Test van Spotify – De marktleider in muziekstreaming

Test von Spotify mit Vorstellung der Features und Funktionen, Infos zur Musikqualität, Preismodelle und Vergleich zu anderen Diensten

Test van Spotify – De marktleider in muziekstreaming

Spotify, Smartphone
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Entertainment
 8. »
 9. Test van Spotify – De marktleider in muziekstreaming

Spotify is naast Apple Music en Amazon Unlimited een van de belangrijkste aanbieders van muziekstreaming en wordt in veel vergelijkingen tot testwinnaar uitgeroepen. Hieronder leggen we uit waarom Spotify vaak als beste uit de bus komt, welke prijsmodellen en functies beschikbaar zijn en met welke beperkingen Spotify ook gratis te gebruiken is.

 • Met Spotify gratis kun je alle nummers beluisteren, maar moet je het doen zonder betere kwaliteit, offline modus en sommige afspeelopties. Daarnaast worden er af en toe reclameblokken tussen de nummers afgespeeld.
 • Het betaalde Spotify Premium met offline modus en muziek in de hoogste kwaliteit is ook beschikbaar als voordelig studentenabonnement.
 • Spotify Family biedt toegang voor maximaal 6 verschillende accounts, mits ze op hetzelfde adres wonen.

Distributie van muziekstreamingdiensten

Muziekstreaming bestaat nog niet zo lang. Met de komst van MP3-nummers en de illegale verspreiding ervan via diverse platforms zoals Napster of eMule in het midden van de jaren negentig, voerden rechthebbenden hun inspanningen op om ook digitale muziek legaal te verspreiden. Beperkingen (DRM, formaatchaos), hoge prijzen voor afzonderlijke tracks en volledige albums en versnippering tussen de vele aanbieders zorgden ervoor dat het bedrijfsmodel van “online muziek kopen” zich niet volledig kon vestigen.

Musik, Streaming
Music streaming biedt overal toegang tot miljoenen tracks

Spotify was niet de eerste muziekstreamingdienst, maar kon bij de lancering in 2008 al een aanzienlijk portfolio aan muziek aanbieden. De reden hiervoor was vooral dat Spotify samenwerkte met tal van grote muzieklabels. De beperkingen van andere streamingaanbieders, die alleen bepaalde labels konden aanbieden, waren voor Spotify dus minder een probleem, ook al ontbraken in het begin nog enkele belangrijke artiesten zoals AC/DC of, voor de Duitse regio, “Die Toten Hosen”.

Wat zijn muziekstreamingdiensten?

Bij een muziekstreamingdienst worden vrij te kiezen audiobestanden uit een enorm aanbod naar het eindapparaat gestreamd en daar afgespeeld. In tegenstelling tot de klassieke muziekdownload van een betaald audiobestand verkrijgt men alleen het recht om de stream af te spelen. Abonnementsmodellen maken het ook mogelijk titels te downloaden voor een “offline modus”. De bestanden kunnen echter alleen worden afgespeeld met een geldig abonnement.

Met de toenemende populariteit en de toetreding van Apple met Apple Music en Amazon met Amazon Unlimited geven echter steeds meer artiesten hun “veto” over streamingdiensten op, zodat veel artiesten nu als vanzelfsprekend op Spotify en Co. te vinden zijn. Dit is meer om zakelijke redenen, aangezien de inkomsten uit muziekstreaming nu een aanzienlijk deel van de totale muziekmarkt uitmaken.

Voordelen van muziekstreaming

Muziekstreaming biedt vooral het voordeel dat men te allen tijde toegang heeft tot een enorm muziekarchief (mits er een internetverbinding is) zonder dat de muziek eerst naar het eindapparaat moet worden gekopieerd. De constante beschikbaarheid van actuele titels, albums en artiesten betekent dat er geen ruimteprobleem is, noch de vraag of men de juiste muziek voor de huidige gelegenheid heeft. De gebruiker kan door de catalogus bladeren, zoeken naar titels en artiesten, toegang krijgen tot kant-en-klare afspeellijsten met verschillende muziekgenres of voor verschillende gelegenheden en natuurlijk zijn of haar eigen afspeellijsten samenstellen. Bij de betaalde lidmaatschappen is er ook de mogelijkheid om een deel van de gewenste muziek offline op het apparaat op te slaan, zodat de muziek ook zonder actieve internetverbinding kan worden beluisterd.

