Trello alternatief: De beste Kanban tools in een oogopslag

Trello is een van de bekendste en populairste webgebaseerde projectbeheertools en is gebaseerd op de beproefde Kanban-methode. Volgens het bedrijf gebruiken ongeveer 25 miljoen gebruikers wereldwijd de software, die echter wel zijn valkuilen heeft. Hoewel …

Trello alternatief: De beste Kanban tools in een oogopslag

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Trello alternatief: De beste Kanban tools in een oogopslag

Trello is een van de bekendste en populairste webgebaseerde projectbeheertools en is gebaseerd op de beproefde Kanban-methode. Volgens het bedrijf gebruiken ongeveer 25 miljoen gebruikers wereldwijd de software, die echter wel zijn valkuilen heeft. Hoewel in de minimalistische lay-out al tal van nuttige functies zijn geïntegreerd, zijn extra functies, zoals Gantt-grafieken, alleen beschikbaar in de vorm van betaalde power-ups. Gelukkig zijn er nu enkele goede alternatieve opties .In dit artikel hebben we de 5 beste Trello alternatieven op een rijtje gezet en laten we zien voor wie ze geschikt zijn.

Wat is Kanban?

Kanban (Japans voor “schild”) is een agile projectmanagementmethode die helpt om complexe processen op te delen in verschillende werkstappen en deze te beheersen via een duidelijke set regels. In traditionele Kanban-systemen worden kaarten gerangschikt op borden.

Wat kost een goede Kanban-tool?

De kosten voor commerciële programma’s beginnen bij ongeveer 2,50 euro per gebruiker en per maand. In dit artikel presenteren we echter ook verschillende gratis tools die qua functionaliteit nauwelijks onderdoen voor de betaalde concurrentie.

Welke software is geschikt voor IT-teams?

IT-teams gebruiken meestal programma’s die gebaseerd zijn op agile methoden en functies bevatten als status tracking, bug en issue tracking, tests en probleembeheer.

1. de beste Trello alternatieven in één oogopslag

1.1 Wekan: de zelf gehoste Trello kloon

Wekan is open-source software waarmee projecten volgens het Kanban-principe kunnen worden beheerd. Naast de eigenlijke broncode bevat de GitHub-repository ook pakketten voor verschillende Linux-distributies en Docker-images.

Screenshot der Trello Alternative Wekan
Lijkt op Trello en werkt net zo: Wekan is een open-source alternatief dat niet alleen visueel in de buurt komt van het origineel.

Visueel zijn er nauwelijks verschillen met Trello. De interface is bewust eenvoudig gehouden en de lay-out van de lijsten en kaarten zou er meer dan vertrouwd uit moeten zien voor langdurige gebruikers van het origineel. Je verplaatst de afzonderlijke kaarten eenvoudig van links naar rechts met drag & drop en voegt desgewenst ook afbeeldingen toe. Bijlagen, subtaken en opmerkingen zijn net zo goed mogelijk als WIP-limieten (“Work in Progress”).

U kunt private of publieke boards aanmaken, ze beschikbaar maken voor individuele medewerkers of hele teams, of ze achteraf archiveren met een druk op de knop. Wekan heeft ook een “volgfunctie” voor het abonneren op individuele projecten en diverse snelkoppelingen die de navigatie vereenvoudigen.

Wekan is nu beschikbaar in verschillende talen, maar helaas zijn er geen expliciete apps voor smartphones of tablets. De tool mist ook externe extensies, zoals die van Trello of het volgende programma Kanboard.

Goed om te weten: Wie Wekan niet zelf wil hosten, kan de tool ook als SaaS (“Software as a Service”) gebruiken.

1.2 Kanboard: De minimalist

Kanboard is een zeer minimalistische open source tool gebaseerd op PHP. Installatie en installatie zijn relatief eenvoudig: U hoeft alleen de programmabestanden te kopiëren naar de root directory van uw webserver. Daarna kan Kanboard rechtstreeks in de browser worden opgeroepen (via“localhost/kanboard” of“192.168.178.100/kanboard“).

Screenshot von Kanboard
Ondanks het nogal gereduceerde uiterlijk is het scala aan functies van Kanboard groter dan dat van Trello.

Je kunt inhoud invoeren op de gekleurde kaarten met zoveel kolommen als je wilt, en ze bieden ook voldoende ruimte voor tijdsquota, opmerkingen, tags of prioriteiten. Ook bijlagen kunnen gemakkelijk met een muisklik worden toegevoegd. De eigenlijke kaartinhoud wordt gemaakt en bewerkt met behulp van een rudimentaire WYSIWYG-editor (d.w.z. in real time). Dit is iets ingewikkelder dan bij Trello, vooral wanneer er veel elementen worden aangemaakt. Het is echter mogelijk om meerdere kaarten tegelijk te maken (als kopie).

Ondanks het eenvoudige uiterlijk kan Kanboard nog meer dan Trello en biedt het een aantal andere praktische extra functies. Daaronder is bijvoorbeeld een analysefunctie die gegevens verschaft over de status van het project of in termen van doorlooptijden. Met behulp van plug-ins kunt u de software nog verder “upgraden”. U hoeft ze alleen maar te kopiëren naar de gelijknamige map in de Kanboard-directory. Er zijn onder meer uitbreidingen voor Jabber, Wunderlist of de altijd populaire Gantt-grafieken.

