Emulators voor Windows: Hoe breng je Android, XP, NES en co. naar je PC?

Moderne pc- en consolegames mogen dan indrukwekkende graphics en een filmisch geluid bieden, het ontbreekt ze vaak aan charme. Daarom willen veel gepassioneerde gamers die hun eerste pogingen tot gamen begonnen met een NES, Sega …

Emulators voor Windows: Hoe breng je Android, XP, NES en co. naar je PC?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Emulators voor Windows: Hoe breng je Android, XP, NES en co. naar je PC?

Moderne pc- en consolegames mogen dan indrukwekkende graphics en een filmisch geluid bieden, het ontbreekt ze vaak aan charme. Daarom willen veel gepassioneerde gamers die hun eerste pogingen tot gamen begonnen met een NES, Sega Mega Drive of GBA graag het unieke gevoel van Mario en zijn soortgenoten terug. Met een emulator voor Windows kunt u uw helden uit voorbije consoletijden weer tot leven wekken zonder beeldbuis-tv. In dit artikel leer je hoe je van je PC een retro gameconsole maakt. Ook laten we je kennismaken met verschillende tools waarmee je naast klassieke games ook op andere platformen terecht kunt.

Wat is een emulator precies?

De term emulator is afgeleid van het Latijnse woord “aemulari” en betekent “nabootsen”. In de computertechniek wordt er software mee bedoeld waarmee een ander systeem geheel of gedeeltelijk wordt gesimuleerd.

Zijn de prestaties van een emulator op Windows net zo goed als op een “echte” console?

Afhankelijk van de hardware en software kunnen emulators die nieuwere systemen emuleren prestatieverlies lijden. Maar omdat de hardware van oudere consoles meestal inferieur is aan die van nieuwe computers, draaien de spellen meestal heel goed.

Kan ik mijn smartphone games ook op de computer spelen met een emulator?

Ja, dat is mogelijk. Met de AndY Android Emulator laten we je in dit artikel kennismaken met een tool die je een volwaardige Android op de PC kan bieden.

1. overzicht van de beste emulators voor Windows

1.1 Snes9x brengt de SNES naar je PC

Snes9x is een gratis C++ emulator voor spellen van het Super Nintendo Entertainment System (SNES). Met behulp van de software kunnen console-klassiekers zoals Super Mario World, Mario Kart, Final Fantasy of Donkey Kong (uit de Super Nintendo-reeks) op de computer worden uitgevoerd. Hiervoor worden beeldbestanden (zogenaamde “ROM images”) van de spellen gebruikt, die in de tool zijn geïntegreerd.

Screenshot von Super Mario Kart aus Snes9x
Pixelated pleasure: Met Snes9x breng je het SNES-gevoel terug naar je pc
.

Snes9x werkt op Windows, Linux en Mac OS X en is beschikbaar voor 32- en 64-bits besturingssystemen. De gebruikersinterface is echter alleen beschikbaar in het Engels.

Bijzonder praktisch: er is geen installatie nodig om de emulator te gebruiken. Na het uitpakken van het ZIP-archief hoeft u alleen maar op het EXE-bestand te klikken en het spelplezier kan beginnen. Zo kan het programma bijvoorbeeld ook vanaf een USB-stick of een externe harde schijf worden bediend.

1.2 Nintendo console gevoel met DeSmuME Emulator voor Windows

Screenshot von Super Mario World DS in Desmume
Desmume emuleert exclusief de Nintendo DS.

De DeSmuME DS-emulator moet ook de harten van Nintendo-liefhebbers sneller doen kloppen. De software is gebaseerd op een Cocoa frontend en biedt uitgebreide geheugenfuncties en FPS-beperking, wat zorgt voor een betere beeldkwaliteit op snelle systemen.

Microfoongebruik voor Windows- en Linux-poorten en directe video- en audio-opname worden ook ondersteund, en je kunt op elk moment screenshots maken of het spel pauzeren. DeSmuME simuleert zelfs het aanraakscherm . In tegenstelling tot de console kunt u het echter comfortabel bedienen met de muis op de computer.

Net als Snes9x gebruikt de software ROM-images om de spellen te emuleren en draait het onder Windows, Linux en Mac OS X.

Let op: de kwestie van legaliteit is altijd een tweesnijdend zwaard bij ROMs. Let er daarom bij het downloaden op dat u geen auteursrechten schendt. Het is een wijdverbreide misvatting dat als je in het bezit bent van het originele spel, je ook de illegale kopie van internet mag downloaden. In het geval van een download zonder licentie wordt u bedreigd met waarschuwingen en in het ergste geval met rechtszaken van de rechthebbenden.

1.3 Android-spellen spelen op je Windows-computer met AndY

Als de Google Android Studio simpelweg te ingewikkeld voor je is en je eigenlijk alleen op zoek bent naar een eenvoudige emulator waarmee je Android-apps op je Windows-pc kunt draaien, dan is de AndY Android Emulator iets voor jou. Meteen na de installatie heeft u een volwaardig Android-systeem tot uw beschikking, dat u na een korte installatie op dezelfde manier kunt gebruiken als uw smartphone of tablet.

DeAndYvirtuele machine is gebaseerd op Oracle’sVirtualBox. Dit betekent dat u tijdens het opstartproces niet hoeft te kiezen tussen Android en Windows, maar de emulator direct als apart venster op uw bureaublad kunt starten.