Spotify, Smartphone
Spotify is marktleider in muziekstreaming

Een ander voordeel van streamingaanbieders zijn de algoritmes die worden gebruikt om klanten soortgelijke muziek en artiesten aan te bevelen die ze misschien nog niet kennen. Wat al werkt in de online retail is ook een geldige formule voor muziekstreaming: Customers who listened to this album also liked….

De mogelijke verbinding met sociale netwerken en vriendenlijsten breidt de mogelijkheden van streamingdiensten uit. Je kunt bijvoorbeeld anderen jouw muzieksmaak laten delen, afspeellijsten delen met vrienden en kennissen en deze zelfs samen onderhouden.

Muziekstreaming vervangt geen gekochte muziek

Ondanks het brede aanbod en de mogelijkheden vervangt muziekstreaming geen gekochte muziek. Zodra het abonnement wordt beëindigd of de dienst wordt stopgezet, heb je geen toegang meer tot de muziek. Ook audioliefhebbers zullen klagen dat de muziek meestal niet zonder verlies wordt gecomprimeerd en zullen het lezen van een cd-boekje tijdens het beluisteren van het album gewoon missen. Beide aanbiedingen, gekochte muziek en muziekstreaming, kunnen elkaar echter aanvullen: De streamingdienst wekt belangstelling voor nieuwe, nog onbekende muziek, wat weer kan leiden tot de aankoop van bijzonder succesvolle albums.

Spotify is marktleider op het gebied van muziekstreaming

Volgens recent marktonderzoek van MIDiA Research in september 2018 is Spotify marktleider met 36 procent van alle betalende abonnees , gevolgd door Apple Music (19%) en Amazon Unlimited met 12 procent. Dit betekent dat de drie aanbieders meer dan de helft van de totale muziekstreamingmarkt voor hun rekening nemen, terwijl aanbieders als Deezer, Pandodra en anderen meer een ondersteunende rol spelen.

Spotify, Smartphone
Spotify is marktleider

Eind Q2 2018 had Spotify wereldwijd al zo’n 180 miljoen actieve gebruikers, waarvan 83 miljoen met een betaald abonnement. Analisten blijven een groot groeipotentieel zien op het gebied van muziekstreaming.

Spotify heeft een breed muziekaanbod, ook voor kinderen en liefhebbers van luisterboeken

Spotify claimt meer dan 35 miljoen tracks aan te bieden, maar dat is nog niet geverifieerd. Het muziekaanbod varieert van mainstream tot meer ongebruikelijke muziekgenres en componisten. In tal van tests bleek Spotify een beschikbaarheidspercentage van 85 tot meer dan 90 procent te hebben in een “testwinkel met muziek”, een grote waarde.

Spotify unter Windows 10
Spotify op Windows 10

Eigen muziek, die Spotify niet voert, kan helaas alleen lokaal via de pc of Mac als databestand worden opgenomen, maar is dan niet beschikbaar in de stream – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple Music.

Naast muziek biedt Spotify ook veel audiospelen, audioboeken en podcasts. Op het gebied van video is Spotify nog erg verlaten, maar biedt wel veel exclusieve live-opnames van diverse artiesten.

Spotify heeftook een groot aanbod voor kinderen, met veel artiesten als Volker Rosin, Rolf Zuckowski en Simone Sommerland, maar ook hoorspelen van bekende kinderhelden als Brandweerman Sam, Bibi Blocksberg en Leo Lausemaus.

Kindermusik und -hörspiele in Spotify
Kindermuziek en hoorspelen in Spotify

Afspeellijsten volgens genres en stemmingen, aanbevelingssysteem

De enorme hoeveelheid muziek kan je echt overweldigen. Spotify lost dit probleem op twee verschillende manieren op. Enerzijds bevat de Spotify-interface afspeellijsten van actuele hitlijsten, een lijst met nieuwe releases en een knop “Discover” onder Browse. Daarachter gaat een aanbevelingssysteem schuil met een “mix van de week” en aanbevelingen voor de luisteraar, gebaseerd op zijn luistergewoonten in vergelijking met andere gebruikers.

Empfehlungen in Spotify
Aanbevelingen in Spotify

Een andere pijler zijn de hoogwaardige afspeellijsten achter“Genre and Moods“. Hier heeft Spotify zijn eigen afspeellijsten thematisch gegroepeerd volgens muziekrichtingen, decennia of bepaalde gelegenheden zoals fitness, party, chill, romantiek, diner en nog veel meer. Zonder veel moeite kan de luisteraar snel afspeellijsten van hoge kwaliteit vinden met een over het algemeen goede compilatie van verschillende titels.

