Windows 10X – we introduceren het nieuwe besturingssysteem van Microsoft

Voor komende mobiele apparaten, zoals de Surface Neo tablet met twee displays, zal Microsoft Windows 10X als besturingssysteem gebruiken. In het volgende artikel presenteren we het aankomende besturingssysteem in meer detail, benoemen we gebruiksgebieden en …

Windows 10X – we introduceren het nieuwe besturingssysteem van Microsoft

Windows10X auf dem Surface Duo
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 10X – we introduceren het nieuwe besturingssysteem van Microsoft

Voor komende mobiele apparaten, zoals de Surface Neo tablet met twee displays, zal Microsoft Windows 10X als besturingssysteem gebruiken. In het volgende artikel presenteren we het aankomende besturingssysteem in meer detail, benoemen we gebruiksgebieden en beantwoorden we ook de vraag of Windows 10X op middellange termijn Windows 10 zou kunnen vervangen.

Is Windows 10X een nieuw besturingssysteem?

Windows 10X is geen volledig nieuwe ontwikkeling, maar een onderdeel van de Windows-familie met veel aanpassingen en optimalisaties om een nieuwe gebruikerservaring te bieden, vooral op mobiele platforms zoals tablets, ultrabooks of laptops.

Zal Windows 10X de vorige Windows 10 vervangen?

Windows 10 blijft als zelfstandig besturingssysteem op de desktop bestaan en wordt niet vervangen door Windows 10X, dat echter in principe ook op desktop-pc’s kan worden gebruikt.

Zullen normale desktopprogramma’s ook draaien onder Windows 10X?

In tegenstelling tot de eerste experimenten zoals Windows RT, zullen onder Windows 10x niet alleen apps uit de Windows Store kunnen worden gestart, maar ook klassieke Windows-programma’s.

1. een nieuwe poging om Windows op mobiele platforms te vestigen

Windows 10 is volgens Microsoft geïnstalleerd op meer dan 900 miljoen apparaten, waarmee het in feite het meest gebruikte desktop-besturingssysteem is. Maar zo succesvol als Microsoft is op de desktop, zo sterk is de mobiele sector niet geweest voor de softwarefabrikant uit Redmond: Windows RT of Windows 10S als afgeslankte Windows, waarmee alleen speciale apps konden worden uitgevoerd, flopte net als Windows Mobile als alternatief voor Android en iOS.

Windows 10 Mobile
Windows 10 Mobile op smartphones is verleden tijd.

Microsoft heeft Windows 10 dus ook geschikt gemaakt voor tablets, wat indrukwekkend wordt gedemonstreerd door de Surface-tablets van Microsoft zelf. Toch lijkt Windows 10 in principe overbelast voor gebruik als “klassieke tablet” en vereist het ook bijbehorende hardware, wat de kosten per apparaat weer opdrijft.

Microsoft Surface Pro
De Microsoft Surface Pro is een combo van tablet en notebook met optionele peninvoer.

Met iOS en het nieuwe iPadOS heeft Apple op indrukwekkende wijze bewezen dat een beperkt aantal functies en aanpassing aan mobiel gebruik kopers niet afschrikt en dat desktopsystemen en mobiele systemen elkaar goed kunnen aanvullen. Ter vergelijking: Android is vooral thuis op mobiele platforms, of het nu gaat om smartphones, tablets of zelfs smart-tv’s.

1.1 Nieuwe Surface-apparaten met Windows 10X als besturingssysteem

Tijdens het Surface-evenement van oktober 2019 in New York onthulde Microsoft nieuwe apparaten in de Surface-familie, waaronder dual-display apparaten genaamd Surface Neo en Surface Duo.

Microsoft Surface Duo mit Windows 10X
De Microsoft Surface Duo met twee schermen ligt qua formaat met 8 inch meer in de lijn van Apple’s iPad Mini.

Beide apparaten zijn in feite een tablet met twee schermen, die via een fijn scharnier met elkaar verbonden zijn en ook met een pen bediend kunnen worden.

Surface Neo mit Windows 10X
De Surface Neo met Windows 10X komt in uitgeklapte toestand op een schermformaat van 13 inch.

Hiermee kiest Microsoft een andere aanpak dan Samsung met de Galaxy Fold of Huawei met de Mate X, waarbij het display zelf opvouwbaar is. Microsoft haakt in op het idee van 2-in-1 convertibles zoals de Lenovo Yoga, waarbij een ultrabook in een tablet kon worden veranderd door het toetsenbord neer te klappen. In plaats van de behuizing met toetsenbord gebruikt Microsoft voor de Surface Neo een tweede beeldscherm en komt in opgevouwen toestand op een formaat van ongeveer 13 inch.

Surface Neo zusammengeklappt
De Surface Neo opgevouwen met de magnetische pen aan de achterkant
.

Een van de displays kan een virtueel toetsenbord tonen en dus weer bijna als een echte notebook gebruikt worden of optimaal aangevuld met een echt toetsenbord. Delen van het display worden dan gebruikt voor statusindicatoren en het touchpad.

Surface Neo mit virtueller Tastatur und Windows 10X
Windows 10X kan een virtueel toetsenbord tonen op een display, waardoor de Surface Neo als een notebook kan worden gebruikt
.

Een echt toetsenbord moet worden aangeboden voor een betere type-ervaring. Als dit op het display wordt geplaatst, verschijnt daaronder een virtueel touchpad.

Surface Neo mit echter Tastatur
Surface Neo met echt toetsenbord

De Surface Neo en Surface Duo worden naar verwachting ergens in 2020 uitgebracht en zijn waarschijnlijk het begin van een nieuwe klasse apparaten met twee schermen, waar andere fabrikanten zoals Dell of Lenovo zeker op zullen inhaken. Dat is althans de verwachting van Microsoft.

