Wandel-app: wij laten je zien waar je heen moet

Verwarrende wandelkaarten en slecht beschreven reisgidsen zijn verleden tijd: Een wandelapp biedt je niet alleen digitale wandelroutes, maar ook veel tips en uitwisseling met andere outdoorfans. Wij presenteren vier apps voor Android en iPhone. 1. …

Wandel-app: wij laten je zien waar je heen moet

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Wandel-app: wij laten je zien waar je heen moet

Verwarrende wandelkaarten en slecht beschreven reisgidsen zijn verleden tijd: Een wandelapp biedt je niet alleen digitale wandelroutes, maar ook veel tips en uitwisseling met andere outdoorfans. Wij presenteren vier apps voor Android en iPhone.

Waarom is een wandel-app nuttig?

Wandel-apps helpen je bij het plannen van wandelingen en navigeren je betrouwbaar naar je bestemming. Daarnaast zijn er tal van nuttige extra functies.

Wat moet een wandel-app kunnen?

Dat hangt altijd af van de eisen van de gebruiker. Voor beginners staan eenvoudige bediening en routetips op de voorgrond. Ervaren wandelaars hechten waarde aan topografisch kaartmateriaal en extra outdoorfuncties.

Zijn de apps gratis?

De basisversie van de apps kan gratis worden gebruikt. Voor extra functies en meestal ook kaartmateriaal moet echter worden betaald.

1. wandel-apps zijn praktische begeleiders op de weg

wander app offline kompass
Niets kunnen zien van de prachtige natuur omdat je zo druk bezig bent met kaartlezen? Met een wandelapp gebeurt dat niet.

Wandelen is nog steeds een van de populairste vrijetijdsbestedingen in Duitsland. Waar andere landen alleen maar vol ongeloof om lachen, is voor de Duitser pure levensvreugde: de natuur in, over bergen en door bossen, langs kastelen en meren. Om ervoor te zorgen dat je onderweg niet verdwaalt, zijn er in de winkel talloze wandelgidsen verkrijgbaar die je helpen de beste routes te vinden. Maar omdat iedereen tegenwoordig toch al een smartphone bij zich heeft, zijn er nu ook talloze handige apps die ons helpen bij de routeplanning en navigatie.

Bovendien bieden de apps ons meestal veel extra informatie over het weer, plaatsen om te stoppen voor een verfrissing of waarschuwingen voor gevaren zoals lawines of sluitingen. Naast gedetailleerde topologische kaarten beschikken de apps meestal ook over stemnavigatie en een kompas en hoogtemeter.

1.1 Wat zijn de voordelen van wandel-apps?

Iedereen die zich ooit door een normale navigatiefunctie op een wandelroute heeft laten leiden, is waarschijnlijk op een bekend probleem gestuit: Het ene moment liep de schilderachtige tocht door een bos, maar het volgende moment loop je kilometers lang langs een drukke weg. Dat komt omdat veel online kaarten of navigatieapparaten niet eens de juiste wandelroutes kennen en de onhandige wandelaar via de snelste route naar de bestemming leiden.

Even vaak gebeurt het dat je op een splitsing staat, maar juist op dat moment valt het signaal van de mobiele telefoon uit en stopt de navigatie. Waarheen nu? In een degelijke wandel-app kun je meestal offline kaarten downloaden, zodat je ook zonder actieve mobiele data veilig naar je bestemming wordt geleid. We stellen je daarom voor aan verschillende aanbieders die je zeker goed van dienst zullen zijn op je volgende wandeltochten en reizen.

2. tips voor een goede wandel-app

GPS-apparaat of wandel-app?

Speciale GPS-toestellen voor wandelen hebben het voordeel dat ze robuuster zijn en een langere batterijduur hebben. Het apparaat zelf is optimaal ontworpen voor gebruik in de buitenlucht. Afgezien daarvan bieden GPS-apparaten echter geen echte verschillen met een app op een smartphone. Het is belangrijk om altijd een powerbank bij je te hebben, dan gaat de batterij ook mee.

Hoewel Google Maps waarschijnlijk de meest gebruikte online dienst is voor routeplanning, kom je er tijdens het wandelen helaas niet ver mee. De gratis kaarten zijn zeer geschikt voor navigatie met de auto of binnen steden, maar zodra je buiten bent, loop je tegen je grenzen aan. Een goede wandel-app bevat belangrijke topologische informatie zoals hoogtelijnen of type ondergrond. Daarnaast helpt een goede app je de optimale route te vinden afhankelijk van moeilijkheidsgraad, hellingsgraad en type terrein, toont hij je hutten en geeft hij je belangrijke tips voor je routes.

