Behoud alle gegevens bij het updaten naar Windows 11: Zo werkt het

De upgrade naar Windows 11 brengt veel voordelen met zich mee voor gebruikers. Sommige gebruikers zijn echter verontrust door berichten over gegevensverlies tijdens updates. Wij laten u zien hoe u uw gegevens kunt bewaren bij …

Behoud alle gegevens bij het updaten naar Windows 11: Zo werkt het

laptop mit windows betriebssystem
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Behoud alle gegevens bij het updaten naar Windows 11: Zo werkt het

De upgrade naar Windows 11 brengt veel voordelen met zich mee voor gebruikers. Sommige gebruikers zijn echter verontrust door berichten over gegevensverlies tijdens updates. Wij laten u zien hoe u uw gegevens kunt bewaren bij een update naar Windows 11 en wat u kunt doen als er bestanden verloren gaan.

Waarom gaan er gegevens verloren tijdens updates?

Defecten en fouten tijdens de installatie kunnen leiden tot gegevensverlies. De precieze oorzaak van ontbrekende gegevens na een upgrade is echter nog niet duidelijk.

Hoe kan gegevensverlies worden voorkomen?

De veiligste methode is een back-up op externe offline opslagmedia en/of in een cloudopslag. Zo worden gegevens onafhankelijk van het besturingssysteem opgeslagen.

Welke mogelijkheden zijn er voor gegevensherstel achteraf?

Als de gegevens niet vooraf zijn geback-upt, kan speciale software verwijderde inhoud vinden en herstellen. Ook kunnen gespecialiseerde bedrijven worden ingeschakeld voor gegevensherstel in noodgevallen.

1. waarom is er een risico op gegevensverlies bij een upgrade naar Windows 11?

upgrade des betriebssystems wird installiert
De exacte oorzaak van gegevensverlies bij een upgrade blijft meestal onopgehelderd.

Hoewel alle gegevens standaard worden overgezet bij het uitvoeren van de upgrade, kunnen er toch foutmeldingen verschijnen waardoor gegevens verloren gaan. Microsoft raadt zelf voor de zekerheid ook aan om bestanden en gegevens extern of in de cloud op te slaan alvorens te installeren.

Gelukkig zijn er genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om je gegevens te behouden bij het updaten van Windows 11. En het is ook mogelijk om verloren gegevens achteraf te herstellen. Gespecialiseerde software en bedrijven bieden professioneel gegevensherstel voor gegevens die verloren zijn gegaan door Windows 11-upgrades en kunnen ook inhoud van beschadigde harde schijven reconstrueren.

2. Maak vóór de update een back-up van uw gegevens

Voordat u de Windows 11-upgrade downloadt, updates uitvoert of uw pc opnieuw instelt, moet u belangrijke bestanden veilig opslaan. Wij stellen u betrouwbare opties voor.

2.1 Maak een back-up van bestanden naar cloudopslag of externe harde schijf

Het uitvoeren van regelmatige back-ups is waarschijnlijk de meest gebruikelijke methode om gegevens te back-uppen en maakt het gemakkelijk om de gegevens over te zetten als u een nieuw apparaat wilt kopen of uw pc opnieuw wilt instellen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen: online een back-up maken van je bestanden naar cloudopslag of naar een extern apparaat. We vatten de voor- en nadelen van online back-up kort en duidelijk voor je samen:

 • toegang beschikbaar vanaf elke locatie met een internetverbinding
 • beter beschermd tegen diefstal
 • fysieke schade zoals bij een harde schijf is niet mogelijk
 • beheer en verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan de desbetreffende provider
 • cyberaanvallen mogelijk
 • langzamere back-up- en herstelsnelheid in vergelijking met offline gegevensdragers

Wij raden u aan om bijzonder belangrijke bestanden, zoals werkdocumenten, wachtwoorden en afbeeldingen, zowel online als offline op te slaan voordat u gaat updaten. Zo zit u altijd aan de veilige kant.

2.2 Maak een volledige systeemimage

datensicherung auf externer festplatte
Een externe harde schijf met minstens 200 gigabyte vrije ruimte wordt aanbevolen voor de back-up van de systeemimage.

Als u niet alleen bestanden wilt beschermen tegen verlies, maar ook instellingen van programma’s, geheugenniveaus van games, belangrijke account- en browserinstellingen en soortgelijke gegevens wilt bewaren bij het updaten van Windows 11, moet u vertrouwen op een complete systeemimage.

