Windows biedt vele manieren om bepaalde taken uit te voeren. Maar wist u dat u onder Windows ook kunt internetten met accessoires zoals de rekenmachine? In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit werkt en waar het handig voor is.
- De rekenmachine tot en met Windows Vista en veel andere accessoires van Windows tot en met Windows 10 gebruiken de HTML-help via Internet Explorer om helpteksten weer te geven.
- U kunt deze hulp ook gebruiken om naar een willekeurige website te surfen als het gebruik van browsers op het systeem is geblokkeerd.
- De HTML Help-methode omzeilt echter geen webslot via een proxyserver.
Inhoudsopgave
Breed scala aan surfmogelijkheden beschikbaar
Hoeveel manieren heeft u om toegang te krijgen tot Eurojackpot-pagina’s of online winkels? Op het eerste gezicht wordt dit bepaald door het aantal geïnstalleerde webbrowsers, zoals Internet Explorer (IE), Google Chrome, Mozilla Firefox en, sinds Windows 10, Microsoft Edge.
Er is echter ook een verborgen manier om toegang te krijgen tot websites. Die zit in de HTML-hulp van Windows, een soort mini-browser die nodig is voor het weergeven van de HTML-hulpteksten van veel programma’s onder Windows.
Surfen met de rekenmachine
Laten we bijvoorbeeld de rekenmachine van Windows XP nemen, die je kunt starten via“calc.exe“. Tot Windows Vista gebruikte dit Windows-programma de HTML-help. Om die te bereiken, klik je op het “vraagteken” in de menubalk, die de help van het programma opent.
Als je nu op het icoontje met het gele vraagteken in de HTML-help klikt, opent eronder een menu met de vermelding “Spring naar URL…”.
Hier kun je een webadres invoeren, maar je moet ook http://www invoeren.
De website wordt dan getoond in de hulp aan de rechterkant.
In Windows 10 werkt dit niet meer met de rekenmachine, omdat de “Calc” app daar nu direct doorverwijst naar een webpagina voor hulp. Maar ook in Windows 10 of Windows Server 2016 zijn er nog programma’s die HTML-help gebruiken, bijvoorbeeld de Microsoft Management Console, die wordt gestart met mmc.exe.
Andere programma’s die HTML Help gebruiken zijn de Editor, Paint, MSInfo32, WordPad, Windows Media Player en Windows Movie Maker.
Onveilig surfen door Internet Explorer
Het op deze manier weergeven van webpagina’s is niet alleen erg ongemakkelijk, maar ook onvolledig en vooral onveilig. De technologie voor het weergeven van HTML-inhoud is hier debet aan: Windows gebruikt hiervoor het geïnstalleerde Internet Explorer, dat nog bijna elke maand nieuwe beveiligingslekken vertoont en vooral in oudere versies een potentiële toegangspoort is voor allerlei soorten malware. Bovendien is Internet Explorer niet meer in staat om nieuwere technieken voor het foutloos weergeven van websites weer te geven. Kortom: De weg via de HTML-help is eigenlijk alleen een noodoplossing.
Veilig surfen in een virtuele machine
Op veel systemen zijn nog Internet Explorer versies 6,7 of 8 geïnstalleerd, die niet meer worden onderhouden met updates in het kader van de maandelijkse patchdag en mogelijk onveilig zijn. Wij raden daarom aan een test Windows uit te voeren in een virtuele machine via virtualisers zoals VMWare Workstation Player, VirtualBox of Hyper-V om het uit te proberen. Als het virtuele systeem door “surfen via de Windows-calculator” met malware wordt besmet, wordt deze malware meestal in de virtuele machine geïsoleerd. Als u deze afsluit en geen wijzigingen aanbrengt, reset de virtualiser de virtuele Windows.
Voorgeïnstalleerde, virtuele machines met Windows gratis te downloaden
Voor de tests hoeft u Windows echter niet opnieuw te installeren. Microsoft biedt kant-en-klare Windows-versies van Windows 7 tot Windows 10 als virtuele machines om gratis te downloaden. Hoe u deze kunt downloaden en gebruiken in de verschillende virtualisers, staat beschreven in ons artikel “Kant-en-klare virtuele Windows van Microsoft gebruiken voor tests”.
Geblokkeerde webbrowsers omzeilen met HTML-help
Veel lezers vragen zich waarschijnlijk af wat het nut is van surfen via de Windows of MMC calculator. Naast de ervaring van “het werkt gewoon” zijn er nog andere redenen. U moet bijvoorbeeld “dringend” een bepaalde website op een systeem bezoeken, maar de toegang tot een webbrowser is geblokkeerd door beperkingen, bijvoorbeeld via het register. In deze gevallen kan de truc via de HTML-hulp mogelijk tot succes leiden. Proxy-blokkades, die doorgaans de toegang tot websites buiten het lokale intranet verhinderen, kunnen met deze methode niet worden omzeild.