Windows 10 Versies: Een vergelijking van de verschillende edities en versies van Windows 10

Windows 10 gibt es nicht nur in verschiedenen Editionen wie Home, Pro oder Enterprise, sondern auch in verschiedenen Versionen wie OEM, System Builder oder Retail. In dem folgenden Artikel klären wir die Unterschiede und bieten einen Vergleich zwischen den verschiedenen Editionen und Versionen von Windows 10.

Windows 10 Versies: Een vergelijking van de verschillende edities en versies van Windows 10

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 10 Versies: Een vergelijking van de verschillende edities en versies van Windows 10

Windows 10 is niet alleen verkrijgbaar in verschillende edities zoals Home, Pro of Enterprise, elk met een ander scala aan functies, maar ook in verschillende versies zoals een volledige versie, OEM, system builder, volumelicentie en nog wat. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de Windows-edities en -versies in vergelijking uit.

  • Windows 10 wordt geleverd in verschillende edities met verschillende functies.
  • Windows 10 zelf wordt aangeboden in verschillende licentieversies, waarvan de meeste gebruikers waarschijnlijk een OEM-versie bezitten.
  • Als je de keuze hebt, gebruik dan de 64-bits versie van Windows 10.

1. Windows 10 wordt op veel nieuwe pc’s meteen voorgeïnstalleerd

Wie een nieuwe complete pc koopt, heeft meestal Windows 10 voorgeïnstalleerd. De koper denkt daarom meestal niet na over wat voor licentie hij precies heeft. Uiterlijk als u op zoek bent naar een losse Windows 10-licentie voor een oude computer of zelf een pc in elkaar zet, wordt u geconfronteerd met verschillende edities en versies van Windows 10.

2 De verschillen tussen de verschillende edities van Windows 10 in vergelijking

2.1 De vraag naar de bitversie: 64-bit is tegenwoordig standaard

Laten we daarom beginnen met het besturingssysteem zelf. Windows 10 is beschikbaar in een 32-bits en een 64-bits versie, maar dat is niet relevant voor de vraag naar de editie, want met de productsleutel kan elk van de bitversies worden geïnstalleerd.

Op moderne systemen moet u alleen een 64-bits versie van Windows 10 gebruiken. Deze kan niet alleen geheugen van meer dan 4 GB aanspreken en dus ook sneller werken, maar biedt ook betere driverondersteuning. Fabrikanten als Nvidia hebben inmiddels de ondersteuning voor 32-bit drivers stopgezet. Daarnaast kunnen nieuwere games vaak alleen op 64-bit systemen geïnstalleerd worden.

Goed om te weten: Je kunt natuurlijk ook 32-bit programma’s draaien op een 64-bit Windows, maar niet andersom.

32 Bit oder 64 Bit
In de instellingen van Windows 10 onder Systeem->Info kun je zien welke of een 32-bit of 64-bit systeem wordt gebruikt
.

2.2 Windows 10 Professional biedt niet voor alle gebruikers belangrijke voordelen

Windows 10 komt momenteel in vier edities, die Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education heten, en ook verschillen in de beschikbare functies…

Windows 10 S, waarmee alleen programma’s uit de Windows Store kunnen worden geïnstalleerd, hebben we hier buiten beschouwing gelaten, omdat het nauwelijks verspreid is en ook niet vrij verkrijgbaar is in de winkels. Ook Windows 10 IoT, dat ook op een zeer kleine pc zoals de Raspberry PI kan worden geïnstalleerd, hebben we buiten beschouwing gelaten, evenals de N-edities zonder Windows Media Player en dergelijke.

Terwijl Windows 10 Home is voorgeïnstalleerd op bijna alle pc-systemen voor thuisgebruikers, worden zakelijke apparaten meestal geleverd met Windows 10 Pro. De reden hiervoor zijn de technische beperkingen van de Home-editie, zoals het ontbreken van toegang tot Active Directory en het ontbreken van groepsbeleid, Bitlocker-schijfversleuteling of andere functies zoals Hyper-V, die vooral van belang zijn in een professionele omgeving.

Bitlocker verwalten
BitLocker biedt vanaf de Pro-editie schijfversleuteling in Windows.

Windows 10 Enterprise, dat alleen als volumelicentie beschikbaar is voor zakelijke klanten, maakt het gebruik van LTSC (Long Term Servicing Channel) versies van Windows 10 mogelijk als een van de belangrijkste functies en komt daarmee overeen met de LTS (LongTerm Service) edities van veel Linux distributies, waarvoor de fabrikanttwee tot drie jaar ondersteuning biedt voordat een upgrade naar een recentere LTSC versie noodzakelijk wordt. Vooral in grote netwerken bespaart dit admins het voortdurend uitrollen van nieuwe Windows-versies. U kunt ook een bestaande Windows 10 Pro-licentie upgraden naar Windows 10 Enterprise als een in-place upgrade zonder dat u Windows opnieuw hoeft te installeren.

