Voordelen van 5g: meer dan alleen sneller internet?

Langzaam maar zeker bereikt de beschikbaarheid van de 5G-standaard de hele bevolking: De netwerkdekking neemt bij alle Duitse mobiele providers toe, de prijzen dalen en nieuwe smartphones zonder 5G worden mettertijd een uitzondering. Tegelijkertijd rijst …

Voordelen van 5g: meer dan alleen sneller internet?

5G Netz Deutschland: Vorteile von 5G
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Voordelen van 5g: meer dan alleen sneller internet?

Langzaam maar zeker bereikt de beschikbaarheid van de 5G-standaard de hele bevolking: De netwerkdekking neemt bij alle Duitse mobiele providers toe, de prijzen dalen en nieuwe smartphones zonder 5G worden mettertijd een uitzondering. Tegelijkertijd rijst de vraag of 5G nu al voordelen heeft of dat geïnteresseerden nog moeten wachten – en wij kennen de juiste antwoorden. Welke voordelen heeft u vandaag al met 5G?

1. inventarisatie: is 5g in 2021 al de moeite waard?

Deutsche Telekom is de grootste mobiele aanbieder in Duitsland. Dat maakt het concern tot een goede gangmaker voor de rest van de republiek en geeft informatie over hoe ver de netwerkuitbreiding is gevorderd. Het laatste officieel gecommuniceerde cijfer was dat eind maart 2021 al meer dan 80% van de bevolking 5G-dekking had. Tegen het einde van het jaar wil het bedrijf nog 90% van alle mensen bereiken, die dan bijvoorbeeld met een passend allnet-flattarief in het snelle 5G-netwerk kunnen surfen.

Tegelijkertijd dalen de prijzen voor eindtoestellen. De goedkoopste smartphone op de Duitse markt die ook geschikt is voor 5G kost ongeveer 160 euro(vanaf eind juli 2021). LTE begint bij 60 euro, maar we zijn op de goede weg en innovatieve technologieën hebben bij hun introductie altijd aanzienlijk meer gekost dan wijdverbreide standaarden.

Met de dalende prijzen daalt nu ook de drempel voor eindgebruikers om toe te treden tot het 5G-netwerk. Bijpassende tarieven worden ook gebundeld door alle grote providers. De huidige mobiele contracten met de grote providers zijn geschikt voor 5G en maken al gebruik van het snellere netwerk waar het beschikbaar is.

2 Twee belangrijke voordelen van 5G

5G zal vooral op twee gebieden grote vooruitgang boeken. Ten eerste zal de bandbreedte zowel bij het uploaden als bij het downloaden aanzienlijk toenemen. De theoretische limiet is 10 Gbit/s bij downloaden en 2 Gbit/s bij uploaden (LTE is bijvoorbeeld beperkt tot 1 Gbit/s; in de praktijk worden veel lagere snelheden gehaald). Dit maakt het mogelijk om onderweg 4K-videostreams te bekijken zonder vertragingen.

Of je vandaag al gebruik kunt maken van de 5G-voordelen hangt grotendeels af van in welke regio je woont. Hoewel de netwerkdekking vergevorderd is, zijn er nog grote regionale verschillen in dekking.

Een ander voordeel: met de hogere transmissiesnelheid neemt ook de latentie sterk af. Vertragingen tijdens videogesprekken, in conferenties, bij interactie met webapps of in online games zullen enorm afnemen. Dit maakt dan bijvoorbeeld gamen mogelijk zoals u dat thuis op uw pc kent – zonder wachttijden. Deze latenties spelen ook een grote rol tegen de achtergrond van het Internet of Things met zijn wijdverspreide netwerkvorming van allerlei apparaten (die echter onzichtbaar blijft voor particuliere gebruikers).

3 Snel toenemend datavolume

Telefónica meldt een toename van het mobiele dataverkeer met 50% in de eerste helft van dit jaar (vergeleken met dezelfde periode vorig jaar). In de toekomst zullen mensen zelden meer gebonden zijn aan een vaste werkplek, maar onderweg werken. Tegelijkertijd gaan steeds meer machines met elkaar netwerken. Onlangs werd de eerste straatlantaarn uitgerust met extra 5G-cellen. Op de lange termijn worden daarmee niet alleen mensen bediend, maar ook auto’s die autonoom rijden en dus via het netwerk met elkaar communiceren om bijvoorbeeld files te vermijden.

In veel gevallen worden ook bestaande 3G-radiocellen opgewaardeerd naar 5G. Dat drukt de kosten voor de operatoren – 3G wordt toch al gedeeltelijk uitgeschakeld – en dus ook voor de gebruikers. Nu al zijn tarieven die geschikt zijn voor 5G niet significant duurder dan “normale” tarieven. Dit alles zal in de toekomst nodig zijn om een maatschappij te bedienen die alles digitaal streamt en doet.

4. Wat heb ik vandaag nodig voor 5G?

Twee componenten zijn belangrijk als je vandaag van 5G wilt profiteren:

  • De smartphone moet geschikt zijn voor 5G. Als hij geen bijbehorende modem heeft, schakelt hij zelfs in 5G-ready gebieden automatisch over op 4G. Overigens kunnen 5G-smartphones nog steeds 4G en 2G gebruiken.
  • 5G-gebruik moet inhet tarief worden opgenomen. Aangezien de mobiele telefoonstandaard in de nabije toekomst praktisch onmisbaar zal zijn, zullen providers die alleen 4G aanbieden sowieso uitsterven.

Tot slot moet je natuurlijk in een gebied zijn waar 5G beschikbaar is. In het begin noemden we al dat 80% van de bevolking gebruik kan maken van 5G (bij Telekom). Maar dat betekent niet dat 80% van het gebied in Duitsland ook gedekt is. In afgelegen bosgebieden zul je voorlopig geen gebruik kunnen maken van 5G. Controleer dus of 5G beschikbaar is in de regio’s waar je regelmatig komt. De netwerkdekking verschilt sterk per regio.

5 Conclusie: Wat zijn de huidige voordelen van 5G?

Experts en grote bedrijven zien de grootste voordelen van 5G op het gebied van latency en het veel hogere datavolume. AR-toepassingen à la Pokémon Go zullen worden verdrongen door veel geavanceerdere toepassingen. Het zal echter nog wel even duren voordat het zover is. Het technische basiskader is aanwezig, maar het overgrote deel van de toepassingsgebieden wordt pas goed gedekt door 4G.

Tip: U moet daarom beslissen of u vandaag 5G nodig hebt op basis van de vraag of u regelmatig afhankelijk bent van een overeenkomstige toepassing. Als u geen situatie kunt bedenken waarin u zou profiteren van het 5G-voordeel ten opzichte van 4G, kunt u doorgaan met een “oude” 4G-smartphone en wachten tot de 5G-tarieven nog goedkoper worden.

6. kijk in de toekomst

Na 5G komt 6G, dat al in het lab wordt getest. Samsung is een van de bedrijven die aan 6G werken en heeft ongelooflijke snelheden van 1 Tbit/s aangekondigd – nog eens 10.000% meer dan 5G. Dit zal bijvoorbeeld worden gebruikt om mobiele hologrammen in hoge resolutie weer te geven en om realiteit en virtuele gegevens samen te voegen in uitgebreide realiteitstoepassingen (XR).

Klinkt dat als de toekomst? Dat is het nog steeds. Voor het einde van het decennium zal er in de 6G-sector niets ernstigs gebeuren. Tot die tijd zullen we het moeten doen met onze “trage” 5G.

Gerelateerde berichten