Wat is een paasei? Uitleg en bekende voorbeelden

In de informatietechnologie is een Easter Egg een door de ontwikkelaar in een computerprogramma verborgen verrassing. Dit kunnen foto’s, clipart, films, muziek, nieuwe functies, kleine spelletjes of grappige boodschappen zijn. Deze moeten een hint geven …

Wat is een paasei? Uitleg en bekende voorbeelden

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Wat is een paasei? Uitleg en bekende voorbeelden

In de informatietechnologie is een Easter Egg een door de ontwikkelaar in een computerprogramma verborgen verrassing. Dit kunnen foto’s, clipart, films, muziek, nieuwe functies, kleine spelletjes of grappige boodschappen zijn. Deze moeten een hint geven over de maker en zijn in de meeste gevallen niet eens bekend bij de officiële uitgever van de software. In dit artikel laten we je aan de hand van verschillende voorbeelden zien hoe je aan een Easter Egg komt.

Wat is het doel van Easter Eggs?

De makers van de software willen zichzelf vereeuwigen met de virtuele Easter Eggs in hun software en tegelijkertijd de gebruikers wat vermaak bieden.

Waar of in wat voor soort software kunnen Easter Eggs verborgen zitten?

Naast applicaties, besturingssystemen, browsers en games zijn Easter Eggs nu ook te vinden op tal van websites en zelfs in mobiele apps.

Hoe lang bestaan Easter Eggs al?

De eerste Easter Egg ooit zou al in 1978 zijn geprogrammeerd voor de Atari-console. De ontwikkelaar Warren Robinett verborg een geheime kamer in het spel “Adventure”, die op zijn beurt zijn naam bevatte. Volgens de filosofie van Atari was het niet toegestaan de namen van de technici te onthullen.

Betekenis: Wat is het verschil tussen een Easter Egg en een Hidden Feature?

Van tijd tot tijd worden verborgen of moeilijk bereikbare functies in programma’s en toepassingen ten onrechte ook wel Easter eggs genoemd. Wil een Easter Egg echter per definitie zo genoemd worden, dan moet aan drie basisvoorwaarden worden voldaan:

 • de functie heeft geen duidelijk voordeel voor de gebruiker
 • de functie of informatie moet opzettelijk zijn opgenomen
 • en het moet onderhoudend en amusant zijn.

Goed om te weten: Verschillende bronnen herleiden de naam Paasei tot de bekende Fabergé-eieren. De rijkelijk versierde eieren van de gelijknamige juweliersfamilie bevatten altijd kleine verrassingen.

2 De beste paaseieren in computerspellen

Bijna elke World of Warcraft-speler stuit wel eens op het beruchte “chicken pet”. Om het te krijgen ga je in Westfall (of Elwyn Forest) voor een kip staan en kakel je er herhaaldelijk naar met het chatcommando /chicken. Daarna krijg je een queeste en als beloning een van de gevederde wezens als huisdier.

Niet meer actueel maar nog steeds goed: in de first-person shooter klassieker Doom 2 is een digitale paasei van het bloederige soort te vinden. De programmeurs hebben het afgehakte hoofd van ontwikkelingslegende John Romero (gespietst op een speer) in het spel gesmokkeld. Dit doet zich voor als eindbaas en moet worden vernietigd met een raketwerper.

Goed om te weten: Toen John Romero het hoofd ontdekte, heeft hij aan het begin van het level een geluidsfragment toegevoegd dat, als het achterstevoren wordt afgespeeld, de boodschap“Om dit spel te winnen, moet je me doden, John Romero!

Filmsequenz aus Doom 2 mit John Romeros Kopf
In Doom 2 is de eindbaas die je moet verslaan het gespietste hoofd van ontwikkelaar John Romero met een raketwerper.

Verborgen in de firmware van de Nintendo Switch zit een Easter Egg met een nogal trieste achtergrond. Door de console los te koppelen van het internet en de datum van het apparaat in te stellen op 11 juni (als alternatief kun je natuurlijk ook gewoon wachten) krijg je toegang tot een versie van het NES-spel “Golf”. 11 juni is de verjaardag van het overlijden van voormalig Nintendo-voorzitter Satoru Iwata, die bezweek aan kanker.“Golf” was de eerste titel waar hij aan werkte.

