Eigenaars van een netbook worden vaak geconfronteerd met het probleem hoe ze vereiste software van CD/DVD kunnen installeren op hun netbook, dat meestal geen optisch station heeft. In het volgende artikel laten we zien hoe je ISO-images van CD’s en DVD’s maakt en deze images integreert als een virtueel station in Windows. De techniek van het werken met ISO-images is niet alleen interessant voor bezitters van een netbook. We leggen uit waarom.
Inhoudsopgave
Netbooks en hun handicap
Netbooks zijn een geweldige uitvinding. De apparaten zijn handzaam, leveren voldoende vermogen voor routinetaken en hebben een voldoende lange batterijduur. De meeste netbooks zijn echter niet uitgerust met een optische drive. Op het laatst wanneer hij software van CD/DVD probeert te installeren, wordt de trotse netbook eigenaar daarom geconfronteerd met het probleem hoe de software op zijn of haar apparaat te krijgen.
Naast het kopiëren van de gegevens naar een USB-stick bestaat ook de mogelijkheid om een image van de gegevensdrager te maken en deze als virtueel station in Windows te integreren. Het voordeel ten opzichte van de USB-stick is dat de ISO-image op de computer kan worden opgeslagen voor meervoudig gebruik (b.v. encyclopedie), gemakkelijk weer op een gegevensdrager kan worden gebrand en ook vele andere voordelen in de omgang biedt ten opzichte van de USB-variant.
Al jaren beproefde technologie
De emulatie van optische media is niet alleen een thema sinds de uitvinding van netbooks en is al jaren mogelijk met talrijke gratis maar ook commerciële producten op de markt.
Technisch gezien is de eerste stap het maken van een ISO-image van de inhoud van een DVD of CD. De gegevens worden gestructureerd opgeslagen in ISO 9660-formaat als een groot beeldbestand. Bij deze methode blijven het bestandssysteem en de attributen van een ISO-image ongewijzigd. Naast het ISO-formaat slaan andere programma’s ook beelden op in de formaten BIN, IMA/IMG, CIF, NRG, IMG/CCD, MDF/MDS, VCD, VaporCD, P01/MD1/XA, VC4/000, VDI, C2D, BWI/BWT, CDI, TAO/DAO, PDI. Met het ISO-formaat zit je echter aan de veilige kant, omdat het door veel toepassingen en ook op verschillende platforms (bijv. Linux) wordt begrepen.
Bijna alle brandprogramma’s kunnen ISO-images openen en terugbranden op een optische gegevensdrager, waardoor een digitale kopie ontstaat die in principe overeenkomt met het origineel (kopieerbeveiligingsmaatregelen zoals defecte sectoren uitgezonderd).
ISO-images kunnen ook worden “gemount” als virtuele stations met de juiste aanvullende software, wat neerkomt op “invoegen”. Dit geeft het besturingssysteem de indruk dat de gebruiker een echte CD/DVD in een bestaand station heeft geplaatst.
Er zijn vele toepassingsgebieden voor de emulatie van optische media met behulp van images:
- Notebookbezitters waarderen de mogelijkheid om verschillende gegevensdragers met catalogi, naslagwerken of foto’s mee te nemen zonder de originele gegevensdragers nodig te hebben.
- Power users plaatsen vaak benodigde gegevensdragers als ISO images op de harde schijf en hebben zo snel toegang tot hun inhoud.
- In grotere netwerken worden software oplossingen gebruikt die ISO images leveren in plaats van echte media als alternatief voor dure CD/DVD servers met verwijderbare media. Aan de gebruikerszijde biedt een overeenkomstige client toegang tot de virtuele media.
- ISO-images kunnen rechtstreeks op virtuele stations worden gemount in virtuele omgevingen zoals Microsoft Virtual PC of VMWare.
- Windows 7 kan ISO-images zonder extra software op optische media branden.
- De meeste Linux-distributies worden als ISO-images ter download aangeboden en kunnen gemakkelijk op een lege schijf worden gebrand of op die manier in virtuele omgevingen worden geïntegreerd.
- Veel noodsystemen worden ook als ISO-images aangeboden.
