Windows vs Linux – welk besturingssysteem voor welk doel?

“Windows vs Linux”, of Windows of Linux het betere besturingssysteem is, kan niet algemeen worden beantwoord en moet ook worden bekeken vanuit het oogpunt van de gebruiker en het toepassingsgebied. In het volgende artikel zullen …

Windows vs Linux – welk besturingssysteem voor welk doel?

Windows vs Linux
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows vs Linux – welk besturingssysteem voor welk doel?

“Windows vs Linux”, of Windows of Linux het betere besturingssysteem is, kan niet algemeen worden beantwoord en moet ook worden bekeken vanuit het oogpunt van de gebruiker en het toepassingsgebied. In het volgende artikel zullen we daarom proberen de voor- en nadelen van beide systemen voor desktoptoepassingen te vergelijken.

Welk besturingssysteem is het beste voor welk toepassingsgebied?

Zowel Linux als Windows zijn geschikt voor desktopgebruik. Vergeleken met Windows heeft Linux sterke punten op servergebied en wordt hier ook vaker gebruikt vanwege minder aanvalsmogelijkheden.

Welk van de twee systemen is sneller?

Windows en Linux zijn beide moderne besturingssystemen. Een moderne Linux-distributie draait wat soepeler en wordt ook na langdurig gebruik niet trager.

Is Linux een volwaardige vervanger van Windows?

Linux kan voor veel taken worden gebruikt. Maar door de lagere compatibiliteit in vergelijking met Windows en het beperkte aanbod van commerciële software is Windows op veel gebieden nog steeds de betere keuze.

1. overweldigende marktaandelen van Windows vs Linux

Als men puur op marktaandelen zou afgaan, is de vraag naar het beste besturingssysteem snel beantwoord. Volgens een evaluatie van de marktaandelen van de belangrijkste besturingssystemen wereldwijd van januari 2009 tot juli 2021 door de statistiekendienst Statista heeft Windows vanaf juli 2021 een marktaandeel van 73 procent, terwijl Linux een marktaandeel heeft van slechts iets meer dan 2 procent. Sinds 2009 is het marktaandeel van Linux echter meer dan verviervoudigd, terwijl Windows veel van zijn oorspronkelijke 95 procent heeft verloren aan Linux en MacOS. In Duitsland is Linux iets populairder en heeft hier een marktaandeel van bijna 3 procent.

Statistik: Marktanteile der führenden Betriebssysteme weltweit von Januar 2009 bis Juli 2021 | Statista
Meer statistieken vindt u bij Statista

De gegevens zijn echter alleen verzameld voor desktopsystemen en dus niet voor serversystemen. Hier komt een ander beeld naar voren. Apache en nginx leiden de marktaandelen van de belangrijkste webserversystemen wereldwijd in augustus 2021. Beide webservers worden voornamelijk onder Linux gebruikt. Het precieze marktaandeel van Linux op de servermarkt is niet precies bekend, maar wordt nu al geschat op iets minder dan 10 procent.

Alleen al uit deze cijfers blijkt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen server en desktop.Voor onze doelgroep kijken we daarom uitsluitend naar de desktopmarkt en vergelijken we hier Windows vs Linux.

2 Overeenkomsten en verschillen tussen Linux en Windows

Windows is ontwikkeld door Microsoft en is gedurende vele jaren steeds weer gemoderniseerd en uitgebreid met nieuwe functies en besturingsconcepten. Het grote aantal gebruikers kan ook worden verklaard door het feit dat Microsoft er door verschillende ingrepen in is geslaagd om vrijwel elke PC met Windows voorgeïnstalleerd te laten leveren.

Linux daarentegen is een vrij besturingssysteem, uitgevonden door Linus Torvalds. Zijn kernel, als het basisraamwerk van een besturingssysteem, is de basis voor een enorme keuze aan Linux-distributies, waarvan sommige zeer verschillende gebruiksoriëntaties en besturingsconcepten hebben. De vraag welke Linux je moet gebruiken als thuisgebruiker wordt beantwoord door onze presentatie van de beste Linux-distributies voor de desktop.

