Nieuwe zoekopties in Windows 7

Windows 7 biedt een aantal verbeteringen die voor de gebruiker misschien niet meteen opvallen. Een van die vernieuwingen is de “Federated Search” van Windows 7, die online bronnen en lokale servers in de zoekopdracht kan …

Nieuwe zoekopties in Windows 7

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Nieuwe zoekopties in Windows 7

Windows 7 biedt een aantal verbeteringen die voor de gebruiker misschien niet meteen opvallen. Een van die vernieuwingen is de “Federated Search” van Windows 7, die online bronnen en lokale servers in de zoekopdracht kan opnemen en zo bijvoorbeeld foto’s op diensten als Flickr of resultaten van het eigen intranet direct op het bureaublad kan presenteren. De grenzen tussen lokale en online opvraagbare gegevens worden zo bijna opgeheven. Wij laten zien hoe deze functie kan worden gebruikt.

Federatief zoeken

Met federated search ondersteunt Windows 7 ook het zoeken in online bronnen via de op XML gebaseerde OpenSearch standaard, ontwikkeld door Amazon. In tegenstelling tot normale webbrowsers, die ook van deze technologie gebruik maken, kan een OpenSearch provider rechtstreeks in het systeem worden geïntegreerd, zodat via Deze computer (en met een beetje handwerk ook via het menu Start) op vreemde bronnen kan worden gezocht zonder dat daarvoor een webbrowser nodig is. Veel online diensten zoals Flickr, YouTube enz. kunnen als bron worden geïntegreerd, maar ook compatibele servers zoals een SharePoint-server, intranet, enz.

Hoe werkt het?

Om een federatieve zoekopdracht te starten, hebt u eerst een OpenSearch Connector nodig voor de desbetreffende dienst. Deze osdx-bestanden beschrijven welke bron wordt opgevraagd en hoe, het type weergave en leveren de resultaten rechtstreeks aan de aanvragende client.

Microsoft heeft deze interface in detail beschreven in de Windows 7 Federated Search Provider Implementer’s Guide en geeft voorbeelden van hoe u uw eigen query-scripts kunt ontwikkelen.

Als de betreffende dienst (of de eigen website) OpenSearch niet ondersteunt, kan men gebruik maken van de diensten van andere zoekmachines.

Het volgende voorbeeld is te vinden in de Sevenforums, waarmee men ook een OpenSearch connector voor de eigen (of een andere) website kan maken:

Sevenforums
OpenSearch SevenForums via Live Search met behulp van Windows 7 Federated Search
sevenforums.com&web.count=50″/>
sevenforums.com”/>

In het voorbeeld moet “sevenforums.com” worden vervangen door uw eigen domein.

U kunt uw eigen OSDX-bestanden maken met Kladblok. Het is belangrijk de bestandsextensie te veranderen in OSDX, zodat Windows dit bestand herkent als een OpenSearch-connector.

Met WinTotal en de zoekmachine Bing als voorbeeld ziet het geheel er als volgt uit:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns:ms-ose="http://schemas.microsoft.com/opensearchext/2009/">
<ShortName>WinTotal</ShortName>
<Description>WinTotal Search</description>.
<Url type="application/rss+xml" template="http://api.bing.com/rss.aspx?source=web&amp;query={searchTerms} site:wintotal.co.uk&amp;web.count=50"/>
<Url type="text/html" template="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}+site:wintotal.de"/>
</OpenSearchDescription>

U kunt de afgewerkte connector voor WinTotal hier downloaden (hernoemen met de extensie osdx)

Als een OpenSearch Connector in het systeem moet worden geïntegreerd, is een dubbelklik op het overeenkomstige bestand voldoende om de zoekbron na bevestiging toe te voegen aan de Windows-favorieten in Deze computer.

Een zoekconnector toevoegen

Windows 7 slaat de connectors op in het pad %userprofile%/Searches.

Screenshot

De zoekcontainers opslaan
Klik op de afbeelding om te vergroten

Daarnaast slaat de installatie van een connector tegelijkertijd een link naar de geïnstalleerde connector op onder %userprofile%/Links, die vervolgens in de Verkenner onder Favorieten te vinden is.

