Welke muziekherkenningsapp is de beste? Controleer gratis diensten

De situatie komt je vast bekend voor: Je hoort een liedje in de supermarkt, op TV of in een club dat je erg mooi vindt. Maar je kunt de naam van het liedje of wie …

Welke muziekherkenningsapp is de beste? Controleer gratis diensten

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Welke muziekherkenningsapp is de beste? Controleer gratis diensten

De situatie komt je vast bekend voor: Je hoort een liedje in de supermarkt, op TV of in een club dat je erg mooi vindt. Maar je kunt de naam van het liedje of wie het zingt niet achterhalen. Met een muziekherkenningsapp is het giswerk nu voorbij, want de tools vergelijken opgenomen songfragmenten met een online database en geven binnen enkele seconden de titel en artiest terug. In dit artikel presenteren we 4 gratis muziekherkenningsdiensten voor iOS en Android en laten we zien welke voor- en nadelen ze hebben.

Hoe werkt muziekherkenning met behulp van een app?

De muziekherkenningsapp registreert auditieve informatie via de microfoon van de smartphone en zoekt in een of meer databases naar het bijpassende nummer. Daarna worden, naast de titel en de artiest, vaak nog meer details, zoals de songtekst of het jaar van uitgave, teruggegeven.

Kunnen muziekherkenningsapps ook met een smartwatch worden gebruikt?

Ja, bijvoorbeeld Shazam en SoundHound, die we hieronder in detail zullen introduceren, zijn compatibel met de meeste smartwatches.

Zijn er beperkingen aan het maximale aantal nummers dat met de gratis tools kan worden geïdentificeerd?

Alle programma’s die in dit artikel worden gepresenteerd hebben geen beperkingen op het maximale aantal nummers dat kan worden geïdentificeerd, zelfs niet in de gratis versies. Bij sommige moet je echter vervelende advertenties verdragen, waar je alleen vanaf kunt komen door een in-app aankoop te doen of een betaald abonnement te nemen.

1. shazam: de populaire

Met ongeveer een miljoen maandelijkse gebruikers is Shazam een van de populairste muziekherkenningsapps ter wereld. Of je nu naar de radio luistert, tv kijkt, een streaming film bekijkt of naar de disco gaat: als je een onbekend nummer wilt identificeren, hoef je alleen maar je mobiele telefoon in de richting van de muziekbron te richten. Na een druk op de “tag”-knop begint de app het nummer te scannen en geeft binnen enkele seconden de titel, artiest en het album.

De gevonden nummers kun je vervolgens met Spotify afspelen of rechtstreeks via Amazon als MP3 kopen en downloaden. Daarnaast slaat Shazam alle geïdentificeerde nummers op onder “My Tags” en toont desgewenst ook de bijbehorende songteksten. Shazam luistert ook als je ooit offline zou zijn. In dat geval wordt een audiofragment opgeslagen en geëvalueerd zodra er weer een internetverbinding beschikbaar is.

Goed om te weten: Shazam werd in 2018 overgenomen door Apple en is sinds iOS 8 standaard geïntegreerd in Siri.

Om geen nummer te missen door te vaak op de knop te drukken, kan de app ook zo worden ingesteld dat er meteen een scan wordt uitgevoerd als de app wordt opgestart. Als je een complete dj-set in de club wilt volgen, hoef je alleen maar een paar seconden op de Shazam-knop te drukken. Vanaf nu identificeert de smartphone alle gespeelde tracks (mits ze zijn opgeslagen in de database) en maakt een afspeellijst. Shazam is beschikbaar voor iOS, Android en voor pc’s (Windows en macOS) en kan gratis worden gedownload in de desbetreffende store.

  • geen maximum aantal identificeerbare nummers in de gratis versie
  • compatibel met vele smartwatches
  • hoog herkenningspercentage
  • ook offline te gebruiken
  • lage hitrate met live muziek
  • Bevat reclame en in-app aankopen

2. soundHound: de betrouwbare

Screenshot der SoundHound Musikerkennungs-App
Met behulp van de Live Lyrics-functie kun je in SoundHound een heel nummer streamen en tegelijkertijd meezingen.

SoundHound herkent ook snel en betrouwbaar lopende nummers en slaat de vondsten op in een afspeellijst. Na het scannen kun je de geïdentificeerde nummers beluisteren op Spotify of Deezer of de track direct kopen bij Amazon of iTunes. Net als Shazam toont SoundHound desgewenst ook de songtekst van het betreffende nummer. Met behulp van de Live Lyrics-functie kunt u ook een heel nummer streamen en tegelijkertijd meezingen. In tegenstelling tot de andere hier gepresenteerde programma’s vindt SoundHound ook liedjes die u zelf zingt, neuriet of fluit. Je hoeft hiervoor geen zanggenie te zijn, maar alleen de toon half vast te kunnen houden.

