Brave Browser in test: Hoe goed is de browser met ad blocker?

Brave is een relatief nieuwe webbrowser die begin 2016 verscheen en is ontwikkeld door een team onder leiding van Brendan Eich en Brian R. Bondy, medeoprichters van het Mozilla Project, en belooft vooral snelheid en …

Brave Browser in test: Hoe goed is de browser met ad blocker?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Netzwerk
 6. »
 7. Brave Browser in test: Hoe goed is de browser met ad blocker?

Brave is een relatief nieuwe webbrowser die begin 2016 verscheen en is ontwikkeld door een team onder leiding van Brendan Eich en Brian R. Bondy, medeoprichters van het Mozilla Project, en belooft vooral snelheid en veiligheid. Brave biedt alle basisfuncties die je kent van andere browsers, maar heeft ook enkele extra functies om je privacy op het internet te beschermen, zoals een geïntegreerde advertentieblokker. In dit testrapport komt u te weten of de browser daadwerkelijk de moeite waard is om te gebruiken en hoe hij zich verhoudt tot Google Chrome & Co.

Wat is een adblocker?

Een adblocker onderdrukt advertenties op het internet en dient dus ook als bescherming tegen zogenaamde “malwaretising”. Malware of browserkapers vermommen zich als onschadelijke advertenties en proberen op de achtergrond toegang te krijgen tot uw systeem.

Is de Brave Browser ook geschikt voor het delen van bestanden?

Ja, met Brave kunt u bijvoorbeeld TORRENT-bestanden laden en streamen.

Hoe kan de Brave Browser worden uitgebreid?

Het programma is compatibel met add-ons uit de Chrome Web Store.

1. instelling en gebruikersinterface

Voor onze test hebben we hetinstallatiepakket (Windows, 64 bit) rechtstreeks gedownloadvan de site van de fabrikant. Dankzij de wizard duurde het hele proces minder dan 30 seconden op onze Acer Nitro. Na de installatie start Brave Browser automatisch en begroet ons met de verplichte“Welcome Tour“.

Review Brave Browser 2019 vs Chrome
Lijkt niet voor niets op Chrome: de Brave Browser is gebaseerd op Chromium en gebruikt sinds 2018 ook de UI daarvan.

De Brave Browser is gebaseerd opChromium en kan daardoor goed overweg met de verschillende webstandaarden. Visueel kan de verwantschap echter niet worden ontkend. Tot 2018 ontwikkelde Brave Software zijn eigen gebruikersinterface terwijl het de rendering engine van Google gebruikte. Na een maandenlange coördinatiefase met het open source project Chromium stemden ze er uiteindelijk mee in om ook diens UI over te nemen.

Tip: De menunavigatie van de Brave Browser is standaard in het Engels, maar kan eenvoudig via “Instellingen” naar het Duits worden omgeschakeld.

2 Brave Browser in de test: de belangrijkste functies in één oogopslag

De Brave Browser biedt alle belangrijke functies die je al kent van concurrenten als Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.

Daarnaast bevat het programma echter ook een aantal functies om uw privacy te beschermen:

Brave Browser Security Features
De Brave Browser komt met een aantal beveiligingsschilden die vooral bedoeld zijn om je privacy te beschermen tijdens het browsen.
 • De geïntegreerde advertentieblokker voorkomt advertenties op basis van tracking door derden. Helaas is het motto hier: alles of niets! De functie kan niet individueel worden geconfigureerd, wat betekent dat u bijvoorbeeld geen expliciete uitzonderingen voor bepaalde websites kunt instellen.
 • Het programma dwingt veilige, versleutelde communicatie via SSL af en voert indien mogelijk automatisch de update hiervan uit.
 • Cookies van derden worden standaard geblokkeerd.
 • Privé-tabbladen blokkeren http-links, scripts en trackingpixels.
 • De Incognitomodus biedt ondersteuning voor het Tor-netwerk.
 • Dankzij de synchronisatiefunctie zijn uw paginageschiedenis en bladwijzers op al uw apparaten beschikbaar.
 • In plaats van Google is de anonieme zoekmachine DuckDuckGo standaard geactiveerd in Brave.

DeBrave-browser kan indien nodig worden uitgebreid met nieuwe functies en is ook compatibel met de add-ons uit de Chrome Web Store vanwege de verwantschap met Chrome of Chromium.

2.1 BAT bevordert pagina’s met goede inhoud

Brave Rewards
Met behulp van Brave Rewards kun je je favoriete sites steunen met een door jou bepaald bedrag, ondanks dat je een ad blocker hebt geactiveerd.

Veel websites financieren zich voornamelijk met advertenties en kunnen zo hun inhoud gratis aanbieden. Door een advertentieblokker te gebruiken, ontneem je dergelijke aanbieders hun belangrijkste bron van inkomsten.

Met “Brave Rewards” kunt u uw favoriete websites steunen met een vrij te kiezen bedrag ondanks dat u een advertentieblokkering hebt geactiveerd. De kern van het systeem is de zogenaamde “BAT” (“Basic Attention Token”), die je beloont met de gelijknamige cryptocurrency wanneer je advertenties bekijkt. Brave verdeelt de tokens vervolgens automatisch over de relevante pagina’s, afhankelijk van de tijd die je daar doorbrengt. U kunt ook rechtstreeks doneren aan een website of een vast maandelijks bedrag instellen.

Het BAT-systeem is standaard uitgeschakeld en moet handmatig worden geactiveerd. Zonder BAT is Brave echter eigenlijk niets meer dan een op Chromium gebaseerde browser met extra beschermende functies tegen reclame en tracking.

3 Brave Browser in de test: prestaties

Naast privacybescherming scoort de Brave Browser vooral goed op het gebied van snelheid. Door het blokkeren van advertenties laden internetpagina’s sneller. Dit werd ook bevestigd in onze test.

We openden verschillende nieuwssites en shopping portals (waaronder spiegel.de, amazon.de en bild.de) via Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera GX, Apple Safari en de Brave Browser. Deze laatste was qua laadtijd ongeveer twee keer zo snel als de concurrentie. En browsergames zoals Settlers Online of League of Angels werken ook met de Brave Browser gewoon en zonder beperkingen.

Startseite von Spiegel.de
Hogere snelheid dankzij ad blocker: De door ons geteste nieuws- en winkelportals openden in Brave ongeveer tweemaal zo snel als in andere browsers.

4. conclusie van onze Brave Browser Review

Het is een feit: zonder online reclame zou gratis inhoud op het internet niet mogelijk zijn. Het gebruik van de Brave Browser betekent echter niet automatisch het einde van reclame. Het is eerder de bedoeling om de meest opdringerige advertenties, zoals pop-ups, banners of reclamefilmpjes, te blokkeren en zo een betere surfervaring te verkrijgen.

In principe kunnen alle extra functies echter met behulp van add-ons in elke andere browser worden geïntegreerd. Voor wie zich de tijd en moeite wil besparen en gewoon op zoek is naar een gebruiksvriendelijke browser voor wat meer privacy tijdens het surfen, is Brave precies wat hij zoekt.

De Brave-browser is gratis beschikbaar voor Windows, Mac en Linux en kan ook als mobiele versie worden gebruikt op een Android-smartphone of iPhone.

De functionaliteit van de Brave Browser wordt nog eens uitgelegd in de volgende YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=N_ggmaLz6M8

Gerelateerde berichten