord “dedicated”.
- Dedicated grafische kaarten bestaan meestal uit meerdere grafische processoren die hun eigen (dedicated) geheugen op hun kaart hebben.
Inhoudsopgave
1 Dedicated grafische kaart: uitleg en verschil met interne grafische kaart
Een dedicated grafische kaart vreet niet aan het RAM van je pc bij gamen of streamen. In tegenstelling tot een interne grafische kaart (IGP), die rechtstreeks op het moederbord is geïntegreerd (in de northbridge van de chipset) of in de CPU van de computer, heeft deze een eigen videogeheugen (VRAM) en een eigen grafische processor, de zogenaamde GPU (“Graphics Processing Unit”). Deze is gewoonlijk op het moederbord aangesloten via een PCI-, PCIe- of AGP-slot.
In het dagelijks leven komt de term “dedicated grafische kaart” niet alleen voor bij gaming-pc’s, maar ook in verband met notebooks. Dit is bedoeld om een duidelijk onderscheid aan te geven met conventionele onboard of shared-memory oplossingen en meer kracht door het grotere grafische geheugen.
Goed om te weten: Apple biedt ook laptops aan met dedicated grafische kaarten. Hun pure prestaties zijn niet vergelijkbaar met die van een conventionele pc. Apple benut echter het volledige potentieel van de GPU door zijn software te optimaliseren, waardoor de systemen zonder meer geschikt zijn voor veeleisende taken (bijvoorbeeld videobewerking). Mits je natuurlijk macOS gebruikt.
2 De voor- en nadelen van dedicated grafische kaarten op een rij
2.1 Meer vermogen = hogere rekensnelheid
Dedicated grafische kaarten hebben het grootste voordeel als het gaat om prestaties. Ten eerste hoef je je grafische geheugen niet te delen met andere toepassingen. Tegelijkertijd is het ook sneller geklokt dan conventioneel RAM en dus automatisch krachtiger.
In veeleisende toepassingsgebieden, zoals CAD, grafische bewerking en 3D-modellering of games, toont de GPU pas echt zijn potentieel. Hij kan onder meer ook worden gebruikt om meerdere monitoren aan te sturen, wat met IGP’s meestal niet mogelijk is, al was het maar vanwege het beperkte aantal aansluitingen.
Goed om te weten: als het op de grafische kaart geïnstalleerde geheugen voor bepaalde doeleinden niet volstaat, kan ook het hoofdgeheugen (RAM) van de PC worden gebruikt.
2.2 Te allen tijde vervangbaar
Zoals bijna elke hardwarecomponent kan ook een grafische kaart op een gegeven moment stuk gaan of gewoon niet meer aan de steeds hogere eisen voldoen. Terwijl u bij een geïntegreerde kaart in dergelijke gevallen direct op zoek moet naar een nieuw moederbord, kunt u een dedicated grafische kaart gewoon vervangen als deze verouderd of defect is.
2.3 Hoger energieverbruik = meer ruimte nodig
De enorme prestaties van dedicated grafische kaarten gaan altijd gepaard met een hoger stroomverbruik en de ontwikkeling van warmte. Terwijl een on-board grafische kaart meestal een koelsysteem deelt met de CPU, is dit bij dedicated hardware meestal direct op de kaart gemonteerd.
Maar het eigen geheugen en de extra PCB-ruimte die het inneemt, betekenen ook dat een dedicated grafische kaart meer ruimte inneemt in de behuizing dan zijn geïntegreerde tegenhanger, wat een niet onbelangrijke factor is, vooral in laptops.
Goed om te weten: Vanwege het hogere energieverbruik van dedicated grafische kaarten vertrouwen sommige fabrikanten op zogenaamde hybride grafische oplossingen, waarbij externe graphics en on-board chipset samen worden gebruikt. Bij AMD / ATI heet deze technologie PowerExpress of Dynamic Switchable Graphics (een bijbehorende handleiding vindt u hier) en wordt aangeboden via een gratis Radeon driver. Bij concurrent Nvidia draait het onder de naam Optimus en is gebaseerd op een gratis nouveau driver. Om het te gebruiken is echter een besturingssysteem nodig dat het gebruik van meerdere grafische kaarten ondersteunt (bijv. Windows 7).
2.4 Duurder in aanschaf
Bijna geen enkel onderdeel heeft zo’n grote invloed op de totale kosten van uw computer als de grafische hardware. Daarom is de aanschaf van een speciale grafische kaart altijd een kwestie van prijs. Er zijn al degelijke kaarten verkrijgbaar voor rond de 100 euro, maar de specifieke keuze hangt natuurlijk af van uw doelstellingen.
Vooral bij games is het vooral een kwestie van frequentie en resolutie. In gewone taal betekent dit: hoe meer pixels de GPU kan verwerken, hoe gedetailleerder en scherper het beeld. Voor een high-end grafische kaart die ook 2K en 4K gaming aankan, kun je dus rekenen op een bedrag van vier cijfers.
Is een dedicated grafische kaart voor mij de moeite waard?
.
Wil je je verdiepen in de wereld van gaming en virtual reality of in de toekomst je geluk beproeven bij het delven van cryptocurrencies ? Dan ben je een perfecte kandidaat voor een dedicated grafische kaart. Maar alle gekheid op een stokje: welke oplossing het beste bij je past, hangt zoals gezegd uiteindelijk af van wat je van plan bent met je computer.
Voor het werken met professionele grafische software (bijvoorbeeld CAD, videobewerkingsprogramma’s of zelfs Adobe Photoshop) kunt u niet om de aanschaf van een dedicated kaart heen, omdat deze bijvoorbeeld 3D-modellering en RAW-beeldverwerking kan versnellen.
Voor veel andere (normale) schermactiviteiten is de IGP echter ruim voldoende. Als uw computer een redelijk moderne CPU heeft, kan hij ook 4K-video’s verwerken. Dit betekent dat niets eenvoudige games of typische kantoortoepassingen in de weg staat, bijvoorbeeld.