SoundHound kan ook gekoppeld worden aan Facebook en Twitter. Zo kunt u gemakkelijk uw favoriete muziek delen met uw vrienden of u abonneren op de Facebook- en Twitterberichten van uw favoriete artiesten via de functie “Social Feeds”. Dankzij de “pre-listen” functie begint SoundHound direct na het starten van de app met het scannen van de muziek. Bijzonder praktisch: bezitters van een Apple Watch Series 3 kunnen de app ook gebruiken als de iPhone niet in de buurt is.

  • Herkent ook liedjes die door de gebruiker worden gezongen, geneuried of gefloten.
  • Compatibel met vele smartwatches
  • kan worden verbonden met Facebook en Twitter
  • kan ook offline worden gebruikt
  • Lage hitrate bij storende geluiden
  • gezongen, geneuriede of gefloten liedjes worden niet altijd betrouwbaar herkend

3. musixmatch: de karaokemachine

Musixmatch voor iOS en Android kan niet alleen muziek identificeren en afspelen, maar verandert uw smartphone ook in een karaokemachine door de songteksten te verstrekken voor alle nummers die het vindt. Daartoe scant de tool uw mediabibliotheek en importeert de daarin opgenomen nummers desgewenst direct in de geïntegreerde muziekspeler. De liedjes kunnen ook in diverse andere muziekspelers worden opgeroepen en meegezongen.

Met behulp van een subfunctie kunt u Musixmatch, vergelijkbaar met Shazam, gebruiken om liedjes te herkennen. Zodra een liedje is geïdentificeerd en de songtekst is gevonden, wordt een extra venster geopend waarin de “zwevende teksten” worden weergegeven. De app is vooral praktisch als je bepaalde tekstregels kent, maar de titel van het liedje bent vergeten. Musixmatch zoekt gericht naar de bijbehorende tekstpassage en geeft u het bijbehorende liedje.

Daarnaast vertrouwt de app ook op een hele reeks community-functies. Als je bijvoorbeeld een tekstpassage bijzonder mooi vindt, kun je er een zogenaamde “Lyrics Card” voor aanmaken. Op deze kaart wordt een specifiek fragment van het liedje schriftelijk vastgelegd in het formaat van een Instagram-foto, die je vervolgens direct kunt downloaden en delen. Musixmatch is beschikbaar als gratis versie met een beperkt aantal functies. Wil je alle functies gebruiken, dan moet je een betaald abonnement nemen voor een kleine 5 euro per jaar. Daarmee ben je echter ook van de vervelende reclame af.

  • Toont songteksten als “floating lyrics” om mee te zingen.
  • Geeft titel en artiest op basis van individuele tekstpassages
  • talrijke gemeenschapsfuncties
  • Kan ook offline gebruikt worden
  • Bevat reclame en in-app aankopen
  • Gratis versie met beperkte functies

4. MusicID – De eenvoudige

Screenshot der MusicID Musikerkennungs-App
De door MusicID geïdentificeerde nummers kunnen direct worden gekocht bij iTunes, 7digital of Amazon, of bekijk de bijbehorende video op YouTube.
.

Wie het liever simpel en eenvoudig heeft, moet eens kijken naar de gratis software MusicID. De app herkent liedjes net als SoundHound of Shazam, maar richt zich op de belangrijkste kenmerken en een discreter uiterlijk. Na het opstarten is een tik op het opnamepictogram voldoende om de herkenning te starten. U kunt ook instellen dat het meteen bij de start begint met taggen. Alle laatst gevonden titels worden direct op de startpagina weergegeven. In uw profiel vindt u ook informatie over uw meest beluisterde nummers, uw commentaar daarop en desgewenst zelfs de plaats waar het nummer werd getagd.

Vervolgens kun je de geïdentificeerde nummers direct kopen via iTunes, 7digital of Amazon of de video ervan bekijken op YouTube. MusicID stelt ook regelmatig nieuwe nummers voor die aansluiten bij je interesses. Heel prettig: de app voor iOS en Android maakt geen gebruik van in-app aankopen of reclame.

  • Eenvoudige bediening
  • discrete, intuïtieve gebruikersinterface
  • kan worden verbonden met Facebook en Twitter
  • bevat geen reclame en in-app aankopen
  • lage hit rate voor storende geluiden
  • geen offline gebruik mogelijk

Gerelateerde berichten