Windows XP installatie-CD maken met geïntegreerd Service Pack 3

In tegenstelling tot Service Pack 1 voor Windows Vista kan het 3e Service Pack voor Windows XP weer rechtstreeks in de installatiebestanden op de CD (slipstream) worden geïntegreerd. Dit heeft als voordeel dat u bij …

Windows XP installatie-CD maken met geïntegreerd Service Pack 3

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Windows XP installatie-CD maken met geïntegreerd Service Pack 3

In tegenstelling tot Service Pack 1 voor Windows Vista kan het 3e Service Pack voor Windows XP weer rechtstreeks in de installatiebestanden op de CD (slipstream) worden geïntegreerd. Dit heeft als voordeel dat u bij de installatie van een nieuw systeem de nodige servicepacks niet hoeft mee te nemen. In het artikel vindt u nuttige informatie over Service Pack 3 en instructies over hoe u het Service Pack rechtstreeks in het installatiemedium kunt integreren.

Algemene informatie en nieuwigheden

Microsoft bood Service Pack 3 voor Windows XP al in mei aan om rechtstreeks te downloaden en leverde de andere systemen pas in juni 2008 met de LiveUpdate. Wie Service Pack 3 voorlopig niet via LiveUpdate wil laten installeren, kan dit voorkomen met de Windows Service Pack Blocker Tool Kit.

Volgens sommige deskundigen is Service Pack 3 voor Windows XP waarschijnlijk het laatste service pack voor dit systeem. Gezien de grote verspreiding van XP en het feit dat veel grotere bedrijven Windows Vista weigeren, is een Service Pack 4 echter niet uitgesloten.

Alle informatie over Service Pack 3 is samengevat in KB entry KB936929.

Windows XP SP3 omvat alle eerder (tot 14.04.2008) uitgebrachte Windows XP-updates, inclusief beveiligingsupdates en hotfixes en geselecteerde out-of-sequence releases. Service Pack 3 bevat bijvoorbeeld functies die eerder als updates zijn uitgebracht, zoals Microsoft® Management Console (MMC) 3.0 en Microsoft XML Basic Services 6.0 (MSXML6). Dit betekent dat alle updates van Service Pack 1 of Service Pack 2 ook zijn inbegrepen. Internet Explorer 7 daarentegen moet nog afzonderlijk worden geïnstalleerd en is niet opgenomen in Service Pack 3.

Het KB-artikel KB946480 bevat een lijst van alle updates en hotfixes die zijn opgenomen in Service Pack 3 voor Windows XP.

In vergelijking met Service Pack 2 voor Windows XP zijn er geen belangrijke functionele vernieuwingen. Toch zijn hier enkele voorbeelden van wijzigingen:

 • Detectie van “Black Hole” routers
  Windows XP SP3 bevat verbeteringen in de detectie van black hole-routers (de detectie van routers die pakketten laten vallen zonder deze te bevestigen), die standaard is ingeschakeld.
 • Bescherming van netwerktoegang (NAP)
  Met NAP kunt u aangepaste integriteitsbeleidsregels maken om de integriteit van de computer te controleren voordat toegang of communicatie wordt toegestaan.
 • Windows XP met ingebouwd Service Pack 3 kan nu worden geïnstalleerd zonder een productsleutel in te voeren.
  Net als in Windows Server 2003 SP2 en Windows Vista kunnen gebruikers nu de installatie van het besturingssysteem voltooien zonder een productsleutel in te voeren tijdens een volledige, geïntegreerde installatie van Windows XP SP3. Het besturingssysteem vraagt de gebruiker later om een productsleutel als onderdeel van het Genuine Advantage-programma.

Onduidelijkheden over de vereisten

In de technische documentatie voor Service Pack 3 staat dat een geïnstalleerd Service Pack 1 of Service Pack 2 een voorwaarde is voor Windows XP. Service Pack 3 kan zelfs niet worden geïnstalleerd op systemen zonder een van de eerste twee servicepacks. Een Windows XP gemaakt met een installatie-cd waarin het servicepack via slipstream is geïntegreerd, werkt echter zonder problemen.