Er zit echter een addertje onder het gras: net als bij Wekan moet je het ook bij Kanboard zonder mobiele apps doen. Kanboard is uitstekend geschikt voor privédoeleinden, maar kan ook goed gebruikt worden voor organisatie bij softwareontwikkeling.

1.3 Zenkit: het Duitse Trello alternatief

Wie een DSGVO-conform alternatief voor Trello zoekt, vindt dat in Zenkit . De software is een zogenaamde “Progressive Web App” (PWA), wat betekent dat het tal van functies heeft die anders zijn voorbehouden aan native apps.

Screenshot der Trello-Alternative Zenkit
Duitse server en uitgekiend ontwerp: het taakbeheer in Zenkit kan zowel als Kanban-bord, mindmap of tabel worden gebruikt.

Mobile App der Trello Alternative Zenkit
Met de mobiele Zenkit-apps voor iOS en Android kun je onderweg aan je taken blijven werken.

Naast de serverlocaties in Duitsland onderscheidt Zenkit zich vooral door het gebruiksvriendelijke en toch aantrekkelijke design. De focus ligt hier ook op het verplichte taakbeheer door middel van een dashboard. Dit kan gebruikt worden als Kanban-bord, mindmap of tabel.

Gelukkig zijn alle weergaven al inbegrepen in de gratis versie. Andere functies zijn een activity tracker die de voortgang van uw activiteiten in real time laat zien, een delegatie- en @-herinneringsfunctie, optionele notificaties, een globale zoekfunctie en checklists en een kalender. Bijlagen worden niet gekoppeld aan individuele opmerkingen (in tegenstelling tot Trello), maar worden bovenaan de betreffende kaart weergegeven.

Naast Duits en Engels is Zenkit ook beschikbaar in vijf andere talen en kan het met behulp van Zapier worden geïntegreerd in tal van andere apps (bijv. Dropbox, Google Drive, Evernote, HipChat of Asana).

Kleine teams met maximaal 5 leden kunnen de tool gratis gebruiken met een onbeperkt aantal collecties, 5000 items en een gegevensopslag van 3 GB. Voor grotere projecten is er ook een Plus-versie, die 7,50 euro per maand kost. Naast meer gebruikers biedt deze versie een onbeperkt aantal collecties, 50.000 items en een gegevensopslag van 6 GB.

1.4 Asana: het multitalent

Asana werd oorspronkelijk ontwikkeld om de productiviteit bij Facebook te verhogen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zeer populaire projectmanagementoplossing. Op het eerste gezicht verschilt de tool niet veel van andere in zijn soort, maar hij heeft geen geavanceerde functies (bv. geïntegreerde redactionele planning) en richt zich uitsluitend op taakplanning.

Trello-Alternative: Aufgabenplanung in Asana
Asana doet het zonder geavanceerde functies en richt zich uitsluitend op taakplanning.

Dat samenwerking hier voorop staat, merk je al bij het aanmelden: Idealiter wordt hiervoor een zakelijke e-mail gebruikt. Zo kunnen collega’s die zich later aansluiten automatisch bij hetzelfde bedrijf worden ingedeeld.

De focus ligt op de taken, die elk een naam, een bewerker en een vervaldatum krijgen. U kunt elke taak ook een gedetailleerde beschrijving geven of een bijlage toevoegen. Daarnaast zijn ook terugkerende taken mogelijk in Asana, een functie die in Trello nog niet is geïmplementeerd.

Projektvorlagen in Asana
Zelfs in de gratis versie biedt Asana talrijke projectsjablonen met een grote selectie vooraf geconfigureerde borden.

Als alternatief voor de klassieke lijstweergave biedt Asana ook een praktische kalender waarin alle open en voltooide taken worden weergegeven op hun vervaldata. In dit overzicht kun je taken met één klik op “gedaan” zetten.

Asana Mobile App
De mobiele apps van Asana bevatten alle functies van de desktopversie, maar vereisen een permanente internetverbinding.

Zelfs in de gratis versie biedt Asana standaard tal van projectsjablonen, waarin een grote selectie vooraf geconfigureerde borden beschikbaar is. Als je zelf een project hebt gemaakt, kun je het na voltooiing ook hergebruiken. De e-mailintegratie maakt ook e-mail-naar-taak mogelijk. Dit betekent dat berichten die u naar het systeem stuurt, direct worden omgezet in uitvoerbare taken.

Blijf onderweg op de hoogte met de mobiele apps

Met behulp van de Asana-apps voor Android en iOS kunt u onderweg aan uw taken blijven werken en in contact blijven met uw teamcollega’s. Alle functies van de desktopversie zijn ook beschikbaar in de mobiele apps. Deze vereisen echter een permanente internetverbinding, waardoor offline werken niet mogelijk is.

De gratis basisversie is vooral gericht op kleine teams met maximaal 15 gebruikers. Voor grotere projecten biedt de fabrikant verschillende tariefmodellen. Door de magere functionele omvang is Asana echter slechts beperkt geschikt voor zeer complexe taken met speciale eisenprofielen. Bovendien kunt u er , in tegenstelling tot Trello, de interne communicatie niet volledig mee vervangen .

Tip: Gebruikers van een Office 365 Business-abonnement kunnen het geïntegreerde Microsoft Planner gebruiken, een gratis projectbeheertool die slechts rudimentaire functionaliteit heeft, maar prima voldoet voor het beheer van kleinere projecten.

Hieronder vindt u nog enkele projectbeheertools:

Gerelateerde berichten