Windows 11 Moment 2 Update – ChatGPT via Bing en nog veel meer vernieuwingen

Buiten de gebruikelijke cyclus van 6 maanden voor nieuwe functie-updates voor Windows 10 en Windows 11 heeft Microsoft met de patchdag van maart 2023 tal van vernieuwingen voor Windows 11 22H2 geleverd die een aparte …

Windows 11 Moment 2 Update – ChatGPT via Bing en nog veel meer vernieuwingen

Windows 11 Moment 2 Update
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 11 Moment 2 Update – ChatGPT via Bing en nog veel meer vernieuwingen

Buiten de gebruikelijke cyclus van 6 maanden voor nieuwe functie-updates voor Windows 10 en Windows 11 heeft Microsoft met de patchdag van maart 2023 tal van vernieuwingen voor Windows 11 22H2 geleverd die een aparte presentatie rechtvaardigen. Onder de vernieuwingen van de Windows 11 Moment 2 update is niet alleen de integratie van een chatbot via Bing in de stijl van ChatGPT direct vanuit het Windows 11 Startmenu.

Voor wie is de nieuwe Windows 11 Moment 2 Update beschikbaar?

Gebruikers van Windows 11 22H2 ontvangen de update samen met de maandelijkse update sinds de patchdag van maart 2023 onder KB5023706.

Zijn de nieuwe functies ook beschikbaar voor Windows 11 22H1?

Microsoft is momenteel niet van plan de functies voor Windows 11 22H1 te leveren.

Waarom zijn niet alle functies ingeschakeld?

Microsoft heeft alle functies geïmplementeerd, maar sommige zijn momenteel alleen beschikbaar voor Insiders. Binnenkort

1. nieuwe functies in de maandelijkse update van Windows 11

Op de maandelijkse patchdag brengt Microsoft niet alleen beveiligingsupdates uit voor Windows 11, maar vaak ook kleinere detailverbeteringen – zogenaamde Quality of Life-updates. Grotere vernieuwingen worden ongeveer elke 6 maanden uitgebracht, onlangs nog met de Windows 11 22H2 Update. Voor Microsoft is deze periode te lang voor nieuwe vernieuwingen, zodat de laatste tijd ook spannende nieuwe functies ons bereiken als snapshot-updates in het kader van de maandelijkse patchdag.

1.1 KB5022913 kondigde de Moment 2 update al aan

Microsoft bracht enkele weken geleden onder KB5022913 al een preview-update uit voor Windows 11 22H2, die tal van nieuwe functies biedt. Deze update is opgenomen in de maandelijkse update voor Windows 11 22H2 KB5023706 in de Microsoft-patch voor maart 2023, dus alle gebruikers van deze Windows 11-versie zullen er binnenkort van profiteren.

Wat is nieuw in de Moment 2 Update

De Moment 2 Update van Microsoft, zoals hij intern wordt genoemd, heeft veel vernieuwingen, die voor de hand liggen, maar sommige vallen pas op na langer gebruik. Microsoft heeft in de volgende video al een aantal van de vernieuwingen laten zien, maar dat zijn lang niet alle.

2.1 Chatbot in de stijl van ChatGPT via Bing

Op AI gebaseerde chatbots die op basis van vragen van de gebruiker hun eigen teksten beantwoorden uit een enorme pool van teksten zijn momenteel helemaal in. De bekendste vertegenwoordiger is ChatGPT. Microsoft sprong er al vroeg op, investeerde 10 miljard US dollar in OpenAI, de bedenkers van ChatGPT, en koppelt deze technologie nu aan zijn eigen zoekmachine Bing. Hoewel de bot nog in bèta is, kan hij al worden gebruikt via de zoekbalk van Windows 11. Daarvoor typen gebruikers hun vraag in het zoekvenster en klikken ze op het nieuwe Bing-item, zoals te zien is in de video hierboven.

Windows 11 Moment 2 Update - Chatbot in der Suche vom Startmenü
Windows 11 Moment 2 Update – Chatbot in de zoekfunctie vanuit het startmenu.

In de praktijk werkt dit echter nog niet. Microsoft activeert de functie pas geleidelijk aan. Geïnteresseerde gebruikers moeten dus nog op een wachtlijst voor de nieuwe Bing worden gezet.