Dit leidt tot de conclusie dat de binding aan een Service Pack 1 of Service Pack 2 geen technische redenen heeft. patch-info.de heeft het onderwerp in detail bekeken en komt tot de conclusie dat het vooral support redenen zijn waarom SP1 of SP2 vooraf wordt aangevraagd. Als bewijs levert patch-info.de de SP3onWindowsXPRTM-Enabler.exe als download (niet meer beschikbaar), die de voorwaarden schept zodat SP3 ook op een RTM-systeem (zonder SP1 of SP2) kan worden geïnstalleerd.

Mogelijke problemen

Wij raden alle gebruikers aan een image van het systeem te maken voordat zij SP3 installeren, omdat niet alle problemen met geïnstalleerde programma’s kunnen worden ingeschat. Met name tools die de gebruikersinterface veranderen, firewalls, virusscanners, enz. kunnen uit de pas lopen met Service Pack 3. Zoals bij elk Service Pack zijn de problemen kort na de release bekend, maar ze treffen niet alle gebruikers en zijn zeer individueel. De KB-items KB950717 (Duitse taal), KB947311 (Duitse taal) en KB950718 (Duitse taal) geven een overzicht van de meest voorkomende problemen in verband met SP3.

Daarnaast zijn er bekende problemen met HD-audioapparaten wanneer deze tijdens de installatie de patch KB888111 proberen te installeren, die echter niet meer nodig is voor SP3. Een nieuwe audiodriver van de fabrikant helpt hier.

Als het apparaatbeheer of de netwerkverbindingen leeg blijven, kan dit te wijten zijn aan cryptische vermeldingen in het register of producten van Symantec of andere beveiligingspakketten. Symantec biedt passende oplossingen, die wij in het WinTotal tip-archief hebben gebundeld.

Bezitters van AMD-processoren kunnen last hebben van een stopfout 0x0000007E of STOP 0x000000FC. De achtergrond hiervan zijn voorinstallaties van diverse pc-fabrikanten zoals HP, die hun installatie hebben ingesteld voor Intel- en AMD-systemen. Bij deze installaties wordt zowel een Intel als AMD driver geladen. De XP met SP3 hangt dan in een eindeloze lus met de stopfout als er geen Intel CPU in het systeem wordt gevonden. In KB entry 953356 adresseert Microsoft dit probleem en biedt een patch aan. Als het probleem al is opgetreden, kunt u de PC in veilige modus starten en de service uitschakelen met “sc config intelppm start=disabled”, die verantwoordelijk is voor de stopfout. Dit is gedocumenteerd in het WinTotal tip-archief.

Problemen met gepatchte Windows XP Home

Gebruikers die Windows XP Home gepimpt hebben met de “HomePro Hack” krijgen een licentiefout na installatie van SP3. Het servicepack moet daarom eerst in veilige modus worden verwijderd. Stel vervolgens de ProductSuite waarde weer in op “Persoonlijk” en sla de wijzigingen in het register op zoals beschreven in de tip. Nadat SP3 is geïnstalleerd, kunt u de ProductSuite-waarde weer verwijderen.

Voorbereiding voor de SP3XP CD

Naast een originele Windows XP CD heeft u ook het Service Pack 3 voor Windows XP als complete download nodig. U vindt het hier. Of de Windows XP CD een Home of Professional editie is, doet niet ter zake, evenmin als de status van deze CD (met of zonder geïntegreerd Service Pack 1 of Service Pack 2).

Je hebt ook een brandprogramma nodig dat bootable CD’s kan branden. Wij gebruiken Nero 8 voor ons artikel, maar de procedure is identiek voor Nero 5.5 of andere brandprogramma’s.

Tenslotte heb je de opstartbestanden van de Windows CD nodig om hem bootable te maken. Je kunt de boot code uitpakken met programma’s als ISOBuster (Bootable CD, dan pak je het Microsoft…img bestand hier uit) of je kunt het hier downloaden. De opstartcode is identiek voor alle Windows XP CD’s (ongeacht of het Home of Professional is).

Kopiëren van de CD naar de harde schijf

In de eerste stap moet u de volledige inhoud van de Windows XP CD naar de harde schijf kopiëren.

Om ervoor te zorgen dat u ook alle bestanden meeneemt in het volgende kopieerproces, moet u ervoor zorgen dat u werkelijk alle bestanden kunt zien en dus kopiëren in Deze computer of Verkenner. De nodige instellingen voor het bekijken van alle bestanden in Deze computer of Verkenner vindt u onder Extra’s -> Opties. Beschermde systeembestanden moeten zichtbaar zijn en verborgen bestanden en mappen moeten worden weergegeven.