Google Maps kan helpen met de locatie. Het is echter ongeschikt om een goede wandelroute te plannen. Ook werkt stemnavigatie vaak niet als er onvoldoende netwerkdekking is – en dat kan snel het geval zijn in the middle of nowhere. De volgende wandel-apps voor Android en iPhone helpen je hier beter bij.

3. Komoot – de populairste wandel-app

Komootwander app komoot reisen is een zeer gedetailleerde fiets- & wandelrouteplanner met veel extra functies. Elke outdoorfan vindt hier de perfecte route. De app is eenvoudig in gebruik en geeft veel tips voor de planning. De kaarten bevatten alle belangrijke informatie, maar zijn daardoor ook behoorlijk geheugenintensief. Om meerdere kaarten op te slaan is het gebruik van een extra SD-kaart met veel ruimte aan te bevelen.

Komoot is niet alleen een uitstekende navigatiedienst met spraakuitvoer, maar biedt ook een enorme community van gebruikers met wie je ervaringen kunt uitwisselen en tips kunt krijgen. Daarnaast is de app te verbinden met apparaten als de Apple Watch en andere wearables. Komoot is gratis beschikbaar voor Android en iPhone, maar er is slechts één regio gratis inbegrepen als kaartmateriaal. Je moet verdere regio’s toevoegen tegen een vergoeding vanaf €3,99. Instructies voor het importeren van GPX vindt u hier.

Meer informatie vindt u ook hier in de video:

4. bergfex Tours & GPS Tracking

wander app navigation testDe app bergfex is vooral goed voor beginners, omdat hij heel duidelijk en gemakkelijk te gebruiken is. Het dekt ook een zeer breed scala aan buitenactiviteiten met tochten voor wandelen, fietsen en zelfs skiën. Na het starten hoeft u alleen maar de GPS aan te zetten en de volgende routes in uw omgeving worden weergegeven. U kunt direct uw fitnessniveau selecteren en persoonlijke voorkeuren opgeven. Dankzij de geïntegreerde filters vindt elke outdoorfan snel de juiste tocht.

De kaarten bevatten alle belangrijke informatie over hoogteprofiel, duur, afstand en moeilijkheidsgraad. Ook een Apple Watch kan eenvoudig met bergfex worden verbonden. Bijzonder praktisch: De app is volledig gratis te gebruiken voor Android en iPhone, maar met reclame en zonder de mogelijkheid om offline kaarten op te slaan. Daarvoor is een jaarabonnement nodig.

5 Outdooractive – veelzijdig

OutdooractiveReisen Karte GPX import is een andere praktische wandel-app voor het plannen van fiets-, wandel- of klimtochten. Wandel- of klimtochten. Naast kant-en-klare routes kun je met behulp van de routeplanner ook je eigen individuele tocht samenstellen. De grote community van Outdooractive geeft bovendien nuttige tips en helpt je de beste wandeling samen te stellen. Je kunt zelfs foto’s en beschrijvingen toevoegen en zo je tocht delen met andere gebruikers.

De basisfuncties zijn gratis te gebruiken, maar veel extra functies en uitgebreid kaartmateriaal zijn alleen beschikbaar met een abonnement. Dat kost momenteel vanaf €2,50 per maand. Daar staat tegenover dat ook GPX-bestanden hier gratis beschikbaar zijn. Hoe u deze importeert wordt in deze gids uitgelegd.

6 ViewRanger – grote gemeenschap

gratis deutschland fahrradBij ViewRanger staat de community duidelijk op de voorgrond. Niet alleen kun je routes maken en delen met andere gebruikers, je kunt ook je live locatie delen via GPS en de app koppelen aan Google en Facebook. Op de routes definiëren gebruikers van ViewRanger zogenaamde points of interest, d.w.z. interessante waypoints die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ook kunnen ze spannende activiteiten aan de route toevoegen.

ViewRanger biedt kaarten voor Europa, Australië, Canada en de VS. De app zelf is gratis, maar veel extra functies en kaartmateriaal zijn alleen beschikbaar via in-app aankopen.

7 Conclusie: Wandel-apps

Alle hier gepresenteerde wandel-apps zijn een zeer praktische hulp bij het plannen van routes en navigatie. Als je veel waarde hecht aan een community, zijn ViewRanger of Outdooractive zeer goede keuzes. Bergfex is een zeer goede keuze, vooral voor beginners. Met komoot heb je een ideale allrounder voor je volgende wandeling op zak. Probeer gewoon de apps in de gratis versie uit en beslis zelf welke het beste bij je past.

Gerelateerde berichten