2.1 Gebruikersinterface

Windows 10, momenteel de meest actuele versie van het besturingssysteem, is een modern 64-bits besturingssysteem, maar heeft slechts één gebruikersinterface. Het gebruik van Windows is altijd meer ontworpen voor beginners en nieuwkomers, en is daarom zeer gemakkelijk te leren, maar kan op sommige gebieden ook wat onhandig in gebruik zijn. De drie schermafbeeldingen tonen de evolutie van het Windows-bureaublad sinds Windows 7 en dus de herhaalde wijzigingen van het bedieningsconcept en de lay-out.

[foogallery id=”707919″]

Of het gebruikersconcept van Windows in de betreffende versie bevalt, hangt ook af van je eigen workflow. Het enige dat zeker is, is dat met Windows 8 en de afschaffing van het Startmenu veel Windows-gebruikers weigerden en alleen om die reden bij Windows 7 bleven of hun toevlucht namen tot software van derden als vervanging van het Startmenu, zoals Open Shell (voorheen Classic Shell).

Classic Shell
Freeware emuleert het oude Windows 7 Startmenu onder Windows 10.

Met Windows 11 probeert Microsoft opnieuw de vorige besturingsconcepten te herzien. De komende maanden zal blijken of Microsoft tegemoet komt aan de smaak van de gebruikers.

Das neue Startmenü von Windows 11
Het nieuwe startmenu van Windows 11 en daarmee het gewijzigde besturingsconcept ten opzichte van Windows 10.

In vergelijking met Windows is de grafische gebruikersinterface van Linux slechts optioneel en gemakkelijk inwisselbaar. Er zijn momenteel verschillende besturingsconcepten met KDE, Gnome, Xfce, MATE of Cinnamon, maar die zijn in principe altijd enigszins op Windows georiënteerd. Populaire Linux-distributies voor thuisgebruikers zoals Linux Mint worden aangeboden met verschillende gebruikersinterfaces.

[foogallery id=”708884″]

Het is echter onmogelijk te zeggen welk besturingsconcept beter is en hangt sterk af van verwachtingen, eerder gebruik van andere systemen en persoonlijke voorkeuren. Professionele gebruikers kunnen helemaal afzien van de interface en zich ook uitleven in de shell terminal met een groot aantal commandoregelcommando’s voor Linux die nogal cryptisch zijn voor onervaren gebruikers.

2.2 Prestaties

Deprestaties van een besturingssysteem zijn grotendeels afhankelijk van de gebruikte hardware. Als Windows te langzaam draait op een PC, kan dit ook worden veroorzaakt door een gebrek aan geheugen of een verouderde CPU. Sinds Windows 7 zijn de hardware-eisen voor het besturingssysteem slechts licht gestegen. Er mag echter 8 GB RAM en een redelijk moderne CPU worden geïnstalleerd om probleemloos met Windows te kunnen werken.

Er wordt ook gezegd dat Windows langzamer en trager werkt dan Linux. Deze bewering kan niet als een algemene verklaring gelden. De reden voor een trage Windows zijn vaak later geïnstalleerde diensten en programma’s die zich in de autostart van Windows nestelen en kostbare RAM- en CPU-kracht opeisen.

Autostart im Task-Manager von Windows 10
De Autostart vermeldingen worden weergegeven in het Windows 10 Taakbeheer.

Door zijn systeemarchitectuur is Linux tamelijk ongevoelig voor “veroudering” en draait het zelfs na een langere gebruiksperiode nog als op de eerste dag. Daarnaast zijn er ook Linux-distributies voor oudere hardware, het zogenaamde Puppy Linux, waarmee zelfs een computer met minder dan 4 GB RAM uit het vorige decennium nog zinvol gebruikt kan worden met een actueel besturingssysteem.

De moderne interfaces voor Linux, zoals Cinnamon uit Linux Mint, zijn echter ook veeleisend voor de hardware en meer geschikt voor modernere systemen.

Linux Mint 20 Cinnamon
Linux Mint 20 Cinnamon is een moderne, maar ook hardwareverslindende Linux-distributie.