Das neue Bing mit ChatGPT ist erst nach einer Einladung in der neuen Bing-Suche möglich.
De nieuwe Bing met ChatGPT is alleen mogelijk na een uitnodiging in de nieuwe Bing search
.

Bij ons werkte de activatie direct, maar de invoer in het zoekveld werd nog niet automatisch doorgestuurd naar de chatbot.

Wat ons al erg aansprak is het feit dat de chatbot van Microsoft in vergelijking met andere vertegenwoordigers niet alleen bronnen noemt, maar ook drie verschillende stijlen voor een antwoord uitvoert.

bing AI - Vorzüge von Windows
De nieuwe Bing AI beoordeelt de verdiensten van Windows als antwoord op onze vraag.

In verband met zoeken zijn ook de zoekinstellingen voor de taakbalk aangepast. U kunt nu kiezen of alleen een zoekpictogram, een zoekpictogram met een label of alleen een zoektekstveld in de taakbalk moet worden weergegeven.

Im Windows 11 Moment 2 Update können Sie das Suchfeld anpassen.
In de Windows 11 Moment 2 Update kun je het zoekvak aanpassen.

2.2 Snipping Tool legt video van het scherm vast

De Snipping Tool van Windows 11, waarmee screenshots kunnen worden gemaakt, kan nu ook het bureaublad filmen. Aan de werking is niets veranderd. Wel kun je nu via de werkbalk kiezen tussen de foto- en videomodus.

Das Snipping Tool macht jetzt auch Videos vom Desktop.
De Snipping Tool maakt nu ook video’s van het bureaublad.

Zodra je het opnamegebied hebt geselecteerd, verschijnt bovenaan een opnameregelaar. Daaroverheen start je de opname, die vervolgens met een aftelling van 3 naar beneden opneemt. U kunt de opname pauzeren, stoppen of direct weggooien. De voltooide video wordt opgeslagen als een MP4-bestand.

2.3 Phone Link voor iOS

Tot nu toe was het alleen mogelijk om Android toestellen te koppelen via de smartphone link in Windows. Microsoft heeft het nu mogelijk gemaakt om ook iOS-apparaten te koppelen en zo toegang te krijgen tot verdere functies van het apparaat. Het koppelen gaat via Bluetooth met behulp van de Assistant. Zodra het toestel gekoppeld is, zijn de berichten, oproepen en contacten van het toestel direct beschikbaar onder Windows.

ipone mit Windows 11 gekoppelt
Een gekoppelde iPhone toont berichten en meer direct in Windows.
.

De functie is momenteel nog niet ontgrendeld in alle Windows-installaties. Alleen Windows Insider-gebruikers kunnen de functie momenteel gebruiken.

smartphone Link noch nicht für iphone überall verfügbar
De Smartphone Link voor de iPhone is nog niet voor alle gebruikers beschikbaar.

2.4 Verbeterde widgets op het bureaublad in Windows 11

De Windows 11-widgets op het bureaublad werden verkocht als grote vernieuwingen, maar hebben tot nu toe weinig vrienden gevonden onder gebruikers. Met de update zijn de widgets nu in volledig scherm mogelijk. Daarnaast zijn er nu meer widgets, bijvoorbeeld van Spotify en Meta, en Phone Link, dat ook de status van het apparaat en nieuwe berichten als widget weergeeft.

Windows 11 Moment 2 Update zeigt auch neue Widgets an
De Windows 11 Moment 2 update toont ook nieuwe widgets.

2.5 Betere aanpassing van Windows Studio-effecten

Windows 11 22H2 introduceerde Windows Studio Effects, waarmee ondersteunde videocamerafuncties zoals stemfocus, achtergrondvervaging en oogtracering werden toegevoegd. In de nieuwe update is het aanpassen van deze functies eenvoudiger gemaakt door de effecten direct toegankelijk te maken vanuit de Snelle instellingen in de taakbalk.