Windows 10 Education is in principe hetzelfde als Windows 10 Enterprise, maar is aanzienlijk lager geprijsd, mits je in aanmerking komt om het aan te schaffen, bijvoorbeeld als student. Microsoft biedt deze versie aan scholen, opleidingen en onderzoeksinstellingen. Bijzonder is dat Windows 10 Education alleen als update wordt verspreid. Er moet dus al een Windows 10 Home of Windows 10 Pro beschikbaar zijn. Microsoft biedt vanuit beide edities een in-place upgrade naar Windows 10 Education.

Overzicht van de verschillende edities van Windows 10 en hun functies in vergelijking

Functie Win10 Home Win10 Pro Win10 Onderneming
Windows Hello
Windows Defender Antivirus
Firwall en netwerkbeveiliging
Bescherming van het internet
Instellingen voor ouderlijk toezicht
Bitlocker encryptie
Virtualisatie Hyper-V
Groepsbeleid
Ondersteuning voor Active Directory
Kioskmodus
Winkel voor bedrijven
Windows Update voor bedrijven
Hybride Azure Active Directory
Beheer van mobiele apparaten

Eerdere upgrade- en update-dwang van Windows 10 Home daalt met Windows 10 versie 1903
Wat echt ontbrak in de Home-editie van Windows 10 was voorheen de mogelijkheid om te kiezen wanneer upgrades en updates te installeren. Bezitters van Windows 10 Pro of hoger hadden hier tenminste de mogelijkheid om een functie-upgrade uit te stellen naar een hogere Windows-versie. Met de nieuwe versie van Windows 10 versie 1903 zou dit probleem echter verholpen zijn. Nu kunnen alle Windows 10-gebruikers kwaliteitsupdates maximaal 35 dagen uitstellen en worden nieuwe Windows-versies niet meer automatisch geïnstalleerd zolang er nog ondersteuning is voor de gebruikte versie.

Das Aussetzen von Updates ist nun endlich auch in Windows 10 Home möglich
Het uitstellen van updates is nu eindelijk mogelijk in Windows 10 Home

2.3 Onze aanbeveling voor het kiezen van de juiste Windows-editie

Gebruikers die de Windows-pc niet in een bedrijfsnetwerk gebruiken of functies als Hyper-V en Bitlocker-encryptie nodig hebben, hebben verder geen noemenswaardige beperkingen met Windows 10 Home, zodat deze versie in principe zonder problemen gebruikt kan worden.

Andere Windows-edities zijn niet sneller: Een mythe van velen in de Windows-wereld is de veronderstelling dat Windows 10 Pro sneller werkt dan Windows 10 Home. Dit is echter niet het geval. Binnen een systeemfamilie zijn er geen nadelen qua prestaties.

Windows 10 is beschikbaar in verschillende licenties zoals volledige versie, upgrade, OEM of system builder.

De prijzen voor een Windows-licentie zijn niet alleen afhankelijk van de keuze van de editie (Home is het goedkoopst), maar ook van het type licentie. Daarnaast wordt Windows 10 Enterprise alleen verkocht aan grote klanten als onderdeel van volumelicenties, terwijl Windows 10 Education alleen beschikbaar is als update van een bestaande Windows-licentie voor speciaal geautoriseerde klanten.

Versie Win10 Thuis Win10 Pro Win10 Onderneming Win10 Onderwijs
Volledige versie 145 € 259 € Alleen volumelicenties Niet beschikbaar
SystemBuilder volledige versie 125 € 145 € Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Update Nog steeds gratis Nog steeds gratis Nog steeds gratis 125 €

De meest voorkomende versie is de OEM-versie. Deze afkorting staat voor Original Equipment Manufacturer en verwijst naar licenties die samen met een nieuwe PC worden verkocht. In de regel worden alleen een licentiesticker en een herstel-dvd bij de pc geleverd, maar geen volledige installatieschijf van Windows. Deze licenties zijn meestal niet gratis te koop (zie ook 5.) en zijn meestal gebonden aan de hardware van het systeem. Microsoft biedt geen telefonische ondersteuning voor OEM-licenties.