- Ten slotte is de hoge snelheid waarmee ISO-images op de harde schijf kunnen worden benaderd een bijzonder goed argument om ze te gebruiken als u dergelijke media vaak moet raadplegen.
De weg naar een ISO-image
ISO-images kunnen van CD’s en DVD’s worden gemaakt. De inhoud en de grootte van de media (bv. DVD-5 of DVD-9) zijn in principe irrelevant. Om auteursrechten te beschermen, markeren fabrikanten van met name computerspellen de gegevensdragers echter opzettelijk met fouten om het lezen ervan te bemoeilijken. Bovendien is het in Duitsland niet mogelijk om legaal beelden van film-dvd’s te maken omdat deze zijn uitgerust met CSS-kopieerbeveiliging. Niet het verwijderen van de kopieerbeveiliging vormt een belemmering, maar de auteurswet met zijn §108 b UrhG, volgens welke het aanbieden van software om kopieerbeveiligingssystemen te omzeilen in Duitsland strafbaar is. Zoals bekend eindigt het internet in Duitsland, nietwaar?
Om een ISO image te maken, heb je eerst een programma nodig om de gegevensdrager te lezen. Naast de vele brandprogramma’s (Nero, DeepBurner, FinalBurner Free, InfraRecorder, ImgBurn, CDBurnerXP) zijn er ook speciale oplossingen voor het maken van ISO images, zoals de shareware vertegenwoordigers UltraISO, VirtualCD. Voor de eenvoudige taak van het maken van een ISO-image van een gegevensdrager kun je echter ook terugvallen op gratis freeware. Naast de eerder genoemde brandprogramma’s, waarvan alle behalve Nero gratis zijn, zijn hier twee oplossingen beschikbaar.
ISO Recorder Power Toy
Freeware, te downloaden via WinTotal
De ISO Recorder Power Toy breidt de brandfunctie van Windows uit met de mogelijkheid om 1:1 kopieën van CD’s en ISO images te branden, maar kan ook alleen gebruikt worden voor het lezen van optische gegevensdragers als ISO images. De tool installeert zichzelf met een rechtsklik en integreert zichzelf in het contextmenu van de CD-brander en de CD-stations.
ISO-images kunnen worden gemaakt via het contextmenu -> “Copy CD to Image File”.
Een ISO-image maken van een gegevensdrager |
De functie “CD naar CD” maakt een kopie on the fly, d.w.z. rechtstreeks van de bron naar het doelstation.
ISO-bestanden daarentegen kunnen worden gebrand via het contextmenu van een geselecteerd ISO-bestand -> “Copy Image to CD”.
Opnieuw branden van een ISO-image naar een gegevensdrager |
MagicISO Virtuele CD/DVD-ROM
Freeware, Downloaden via WinTotal
MagicISO Virtual CD/DVD-ROM kan ook afbeeldingen van optische gegevensdragers maken. Naast het ISO-formaat ondersteunt het programma ook de formaten BIN, CUE, NRG en het gecomprimeerde UIF-formaat, dat vooral ruimte bespaart op de harde schijf, maar slechts door enkele programma’s wordt ondersteund.
Na de installatie integreert MagicISO Virtual CD/DVD-ROM zichzelf in het systeem via een ladepictogram.
MagicISO Virtuele CD/DVD-ROM |
Met de functie “Make CD/DVD Image” kan een image worden gemaakt.
ISO-afbeelding maken |
MagicISO Virtual CD/DVD-ROM kan echter, naast het eenvoudig uitlezen van gegevensdragers in beeldgegevens, ook de 2e functie uitvoeren die voor emulatie nodig is: een of meer virtuele stations in het systeem opnemen.
Emulatie van optische stations
MagicISO Virtual CD/DVD-ROM, waarmee gegevensdragers worden uitgelezen, kan virtuele stations in het systeem integreren. Daartoe installeert de software eerst een systeemdriver die, ondanks waarschuwingen voor het tegendeel, ook onder Windows 7 probleemloos draait.
Onder “Set Number of Drives” wordt via het ladepictogram bepaald hoeveel virtuele schijven de gebruiker nodig heeft. Er zijn maximaal 15 schijven mogelijk.
