Windows 10 nog steeds gratis

Ondanks de aankondiging van Microsoft dat na afloop van het eerste jaar na de introductie van Windows 10 de upgrade niet meer gratis is, blijft Microsoft deze optie aanbieden, zij het enigszins verborgen. Eigenlijk alleen …

Windows 10 nog steeds gratis

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Windows 10 nog steeds gratis

Ondanks de aankondiging van Microsoft dat na afloop van het eerste jaar na de introductie van Windows 10 de upgrade niet meer gratis is, blijft Microsoft deze optie aanbieden, zij het enigszins verborgen.

Eigenlijk alleen het eerste jaar gratis

Bij de lancering van Windows 10 was de inzet: een jaar lang konden gebruikers gratis upgraden van Windows 7 of Windows 8.1 naar Windows 10; op 29 juli 2016 zou daar een einde aan komen. Kort voor het verstrijken van de deadline probeerde Microsoft oudere systemen te updaten naar Windows 10, in sommige gevallen met twijfelachtige middelen.

Sinds het verstrijken van de deadline is het wat stiller over Windows 10 en hebben we het onderwerp “gratis upgrade naar Windows 10” ook helemaal niet meer behandeld.

Oude Windows 8 licentie was de aanleiding

Maar toen liep alles heel anders: Een goede vriendin schonk een van haar notebooks, die als desktopvervanger voor een oudere gebruiker moest dienen. Het enige probleem was dat de notebook geen besturingssysteem had. Er lag nog een ongebruikte Windows 8 licentie bij de gevonden voorwerpen. We installeerden daarom Windows 8.1 Pro op het systeem met de licentie om een eerste basis te hebben.

Toen herinnerden we ons de promotie van Microsoft “Gratis upgrade naar Windows 10 voor klanten die ondersteunende technologieën gebruiken”. Met deze promotie biedt Microsoft gebruikers die gebruik maken van ondersteunende technologieën van Windows een gratis upgrade aan van Windows naar Windows 10. Bij het bestuderen van het aanbod rees de vraag wat precies de vereisten zijn om legaal gebruik te maken van het gratis aanbod. Een aanwijzing zou het blogartikel “Vooruitgang boeken op het gebied van toegankelijkheid met de Windows 10 Anniversary Update” kunnen zijn. Daarin beschrijft Microsoft welke bedieningshulpmiddelen in Windows 10 zijn verbeterd om het voor gebruikers met verschillende handicaps gemakkelijker te maken Windows te gebruiken. Uiteindelijk concluderen we dat het aanbod juridisch gericht is op alle gebruikers die afhankelijk zijn van een van de functies onder “Gebruiksgemak” – al is het maar de schermvergroter, het virtuele toetsenbord of het hoge contrast.

Bedienung
Operation

Op de pagina is vervolgens een upgrade mogelijk vanuit Windows 7 of Windows 8.x via de download “Windows10upgrade24074.exe”. Dit bestand start na de download een gebruikelijk upgradeproces, downloadt vooraf Windows 10 en installeert dit vervolgens over het bestaande systeem.

Upgrade auf Windows 10
Upgrade naar Windows 10

Als kanttekening: de download op de webpagina “Updategeschiedenis voor Windows 10 en Windows Server 2016” onder de link “Krijg de Anniversary Update nu gedownload” downloadt het bestand “Windows10Upgrade28084.exe”. Als u dit bestand na de download hernoemt naar “Windows10upgrade24074.exe”, kunt u opnieuw gratis upgraden naar Windows 10.

De updater van de Windows 10 downloadpagina gedraagt zich identiek als je ook deze download “Windows10upgrade9252.exe” hernoemt naar “Windows10upgrade24074.exe”.

Uit een analyse bleek dat alle drie de bestanden identiek zijn (hashwaarde) en dat Microsoft alleen via de bestandsnaam controleert of er al dan niet een licentie wordt aangevraagd.

Na de installatie wordt de hulptechnologie-upgrade dan normaal geactiveerd en wordt de licentie aan de computer gebonden, zodat in de toekomst ook een nieuwe installatie mogelijk is zonder het invoeren van een licentiesleutel.

We kunnen niet zeggen hoe lang Microsoft een upgrade op deze manier zal toestaan. Maar meer Windows 10-gebruikers mogen zeker geen belemmering vormen voor de verdere plannen van Microsoft.

Gerelateerde berichten