Teamspeak alternatief: Vier voice messengers in vergelijking

Phone messengers zijn praktische programma’s waarmee je eenvoudig en goedkoop kunt communiceren via spraak- en videogesprekken en tekstchats. Vooral als online gamer kun je niet om een goede VoIP-oplossing heen. TeamSpeak is hier zeer ingeburgerd. …

Teamspeak alternatief: Vier voice messengers in vergelijking

Gamer nutzt TeamSpeak-Alternative
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Teamspeak alternatief: Vier voice messengers in vergelijking

Phone messengers zijn praktische programma’s waarmee je eenvoudig en goedkoop kunt communiceren via spraak- en videogesprekken en tekstchats. Vooral als online gamer kun je niet om een goede VoIP-oplossing heen. TeamSpeak is hier zeer ingeburgerd. Er zijn echter ook goede TeamSpeak alternatieven, die we hieronder graag aan je voorstellen.

  • TeamSpeak is erg populair onder gamers voor het uitwisselen van informatie in groepschats tijdens het spelen van games.
  • Maar ook in de particuliere en zakelijke sector zijn spraak- en chatmessengers in trek voor het houden van telefonische conferenties of het rapporteren over vakanties.
  • Elk TeamSpeak-alternatief heeft een andere focus en is daarom voor verschillende gebruikersgroepen interessant.

1 TeamSpeak: Alternatieve spraakmessenger

Gamer beim zocken mit Teamspeak
Online gokken met vrienden: TeamSpeak is hiervoor een zeer populaire tool.

Voor online multiplayergames is TeamSpeak een zeer populaire chatsoftware omdat het veel goede functies biedt. Maar ook in het bedrijfsleven of als goedkoop alternatief voor mobiele telefoons en vaste lijnen zijn communicatie-apps erg populair.

Daarom zijn er nu verschillende programma’s, waarvan sommige ook verschillende doelgroepen aanspreken. Welk TeamSpeak-alternatief je kiest, hangt dus ook af van je behoeften en voorkeuren.

1.1 De functies van Teamspeak

Online gamers gebruiken nog steeds graag TeamSpeak (afgekort TS), dat lange tijd het monopolie had op voicechat. Het biedt een duidelijke interface – sommigen noemen het misschien “ouderwets”, maar dat is waarschijnlijk wat het voor velen zo charmant maakt. Anderzijds is TeamSpeak zeer goed gepositioneerd op het gebied van gegevensbescherming.

Via het internet of een LAN kunt u met andere mensen communiceren via spraak en tekst. Om het te gebruiken moet elke deelnemer echter een server opzetten. Daarvoor zijn er speciale hosting providers die voor een klein bedrag per maand een server ter beschikking stellen. Het voordeel hiervan is dat u verschillende kanalen op de server kunt aanmaken en gebruikers praktisch kunt groeperen.

Het programma is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac en moet voor gebruik worden gedownload. Exclusief gebruik in de browser is hier niet mogelijk. Er is ook een betaalde app beschikbaar voor Android en iOS.

Discord: moderne vervanger voor TeamSpeak

DiscordDiscord Logo is pas sinds 2015 op de markt, maar heeft zich in korte tijd gevestigd als een echt alternatief voor TeamSpeak. Het biedt een moderne en gebruiksvriendelijke interface die beschikbaar is voor u als een stand-alone programma om te downloaden, als een mobiele app of zelfs vanuit de browser. Discord is ook ontworpen voor gebruik in gaming en heeft al veel gebruikers overtuigd als vervanger van TeamSpeak.

Discord is volledig gratis en biedt talrijke functies waarmee het optimaal in online games kan worden geïntegreerd. Bovendien loopt de chat via de servers van het bedrijf, zodat je geen eigen servers hoeft op te zetten. In ruil daarvoor moet je wel enkele gegevens vrijgeven, die worden opgeslagen en aan derden kunnen worden doorgegeven.

Als zeer eenvoudige en gratis app is Discord niettemin een niet te onderschatten TeamSpeak-alternatief.

3 Mumble: het veilige TeamSpeak-alternatief

MumbleLogo der TeamSpeak Alternative Mumble is een zeer praktisch alternatief voor TeamSpeak dat direct gebaseerd is op het origineel. Ook hier moet je eerst je eigen server opzetten en kun je vervolgens groepen en kanalen aanmaken. Net als bij TeamSpeak is ook hier de kleine computer Raspberry Pi geschikt als server. Bovendien is de communicatie versleuteld, wat een groot pluspunt is als het gaat om gegevensbescherming.

In tegenstelling tot het eigen TS-protocol is Mumble open source. Omdat het ook is ontworpen voor de gaminggemeenschap, biedt het speciale functies zoals een overlay die informatie geeft over de deelnemers aan het kanaal en positiedetectie in het spel, waarmee de signalen worden aangepast aan de richtingen van de avatars in het spel. De gebruikersinterface is ook vrij eenvoudig en duidelijk gehouden. Als alternatief voor TS is Mumble in feite een twin met geïntegreerde encryptie.

Skype: Business en travel messenger

SkypeTeamspeak Ersatz Skype is een van de bekendste VoIP-messengers en biedt ook telefoon- en videogesprekken en chats. Skype-naar-Skype gesprekken zijn in principe gratis en zijn vooral populair in de reis- en zakensector. Dit heeft zeker ook te maken met het feit dat Skype tot het Microsoft-concern behoort en daarom meestal op Windows is voorgeïnstalleerd.

De app is ook geschikt voor groepsgesprekken en is daarom ook goed geschikt als vervanger van TeamSpeak. Tot 25 deelnemers kunnen zo bij elkaar worden gebracht. Bij de vraag “Skype of TeamSpeak” moet natuurlijk worden bedacht dat Skype een klassieke VoIP-dienst is en in tegenstelling tot TS niet is geoptimaliseerd voor gebruik bij online gaming. Praktisch hierbij is echter dat je de app ook gratis op de smartphone kunt gebruiken. Bovendien kan elk mobiel en vast nummer ermee worden gebeld, hoewel aan deze dienst kosten zijn verbonden.

5 PhonerLite: eenvoudig alternatief voor telefoneren

Phonerlite LogoHoewel het geen echte TeamSpeak-vervanger is, is het toch een praktische toepassing om de PC te gebruiken voor VoIP. Het freeware PhonerLite heeft alleen een geluidskaart, microfoon en luidsprekers nodig om online te kunnen bellen. Ook moet u zich registreren bij een provider die VoIP via het SIP-protocol ondersteunt. Overeenkomstige suggesties worden u al voorgesteld in het startvenster van PhonerLite.

Het programma is zeer eenvoudig gehouden en laat alleen gesprekken toe naar mobiele en vaste netwerken en andere VoIP-providers. Daarnaast bieden een telefoonboek, antwoordapparaat en tekst-naar-spraak nog enkele praktische functies. PhonerLite is echter alleen beschikbaar voor Windows.

6 Conclusie over het onderwerp TeamSpeak-alternatief

Afhankelijk van het toepassingsgebied waarvoor u een goede VoIP-software zoekt, zijn verschillende programma’s geschikt. Aangezien u bij TeamSpeak eerst een server moet opzetten, is het programma minder geschikt voor onervaren gebruikers. De eenvoudigste oplossing is hier zeker Skype, zeker als u alleen af en toe gratis naar het buitenland wilt bellen.

TeamSpeak is nog steeds erg populair bij gamers, hoewel Mumble zeker kan bijblijven. Zeker als je veel waarde hecht aan goede gegevensbescherming. Zoek je een ongecompliceerde oplossing, dan is Discord het overwegen waard.

Gerelateerde berichten