De 4K Video Downloader in de test

De 4K Video Downloader is een ander programma waarmee u video’s van portalen als YouTube, Facebook, Flickr en vele andere offline kunt opslaan of muziek uit de portalen kunt halen. Wij namen de 4K Video …

De 4K Video Downloader in de test

4K Video Downloader
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Converter
 8. »
 9. De 4K Video Downloader in de test

De 4K Video Downloader is een ander programma waarmee u video’s van portalen als YouTube, Facebook, Flickr en vele andere offline kunt opslaan of muziek uit de portalen kunt halen. Wij namen de 4K Video Downloader onder de loep en testten de werking en functies ervan in detail.

Wat is de 4K Video Downloader?

Met de 4K Video Downloader kun je video’s van platforms als YouTube of Facebook downloaden en lokaal opslaan.

Hoeveel kost de 4K Video Downloader?

De software is gratis, maar de premium versie biedt enkele functies zoals het automatisch downloaden van nieuwe video’s van geabonneerde kanalen.

In welke formaten slaat de 4K Video Downloader de video’s op?

MP4 en MKV zijn beschikbaar als doelformaten. Voor audio-only bestanden kan MP3, M4A of OGG worden geselecteerd.

1. streamrippers zijn erg populair

Terwijl platforms als YouTube en Co. geen belang hebben bij het aanbieden van een opslagfunctie voor hun content en gebruikers liever permanent op de site houden, willen veel gebruikers daarentegen juist de mogelijkheid om video’s offline op te slaan. Daarvoor moet men dus de hulp van een streamripper inroepen.

Dit isspeciale software voor het downloaden van video’s van YouTube en dergelijke. Deze zijn niet alleen beschikbaar als software voor installatie, zoals de 4K Video Downloader, maar ook als webaanbiedingen.

De webdiensten kunnen qua werking en functieaanbod echter niet concurreren met op zichzelf staande speciale programma’s en zijn daarom meer gericht op gebruikers die slechts eenmalig of zeer zelden video’s van internetplatforms offline willen opslaan.

2. 4K Video Downloader – Functies en werking

De 4K Video Downloader van 4KDownload is precies zo’n speciaal programma dat video’s en muziekkan downloaden van vele portalen zoals YouTube, Vimeo, Flickr, Facebook, Dailymotion, Metacafe, Vevo, Tumblr en ook Soundcloud.

Naast de grote sites worden ook bijna alle andere portalen ondersteund die in de HTML-broncode videobronnen opgeven. De fabrikant maakt bijvoorbeeld bij het starten van het programma al reclame voor “Adult Sites”, zonder hier specifiek te zijn. Helaas worden de in Duitsland populaire mediabibliotheken van ARD en ZDF niet ondersteund. Hiervoor bent u nog steeds aangewezen op MediathekView of zijn alternatieven.

De 4K Video Downloader, die te downloaden is voor Windows, Mac OS en Linux en ook in een draagbare versie beschikbaar is, kan video’s tot een resolutie van 4K downloaden, inclusief 3D- en 360-gradenvideo’s, evenals audiotracks en ondertitels voor video’s.

4K Video Downloader
4K Video Downloader met zijn duidelijke interface

2.1 Slepen en neerzetten om videobestanden op te slaan

Het programma is zeer eenvoudig te gebruiken: sleep gewoon de link met de video uit de browser naar het geopende programmavenster van de 4K Video Downloader. Als alternatief kunt u de link naar het klembord kopiëren met de Windows-toetsencombinatie CTRL+C of “kopiëren” via het contextmenu en deze weer in de 4K Video Downloader plakken door op de knop “Link plakken” te klikken.

Het programma analyseert de video en biedt vervolgens verschillende downloadopties. U kunt de video downloaden of het audiobestand uitpakken.

4K Video Downloader Download im MP4-Format
4K Video Downloader Downloaden in MP4 formaat

Het MP4- of MKV-containerformaat kan worden gebruikt voor video’s. De gebruikte codec is H.264 voor Full HD, terwijl de gratis AOMedia Video 1 (AV01) wordt gebruikt voor 2K en 4K video’s, die ook wordt ondersteund door Google Chrome en Firefox.

AV01 concurreert rechtstreeks met HEVC/H.265 en kan de kwaliteit daarvan bijhouden. Voor het MKV-formaat wordt daarentegen de VP9-codec gebruikt, de voorganger van AV01.

4K Video Downloader Download im MKV-Format
4K Video Downloader Downloaden in MKV formaat

2.2 De intelligente modus selecteert de gewenste resolutie en het gewenste formaat

Om te voorkomen dat u voor elke video opnieuw de resolutie, het formaat en het uitvoerpad moet opgeven, kunt u de intelligente modus activeren. U geeft het gewenste uitvoerformaat, de kwaliteit, eventueel de gewenste taal voor de ondertiteling en de doelmap op.

Voor nieuw toegevoegde video urls gebruikt het programma dan de gewenste preset, als de kwaliteit überhaupt beschikbaar is, anders serveert het zichzelf in een lage resolutie.

