Windows 8.1 (Blauw) preview beschikbaar

Zoals vooraf aangekondigd, heeft Microsoft tijdens de Build-ontwikkelaarsconferentie de preview-versie van Windows 8.1 gepresenteerd en vrijgegeven voor download. Wij informeren u kort over de belangrijkste vernieuwingen. De gepresenteerde preview-versie van Windows 8.1 kan worden gedownload …

Windows 8.1 (Blauw) preview beschikbaar

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Windows 8.1 (Blauw) preview beschikbaar

Zoals vooraf aangekondigd, heeft Microsoft tijdens de Build-ontwikkelaarsconferentie de preview-versie van Windows 8.1 gepresenteerd en vrijgegeven voor download. Wij informeren u kort over de belangrijkste vernieuwingen.

De gepresenteerde preview-versie van Windows 8.1 kan worden gedownload van http://preview.windows.com/ en is zowel vanaf Windows 8 beschikbaar als upgrade en als ISO-bestand in verschillende talen als x86- (2,6 GByte) en x64-versie (3,5 GByte). U kunt ook de preview-versie vinden in ons downloadgebied.

Bij een upgrade vanuit Windows 8 wordt de bestaande Windows 8 eerst voorbereid met een update, waarna de preview-versie via de Store kan worden gedownload en geïnstalleerd.

Een upgrade van het echte systeem wordt echter afgeraden vanwege de preview-status. Microsoft waarschuwt ook dat het bij een upgrade vanaf Windows RT niet mogelijk is om te herstellen naar Windows 8. Wel kan de gebruiker later upgraden naar de definitieve versie van Windows RT 8.1.

In een FAQ beantwoordt Microsoft de meest gestelde vragen over het nieuwe systeem, voornamelijk hardware-eisen, upgrademogelijkheden en mogelijke problemen.

Upgrade Windows 8.1 aus dem Store
Windows 8.1 upgraden vanuit de Store
Windows 8.1 im Store
Windows 8.1 upgraden vanuit de Store

Tot de vernieuwingen behoort de opnieuw geïntroduceerde Start-knop, die echter nog steeds geen Start-menu meer biedt.

In plaats daarvan kan Windows 8.1 nu direct opstarten naar het bureaublad. Het gebruik van freeware hiervoor is dus niet meer nodig. Snap View, de weergave van apps naast elkaar, is ook uitgebreid en biedt de gebruiker nu meer flexibiliteit bij het indelen van het scherm om apps weer te geven.

De startinterface zelf is herzien en biedt nu ook kleine tegels, die slechts een kwart van de vorige ruimte innemen en daarmee grotere verzamelingen snelkoppelingen wat overzichtelijker maken. Over het algemeen wil Microsoft de omgang met de tegels hebben geoptimaliseerd. Ze zouden nu in het blok makkelijker te hanteren moeten zijn qua tegelgrootte of sortering. Nieuwe programma’s maken niet meer automatisch een nieuwe tegel aan, ze worden als nieuw gemarkeerd in de lijst van alle programma’s. Van hieruit kan een tegel op het startvlak worden aangemaakt. Bovendien kan nu ook een vrij te kiezen achtergrondafbeelding worden gebruikt voor het startvlak.

Aan boord is ook Internet Explorer 11, dat op essentiële punten is verbeterd, zoals ondersteuning voor HTML5 en WebGL, hogere renderprestaties, vernieuwingen in de bediening en weergave van de Metro-variant.

De in Windows 8 geïntegreerde virusscanner “Defender” heeft nu gedragsherkenning en niet alleen een handtekeningendatabase. Alleen de tijd zal leren hoe goed de nu “twee-ogige” virusscanner presteert. Daarnaast zijn er enkele andere vernieuwingen op het gebied van stabiliteit en beveiliging, zoals een dienst genaamd PC Health, die via een clouddienst mogelijke beveiligingsproblemen van het systeem detecteert en de gebruiker daarover informeert.

De komende week zullen we alle vernieuwingen in meer detail presenteren met verse screenshots.

Beeldbron: Microsoft

Gerelateerde berichten