2.3 Veiligheid

Geen enkel besturingssysteem staat zo vaak bloot aan aanvallen als Windows. Als je naar het marktaandeel van Windows kijkt, is dat echter nauwelijks verrassend. Hackers en criminelen vertrouwen op het systeem met de grootste verspreiding. Microsoft zorgt wel elke maand voor een overvloed aan fixes met de Microsoft Patchday, die veel beveiligingslekken verhelpen, waaronder steeds weer kritieke fouten. De overvloed aan beveiligingsgaten in Windows kan echter alleen maar leiden tot de conclusie dat Windows niet het veilige besturingssysteem is dat Microsoft altijd aanprijst. Het voorbeeld van Windows 7 na het einde van zijn ondersteuning laat duidelijk zien hoeveel beveiligingslekken er in Windows bekend worden.

Entwicklung bekannter Sicherheitslücken in Windows 7
Ontwikkeling van bekende beveiligingslekken in Windows 7.

Daarnaast zijn veel van de programma’s in Windows vaak niet up to date en ook een toegangspoort voor virussen en ander ongedierte, wat ook te verklaren is door het decentrale onderhoud van de programma’s. Mocht Microsoft erin slagen om alle ontwikkelaars in de Microsoft Store te krijgen, dan zou dit probleem snel worden opgelost door centrale updates van geïnstalleerde programma’s.

Van Linux daarentegen hoort men nauwelijks iets over beveiligingslekken, hoewel ook hier vaker problemen bekend worden. Door de open code kunnen veel ontwikkelaars in de wereld problemen echter snel herkennen en oplossen of omzeilen. Bovendien is de systeemstructuur en architectuur van Linux goed beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Kwetsbaarheden in de beveiliging van Linux zijn daarom vooral te vinden in de geïnstalleerde programma’s en diensten, die net als Windows vaak veel handmatig werk vergen om te onderhouden.

2.4 Hardwareondersteuning

Windows scoort duidelijk met zijn hardware-ondersteuning. Al “out of the box” bij de installatie herkent Windows 10 zeer betrouwbaar een groot deel van de gebruikte hardware en heeft het ook toegang tot een online database met aanvullende drivers bij Microsoft. Elk in de handel verkrijgbaar apparaat kan zeker onder Windows worden gebruikt, omdat drivers ook later in het systeem kunnen worden geïntegreerd.

Nvidia Treiber über Windows Update
Windows zorgt zelf voor het integreren en updaten van veel drivers voor de hardware.

Linux daarentegen is meer een probleemgeval. Systeemgerelateerde drivers zijn direct in de kernel geïntegreerd. Als de kernel essentiële componenten zoals chipsets van het moederbord voor verschillende functies niet ondersteunt, werken deze componenten ook niet. De situatie is de laatste jaren verbeterd, maar het is nog steeds niet ideaal. Het kan enkele maanden duren voordat nieuwere hardware wordt ondersteund onder Linux. De integratie van drivers is niet zo eenvoudig als Windows het heeft opgelost. Voor bepaalde randapparatuur, zoals sommige printers of externe hardware, is er soms geen driver-ondersteuning voor Windows.

2.5 Software-aanbod

Het aanbod van software voor Windows is enorm. Naast veel commerciële programma’s is op internet freeware of shareware te vinden voor elk denkbaar doel. Voor Linux-gebruikers is er vaak ook gratis software zoals LibreOffice, de gratis beeldbewerker Gimp of 7-Zip, maar niet altijd.

Speciale bedrijfsoplossingen zijn vaak alleen beschikbaar voor Windows en wie absoluut afhankelijk is van Microsoft Office of grafische software van Adobe blijft zitten met Windows of MacOS als besturingssysteem. De Wine-bibliotheek maakt het ook mogelijk Windows-software onder Linux te gebruiken, maar is met veel programma’s niet 100% compatibel.

2.6 Gaming

Windows is hét gaming platform. Voor geen enkel ander systeem is er zo’n groot aanbod aan gratis en betaalde spellen. Met Linux-spellen is het daarentegen vrij slecht gesteld. Af en toe brengen fabrikanten hun spellen ook uit voor Linux of kunnen ze online worden gespeeld als browsergames. Steam is een van de weinige platforms die ook bekende spellen voor Linux distribueert.

Linux Mint 19 Software-Installer Windows vs Linux in Sachen Gaming
Steam is ook beschikbaar voor Linux.

