Windows 10 vs. Windows Server: de verschillen in één oogopslag

Windows is al geruime tijd het populairste besturingssysteem ter wereld. Op gezette tijden brengt softwaregigant Microsoft een nieuwe versie uit met nieuwe functies, een geoptimaliseerde gebruikersinterface en verbeterde beveiligingsfuncties. Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem …

Windows 10 vs. Windows Server: de verschillen in één oogopslag

windows-10-test
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Windows 10 vs. Windows Server: de verschillen in één oogopslag

Windows is al geruime tijd het populairste besturingssysteem ter wereld. Op gezette tijden brengt softwaregigant Microsoft een nieuwe versie uit met nieuwe functies, een geoptimaliseerde gebruikersinterface en verbeterde beveiligingsfuncties. Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, maar het is nog lang niet op de meeste computers te vinden. Men gebruikt nog steeds liever het stabiele en beproefde Windows 10.

Vooral de serverlijn van Microsoft is belangrijk voor bedrijven. Serverbesturingssystemen als Windows Server 2019 en Windows Server 2022 zijn onmisbaar in het bedrijfsleven. Maar wat zijn de verschillen tussen een serverbesturingssysteem en Windows 10? In het volgende artikel verduidelijken we dit en leggen we ook uit welke eigenschappen de besturingssystemen hebben en wanneer ze gebruikt worden.

1. wat is het grootste verschil tussen Windows 10 en Windows Server?

Het cruciale verschil tussen Windows 10 en Windows Server is de doelgroep. Windows 10 is vooral bedoeld voor particulier of zakelijk gebruik op een desktop-pc of laptop. Windows Server daarentegen is een specifiek besturingssysteem voor de werking van serversystemen. Talrijke functies van het serverbesturingssysteem zijn ontworpen om het gedeelde gebruik van bronnen mogelijk te maken.

hand drueckt windows taste
Door op de Windows-toets te drukken wordt het menu Start geopend en gesloten.

In de zakelijke omgeving worden andere eisen gesteld dan in de particuliere sector, die het gebruik van een geschikt besturingssysteem vereisen. Met de juiste software-oplossing kan de werking van servers op een nog hoger prestatieniveau worden gebracht.

Een voorbeeld hiervan is de IT-monitoring tool van USU. Dit is een monitoringsoftware waarmee de IT-infrastructuur continu kan worden bewaakt en die vervolgens zorgt voor een soepele werking. De software vermindert storingen en uitval en draagt bij aan een verhoging van de kwaliteit. Het zorgt ook voor hoge prestaties en biedt verschillende bewakingsfuncties. De tool kan niet alleen worden geïntegreerd in een lokale infrastructuur, maar kan ook worden gebruikt voor clouddiensten en hybride systeemlandschappen.

2. Windows Server ondersteunt krachtigere hardware

Windows 10 en Windows Server zijn compatibel met verschillende hardware, zijn anders gebouwd en dienen verschillende doelen. Terwijl Windows Server compatibel is met random access memory (RAM) capaciteit tot 24 terabytes (TB) RAM, kan Windows 10 tot 2 TB aan.

De hoge RAM-compatibiliteit in Windows Server is onder meer nodig omdat het serverbesturingssysteem de communicatie en gegevensoverdracht tussen meerdere computers in stand moet houden.

Als het gaat om het oplossen en uitvoeren van complexere taken of multitasking, zijn naast het RAM de prestaties van de CPU (Central Processing Unit) cruciaal. De Pro-versie van Windows 10 ondersteunt twee fysieke processoren. Windows Server kan zelfs 64 sockets verwerken. Wat betreft de processorkernen is er geen bovengrens voor het serverbesturingssysteem.

Wanneer wordt welk besturingssysteem gebruikt?

windows icon verknuepfungen
Met Windows Server kunt u ook vanaf andere locaties toegang krijgen tot diensten.

Als u op zoek bent naar een besturingssysteem voor uw thuiscomputer of zelfs de servicelaptop, dan is Windows 10 een goede keuze . Algemeen surfen op internet, grafische bewerkingen en nog veel meer is met het besturingssysteem goed mogelijk. In de zakelijke omgeving wordt Windows 10 gebruikt om de individuele werkstations van het bedrijf toegang te geven tot de server en om software zoals Microsoft Office te gebruiken.

Zodra er een solide IT-basis moet worden gelegd of een server moet worden bediend, is Windows Server de betere optie. De Remote Desktop Services van Windows Server kunnen worden gebruikt om computerintensieve taken naar de server te verplaatsen. Zodra dezelfde bronnen vanaf verschillende locaties moeten worden benaderd, is Windows Server vrijwel een alternatief.

Alle functies en toepassingsgebieden van de twee besturingssystemen zijn in deze tabel in één oogopslag te zien:

Windows 10 Windows Server
 • Streaming
 • (online) games
 • Algemeen surfen
 • Grafische bewerking
 • toegang tot de bedrijfsserver
 • een solide IT-basis creëren
 • server bedienen
 • Toegangsrechten bepalen
 • Printers en gegevens centraal delen
 • Taken naar de server verplaatsen
 • Toegang verlenen tot dezelfde bronnen vanaf verschillende locaties

Overigens: Zelfs als er al een bijgewerkte versie is, wordt Windows 10 nog minstens tot oktober 2025 door Microsoft geëxploiteerd. De halfjaarlijkse updates worden echter maar anderhalf jaar ondersteund.

Gerelateerde berichten