Hoewel dit een extreem grote hoeveelheid opslagruimte vereist, maakt het een spiegeling van de algemene toestand van het systeem en dus een volledig herstel mogelijk als dit nodig mocht zijn. Zo gaat u te werk:

 1. Open het Configuratiescherm of “Systeem en beveiliging”.
 2. klik op “Back-up en herstel”.
 3. bepaal waar de gegevensback-up moet worden opgeslagen
 4. selecteer de stations die in de systeemimage moeten worden opgenomen
 5. controleer en klik op “Back-up starten

3. 4 manieren om verloren gegevens te herstellen

datenwiederherstellung auf laptop
Met een back-up is het herstellen van gegevens kinderspel.

Als er gegevens verloren gaan, heb je met een back-up een duidelijk voordeel omdat je de gegevens met een paar klikken kunt overzetten. Maar ook zonder een eerdere gegevensback-up zijn er manieren om de oorspronkelijke staat te herstellen.

3.1 Gegevens herstellen vanuit een back-up

Ga als volgt te werk om gegevens van een extern opslagmedium of een cloudback-up over te zetten:

 1. Open de knop Start en vervolgens “Configuratiescherm”.
 2. Open “Systeem en onderhoud” en klik op “Back-up en herstel”.
 3. Selecteer “Mijn bestanden herstellen” en volg de stappen van de wizard

3.2 Vorige versie herstellen voor gegevensback-up

De vorige versies, ook wel schaduwkopieën genoemd, zijn kopieën van gegevens die eerder automatisch door Windows werden opgeslagen en ook na een upgrade op de achtergrond blijven bestaan.

Deze methode is bijzonder geschikt om afzonderlijke mappen en overschreven bestanden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Klik daarvoor gewoon met de rechtermuisknop op de betreffende map of het bestand en selecteer “Vorige versie herstellen”. U kunt nu de gewenste versie uit een lijst selecteren.

Let op: Bij het terugzetten wordt de huidige versie op uw pc vervangen en kan niet ongedaan worden gemaakt. Controleer daarom dubbel of het werkelijk om het juiste bestand gaat.

3.3 Gebruik van software voor gegevensherstel

Verwijderde bestanden hoeven niet per se permanent verloren te zijn, ook al zijn ze niet meer zichtbaar in de prullenbak. Meestal is alleen de zichtbare oproepreferentie in de Verkenner en het bestandssysteem niet meer terug te vinden. Sommige software heeft zich gespecialiseerd in het zoeken naar verwijderde bestanden op de harde schijf en het herstellen ervan met eenvoudige hulpmiddelen.

Windows zelf biedt met Windows File Recovery ook een gratis programma voor gegevensherstel, dat ook bestanden op externe opslagmedia zoals USB-sticks kan herstellen en helpt om iemands gegevens te bewaren tijdens de Windows 11-update.

3.4 Laat professioneel gegevensherstel uitvoeren

Kosten van professioneel gegevensherstel

De kosten voor een professionele data recovery beginnen meestal bij 250 euro en kunnen veel hoger oplopen, afhankelijk van het apparaat, de schade en de inspanning. Met een kostenraming kun je echter meestal van tevoren berekenen wat de prijzen ongeveer zijn.

Als u zelf niet het gewenste resultaat kunt bereiken, moeten professionals worden ingeschakeld: speciale data recovery bedrijven hebben zich toegelegd op het veel voorkomende fenomeen van onbedoeld verwijderde gegevens en hebben hun eigen technologieën ontwikkeld waarmee gegevens kunnen worden hersteld.

Daarvoor geeft u de harde schijf of pc tegen betaling af aan een gespecialiseerd bedrijf, dat meestal onafhankelijk van fabrikant, model of besturingssysteem te werk gaat. Op deze manier kunnen niet alleen verwijderde maar ook beschadigde gegevens, bijvoorbeeld als gevolg van een virus of een Trojaanse aanval, worden gered.

Aangezien sommige gegevensherstelbedrijven helaas ook frauduleus zijn, moet u zich vooraf grondig informeren over het betreffende bedrijf en getuigenissen van andere klanten inwinnen om niet in een kostenval te trappen.

Gerelateerde berichten