Een review van de software zie je in deze video:

Apps en games kunnen zoals gebruikelijk worden geïnstalleerd vanuit de Google Play Store, en de automatische updates houden je systeem up-to-date. Een zeer coole functie is de mogelijkheid om de smartphone als afstandsbediening te gebruiken. Je hoeft hem alleen maar aan te sluiten op de computer en dan kun je functies als de positiesensor of multi-touch ook op de computer gebruiken.

Let op: In 2018 werd online bekend dat bij de installatie van AndY ongemerkt een cryptominer wordt geïnstalleerd. Informeer daarom voordat u de software installeert naar de huidige status van de software.

1.4 De Windows in de Windows met de Oracle Virtual Box

Oracle’s VirtualBox is virtualisatiesoftware waarmee je een willekeurig besturingssysteem in een VM op je computer kunt draaien. Dit is geïsoleerd van het eigenlijke besturingssysteem. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld programma’s of instellingen te testen zonder het risico te lopen het eigenlijke besturingssysteem te beschadigen. Vooral voor gamers biedt dit het voordeel dat u ook oudere games kunt spelen die niet meer draaien op nieuwere besturingssystemen.

VirtualBox emuleert onder meer de RAM, de geluidskaart, USB-poorten en de harde schijf als VDI (“Virtual Disc Image“) , waardoor het geëmuleerde systeem ook toegang heeft tot de apparaten van de host. Bovendien ondersteunt de software gedeelde mappen en versleutelt het desgewenst schijven met 256 bits. Bestandsoverdracht tussen de hostcomputer en de VirtualBox is zeer eenvoudig via drag & drop.

VirtualBox auf Windows PC mit emuliertem ubuntu-Linux
Met behulp van VirtualBox kunt u uw Linux-toepassingen ook gemakkelijk onder Windows draaien.

Als host laat VirtualBox computers met 32- of 64-bit Windows-besturingssystemen toe; als gastsysteem worden onder meer Windows NT 4, 2000, XP, 2003, 7, 8 en 10, OS/2 Warp, Linux-distributies vanaf kernel 2.4 en OpenBSD ondersteund. De software slaat alle instellingen op als een XML-bestand, waardoor ze ook zonder problemen kunnen worden geëxporteerd.

Tip: Met het VirtualBox Extension Pack kunt u het hoofdprogramma uitbreiden met een aantal praktische functies, zoals ondersteuning voor USB 2.0 en USB 3.0.

1.5 Terug naar uw jeugd met de Vice Emulator

VICE (“Versatile Commodore Emulator”) is een open-source emulatiestation voor Commodore 8-bit computersystemen. De Windows-versie wordt gedistribueerd onder de naam WinVICE.

Naast de populaire Commodore 64 emuleert de software ook de C128, alle PET-modellen (behalve de SuperPET 9000), de VC 20, de PLUS4 en de CBM-II (ook bekend als C610). De afzonderlijke systemen worden gestart via afzonderlijke EXE-bestanden (bijv. C64.exe), maar hun interfaces zijn vrijwel identiek.

Retrogevoel in perfectie: voor de PET-emulatie hebben de ontwikkelaars zelfs het inschakelgeluid van de apparaten nagemaakt! Samen met de mogelijkheid om oude joysticks aan te sluiten, katapulteert VICE je direct terug naar je jeugd.

Daarnaast wordt VICE geleverd met een hele reeks commandotools, zoals Cartcony of Petcat, en bevat het ook een stand-alone SID-speler in de vorm van VSID. Met behulp van de VICE Event History-functie kun je zelfs je emulatiesessies als digitale video opnemen en later afspelen.

Commodore 64 BASIC V2 im Vice Emulator
De C64 doet de groeten: naar onze mening is VICE momenteel de beste Commodore-emulator op de markt.

1.6 WinUAE laat oude Amiga klassiekers herleven

WinUAE is een gratis emulatiestation voor oude Amiga hardware. Hiermee kunt u de voor dit platform ontwikkelde spellen en toepassingen op uw Windows-computer gebruiken.

Het programma emuleert verschillende Amiga-modellen, zoals de A500, A600, A1200 of A4000. Het biedt ook talrijke configuratiemogelijkheden (bijvoorbeeld voor de CPU, het RAM of de grafische chip) waarmee u de virtuele computer kunt aanpassen aan uw wensen. Met WinUAE kunt u ook verschillende configuratieprofielen aanmaken en opslaan. Zo kunt u indien nodig snel schakelen tussen de verschillende instellingen.

Die Einstellungen des WinUAE Commodore Emulator für Windows
Met WinUAE kunt u ook verschillende configuratieprofielen aanmaken en opslaan. Zo kunt u snel heen en weer schakelen tussen de verschillende instellingen.

Naast muis- en toetsenbordinvoer ondersteunt het programma ook gamepads en joysticks en zelfs printers kunnen erin worden geïntegreerd met de juiste configuratie. U kunt uw scores gemakkelijk in een cache opslaan en op een later tijdstip naar dezelfde plaats terugkeren.

Om WinUAEte gebruiken heb je speciale Kickstart ROM’s nodig, die in ADF formaat moeten zijn. Er is nu echter een hele reeks software pakketten beschikbaar op het Internet (b.v. bij Amiga Forever) die u gratis en zonder copyright zorgen kunt downloaden.

Een andere lijst met interessante emulators voor je PC vind je hier:

Gerelateerde berichten