Sinds de introductie van het mobiele telefoonnetwerk was het gebruikelijk dat de prijzen mettertijd steeds verder daalden. En als dat niet het geval was, kreeg je extra diensten voor hetzelfde geld. Maar daar komt waarschijnlijk vanaf het voorjaar van 2023 een einde aan – het bedrijf Telefónica, dat onder meer het merk O2 exploiteert, heeft prijsverhogingen aangekondigd.
Eigenlijk hadden de hogere prijzen allang moeten komen; althans gsm-experts waren ervan uitgegaan dat de prijzen zouden stijgen met het verdwijnen van het bedrijf E-Plus. De reden hiervoor was dat er in plaats van vier netwerkexploitanten nu nog maar drie op de markt waren. Door minder concurrentie zou de klant in de toekomst dieper in de buidel moeten tasten. In feite waren tariefverhogingen echter niet merkbaar. Maar dat zou nu wel eens anders kunnen zijn.
Inhoudsopgave
Telefónica gaat verder in het voorjaar
Telefónica wil niet alleen voor het hoofdmerk O2, maar ook voor de andere merken van het concern – zoals Blau – de prijzen verhogen. Het gaat om een verhoging in de aanzienlijke range van tien procent. In eerste instantie geldt dit alleen voor nieuwe klanten, wat betekent dat bestaande klanten worden ontzien, althans voorlopig – voor hoe lang is echter onzeker.
Op het netwerk van O2 worden doorgaans de goedkoopste tarieven aangeboden. Aangezien O2 zijn concurrenten Telekom en Vodafone benadert met een prijsverhoging, wordt er natuurlijk druk gespeculeerd of ook zij hun prijzen zullen verhogen. Hun woordvoerders waren desgevraagd nog terughoudend, maar sloten verhogingen in principe niet uit. Het is in ieder geval verstandig voor klanten om te kijken waar ze goedkope gsm-contracten kunnen vinden. Overigens hebben bestaande klanten een speciaal opzeggingsrecht als er tijdens de looptijd van het contract verhogingen plaatsvinden.
Telekom en Vodafone nog zonder concrete uitspraak
Wat er daadwerkelijk gaat gebeuren op de mobiele telefoonmarkt is nog niet definitief opgehelderd. Maar het is een feit dat de inflatie in het land invloed heeft op vrijwel alle gebieden. Het is dus niet zeker dat de prijzen op de D- en E-netwerken stabiel zullen blijven. Deutsche Telekom heeft dan ook al gezegd dat het de gevolgen van de hogere kosten op het gebied van energie en civiele techniek voelt en dat het alle opties openhoudt.
Vodafone verklaarde geen commentaar te willen geven op toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot zijn prijsbeleid. Er werd echter onmiddellijk aan toegevoegd dat de prijzen voor telecommunicatiediensten steeds goedkoper zijn geworden. Of dit een indicatie is dat het zo door zal gaan of dat het niet zo door kan gaan is een kwestie van speculatie.
1&1 plant geen prijsverhogingen
Het bedrijf 1&1 had in het kader van de toekenning van 5-G-vergunningen besloten een eigen netwerk op te bouwen en daarvoor ook vergunningen te verwerven. Interessant is dat het bedrijf de duidelijke uitspraak doet dat er geen prijsverhogingen zullen plaatsvinden. Of en in hoeverre dit gevolgen zal hebben voor de prijsstelling van de andere bedrijven valt echter nog te bezien.