Genre und Stimmungen
Genre en stemmingen
Romantik in Spotify
Romance in Spotify

Spotify kenmerken, functies en geluidskwaliteit

Spotify als app, in de browser of via Spotify Connect

Spotify is beschikbaar op alle belangrijke platforms: als smartphone- en tablet-app voor iOS of Android, als desktopprogramma voor Windows en macOS, als UWP-app voor Windows 10, als app voor spelconsoles zoals de Sony Playstation of Xbox One en als speciale app voor veel smart-tv’s. Spotify is overal zelfstandig te gebruiken. Spotify kan ook via de webbrowser worden gebruikt, zodat het niet per se op een eindapparaat geïnstalleerd hoeft te zijn.

Veel hardwarefabrikanten zoals Denon, LG, Sony, Sonos, Teufel, Yamaha, Pioneer en vele anderen hebben ondersteuning voor Spotify in hun hifi-apparaten geïmplementeerd.

Spotify auf verschiedenen Plattformen
Spotify op verschillende platforms, beeldbron: Spotify

Naast volwaardige ondersteuning als aparte client bieden sommige apparaten alleen Spotify Connect als ondersteuning. Dit is een soort “afstandsbediening”. Je selecteert bijvoorbeeld met je smartphone wat er afgespeeld moet worden. Het afspelen zelf gebeurt vervolgens via het ontvangende apparaat, zoals de smart tv of WLAN-luidspreker.

https://www.youtube.com/watch?v=MSba4ONhHL4

Eigen afspeellijsten, achter de tekst en offline muziek

De Spotify-app zit boordevol functies zonder overladen te lijken. De gebruiker kan gemakkelijk in de database zoeken naar artiesten, albums of tracks, krijgt aanbevelingen die overeenkomen met zijn zoekopdracht en kan heel gemakkelijk albums, afspeellijsten of zelfs artiesten “volgen” of downloaden.

Künstleransicht in Spotify
Artiestenweergave in Spotify

Tracks kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan een bestaande of nieuwe afspeellijst. Als je wilt, kun je deze afspeellijst ook openbaar laten en delen met anderen om te beluisteren en zelfs te bewerken, zodat andere luisteraars meer tracks kunnen toevoegen.

Playlists in Spotify
Afspeellijsten in Spotify

Sociale netwerken spelen een grote rol in Spotify. Zo kunnen gebruikers Spotify verbinden met Facebook of Twitter en hier hun muziek presenteren. Maar ook wie geen sociale netwerken gebruikt, kan binnen Spotify informatie uitwisselen met vrienden en – indien goedgekeurd – hun muzieksmaak en momenteel afgespeelde nummers bekijken.

Social Media in Spotify
Social Media in Spotify

De presentatie van de inhoud is zeer goed gedaan – ongeacht het apparaat – en biedt tijdens het afspelen extra achtergrondinformatie over het huidige nummer met Behind the Lyrics voor geselecteerde artiesten .

Spotify Behind the lyrics
Spotify Behind the lyrics

De muziek kan zonder onderbreking worden afgespeeld, wat erg praktisch is, vooral bij live albums of werken van artiesten als Pink Floyd of Jean Michel Jarre, waarbij het ene nummer vaak overgaat in het andere.

Nahtlose Wiedergabe in Spotify
Naadloos afspelen in Spotify

Om datavolume te besparen of om ook zonder actieve dataverbinding naar muziek te kunnen luisteren, biedt Spotify een offline modus. Daarmee kun je ook afspeellijsten, losse nummers en hele albums op het eindapparaat opslaan. Spotify heeft nu het aantal mogelijke tracks verhoogd van 3333 nummers naar 10.000 nummers per apparaat. Je kunt ook individuele albums of tracks terug op het apparaat verwijderen om opslagruimte vrij te maken. Om de afspeellijsten te synchroniseren kun je in de instellingen van de eindapparaten aangeven of synchronisatie alleen met WLAN of ook met een mobiele telefoonverbinding mogelijk moet zijn.

Offline-Modus in Spotify
Offline modus in Spotify

Dataflats bij bepaalde gsm-providers:Providers zoals Telekom of Vodafone bieden optionele streamingflats aan (bv. Stream On van T-Mobile) die het gebruik van diensten zoals Spotify mogelijk maken zonder dat deze overdracht meetelt voor het datavolume. De exacte modaliteiten kun je bij je provider opvragen, maar de aanbiedingen zijn over het algemeen niet bruikbaar met het Spotify Family tarief….