2.6 Kladblok met tabbladen

Het aloude Kladblok, helaas nog steeds slechts een zwakke teksteditor qua functionaliteit, kan nu tenminste tabbladen doen. Notepad heeft echter geen verdere functionaliteit gekregen, zoals codeherkenning voor verschillende talen, en is nog steeds de slechtere keuze voor ontwikkelaars in vergelijking met tools als Notepad++.

Notepad mit Tabs
Kladblok met tabbladen, een van de andere nieuwe functies.

2.7 Bestandsbeheer in Verkenner over tabbladen heen

Windows Verkenner kent tabbladen sinds de herfstupdate 22H2 in Windows 11. Een grote tekortkoming was echter dat bestanden en mappen nog steeds van het ene naar het andere tabblad konden worden verplaatst. Dit euvel is verholpen. Wanneer u een bestand of map naar een ander tabblad sleept, worden deze items op dezelfde schijf verplaatst of naar een andere schijf gekopieerd. Beide kunnen worden gewijzigd door de Shift-toets ingedrukt te houden.

2.8 Taakbeheer met zoekbalk

De Taakbeheer, die in eerdere updates al veel verbeteringen heeft ondergaan, heeft nu een zoekbalk. U kunt deze gebruiken als filter voor processen, fabrikanten of de PID om de resultaten duidelijker weer te geven.

Suche im Task Manager
Je kunt nu de zoekfunctie in het Taakbeheer gebruiken om sneller processen te filteren.

3. verdere vernieuwingen in de Windows 11 Moment 2 Update

Andere nieuwe functies in de nieuwe update voor Windows 11 22H2 omvatten verbeterde ondersteuning voor gebruikers met visuele beperkingen. Windows ondersteunt nu meer brailleleesregels en kent ook nieuwe spraakopdrachten voor bediening zonder muis of toetsenbord.

In de instellingen onder Systeem -> Prestaties staan nu energie-aanbevelingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen terwijl je toch werkt. De energieaanbevelingen kunnen helpen het stroomverbruik te verminderen en de levensduur van de batterij te verbeteren.

Windows 11 Moment 2 Update - Energieempfehlungen
De Windows 11 Moment 2 Update geeft nu ook energie-aanbevelingen.

De Foto’s-app van Windows 11 brengt nu lokale foto’s samen met die in de cloudopslag van Microsoft via OneDrive, maar ook van Apple via iCloud. Voorwaarde is wel dat ze ook iCloud voor Windows uit de App Store geïnstalleerd en ingesteld hebben.

Foto App zeigt Inhalte von iCloud und OneDrive
De foto-app toont inhoud van iCloud en OneDrive.

Tip: Hoe je Apple Calendar & Co. instelt en synchroniseert met iCloud voor Windows staat in detail beschreven in deze tip.

Een nieuwe Windows 365-app uit de Microsoft Store biedt directe toegang tot een cloud-pc via Windows 365 en is waarschijnlijk vooral gericht op zakelijke gebruikers.

Microsoft 365 App in Windows 11 Moment 2 Update
Microsoft 365 App in Windows 11 Moment 2 Update.

Gebruikers van Windows 11 Pro of hogere edities in een Azure Active Directory (AAD) krijgen AI-suggesties in het menu Start voor bestanden, vergaderingen en meer op basis van gebruik in het verleden. Windows’ File Explorer zoeken houdt in dergelijke omgevingen ook rekening met zowel lokale als cloud-bestanden.

Verbeterde aanraakbediening maximaliseert het scherm en verbergt de taakbalk wanneer het toestel in aanraakmodus staat. Een veeg omhoog brengt zowel de taakbalk als de widgets terug.

Microsoft Teams is na de integratie in Windows 11 herzien om het gebruik ervan veel gemakkelijker te maken, vooral voor thuisgebruikers.

4 Onze conclusie – Ga zo door Microsoft

Op veel plaatsen heeft men sinds lange tijd weer het gevoel dat Microsoft ook de feedback van klanten ter harte neemt en functies implementeert die allang hadden moeten komen, zoals slepen en neerzetten in andere tabbladen in Windows Verkenner. De integratie van foto’s uit iCloud in de foto-app is een eerste stap, maar sluit momenteel nog steeds alle gebruikers van de Google Cloud onder Android uit. Microsoft moet dit verbeteren.

Gerelateerde berichten