Let op licht- en warmtewering: Deze rolgordijnen zijn geschikt voor schermzittingen

Of het nu in het thuiskantoor is of tijdens het gamen, organiseren of streamen – steeds vaker verandert tijd voor het scherm in een regelrechte zwetsessie, vaak al lang voordat de zomer zijn intrede heeft …

Let op licht- en warmtewering: Deze rolgordijnen zijn geschikt voor schermzittingen

Sonnenschutz für das Fenster
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Let op licht- en warmtewering: Deze rolgordijnen zijn geschikt voor schermzittingen

Of het nu in het thuiskantoor is of tijdens het gamen, organiseren of streamen – steeds vaker verandert tijd voor het scherm in een regelrechte zwetsessie, vaak al lang voordat de zomer zijn intrede heeft gedaan. En in tegenstelling tot veel zuidelijke landen is Duitsland niet standaard uitgerust met airconditioning voor de hittedagen. Wij geven u advies over hoe u de hitte kunt tegengaan, vooral met de juiste keuze van rolgordijnen.

Welke rolgordijnen zijn ideaal voor zonwering?

Bijzonder geschikt zijn rolgordijnen met een hoge verduisteringsgraad en thermische rolgordijnen.

Hoeveel verduistering moeten rolgordijnen bieden?

U kunt de mate van verduistering aanpassen aan uw behoeften op het gebied van verblinding en warmtewering. Verduisterende rolgordijnen zijn bijvoorbeeld geschikt voor volledige verduistering.

Hoe werken thermische rolgordijnen?

Thermische rolgordijnen hebben een buitenlaag, bijvoorbeeld van aluminium, waarmee ze invallend licht reflecteren. De bescherming tegen zon en warmte is daardoor bijzonder hoog.

1. hoe kies je rolgordijnen voor ramen?

Rolgordijnen zijn er in talloze soorten, materialen en kleuren voor verschillende wensen. Bij de montage ervan kies je ook of je met of zonder boren te werk gaat.

Ramen met een goede lichtinval zijn meestal iets wenselijks, zo niet iets dat een belangrijke beslissingsfactor wordt bij het kiezen van een kamer of een huis.

Vaak worden hele interieurs ontworpen rond uitgestrekte vensterpuien, want als je ze hebt, wil je ze gebruiken. Dus wordt het computerbureau ideaal gepositioneerd en het kantoor of de thuiswerkplek opnieuw ingericht – en zodra de zomer nadert, is de eigenlijk gewenste lichtinval niet meer zo groot.

Het beeldscherm reflecteert, de warmte stijgt en de meest voor de hand liggende oplossing wordt al snel gevonden in een set rolluiken. Hoe je rolluiken kunt gebruiken tegen hitte lijkt in eerste instantie voor de hand te liggen – ze bieden bescherming tegen de zon als je ze dichttrekt. Zo gemakkelijk, zo goed. Maar er is een overvloed aan keuze als het gaat om rolgordijnen, met een even grote variatie in hun effectiviteit tegen hitte.

Tip: naast rolgordijnen met effen stoffen zijn er ook vouwgordijnen en dubbele rolgordijnen. Deze zijn vooral geschikt voor decoratieve doeleinden, maar zijn ook verkrijgbaar met een verduisteringsfunctie.

Terwijl sommige rolgordijnen alleen voor decoratieve of privacy doeleinden zijn ontworpen, hebben andere veel te bieden op het gebied van materiaal en functie, waaronder bescherming tegen warmte. Maar vaak moeten beslissingen worden afgewogen op basis van andere criteria vóór de keuze van de functie.

Als u bijvoorbeeld dakramen of verticale ramen met speciale afmetingen hebt, kan het raadzaam zijn om rolgordijnen op maat te laten maken, omdat een bevredigende bescherming tegen zon en
warmte vaak niet meer wordt geboden door een gebrek aan afstelling. Als een rolgordijn aan het dakraam moet worden gemonteerd, zijn ook zijgeleiders onontbeerlijk.

Het is ook belangrijk vooraf na te denken over de montage. Rolgordijnen worden meestal aan de muur of het plafond voor de raamsparing gemonteerd. Soms worden ze echter ook gemonteerd door middel van gaten die in het raam worden geboord, als dat voldoende ruimte laat voor het openen van het raam.

Dakramen, zoals deze van Velux, stellen speciale eisen en hebben vaak rolgordijnen op maat nodig.

Zonder boren kunnen lichtgewicht rolgordijnen rechtstreeks op het raam worden gelijmd of, wat gebruikelijker is, vastgeklemd met Klemmfix of soortgelijke klembeugels. Dit kan een betere oplossing zijn voor bijvoorbeeld huurflats, als u geen permanente veranderingen wilt aanbrengen.

De keuzemogelijkheden voor bepaalde eigenschappen zijn nog gevarieerder. Lichtdoorlatendheid, geschiktheid voor vochtige ruimtes en ook speciale functies zoals warmtewering behoren daartoe.

2 De mate van transparantie regelt de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt

Verduisterende rolgordijnen verminderen de warmteontwikkeling en zorgen voor een verblindingsvrij scherm
.

Een van de meest effectieve manieren om warmte in de schermruimte te voorkomen is het gebruik van een rolgordijn met een hoge mate van verduistering.

De gradaties in transparantie bieden u de vrijheid om uw scherm aan te passen aan uw behoeften op het gebied van lichtinval, privacy en warmteregulering.

Transparante stoffen zorgen voor lichtdoorlatende ruimten voor ramen met de juiste oriëntatie. Ondanks de hoge mate van transparantie kunt u toch kleuren en decoraties kiezen om een kamer de sfeer te geven die u wenst.

Rolgordijnen met privacybescherming hebben een lagere transparantie om uw privacy te waarborgen. Ze laten namelijk nog wel het licht door, maar niet de blikken van de buren – althans overdag.

Verduisterende rolgordijnen, ook wel verduisteringsrolgordijnen genoemd, zijn ideaal om lichtinval te voorkomen. Rolgordijnen worden meestal gebruikt in slaapkamers, maar ze zijn vooral geschikt voor beeldschermruimtes om reflecties en schitteringen op het beeldscherm te voorkomen. Dit betekent dat uw beeldschermruimte ook bij felle zon probleemloos kan worden gebruikt.

3. thermische rolgordijnen weren de warmte van uw raam

Zonlicht en warmte worden gereflecteerd door de coating van thermische rolgordijnen.

Je kunt nog een stap verder gaan door zogenaamde thermische rolgordijnen te gebruiken. Hierbij houdt een coating aan de achterzijde niet alleen het licht tegen, maar reflecteert ook de warmte van de zonnestralen.

Je kunt twee primaire soorten thermische jaloezieën bevestigen, die verschillen in hun coating:

Een parelmoercoating beschermt de ruimte tegen warmte door inkomend licht terug te kaatsen. Ook een coating van aluminium heeft isolerende eigenschappen.

Tip: De extra isolatie die thermische jaloezieën met een aluminium coating bieden, kan energie besparen bij het regelen van de warmtebalans! Het helpt niet alleen tegen warmte, maar ook tegen kou.

U hoeft niet voor slechts één van de bovenstaande methoden te kiezen als u uw schermruimte tegen warmte wilt beschermen. Thermische jaloezieën kunnen ook verduisteringsgordijnen zijn, zodat u de voordelen van beide soorten kunt combineren voor een ideale bescherming.

Gerelateerde berichten