Wat te zoeken in een gsm-tarief

Tarieven voor mobiele telefonie – deze criteria zijn doorslaggevend bij de keuze van een tariefmodel. Tegenwoordig kunnen contracten voor mobiele telefonie razendsnel worden afgesloten. Gratis internetquota en gratis bellen zijn verleidelijk – bij voorkeur voor …

Wat te zoeken in een gsm-tarief

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Wat te zoeken in een gsm-tarief

Tarieven voor mobiele telefonie – deze criteria zijn doorslaggevend bij de keuze van een tariefmodel.

Tegenwoordig kunnen contracten voor mobiele telefonie razendsnel worden afgesloten. Gratis internetquota en gratis bellen zijn verleidelijk – bij voorkeur voor alle netwerken. Niet zelden wordt men echter flink wakker geschud nadat het contract al is ondertekend. Sommige providers zetten kostenvallen op en stellen moeilijk voortijdig opzegbare contracten op. Voor onvervalst gsm-genot is het verstandig om bij de keuze van een gsm-tarief rekening te houden met enkele punten. In dit artikel lees je welke details belangrijk zijn.

Telefonie naar alle netwerken of een eenvoudig datatarief?

Bij het kiezen van een gsm-tarief is het belangrijk om je persoonlijke voorkeuren voor gsm-gebruik af te wegen. Wil je zonder extra kosten naar alle telefoonnetwerken kunnen bellen? Dan is een zogenaamd all-net tarief voor u de juiste keuze. Met een dergelijk tarief betaalt u een vaste maandelijkse prijs en kunt u zo veel en zo lang bellen als u wilt. Bovendien maakt het niet uit naar welk Duits mobiel netwerk er gebeld wordt of dat het gesprek van een mobiele telefoon naar een Duits vast netwerk gaat. Ook sms’en naar al deze netwerken is inbegrepen in een all-net tarief. Voordat u een mobieletelefoontarief afsluit, moet u dus idealiter nagaan of de mobiele telefoons in uw familie- en vriendenkring van verschillende netwerkaanbieders zijn, wat een all-net tarief bijzonder lucratief maakt.

In Duitsland bestaan de volgende mobiele netwerken:

– D1 (geëxploiteerd door Telekom)
– D2 (geëxploiteerd door Vodafone)
– O2 (geëxploiteerd door Telefónica)

Een alternatief is het datatarief. In plaats van een vast tarief, zoals bij het all-net tarief, betaal je bij datatarieven alleen “on demand” voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Bij datatarieven stoppen de kosten wanneer je geen diensten gebruikt. Een dergelijk tariefmodel is dus aantrekkelijk voor iedereen die zelden zelf belt, maar wel gebeld wordt.

Klassieke simkaart of duurzame eSIM?

Om je met je gsm te kunnen identificeren bij de netwerkoperator heeft je gsm een SIM nodig. Dit is een kleine plastic chipkaart die je in je gsm steekt. Inmiddels is daar ook een oplossing voor die milieuvriendelijk is en niets van zijn functie als identiteitskenmerk verliest. Bij EDEKA smart kun je bijvoorbeeld terecht voor een duurzaam alternatief voor de SIM in combinatie met een gsm-tarief. Bijzonder aan de eSIM is, naast het groene karakter, dat hij individueel kan worden geprogrammeerd voor een netwerkprovider. In sommige gevallen is het ook denkbaar om een eSIM te gebruiken met de functie van een dual SIM. Twee elektronisch programmeerbare SIM-kaarten kunnen dan met één terminal worden gebruikt.

Op zoek naar de konijnenpoot: wees voorzichtig bij het tekenen van een contract

Ook al klinkt de prijs van het gsm-tarief verleidelijk: tijdens de looptijd van het contract kunnen kostenvallen opengaan. In sommige gevallen wordt de basisprijs slechts enkele maanden verlaagd en stijgt hij daarna snel. Vaste algemene contracttermijnen bieden vaak niet de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging. Bovendien kunnen er beperkingen gelden voor de datasnelheid. Ook sms-berichten kunnen beperkt zijn tot een bepaald quotum.

Gerelateerde berichten