Verzeker uw laptop, tablet en co. correct

Al in 2004 bezat 72 procent van de Duitsers een mobiele telefoon – een cijfer dat vandaag de dag waarschijnlijk aanzienlijk is gestegen. We zijn overal en altijd online, werken, spelen, communiceren onderweg, met smartphones, …

Verzeker uw laptop, tablet en co. correct

laptop unfall kaffee
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Verzeker uw laptop, tablet en co. correct

Al in 2004 bezat 72 procent van de Duitsers een mobiele telefoon – een cijfer dat vandaag de dag waarschijnlijk aanzienlijk is gestegen. We zijn overal en altijd online, werken, spelen, communiceren onderweg, met smartphones, tablets, laptops of zogenaamde convertibles, die zowel als tablet als notebook kunnen worden gebruikt. En juist omdat mobiele apparaten ons privéleven en vaak ook ons beroepsleven tegenwoordig zo bepalen, is het de moeite waard ze te beschermen tegen de dreigende gevaren van alledag.

Op weg naar het werk, onderweg of zelfs thuis kan zo’n apparaat snel vallen of anderszins schade oplopen. Veel eigenaren stellen zichzelf gerust met de overtuiging dat een mobiel apparaat in principe gedekt zou zijn door de inboedelverzekering, maar zij vergeten dat schade die buitenshuis of door onhandige eigen schuld wordt veroorzaakt, helemaal niet gedekt is. Om uiteindelijk niet met de kosten van de schade te blijven zitten, kunt u bijvoorbeeld een speciale laptop- of smartphoneverzekering afsluiten. Maar waar moet u rekening mee houden?

De timing van de verzekering

Allereerst is het raadzaam om uw apparaat direct na aankoop te verzekeren, zodat de verzekeringsdekking direct in kan gaan. Veel verzekeraars hanteren een vrij korte termijn van ongeveer drie weken waarbinnen de verzekering moet worden afgesloten. Sluit men de verzekering later af, dan bestaat het risico van wachttijden. Bovendien staan klanten voor de keuze om hun apparaat te verzekeren bij de fabrikant van het apparaat zelf of bij externe aanbieders. In principe is het heel praktisch om de aankoop van een nieuwe laptop te combineren met het afsluiten van een fabrieksverzekering, maar dit is meestal geenszins de goedkoopste optie. Onafhankelijke verzekeringsdienstverleners zoals Schutzklick bieden ook uitgebreide bescherming voor mobiele apparaten en kunnen meestal overtuigen met betere voorwaarden.

Deze schade moet worden gedekt

Soms volstaat één onvoorzichtige beweging en de laptop valt op de grond. Vooral de oplaadkabel vormt vaak een struikelgevaar en kan zowel lichamelijk letsel als materiële schade veroorzaken. Als bij een dergelijk ongeval bijvoorbeeld het scherm wordt beschadigd, kunnen de reparatiekosten snel oplopen tot de waarde van een nieuwe laptop. Daarom is het des te belangrijker om een verzekering te hebben die alle soorten schade door vallen dekt, zodat de benadeelde partij in bijzondere scenario’s niet opnieuw met de kosten blijft zitten. Notebookbezitters moeten ook in elk geval vloeistofschade gedekt hebben, want het is maar al te gemakkelijk dat een koffiekopje of een glas water op het toetsenbord valt en de technologie het begeeft. Wie zijn laptop op vakantie niet wil missen, moet van tevoren nagaan of zijn eigen verzekering ook een passende bescherming tegen diefstal biedt, want een bagageverzekering helpt hier zelden. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat niet alle verzekeringen in het buitenland geldig zijn – bij twijfel kunt u de laptop dus beter thuis laten.

Beeldrechten: Flickr Laptop Repair Sean MacEntee CC BY 2.0 Beeldrechten voorbehouden.

Of het nu gaat om een uit het zicht gelaten open haard, vergeten kaarsen of een gasfornuis – een brand kan snel verwoestende vormen aannemen en een laptop, smartphone, enz. volledig vernielen. Schade veroorzaakt door derden kan ook snel gebeuren en zowel de eigenaar van de laptop als de veroorzaker in een lastig parket brengen. Daarom is bescherming tegen brand ook aan te bevelen. Maar let op: uit verzekeringsvergelijkingen blijkt dat niet alle aanbieders brand of schade door derden dekken. Het loont de moeite om voor uzelf na te gaan aan welke gevaren uw eigen apparaat kan blootstaan en welke kunnen worden uitgesloten. Als u uw laptop alleen zelf gebruikt, kunt u zonder verzekering voor schade veroorzaakt door derden, maar u moet zich realiseren dat schade die ontstaat als bijvoorbeeld een collega op het werk of een familielid per ongeluk iets over de laptop gooit, niet gedekt is. Heeft u eenmaal de juiste verzekeringsoptie voor u gevonden, dan kunt u zorgeloos van uw laptop genieten.

Gerelateerde berichten