Screenshot

Container in de favorieten

Als u hier een link verwijdert, blijft de connector geïnstalleerd. U kunt de link echter herstellen door hem uit de map “Zoekopdrachten” te slepen.

In actie

Als u nu een zoekopdracht voor de betreffende favoriet wilt starten, klikt u links op de vermelding en voert u rechts de zoekterm in. Als er een netwerkverbinding is, worden de gegevens in het rechtergedeelte weergegeven.
Het type weergave hangt af van de gekozen weergave. We gebruiken het voorbeeld van Flickr om dit te illustreren:

Screenshot

Flickr-weergave “Grote pictogrammen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Screenshot

Flickr bekijken “Inhoud
Klik op de afbeelding om te vergroten

Screenshot

Flickr bekijken “Tegels
Klik op de foto om te vergroten

Het type weergave in Explorer bepaalt dus de inhoud van de informatie. Voor WinTotal zou de weergave “Inhoud” dus de beste variant zijn.

Screenshot

Zoeken op WinTotal in de “Inhoud”-weergave
Klik op de afbeelding om te vergroten

Meer aanbieders

Met de lancering van Windows 7 zullen sommige aanbieders zeker overeenkomstige OSDX-bestanden voor hun diensten promoten. Op de eerder genoemde Sevenforums zijn ze te vinden voor de belangrijkste diensten zoals Google, YouTube, Flickr, Yahoo, Amazon of Ebay, die voor de Engelse markt zijn gemaakt, maar ook gemakkelijk aan de eigen behoeften kunnen worden aangepast door de bestanden met een tekstverwerker te bewerken en ze door te sturen naar het Duitse Ebay of Amazon.

Integratie in het startmenu

Het kan ook wenselijk zijn om de favoriete zoekopdracht direct via het startmenu te kunnen gebruiken. Dit kan met een beetje handwerk mogelijk worden gemaakt.

Opmerking: De volgende stappen zijn alleen mogelijk met de Professional en Ultimate/Enterprise edities van Windows 7, omdat de groepsbeleid editor alleen hier beschikbaar is.

Start hiervoor eerst de groepsbeleid-editor met beheerdersrechten via gpedit.msc en ga naar het pad Gebruikersconfiguratie -> Administratieve sjablonen -> Windows Componenten -> Windows Verkenner. Zoek naar het item “Pin Libraries or Search Connectors to the “Search Again” links and the Start Menu” (Windows 7 RC versie) en dubbelklik erop. In het Duits staat er:“Bibliotheken oder Suchconnectors anheften an “Search Again” links and the Start Menu”.

Screenshot

Het groepsbeleid aanpassen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Activeer in de volgende dialoog het groepsbeleid en voeg uw favorieten voor het gefedereerd zoeken in dit formaat toe:

c:User%username%SearchesSearchService.searchConnector-ms

U kunt ook de variabele %username% vervangen door uw eigen gebruikersnaam. Zoekservice moet worden vervangen door de zoekservice van het OSDX-bestand. U kunt de exacte naam van de zoekservice ook vinden in de map “Zoekopdrachten” of “Zoekopdrachten” (zie hierboven).

Voor WinTotal zou de vermelding dus zijn:
c:User%username%SearchesWinTotal.searchConnector-ms
of voor YouTube:
c:User%username%SearchesYoutube.searchConnector-ms

Screenshot

Het groepsbeleid aanpassen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als de editor na het klikken op Toepassen wordt gesloten, verschijnen de zoekmachines automatisch in het Windows startmenu zodra u daar een zoekopdracht invoert.

Screenshot

Zoeken in het startmenu

Opmerking: Er kunnen maximaal vijf zoekproviders worden opgenomen, maar slechts drie daarvan worden direct weergegeven, de andere twee alleen via de knop “Meer resultaten weergeven”.

Screenshot

De overige zoekdiensten
Klik op de afbeelding om te vergroten

Conclusie

Met het gefedereerd zoeken biedt Windows 7 nog een mogelijkheid om gegevens van het web lokaal te benaderen. Het is te hopen dat Microsoft dit concept verder uitbreidt en aanbieders van webdiensten aanmoedigt om overeenkomstige connectors te publiceren.

Gerelateerde berichten