Spotify biedt geen lossless audio-overdracht

Spotify gebruikt de Ogg Vorbis codec en kan daarom de muziek niet verliesvrij comprimeren. Er zijn echter verschillende kwaliteiten beschikbaar, waarmee een overdracht tot 320 kbit/sec mogelijk is. Spotify gebruikt een kwaliteit van 160 kbit/sec via de browser.

Streamqualität in Spotify
Streamkwaliteit in Spotify

Hoeveel datavolume gebruikt Spotify voor een uur muziek: Als je muziek streamt via je mobiele verbinding, kun je in de instellingen het dataverbruik verminderen door de uitvoerkwaliteit te verlagen. Bij een normale kwaliteit van 96 kbit/sec verbruikt een uur muziek dan ongeveer 40 Mbyte. Bij een hoge kwaliteit van 160 kbit/sec is het dataverbruik per uur al 70 MB.

Spotify is gratis te gebruiken of als premium abonnement

In tegenstelling tot Apple Music of Amazon Unlimited isSpotify ook gratis te gebruiken, maar het heeft wel enkele beperkingen. Naast de beperking tot een maximale geluidskwaliteit van maximaal 160 kbit/sec, is het gebrek aan gratis nummerselectie een groot nadeel. In de gratis versie kunt u alleen nummers afspelen in de shufflemodus en kunt u geen nummers overslaan. De enige uitzonderingen zijn een paar speciale afspeellijsten voor gratis gebruikers, waarmee afzonderlijke nummers wel selectief kunnen worden afgespeeld. Spotify stuurt af en toe een reclamejingle tussen alle nummers door. Ook de offline modus voor het downloaden van muziek is voorbehouden aan het betaalde abonnement.

Spotify, Smartphone
Spotify is vooral geïnstalleerd op veel smartphones

Spotify biedt een gratis proefmaand aan voor het premium abonnement. Aan het einde van de maand wordt het abonnement echter telkens met een maand verlengd, mits betaling. Het abonnement kan zowel via de website als via een in-app aankoop worden afgesloten. Spotify wil echter van deze optie af, omdat Apple een niet onaanzienlijk deel van het abonnementsgeld voor zichzelf houdt. Opzeggen kan eenvoudig via de website of via het abonnementenbeheer van iOS als het abonnement via iTunes is afgesloten.

Tijdig opzeggen: Omdat de proefmaand een betaald abonnement wordt zodra deze afloopt, moet u het abonnement opzeggen zodra de proefperiode is geactiveerd. De proefmaand kan nog volledig worden gebruikt met het account en een Premium abonnement kan op elk moment opnieuw worden geactiveerd.

Spotify biedt ook een gezinstarief voor meerdere accounts

Spotify kan met één account op maximaal drie apparaten worden gebruikt. Het probleem hierbij is dat slechts één apparaat tegelijk actief kan worden gebruikt voor streaming. Als jij bijvoorbeeld naar muziek luistert en je partner selecteert een ander nummer op zijn apparaat, dan wordt het nummer via Spotify Connect gewoon op jouw apparaat veranderd als een soort “afstandsbediening”.

Een ander probleem bij meervoudig gebruik met een Spotify-account zijn de afspeellijsten en liedaanbevelingen die door elkaar gaan lopen.

Spotify biedt echter een gezinstarief voor maximaal 6 verschillende accounts, dat slechts 5 euro per maand meer kost. Via het accountbeheer op de website kun je andere leden uitnodigen voor de “familie” via hun e-mailadres.

Let op: In de gebruiksvoorwaarden van Spotify Family eist Spotify dat de andere gezinsleden op hetzelfde adres wonen als de accounthouder. Spotify controleert dit nu door naar de postcode te vragen. Andere gegevens worden nog niet gebruikt voor matching. Het is natuurlijk aan iedereen om in de query een “geschikte” postcode in te voeren.

Alle Spotify-abonnementsmodellen op een rij

We hebben de verschillende modellen nog eens samengevat in de volgende tabel:

Spotify Gratis Spotify Premium Spotify Familie
Prijs gratis 9,99 € maandelijks 14,99 € per maand
Aantal accounts 1 1 6
Offline modus
Advertentievrij
Vrije titelkeuze
Titel overslaan
Muziekkwaliteit maximaal 160 kbit/sec 320 kbit/sec 320 kbit/sec

Speciaal tarief voor studenten:Spotify biedt studenten een gereduceerde abonnementsprijs van slechts 4,99 euro, de eerste drie maanden zelfs voor slechts 0,99 euro. Om ervoor te zorgen dat alleen studenten van het abonnement profiteren, maakt Spotify gebruik van de hulp van UNIDAYS.

