Aangiftesoftware in vergelijking: Dit is de keuze die u heeft voor uw belastingprogramma

Met een goede belastingaangifte kunt u echt geld besparen. Bent u nog op zoek naar de juiste software voor uw belastingaangifte? Wij stellen u de beste belastingprogramma’s voor. 1. bespaar geld met software voor uw …

Aangiftesoftware in vergelijking: Dit is de keuze die u heeft voor uw belastingprogramma

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Nieuws
 4. »
 5. Aangiftesoftware in vergelijking: Dit is de keuze die u heeft voor uw belastingprogramma

Met een goede belastingaangifte kunt u echt geld besparen. Bent u nog op zoek naar de juiste software voor uw belastingaangifte? Wij stellen u de beste belastingprogramma’s voor.

Is aangiftesoftware de moeite waard?

De aanschaf van een belastingprogramma is zeker de moeite waard, ook voor werknemers die niet aangifteplichtig zijn.

Welke voordelen biedt een belastingprogramma?

Het helpt u bij het invullen van uw belastingaangifte, geeft u veel handige tips en vereenvoudigt het vervelende proces. U kunt gemakkelijk veel tijd en geld besparen.

Is er gratis software?

Er zijn een paar gratis aanbiedingen. Wil je echter een echt goede belastingaangifte doen, dan moet je betaalde programma’s gebruiken.

1. bespaar geld met software voor uw belastingaangifte

steuererklärung software für mehrere jahre sparen
Met het juiste belastingprogramma hoeft niemand meer verwarrende formulieren in te vullen met een rekenmachine.

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor veel mensen dat hun belastingaangifte weer moet plaatsvinden. Wie verplicht is om aangifte te doen, moet rekening houden met zware boetes als hij dat niet doet. Maar ook werknemers die niet verplicht zijn om aangifte te doen, kunnen veel geld terugkrijgen als ze hun belastingaangifte goed doen.

Gemiddeld ontvangen Duitsers een belastingteruggave van ongeveer 1.000 euro. Geen slecht uurloon, gezien de moeite die het kost. Toch zien veel mensen op tegen hun belastingaangifte. Wie wil zijn vrije tijd besteden aan de zenuwslopende procedure, de ingewikkelde belastingparagrafen en de onbegrijpelijke formulieren?

Gelukkig is er aangiftesoftware die u helpt bij het invullen van uw belastingaangifte. Wij laten u zien welke programma’s er zijn en hoe ze u veel geld kunnen besparen.

1.1 Er zijn verschillende soorten aangiftesoftware

Het vervelende invullen van talloze formulieren behoort gelukkig al lang tot het verleden. U kunt natuurlijk ook een belastingadviseur inhuren, maar dat is meestal erg duur en alleen in zeer complexe gevallen de moeite waard. Veel goedkoper is het om software te gebruiken waarmee u uw belastinggegevens handig kunt invoeren op uw computer, tablet of zelfs smartphone. De programma’s geven u zelfs waardevolle tips en begeleiden u door het hele proces.

Er zijn verschillende software-aanbiedingen beschikbaar voor het opstellen van uw belastingaangifte:

 • Desktop programma’s voor installatie op uw PC
 • Online programma’s voor gebruik in de browser
 • Apps om te downloaden op uw smartphone of tablet

1.2 Belangrijke functies van aangiftesoftware

Een belastingprogramma is vooral geschikt voor werknemers, zelfstandigen, handelaren en gepensioneerden die hulp nodig hebben bij het verwerken van hun belastingen. De meeste van de hieronder gepresenteerde programma’s zijn zeer geschikt voor zowel eenvoudigere als iets gecompliceerdere gevallen.

Opdat een programma u werkelijk zou helpen bij uw belastingaangifte, moet het de volgende functies bevatten:

 • intuïtieve bediening
 • tips voor het invullen van de aangifte en voor het bewaren van trucs
 • importeren van gegevens (uit voorgaande jaren, van Elster of van het belastingkantoor)
 • Controle op plausibiliteit
 • Overdracht aan het belastingkantoor
 • Hoge mate van gegevensbescherming
 • Goede ondersteuning bij vragen en problemen

Stiftung Warentest testte in de volgende video hoe en of dergelijke software echt helpt:

2. overzicht: software voor de belastingaangifte

Uitgebreide testrapporten over de afzonderlijke belastingprogramma’s vindt u onder andere op het vergelijkingsportaal steuersoftware-tests.de en de belastinggids steuern.de. Toch willen wij u een kort overzicht geven van de populairste aanbieders van software voor de belastingaangifte.

2.1 WISO Tax:Sparbuch

wiso steuersparbuchHet WISO Steuer:Sparbuch is een van de bekendste programma’s en is herhaaldelijk als testwinnaar uit de bus gekomen. Het helpt betrouwbaar bij alle belastingvragen, ondersteunt de invoer van gegevens en wijst direct en betrouwbaar op onjuiste informatie. De huidige voortgang en de berekende terugbetaling worden altijd weergegeven. Daarnaast zijn er andere functies zoals koppeling aan de bankrekening, 2-factor authenticatie, plausibiliteitscontroles of een bonnenmanager voor minder papieren chaos.

Naast Steuer:Sparbuch voor Windows is er ook de online versie WISO steuer:Web (beide vanaf 29,95 euro) en WISO steuer: Mac voor Mac-gebruikers (vanaf 39,95 euro).