Cloud gaming, het nieuwe toverwoord van de industrie, zou in principe zonder problemen op Linux geïmplementeerd kunnen worden. Marktleider Nvidia is er met Nvidia Now echter nog niet in geslaagd het cloud gaming platform te porten naar Linux, al zijn er ook clients voor Android. Voor gamers is Linux dus nog geen levensvatbaar alternatief voor Windows.

Gaming, PC, Spiele
Windows is nog steeds het populairste en best ondersteunde gameplatform.

3. overstappen op Linux?

Om over te stappen op Linux hoef je je vorige Windows niet helemaal overboord te gooien. Bijna alle Linux-distributies zetten op verzoek tijdens de installatie een dual boot op met de EFI-firmware, zodat je de keuze hebt om Linux of Windows te starten bij het booten.

Bovendien kunnen veel Linux-distributies ook als live-systeem worden gebruikt zonder de vorige opstartomgeving op de pc of in een virtuele machine zoals VirtualBox, Hyper-V of VMware Workstation te veranderen.

Unbuntu unter Windows in der VirtualBox Windows vs Linux es geht auch gemeinsam
Unbuntu en andere distributies kunnen onder Windows in VirtualBox draaien.

De vreedzame coëxistentie van Windows en Linux wordt ook duidelijk door het feit dat Microsoft Linux al heeft geïntegreerd als subsysteem voor Windows. Je kunt dit activeren, deactiveren of opnieuw installeren via Windows Features.

Windows Subsystem für Linux
Het Windows subsysteem voor Linux maakt het mogelijk om geselecteerde distributies direct op het Windows bureaublad te starten.

In de Microsoft Store van Windows 10 staan al tal van Linux-distributies zoals Ubuntu of Debian, die dan net als elk ander programma direct in Windows kunnen worden gestart.

Microsoft Store Linux
Er zijn tal van, gratis Linux-distributies in de Microsoft Store.

4. Windows vs Linux: de kosten

Een Windows-licentie is niet gratis en de meeste gebruikers betalen er direct voor bij de aanschaf van een nieuwe pc. De Professional Edition van Windows 10 kost ongeveer 80 euro extra als OEM-licentie in vergelijking met een pc zonder besturingssysteem.

De bekende Linux-distributies kunnen daarentegen allemaal gratis worden gebruikt. De kostenfactor speelt ook een rol bij de gebruikte programma’s. De meeste programma’s die onder Linux worden gebruikt zijn ook open source en gratis, aangezien vooraanstaande gekochte software zoals Microsoft Office of Adobe Photoshop niet beschikbaar zijn voor Linux. Een volledig geïnstalleerde Linux met alle programma’s rond Office, Web en multimedia kost dus geen licentiekosten.

De kwestie van de kosten kan veranderen wanneer Linux in een commerciële omgeving wordt gebruikt. Hier kunnen snel blijvend hoge kosten ontstaan voor externe ondersteuning en hulp.

5 Conclusie Windows vs Linux

De volgende tabel vat de voorgaande stellingen samen in een evaluatie.

Linux Windows
Gebruikersinterface ++
Prestaties ++ +
Hardware ondersteuning ++
Beveiliging ++
Software aanbod ++
Gaming ++
Kosten ++

Als eral een huidige versie van Windows op uw pc is geïnstalleerd en u tevreden bent over de prestaties en de programma’s, is er geen reden om over te stappen. De situatie is anders als u nog steeds Windows 7 gebruikt, maar de prestaties van de PC te slecht zouden zijn voor Windows 10. In dat geval raden wij u aan over te stappen op een Linux-distributie, al was het maar omdat er geen updates meer zijn voor Windows 7.

Voor alle andere gebruikers kan een blik op Linux geen kwaad. Als u niet tevreden bent met Windows, vindt u in de Linux-wereld veel alternatieven voor desktopbesturingssystemen die eenvoudig te installeren zijn en al worden geleverd met up-to-date, gratis software zoals een webbrowser, tekstverwerker, mediaspeler of beeldbewerker. Alle ontbrekende software kan snel worden geïnstalleerd met gratis alternatieven voor Windows-programma’s waarvoor anders betaald zou moeten worden.

Als u daarentegen afhankelijk bent van het gebruik van speciale programma’s, bijvoorbeeld van Adobe of Microsoft, kunt u momenteel niet om Windows heen als MacOS voor u geen alternatief is.

Gerelateerde berichten