Spotify vergeleken met andere diensten zoals Amazon Unlimited of Apple Music

Apple Music vs Spotify: Apple Music biedt hetzelfde prijsmodel als Spotify, geen gratis abonnement en is moeilijk te gebruiken buiten de Apple-wereld. Eigenlijk is het enige voordeel van Apple Music de diepe integratie in de besturingssystemen van Apple. Siri zoekt direct in Apple Music naar muziek en artiesten, wat bij Spotify alleen mogelijk is via Alexa van Amazon.

Amazon Unlimited vs Spotify: Amazon Unlimited heeft ook een groot muziekaanbod, maar biedt alleeneen prijsvoordeel van 7,99 euro voor Amazon Prime-gebruikers. In vergelijking met Spotify mist Amazon Unlimited ook distributie op veel platforms, hoewel naast Amazon Echo nu ook Bose, Sonos en andere fabrikanten een implementatie voor Amazon Unlimited opnemen.

Google Play Music vs Spotify: Google’s nieuwe muziekdienst biedt een enorme selectie, maar geen voordelen ten opzichte van Spotify voor de genoemde abonnementsprijs, vooral omdat de kwaliteit ook beperkt is tot 128 kbit/sec.

Deezer vs Spotify: Deezer kan meer dan 40 miljoen tracks aanbieden. Bijzonder aan Deezer is het peperdure Deezer HiFi-Tarfif (20 euro), dat de muziek verliesvrij comprimeert met FLAC.

Tidal vs Spotify: Tidal biedt bijna 50 miljoen nummers, maar ook video’s en apps voor alle belangrijke platforms. Daarnaast heeft Tidal een aantal artiesten exclusief in de aanbieding. Het belangrijkste voordeel van Tidal, net als bij Deezer, is de mogelijkheid om muziek lossless af te spelen, wat 20 euro kost voor een premium abonnement en zelfs 30 euro voor een gezinsabonnement.

Apple Music Spotify Amazon Unlimited Deezer Tidal Google Play Muziek
Gratis versie
Premium abonnement 10 € 9,99 € 9,99 € 10 € 10 € 9,99 €
Familie tarief 15 € 14,99 € 14,99 € 15 € 15 € 15,99 €
Studenten tarief 5 € 4,99 € 4,99 € 5 € 5 € 5 €
Kwaliteit Tot 256 kbit/sec Tot 320 kbit/sec Variabele bitsnelheid, gemiddeld 256 kbit/sec. Tot 320 kbit/sec gecomprimeerd en in het Hifi abonnement tot 1411 Kbit/sec lossless in FLAC formaat Tot 320 kbit/sec gecomprimeerd en in het Hifi abonnement tot 1411 Kbit/sec lossless in FLAC formaat 128 kbit/sec
Speciaal kenmerk Directe integratie in het besturingssysteem op mobiele platforms en Apple TV Beschikbaar voor vele platforms, ook direct geïmplementeerd in vele Hifi apparaten Prijsverlaging voor Amazon Prime-gebruikers tot 7,99 euro, directe integratie in Amazon Echo Hifi-abonnement lossless in FLAC-formaat voor 20 euro per maand Hifi abonnement met lossless FLAC voor twee keer de maandprijs Ook als abonnement met YouTube Premium voor video’s

Conclusie

 • Enorm muziekaanbod
 • Platformonafhankelijk
 • Ook gratis te gebruiken
 • Veel functies van de clients niet meteen duidelijk
 • Gratis versie speelt alleen “shuffle” af
 • Muziek niet lossless

Spotify kan volledig overtuigen in de test. Een enorm, samenhangend muziekaanbod en hoorspelen, een breed kinderaanbod, zeer toegankelijke interface van de clients, hoge distributie op hifi-apparaten, goed samengestelde afspeellijsten en redactionele inhoud enverschillende abonnementsmodellen maken Spotify terecht tot marktleider in muziekstreaming. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om eigen muziek in het streamingaanbod op te nemen. Hifi liefhebbers zullen de lossless compressie missen, hoewel de gebruikte codec met 320 kbit/sec bij normaal gebruik geen luisterverschillen zou moeten opleveren.

Gerelateerde berichten