Alle bestanden tonen

Maak een map aan voor de inhoud van de Windows XP CD, bij voorkeur met de naam xpcdsp3.
Plaats nu uw Windows XP CD en kopieer de volledige inhoud van de CD naar de eerder gemaakte map.

Het resultaat zou er ongeveer als volgt uit moeten zien, maar kan enigszins verschillen naargelang de CD met of zonder SP1 of SP2 was:

001xpsp3

Gegevens van de Windows XP CD op de harde schijf
Klik op de afbeelding om te vergroten

Installatie van Service Pack 3

Omwille van de eenvoud hebben we het bestand WindowsXP-KB936929-SP3-x86-DEU.exe hernoemd naar xpsp3.exe, wat ons wat typewerk bespaart. Anders moeten de volgende commando’s in de bestandsnamen worden aangepast.

De volledige download biedt enkele commandoparameters, waarvan we in het onderstaande het commando INTEGRATE gebruiken:

Screenshot

Parameters tijdens de setup
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als u voldoende ruimte heeft op het standaard temp pad, kunt u meteen beginnen. Het commando om Service Pack 3 op te nemen in de installatiebestanden is:

PFAD1xpsp3.exe /integrate:PFAD2

Als de xpsp3. exe zich bijvoorbeeld op E in de map Download bevindt en we een map xpcdsp3 ook op E hebben aangemaakt, is het commando als volgt: E:Downloadxpsp3.exe /integrate:E:xpcdsp3

Screenshot

Correcte specificatie van pad en parameters

Alternatief:

Als u niet genoeg opslagruimte hebt op het standaard temp-pad, kunt u het downloadbestand ook eerst uitpakken naar een zelf gedefinieerd doelpad en vervolgens de integratie starten.

Voer het volgende in onder Start -> Uitvoeren:
PFADxpsp3.exe -x

Er wordt dan een dialoogvenster geopend met de vraag naar welke bestemming de bestanden moeten worden uitgepakt.

Screenshot

Correcte specificatie van pad en parameter

Ga nu naar de UPDATE-directory in de map met de uitgepakte bestanden en voer hier in

PATHupdate.exe /integreren:TARGET PATH

bijv. d:sp3insti386updateupdate.exe /integrate:d:xpcdsp3.

Het maakt niet uit hoe Service Pack 3 wordt gestart: Eerst worden alle bestanden geïntegreerd en daarna wordt de succesvolle voltooiing gemeld.

Screenshot

Integratieproces

Branden van de nieuwe installatie-CD

Nu we de service pack-bestanden hebben geïntegreerd in de installatiebestanden, hoeven we alleen nog maar een nieuwe CD te branden.

Nero zal nu in de normale modus starten (niet Wizard of Express modus). Schakel eventueel de wizard modus uit onder Help. Maak dan een nieuwe “boot CD”. Selecteer in het venster “New Compilation” boot.bin als image bestand, dat je eerder naar een tijdelijke directory hebt gekopieerd. Stel de emulatie in op “no emulation”, laat het startbericht en laadsegment staan en stel het aantal laadsectoren in op 4.

Screenshot

Het maken van de boot CD
Klik op de afbeelding om te vergroten

Stel in het volgende ISO venster de opties in zoals in de onderstaande afbeelding. Zorg ervoor dat de optie “Do not write ISO ‘;1’ file version” geactiveerd is, anders zal je CD niet kunnen opstarten.

Screenshot

Het maken van de boot CD
Klik op de afbeelding om te vergroten

Brand tenslotte alle inhoud van de xpcdsp3 map op een lege CD.

Screenshot

Het maken van de boot CD
Klik op de afbeelding om te vergroten

Brand de CD in de “Disc-at-Once” modus.

De installeerbare Windows XP CD met geïntegreerd Service Pack 3 is klaar.

Bij problemen met de CD zijn foutieve instellingen voor de boot-CD of speciale fabrikant-CD’s waarmee de “slipstream”-installatie niet altijd zonder fouten werkt.

Informatiebronnen:

KB entry KB936929 met alle informatie over SP3
Service Pack 3 voor XP downloaden

Gerelateerde berichten