Intelligenter Modus
De intelligente modus maakt een voorselectie voor het formaat en de kwaliteit.

2.3 Hele afspeellijsten opslaan

In plaats van afzonderlijke video’s kunt u ook hele afspeellijsten over een onderwerp naar de takenlijst van de 4K Video Downloader overbrengen, zoals gebruikelijk door slepen en neerzetten of via de URL.

Speichern von Playlists

De video’s in een afspeellijst worden afzonderlijk geanalyseerd en kunnen vervolgens in één keer lokaal worden opgeslagen in het gewenste doelformaat en de gewenste resolutie.

Download einer ganzen Playlists
Download een volledige afspeellijst

2.4 Audio uitpakken

Als van een video alleen een audiobestand moet worden geëxtraheerd, zijn de formaten MP3, M4A en OGG met verschillende kwaliteitsniveaus beschikbaar.

Audio aus Video extrahieren
Audio uit video extraheren

2.5 Takenlijst wissen

De 4K Video Downloader verwerkt alle taken in een takenlijst. De huidige downloadsnelheid en de voortgang worden duidelijk weergegeven. U kunt hier ook afzonderlijke of alle taken pauzeren en afzonderlijke taken specifiek starten.

4K Video Downloader Aufgabenliste
4K Video Downloader Takenlijst met alle taken in één oogopslag

2.6 Aantal threads, downloadlimiet en andere opties

De software kan ook meerdere threads per bestand instellen om de maximale downloadsnelheid te verhogen. Deze instelling, evenals voorkeuren zoals submappen voor afspeellijsten en kanalen, het maken van afspeellijsten of het insluiten van ondertitels, kunnen worden aangepast in de instellingen.

Einstellungen 4K Video Downloader
Instellingen 4K Video Downloader

Hier vindt u ook de optie om in te loggen met uw YouTube-account om uw online gemaakte afspeellijsten te downloaden.

Met het tabblad Verbindingen kunt u de bandbreedte beperken die wordt gebruikt voor downloads. Een andere functie voor het omzeilen van regionale blokkades voor video’s, bijvoorbeeld door een gebrek aan GEMA-rechten in Duitsland, vind je in het gedeelte “Proxy”.

Hier kunt u een proxyserver opgeven die de toegang vanuit Duitsland verhult en u zo toch toegang geeft tot de inhoud. Voor minder ervaren gebruikers staan op de website instructies voor het instellen van een proxyserver.

Proxy-Server
Proxyservers kunnen lokale IP-blokkades omzeilen

3. geavanceerde premium functies

De op zich gratis 4K Video Downloader heeft enkele beperkingen. U kunt bijvoorbeeld slechts maximaal 25 video’s uit een afspeellijst downloaden.

Een andere beperking is het ontbreken van een optie om automatisch nieuwe video’s te downloaden van geabonneerde kanalen in YouTube. Deze functie is praktisch als je altijd alle video’s van een bepaalde uploader offline wilt opslaan. In de gratis versie is dit alleen mogelijk voor afspeellijsten die niet automatisch worden bijgewerkt.

Abonements als Premium-Funktion
Abonnementen als premium functie

De 4K Video Downloader kan worden opgewaardeerd naar een premium versie voor minder dan 15 euro, die levenslang geldig is voor maximaal drie computers. De aanschaf van de premium versie biedt de volgende voordelen ten opzichte van de gratis versie:

 • Geen reclame
 • Onbeperkt downloaden van afspeellijsten (anders beperkt tot 25 video’s per lijst)
 • Abonnement op kanalen op YouTube en Co.
 • Onbeperkt downloaden van kanalen
 • Onbeperkt downloaden van ondertitels

De functies zijn dus specifiek gericht op power users die regelmatig automatisch een back-up willen maken van video’s van bepaalde kanalen of vaak afspeellijsten met meer dan 25 titels willen downloaden. Aangezien de premium versie geen verschillen biedt op het gebied van formaatkeuze en conversie, kan men ook goed leven met de gratis versie als men bekend is met de beperkingen.

4 Onze aanbeveling: praktische oplossing met potentieel voor verbetering

 • Eenvoudige bediening
 • Diverse formaten en resoluties selecteerbaar
 • Draagbare
 • Freeware ript alleen tot 25 items in afspeellijsten
 • Geen direct zoeken op platforms vanuit het programma

De 4K Video Downloader is eenvoudig te gebruiken en slaat video’s betrouwbaar op in het gewenste doelformaat. De beperking van de freeware tot 25 items per afspeellijst is redelijk en beperkt het gebruik van het programma verder niet buitensporig.

Wat we bijvoorbeeld misten was een downloadmogelijkheid uit de mediabibliotheken van ARD en ZDF of een directe integratie van YouTube en andere portalen om te zoeken. Een eenvoudige bewerkingsfunctie in de Premium-versie zou volgens ons ook een mooie meerwaarde zijn en wellicht meer gebruikers aanmoedigen om een paar euro te investeren in de zeer goede freeware.

Gerelateerde berichten