2. Windows 10X als het nieuwe besturingssysteem voor mobiele platforms

In oktober 2019 presenteerde Microsoft Windows 10X in meer detail in een blogpost en noemde hier Windows 10X als het aankomende besturingssysteem voor mobiele platformen zoals de Surface Neo. De vorige codenaam was “Santorini”. Windows 10X kan echter niet alleen worden gebruikt op apparaten met twee schermen. Het kan ook worden gebruikt op apparaten met slechts één scherm.

Dit moet bewijzen wat websites als WindowsArea al vermoedden onder de codenaam “Windows Core OS”: Microsoft werkt aan een nieuw besturingssysteem, maar het is geenszins een “Windows lite”.

2.1 Dit zijn de verschillen tussen Windows 10X en Windows 10

De “X” in de naam staat voor “Expression” en is bedoeld om de nieuwe expressie van Windows 10 te onderstrepen. Windows 10X maakt echter nog steeds deel uit van de Windows-familie en verschilt dus niet fundamenteel van Windows 10.

2.1.1 Technische basis

De basis van het nieuwe besturingssysteem is de klassieke Windows-kern, die is afgeslankt en gecomprimeerd als Windows Core OS. Naast de core draait een UWP- en webappsysteem, waarmee Universal Windows Apps uit de Store en Progressive Web Apps (PWA) kunnen worden uitgevoerd. Progressive Web Apps zijn websites die zich dankzij HTML5, CSS3 en JavaScript gedragen als apps en ook als zodanig worden bediend. Voorbeelden van verschillende PWA-apps zijn te vinden op PWA.bar.

Google Maps als PWA
Google Maps als PWA

Om niet hetzelfde lot te ondergaan als Windows RT, dat geen desktop apps kon draaien, zal Windows 10X ook een Win32 subsysteem hebben. Dit zorgt ervoor dat klassieke desktopprogramma’s ook uitgevoerd kunnen worden. Het Win32-subsysteem zal echter alleen worden geladen wanneer een programma het nodig heeft .

Het Win32-subsysteem, belangrijk voor normale desktop-apps, draait niet automatisch en wordt alleen gestart als het nodig is.Hiermee omzeilt Microsoft het probleem van Windows RT of Windows 10S, die alleen apps uit de winkel konden draaien. De desktopprogramma’s worden uitgevoerd in een container, vergelijkbaar met een Hyper-V of VirtualBox virtuele machine.

De volledige functionaliteit in vergelijking met Windows 10 wordt echter niet vastgesteld door het Windows-subsysteem voor Win32-toepassingen; sommige interfaces of mechanismen van de desktopversie van Windows 10 ontbreken zonder dat men kan spreken van een afgeslankte Windows Lite.

2.1.2 Nieuw bedieningsconcept

Windows 10X maakt gebruik van een nieuw startmenu. Dit verschijnt in het midden van het scherm. In het bovenste gedeelte staat een zoekfunctie, vergelijkbaar met die van Windows 10, waarmee je kunt zoeken naar apps, programma’s, instellingen, bestanden en ook in het web.

Neues Startmenü in Windows 10X
Nieuw startmenu in Windows 10X

Daaronder staan de veelgebruikte apps en een knop om alle apps te bekijken. In het derde gebied staan recent gebruikte bestanden, die dus heel snel geopend kunnen worden.

Microsoft heeft de instellingen in de huidige preview-versie van Windows 10X al op dezelfde manier gestructureerd als Windows 10, maar heeft enkele opties weggelaten. Hopelijk blijft gebruikers van Windows 10X het klassieke bedieningspaneel bespaard, want dat zou de bediening alleen maar onnodig compliceren.

3 Prijzen en beschikbaarheid

Wanneer en of Windows 10X überhaupt als apart besturingssysteem verkocht zal worden is niet bekend, maar naar onze inschatting is dat onwaarschijnlijk. Veel wijst erop dat Microsoft het nieuwe Windows alleen in licentie zal geven aan fabrikanten die apparaten voor het nieuwe Windows 10X willen aanbieden.

3.1 Gratis emulator en testversie van Windows 10X

U kunt Windows 10X nu echter al testen. Microsoft stelt een emulator voor de nieuwe hardware en een image voor Windows 10X beschikbaar om gratis te downloaden. Je moet je wel eerst registreren als Windows Insider en een 64-bits versie van Windows 10 Pro, Enterprise of Education nodig hebben met de Windows Insider Preview build 10.0.19555 of hoger.

Emulator für Windows 10x - SDK-für-Surface-Neo
Microsoft biedt een gratis emulator voor Windows 10x aan ontwikkelaars.

De hardware-eisen voor een emulator zijn zeer hoog: minimaal een 4-core CPU van Intel, 8 GB RAM en 15 GB vrije ruimte op de harde schijf zijn nodig. CPU’s van AMD worden nog niet ondersteund.

4 Onze mening – Windows Mobile in goed?

Windows 10 is simpelweg te veeleisend voor goedkope laptops en in veel opzichten overbelast; het kan ook niet ideaal gebruikt worden op een tablet. Apple is op zijn tablets al jaren een weg ingeslagen die veel gebruikers waarderen: Reductie tot het noodzakelijke. Vooral de vergelijking tussen iOS en MacOS laat zien hoe goed de twee platforms kunnen samenwerken.

We zijn dan ook benieuwd of Windows 10X zich op de middellange termijn kan laten gelden. Als Microsoft erin slaagt Windows op de juiste plekken in te zetten en het vaak te ingewikkelde besturingsconcept af te slanken, de instellingen verstandig te structureren en ook ontwikkelaars te overtuigen meer programma’s als apps aan te bieden, zien wij goede kansen voor een Windows 10X.

Gerelateerde berichten