Instellen van het aantal drives |
De aangemaakte stations zijn beschikbaar via de werkruimte van Windows, maar ook via de eerste vermelding “Virtuele CD/DVD-ROM” van het bladsymbool. Hier toont het programma de bestaande virtuele stations.
ISO-images plaatsen en uitwerpen |
Met “Mount” kunt u ISO images “invoegen” en met “unmount” kunt u ze “uitwerpen”.
Naast het ISO-formaat kunnen ook beeldformaten als BIN, IMA/IMG, CIF, NRG, IMG/CCD, MDF/MDS, VCD, VaporCD, P01/MD1/XA, VC4/000, VDI, C2D, BWI/BWT, CDI, TAO/DAO, PDI worden gemount. De stationsletter van het virtuele station kan worden gewijzigd onder “Change Drive Letter”. De andere functies zoals “Bewerken” of “Branden” zijn alleen mogelijk via de volledige versie Magic ISO Maker, maar zijn niet vereist voor de emulatie.
Virtuele CloneDrive
Freeware, te downloaden via WinTotal
Een andere mogelijkheid om een ISO-bestand als image in het systeem te integreren wordt geboden door de freeware Virtual CloneDrive, die ook een of meer virtuele stations emuleert en ISO-afbeeldingen en ook CCD, DVD, IMG, UDF, BIN als formaten via het ladepictogram ondersteunt.
Virtual CloneDrive |
Alternatief met kosten: Virtuele CD
Virtual CD is al jaren een van de bekendste producten voor het emuleren van DVD/CD en is op het moment van dit schrijven beschikbaar in versie 10, die ook gecertificeerd is voor Windows 7 en 64-bit drivers biedt. In vergelijking met freeware-oplossingen krijgt u met de aankoop van het product een uitgebreide en geavanceerde alles-in-één oplossing. Virtual CD leest niet alleen gegevensdragers als beelden (ISO of Virtual CD’s eigen formaat), maar biedt ook een comfortabel en uitgebreid beheer van virtuele beelden met wachtwoordbeveiliging, enz. Bovendien kunnen beelden van muziek CD’s automatisch worden omgezet in een gecomprimeerd muziekformaat (MP3, OGG Vorbis). Een geïntegreerde brandfunctie brengt beelden ook weer op echte gegevensdragers.
De demoversie (download via WinTotal) kan 30 dagen worden gebruikt en vervolgens met een gekochte licentiesleutel worden ontgrendeld naar de volledige versie.
Virtuele CD |
De fabrikant biedt ook speciale client/server-oplossingen voor gebruik in netwerken.
USB-stick in plaats van ISO-image?
Het gebruik van ISO images is niet alleen interessant voor bezitters van een netbook en kan eenvoudig worden geïmplementeerd met freeware, zolang je toegang hebt tot een PC met een optische drive om te lezen. De gegevens kunnen van de PC naar de notebook of netbook worden overgebracht via een USB-stick of het netwerk.
Het is echter niet altijd nodig om van elke installatiegegevensdrager een ISO-image te maken. Dit heeft alleen zin als u de ISO-image in de toekomst wilt gebruiken (bijv. clipart-cd, installatiemedium voor het besturingssysteem of Office-pakket, enz.) Anders kan de inhoud van de meeste installatie-cd’s gemakkelijk naar een USB-stick worden gekopieerd en kunnen de programma’s van daaruit worden geïnstalleerd. Het is belangrijk dat alle bestanden naar de stick worden gekopieerd, ook de bestanden die mogelijk verborgen zijn. Om alle bestanden weer te geven, moet in Windows onder Extra -> Mapopties -> Weergave de functie “Beschermde systeembestanden verbergen” worden uitgeschakeld en de functie “Verborgen bestanden en mappen weergeven” worden geactiveerd. Voor Windows 7 heet de optie “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven”, die moet worden geactiveerd.
Tabblad “Bekijken” onder Mapopties |
Windows installeren vanaf USB-stick
De emulatie van ISO-afbeeldingen is echter niet geschikt om een besturingssysteem te installeren. In ieder geval Windows Vista en Windows 7 kunnen zonder problemen vanaf een USB-stick worden geïnstalleerd. De exacte procedure hiervoor staat beschreven in de tip “Windows installeren vanaf een USB-stick” uit ons tiparchief.