Om het spel te starten, moet je met de Joy-Con controller het gebaar imiteren waarmee Satoru Iwata tijdens zijn leven elk van zijn Nintendo Direct-presentaties begon.

Call of Duty – Black Ops 2 bevat zelfs complete retrospellen . Daarvoor moet je schieten op de hoofden van de mannequins op de kaart van Nuketown (en het liefst raken natuurlijk). Daarna kun je de games oproepen via de tv in het midden van het plein.

Easter Eggs in Microsoft Office programma’s

Ook in de Microsoft Office-programma’s zijn er enkele zeer uitvoerig gemaakte paaseieren die zelfs teruggaan tot 1995. Zo zit er in Excel 97 een vluchtsimulator verborgen die met de muis kan worden bestuurd. Open hiervoor een nieuwe werkmap en druk op de F5-toets. Vervolgens kan de simulator worden gestart door “X97:L97” in te voeren, eenmaal op de Shift-toets te drukken, Ctrl en de Shift-toets samen in te drukken en op de diagramassistent in de werkbalk te klikken.

De vlucht door de paarse bergwereld met regenboog is niet het enige verborgen plezier in Microsoft Office. Excel 2000 verbergt een autoracespel, Word 97 een flipperkast en Excel 2010 bevat zelfs een afgeslankte versie van de avonturenklassieker Monkey Island.

Office 2016 bevat geen bekende Easter Eggs, en in 2020 was de pret definitief voorbij: oprichter Bill Gates besloot de software nog veiliger te maken en verbood daarbij alle Easter Eggs.

4 Populaire Easter Eggs in browsers en op websites

Google "Barrel Roll" Easter Egg
Google staat op zijn kop: door in de zoekbalk het commando “do a barrel roll” in te voeren, draait het browservenster één keer om zijn eigen as.

De makers van Google tonen ook humor en hebben tal van Easter Eggs in hun producten verstopt. Als je bijvoorbeeld de term “do a barrel roll” invoert in de zoekbalk, draait het browservenster één keer om zijn eigen as. Het invoeren van de term“Atari Breakout” in de image search is daarentegen wat speelser: het lanceert het gelijknamige arcadespel, dat in de jaren zeventig grote populariteit genoot in arcades.

De opdracht“zerg rush” in de adresregel van de Chrome-browser brengt je naar een spelletje waarin je binnen een bepaalde tijd op vallende letters moet klikken. En als je de Pegman (het gele mannetje) in het gebied van Area 51 (zuidelijk Nevada, VS) in Google Maps laat vallen, verandert hij in een UFO op de kaart.

Google Maps Easter Egg
Door de Pegman in de buurt van Area 51 te laten vallen, verandert hij in een UFO op de kaart.

Tip: Een gesorteerde en gecategoriseerde lijst van alle Google Easter Eggs vind je hier.

Mozilla Firefox toont verborgen berichten na het invoeren van“about:mozilla” of“about:robots“. Het klassieke spel Pacman daarentegen kan in alle bekende browsers worden gespeeld: Voer gewoon het commando“google.com/pacman” in de adresbalk in.

Easter Eggs op Android en iOS

Natuurlijk biedt Google ook Easter Eggs in zijn besturingssysteem Android – en wel sinds versie 2.3. Gingerbread, waarin een stilstaand beeld van de als zombie verklede Gingerbread Man wordt getoond. In de nieuwste versie, Android 10, zijn verschillende nonogrammen (Japanse raadsels) verborgen , die je als volgt kunt activeren:

 1. Ga in de instellingen van uw Android-toestel naar“Telefooninfo -> Software-informatie“.
 2. Klik meerdere malen op de vermelding“Android-versie“.
 3. Er verschijnt nu een Android-logo met een grote 10 op het scherm.
 4. Verplaats de twee cijfers zodat er een Q verschijnt en klik vervolgens meerdere keren op het Android-schrift.

Zelfs bezitters van een Apple iPhone kunnen blij zijn met een of twee verrassingen. Dit zijn echter eerder details dan Easter Eggs in de ware zin van het woord. Zo toont het symbool voor spraakmemo’s precies de trillingen die optreden wanneer het woord“Apple” wordt uitgesproken, en toont het symbool voor de aandelen-app de koersontwikkeling waarmee het aandeel Apple in 2006 concurrent Dell op de beurs inhaalde.

Gerelateerde berichten