Windows 10 OEM-Datenträger
Typische Windows 10 OEM-schijf

De System Builder-versies, of kortweg SB of DSP (Delivery Service Partner), worden daarentegen gratis verkocht in de detailhandel. Deze zijn verpakt in een eenvoudige witte behuizing en zijn eigenlijk bedoeld om een “volledige versie” te verkopen bij nieuwe pc’s. Op de dvd van een SB-versie is Windows 10 ook alleen beschikbaar in de bit-editie die je hebt gekocht. Door de mogelijkheid om Windows 10 als een datadrager image (ISO-bestand) te downloaden en het feit dat de gekochte licentiesleutel geldig is voor zowel een 32-bit als een 64-bit versie, is dit echter geen probleem. In tegenstelling tot een “klassieke volledige versie” heeft de System Builder-versie de beperking dat Microsoft geen telefonische ondersteuning biedt, zoals bij de OEM-versie.

System Builder-Version
System Builder-versie

FPP (Full Packaged Product), ook wel Retail (of Collection) genoemd, is de naam die wordt gegeven aan de volledige versies van Windows 10 in de “kleurrijke retailbox“. In tegenstelling tot de System Builder-versie worden hier gegevensdragers voor beide bitversies meegeleverd. Microsoft biedt voor dergelijke versies gedurende een beperkte periode ook telefonische ondersteuning.

Windows 10 Retail
Windows 10 retailverpakking

Omdat met name nieuwere notebooks vaak geen optische drive meer hebben, is Windows 10 in de winkel ook verkrijgbaar op een USB-stick voor installatie.

Ondertussen biedt Microsoft ook volledige versies van Windows 10 in de Pro-versie als download aan, maar tegen een veel hogere prijs dan een System Builder-versie.

Windows 10 Pro zum Download kaufen
Koop Windows 10 Pro als download

4. Microsoft biedt nog steeds een gratis update naar Windows 10 aan.

Helaas is er geen updateversie naar Windows 10 met korting. Je zou dus de volledige versie of een zelfbedieningsversie moeten kopen om van Windows te kunnen genieten.

Bij de start van Windows 10 bood Microsoft openlijk de mogelijkheid om gratis te upgraden van Windows 7 of Windows 8.x naar Windows 10. Daarvoor kon je Windows 10 installeren over een bestaande Windows-installatie of als nieuw besturingssysteem met een productsleutel van Windows 7 of Windows 8.x. Ook al promoot Microsoft dit niet meer: De optie om gratis te upgraden bestaat nog steeds, maar vereist een geautoriseerde licentiesleutel uit Windows 7 of Windows 8.x.

Eingabe eines Product-Keys von Windows 7 ode Windows 8.x ist möglich
Het invoeren van een productsleutel uit Windows 7 of Windows 8.x is mogelijk

Voer gewoon de productsleutel in van Windows 7 of Windows 8.x in dezelfde editie die u momenteel installeert.

In ons artikel Windows 10 installeren als upgrade of nieuwe installatie vindt u gedetailleerde instructies voor het installeren van Windows 10 als upgrade of nieuw systeem op uw pc.

5. Gebruikte en OEM-licenties kunnen geld besparen of zenuwen veroorzaken.

Kijk bij het zoeken naar een Windows 10-licentie niet alleen naar de prijs. Veel dealers op internet verkopen gebruikte OEM-licenties. Volgens een uitspraak van het Federale Hof van Justitie is het doorverkopen ervan toegestaan, maar kan het toch problemen opleveren. Niet elke licentiesleutel maakt de installatie van Windows 10 als “volledige versie” mogelijk. Bovendien kan Microsoft de licentie blokkeren als deze al meerdere keren is gebruikt.

Er zijn ook dealers die ongebruikte licenties uit een volumecontract van bedrijven doorverkopen. Hoewel de doorverkoop in principe niet eens is toegestaan volgens de licentievoorschriften, zou je er Windows 10 mee kunnen installeren. Maar ook hier heb je geen zekerheid dat de sleutel eenmalig of permanent werkt. Microsoft kan de licentie blokkeren en volumelicenties kunnen ook gehuurd worden. Als de grote klant deze huur opzegt, zijn hun licentiesleutels ook niet meer geldig.

Er zijn echter veel gerenommeerde dealers op het internet van wie u gebruikte software kunt kopen tegen eerlijke prijzen.

Wees voorzichtig bij het kiezen van een dealer: Koop alleen een licentie bij een dealer met goede en veel beoordelingen, jurisdictie in Duitsland en de mogelijkheid om de licentie ook om te ruilen in geval van problemen en dus geen nadelen ten opzichte van dealers uit het buitenland.

Gerelateerde berichten