2.2 Aangifte belastingbesparing

SteuerSparErklärung geldSteuerSparErklärung is ook een solide belastingsoftware die punten scoort met zijn bonnenmanager, terugbetalingsweergave, belastingtips, gegevensimport en hoge gegevensbeveiliging. Het programma is visueel zeer eenvoudig, maar goed gestructureerd en gebruiksvriendelijk. Bovendien kan een gedrukte handleiding gratis worden aangevraagd. Verder zijn veel voorbeeldbrieven beschikbaar om de correspondentie met de belastingdienst te vereenvoudigen.

SteuerSparErklärung is beschikbaar voor Windows en Mac vanaf € 24,95 en als freeware voor studenten (jonger dan 28 jaar, maximaal inkomen € 25.000 per jaar).

2.3 Smartsteuer

Smartsteuer is een puur online programma dat geen software-installatie vereist. Naast de gebruikelijke functies zoals gegevensoverdracht, plausibiliteitscontroles, duidelijke gebruikersbegeleiding en nuttige uitleg, scoort het ook punten vanwege de hoge veiligheidsnormen. Smartsteuer vereist geen registratie en de invoer van gegevens is gratis. U kunt uw belastingaangifte volledig gratis met de software laten berekenen; alleen bij het verzenden naar het belastingkantoor ontstaan kosten (€ 34,99 inclusief 5 belastingen).

2.4 Lexware QuickTax

Lexware QuickSteuer is verkrijgbaar in twee verschillende versies: de basisversie en een deluxe versie. Beide zijn gebruiksvriendelijk, vermijden bewust ambtelijk en scoren punten voor hun zeer goede ondersteuning. Voor werknemers is de voordelige standaardversie voor 14,99 euro absoluut voldoende.

Voor zelfstandigen of ondernemers is QuickSteuer Deluxe echter aan te bevelen, omdat deze ook de mogelijkheid biedt voor een aangifte vennootschapsbelasting, een inkomstenoverschotverklaring (EÜR) en een voorlopige BTW-aangifte. De Deluxe-versie kost 29,99 euro. Beide aanbiedingen zijn alleen beschikbaar voor Windows.

2.5 Taxman

Taxman biedt u een praktische stap-voor-stap gids door de belastingaangifte. Met de documentmanager, invulhulp, plausibiliteitscontrole en het uitgebreide startgesprek is aan de slag gaan hier geen enkel probleem. Daarnaast biedt Taxman een zeer uitgebreid hulpaanbod, inclusief begeleidende literatuur, waarin u alles tot in detail kunt nalezen. Het belastingprogramma is dan ook bijzonder geschikt voor perfectionisten die alles tot in de puntjes willen weten. Taxman is verkrijgbaar vanaf 29,90 euro.

3 Verdere apps en gratis belastingprogramma’s

De bekendste gratis versie is Elster, het online programma van de Duitse belastingkantoren. Hoewel Elster heel praktisch is voor het versturen van de ingevulde belastingaangifte naar het belastingkantoor, helpt het niet veel bij het opstellen ervan. Het is slechts een digitale versie van de officiële belastingformulieren. Hoewel er hier en daar een toelichting is, raken leken meestal hopeloos overweldigd door het programma.

Elster is dus helaas helemaal niet gebruiksvriendelijk, want het ontbreekt aan invulhulp en praktische tips om belasting te besparen.

3.1 Gratis app voor eenvoudige belastingaangifte

Voor het overige is het aanbod van freeware echter zeer beperkt. Het enige alternatief is de app Steuerbot, die relatief nieuw op de markt is en momenteel nog volledig gratis is. Zelfs de overdracht van de ingevulde aangifte naar de belastingdienst is hier gratis. Bij veel programma’s kun je de aangifte gratis maken, maar worden er achteraf kosten gemaakt bij het overzetten.

Bij Steuerbot begeleidt een chatbot je door het hele proces en vraagt naar de belangrijkste aangiftegegevens. Voor jonge professionals of studenten – dus voor zeer eenvoudige belastingzaken – kan de app volstaan, maar voor zelfstandigen, echtparen met een gezamenlijke aanslag of werknemers met omvangrijkere huur- of kapitaalinkomsten biedt het kleine online programma onvoldoende functies.

3.2 Aangiftesoftware van discounters

Wil je niet zoveel geld uitgeven aan een belastingprogramma, dan heb je de mogelijkheid om goedkope alternatieven te kopen bij discounters. Aldi, Lidl, Tchibo, Penny en anderen bieden regelmatig belastingaangifte software aan voor zo’n 5 tot 10 euro. Achter de programma’s zitten meestal de grote aanbieders, zodat je hier echt goede fiscale hulp krijgt.

Het gaat echter altijd om afgeslankte versies die meestal alleen de basisfuncties bevatten. Bovendien zijn de aanbiedingen erg populair en snel uitverkocht. Je moet dus snel zijn als je een software wilt bemachtigen.

4 Conclusie over belastingaangifte software

Wie op zoek is naar echt goede en nuttige belastingsoftware heeft keuze te over. Want in vergelijking zijn alle gepresenteerde belastingprogramma’s behoorlijk degelijk en aanbevelenswaardig. De programma’s lijken ook qua functieaanbod sterk op elkaar en bieden goede diensten. Voor werknemers zijn de minder dure programma’s meestal voldoende. Zelfstandigen, ondernemers of personen met ingewikkelder belastingzaken moeten iets meer geld investeren.

Het mooie is dat u alle programma’s vooraf gratis kunt testen en kunt uitzoeken welk programma u het beste bevalt. Als u het programma voor meerdere jaren tegelijk wilt gebruiken, dan kunt u profiteren van de gegevensoverdrachten uit voorgaande jaren. Maar u kunt ook altijd van programma wisselen.

Gerelateerde berichten